kattenkruid feiten

7 verrassende feiten over kattenkruid (catnip)

Kattenkruid is net als een soort magie. Gooi een zakje van het goede spul richting je kat, en hij of zij beleefd een wilde middag. Maar wat is het toch met kattenkruid dat ervoor zorgt dat katten zo gek gaan doen? Hoe veilig is dit gouden goedje voor katten? Lees hieronder verder voor zeven verrassende feiten over het mysterieuze kruid.

Niet alle katten zijn gek op kattenkruid

Hoewel veel katten geen genoeg kunnen krijgen van kattenkruid, negeren anderen het volledig. Of je kat het leuk vindt om ervan te genieten of niet, komt allemaal neer op de genen. De kattenkruid reactie wordt in feite geërfd als een soort dominante eigenschap. Een kat erft het van zijn of haar ouders, als beide ouders niet op kattenkruid reageren, zullen hun nakomelingen dat ook niet doen.

Reacties kunnen variëren

Net zoals mensen niet allemaal op dezelfde manier reageren op recreatieve middelen, hebben verschillende katten verschillende reacties op kattenkruid. Veel voorkomende gedragingen zijn onder meer wrijven, snuiven, likken, kauwen, rollen en miauwen – en dat allemaal in zeer verschillende mate. Sommige dierenartsen gebruiken zelfs een kussen met kattenkruid erin, om sommige katten te kalmeren. Sommige katten genieten daarvan, anderen juist weer niet.

Het draait allemaal om de Nepetalacton

Nepetalacton, een organische verbinding, en zijn metabolische bijproduct, een bepaalde soort zuur, zijn de geheime ingrediënten van kattenkruid, en samen zijn ze krachtig genoeg. Het inslikken volstaat, maar als een kat een vleugje van dit goedje opsnuift, kan de interesse van de kat gewekt zijn.

Muggen begrijpen al die ophef niet

Terwijl katten dol zijn op nepetalacton, hebben muggen de tegenovergestelde reactie. Nadat ze ontdekten dat kattenkruid beter was in het afstoten van de gevreesde bloedzuigers dan DEET, creëerden onderzoekers en wetenschappers middelen voor de insectenwerende industrie. Andere ongedierte die hun neus ophalen voor kattenkruid zijn kakkerlakken, vliegen, huisstofmijt, termieten en bepaalde soorten teken.

Minderjarige kittens hebben geen geluk

Sorry, kittens, maar kattenkruid is alleen voor volwassen katten. Hoewel het volkomen veilig is, heeft het zelden enig effect op de kleintjes. Zoals veel reacties bij kittens, heeft de “kattenkruid-reactie” tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen (sommige suggereren drie maanden of langer). De meeste kittens reageren pas op kattenkruid als ze ouder zijn.

Groei je eigen om het vers te houden

Is het je opgevallen dat je kat vrij snel de interesse in zijn of haar kattenkruid speelgoed lijkt te verliezen? Hij of zij is niet alleen zijn of haar gebruikelijke kieskeurige zelf, de bedwelmende oliën in kattenkruid worden snel afgebroken. Om het allemaal lekker vers te houden, kun je je eigen voorraad kattenkruid laten groeien. Je kunt kattenkruid gemakkelijk binnenshuis laten groeien, voor een on-demand traktatie op de vensterbank.

Lees ook: 9 veelvoorkomende gedragsproblemen bij katten

Kattenkruid is een goed en veilig plezier voor katten

Vrees niet – dit is een kruid waarvan de dokters het erover eens zijn dat het prima is om er van tijd tot tijd van te genieten. De enige keer dat een kattenouder uit de buurt van kattenkruid moet blijven, is wanneer hun kat kattenastma heeft, omdat de kleine deeltjes hoesten en piepende ademhaling kunnen verergeren bij inademing.

Er zijn zeker voordelen aan het af en toe geven van kattenkruid aan je kat, inclusief de omgevingsstimulatie die het kattenkruid geeft. Er zijn geen negatieve punten bekend – behalve het opruimen wat het gevolg kan zijn van sommige katten die erg uitbundig zijn met hun kattenkruid!