kat op toonbank

9 veelvoorkomende gedragsproblemen bij katten

Katten zijn notoir mysterieuze wezens. Terwijl een hond ernaar streeft om te behagen, hebben onze kattenvrienden een meer nieuwsgierige agenda.

We houden ervan dat katten volgens hun eigen regels spelen, maar het zou leuk zijn om enkele van hun minder vertederende gedragingen te begrijpen. Waarom boycotten ze plotseling de kattenbak? Waarom is de nieuwe bank zo onweerstaanbaar? Waarom is je glas water nou zo bijzonder? Hieronder leg ik veelvoorkomende gedragsproblemen bij katten uit – en hoe je ze (de meeste) kunt oplossen.

Buiten de kattenbak gaan

In tegenstelling tot puppy’s zijn kittens gemakkelijk zindelijk te krijgen – laat ze de kattenbak met vulling zien en je bent zo goed als klaar. Dat gezegd hebbende, kunnen er later problemen ontstaan. Nadat jij je dierenarts hebt geraadpleegd om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten, wordt het tijd om de kattenbak goed te bekijken. Hoe schoon is het? Schoon genoeg om aan de strenge normen van een kat te voldoen?

Katten hebben net als wij een hekel aan vuile toiletten. Houd het schoon door tenminste dagelijks te scheppen, en volg de één-plus-één regel voor kattenbakken: één bak per kat, plus één.

Je wilt er ook voor zorgen dat de kattenbak op een fijne, besloten plek staat – nogmaals, hier gelden de voorkeuren voor menselijke badkamers – en dat is dat de bak ruim genoeg is. De meeste commerciële kattenbakken zijn aan de kleine kant, gebruik grotere plastic opslagbakken als je kat naast de bak gaat.

Nog steeds geen succes? Probeer eens een andere kattenbakvulling – jouw favoriete merk kan je kat irriteren, of gewoon niet aan zijn verwachtingen voldoen.

Slapen op schone was

Er is niets onweerstaanbaarder voor een kat dan een mooie stapel schone, warme was. Je kunt proberen om extra donzige kattenbedden in huis te halen, maar aan het eind van de dag is dit een strijd die je waarschijnlijk niet zult winnen. Katten zijn wezens van comfort, en verse was is het toppunt van comfort. Het zou nog erger kunnen zijn: honden zijn dol op vuile was en het meeslepen ervan. Goed beheer van de ruimte is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om indringers van wasgoed te voorkomen. Gebruik desnoods babyhekjes om bepaalde ruimtes af te sluiten voor je kat.

Krabben aan meubels

Een nieuwe bank kan een bron van angst zijn voor mensen met een katachtige kamergenoot. Gestructureerd, hoog en stabiel meubilair is de perfecte krabbestemming voor katten, dus het is de kunst om het na te bootsen en aantrekkelijkere krabopties te bieden.

Kies een paar krabpalen voor katten die lang genoeg zijn en op een platform staan zo​​dat ze niet kunnen bewegen. Katten houden ook van horizontaal krabben, dus zorg voor zowel horizontale als verticale mogelijkheden en zorg ervoor dat ze lang en groot genoeg zijn zodat de kat zich echt kan uitrekken en krabben. Als de kat de paal gebruikt, geef dan een beloning.

Het kan ook nuttig zijn om de randen van de bank te bedekken met een deken. Als al het andere niet lukt, kun je je dierenarts om advies vragen.

Snacken op kamerplanten

Hoewel ze niet zo verleidelijk zijn als een aquarium, bevatten je kamerplanten nog steeds de mogelijkheid om op te snacken – in het wild eten zelfs vleesetende katten af en toe wat groens. Kies altijd planten die niet giftig zijn voor katten en bedenk dan een verdedigingslinie.

Experts raden aan om dennenappels aan de plantenbakken toe te voegen (katten houden niet van de textuur) of dubbelzijdig plakband te gebruiken dat het struinen door planten minder plezierig maakt. Of zorg voor een aantal katvriendelijke planten – een pot met gemakkelijk toegankelijke kattenkruid of tarwegras zal je varens waarschijnlijk sparen.

Springen op aanrechtbladen en tafels

Je weet waar die poten zijn geweest, en je wilt ze niet in de buurt van je eten. Helaas vinden katten het leuk om te ontdekken, dus als je tafel of aanrecht hun enige kans is om een overzicht van de kamer te krijgen, zullen ze die pakken.

Indien mogelijk voorzie een ruimte dan van een plek die hoger is, bijvoorbeeld vlakbij een raam. Daar kunnen ze lekker in de zon liggen en alles prima bekijken.

Knabbelen aan vingers

In het begin is het schattig, maar het knabbelen aan de vingers door een kitten kan uiteindelijk pijnlijk worden – en onthoud dat kittens (en hun tanden) groter worden.

Een van de beste leraren is een andere kat. Moeder-kat en broers en zussen leren kittens snel dat bijten pijn doet. Als een kitten geen speelkameraadje heeft, is de kans veel groter dat ze je enkels en handen in doelen veranderen, dus het is vaak een goed idee om kittens in paren te adopteren of te kopen.

Het is ook aan te raden om kat te leren spreken – maak een sissend geluid of een scherpe “eek” om te communiceren dat het gedrag pijn doet. En zorg ervoor dat je altijd voldoende goed kauwspeelgoed bij de hand hebt.

In de ochtend wakker maken

Een hongerige kat is een ongeduldige kat en dat kan zaterdagochtend een probleem zijn. De oplossing vereist enige toewijding, maar als deze vervelende gewoonte het visitekaartje van je kat is, weet je nu dat het de moeite waard is.

Begin met het instellen van een wekker een paar minuten voordat je kat je gewoonlijk wakker maakt, en bied hem of haar een kleine hoeveelheid natvoer aan als het alarm afgaat.

Zet om de paar dagen de wekker een paar minuten later, net zolang totdat deze afgaat op het moment dat jij wilt opstaan. Geleidelijk aan zal de kat leren dat het geluid van het alarm etenstijd betekent, en in plaats van dat de kat je wakker maakt, zal het alarm het signaal zijn dat er voedsel aankomt.

Je kunt ook investeren in een automatische voerbak voor katten om dit probleem op te lossen, of te verlichten.

Drinken uit je waterglas

Als je een huis deelt met een kat, ben je waarschijnlijk op je hoede voor onbeheerde glazen gevuld met water. Katten vinden het niet alleen leuk om met hun poten in water te spetteren, maar net als wij geven ze er de voorkeur aan dat hun drankje zo vers mogelijk is.

De beste manier om je eigen glas met water schoon te houden, is door het water van de kat nog schoner te maken. Ik heb nu altijd drie waterfonteinen beschikbaar – fonteinen circuleren en voorzien het water van zuurstof, waardoor het beter smaakt, en katten voelen zich aangetrokken tot het bewegende water. Je kunt ook op handige plekken in je huis zorgen voor een kom met vers water.

Lees ook: 4 tips voor het wassen van een kitten

Overmatig miauwen

Als je kat plotseling erg luidruchtig is geworden, is een bezoek aan je dierenarts van belang. Maar als er geen gezondheidsproblemen zijn, wil je overdreven spraakzame kat waarschijnlijk gewoon wat kwaliteitstijd doorbrengen met zijn favoriete persoon.

Als je thuis bent, is het aan te raden om je kat, om de paar uur, vijf minuten achter een speelgoedje aan te laten jagen. Als de speeltijd voorbij is, geef hem of haar dan iets lekkers (met mate) – katten verzorgen zichzelf vaak na het eten en hebben de neiging om een dutje te doen na het verzorgen. Hij of zij heeft energie verbruikt, je krijgt wat rust en stilte en iedereen is dan blij.