kitten in bad

4 tips voor het wassen van een kitten

Hoewel de meeste katten een aangeboren drive hebben om zichzelf schoon te houden, hebben kittens hier en daar misschien wat hulp nodig. Misschien hebben ze een zooitje gemaakt in de kattenbak, of zijn ze een beetje vies geworden tijdens het voeren. Sommige kittens hebben mogelijk speciale zorg nodig als ze te maken hebben met een vervelende huidaandoening zoals ringworm.

Een snel bad kan de kat helpen schoon en gezond te blijven, maar het moet met zorg gebeuren. Kittens hebben niet de vetreserves die nodig zijn om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Als ze tijdens of na een bad te koud worden, kunnen ze vatbaarder worden voor ziekte of infectie.

Daarom is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts voordat je je kat een bad geeft. Kittens schoon en droog houden is belangrijk, maar het is een balans tussen begrijpen hoe kwetsbaar ze zijn en hoe belangrijk het bad is.

Hier lees je hoe je badtijd juist kunt doen, zodat kittens – of mensen – geen schade oplopen tijdens het proces.

Begin langzaam

De eerste paar maanden van het leven van een kitten zijn kritieke socialisatieperioden. We willen niet dat de badtijd zo traumatisch is dat het hun toekomstige vermogen om zich met mensen te verbinden in gevaar brengt.

Voordat je er zelfs maar aan denkt om een kat in een bak met water te plunderen, wil je ervoor zorgen dat de kat volledig comfortabel is om droog te worden gehanteerd.

Nadat dat comfortniveau is vastgesteld, kun je een vochtig washandje nemen. Begin met het afvegen van de voetjes en werk dan langzaam omhoog langs de poten en de romp. Als de kat eenmaal gewend is aan het gevoel van vocht en hanteren, kun je doorgaan naar de volledige badervaring.

Nogmaals, de sleutel is om het rustig aan te doen. Laat de kitten het water horen stromen en spetteren. Speel met haar en laat haar zien dat ze op een veilige plek is. Verwen de kat tijdens het hele proces met lof, knuffels en kattensnoepjes.

Hoe geleidelijker en relaxter de ervaring, hoe meer ontspannen jezelf bent. Katten zijn gevoelig voor onze energie. Als we in een hoge staat van angst verkeren, zullen ze dat voelen.

Wees voorbereid

Het absolute nummer één ding dat je nodig hebt, is geduld.

Daarnaast heb je ook een plek nodig om de kat te wassen, kittenvriendelijke shampoo, een beker om water in te schenken en voldoende warme zachte handdoeken. (Bonuspunten als ze net uit de droger komen.)

Een klein plastic bakje, ongeveer de grootte en vorm van een kattenbak, is handig als je gootsteen te klein of je badkuip te groot is.

Voeg een paar centimeter lauw water toe, ongeveer 35 graden warm. Je wilt er ook voor zorgen dat de kamer warm is. Als het buiten koud is, wil je niet dat de kat tocht opvangt.

Begin door alleen de pootjes van de kitten in het water te plaatsen. Nadat ze zich daar op haar gemak bij voelt, leg je een opgevouwen handdoek op de bodem van het bad. Als de kitten klaar is om zelfstandig in het water te staan, zal dit haar iets geven om haar klauwen in te laten zakken (in plaats van je hand).

Door kittens iets vast te pakken te geven, zullen ze zich zekerder voelen, wat badtijd voor iedereen gemakkelijker maakt.

Tijdens het hele proces moet je ervoor zorgen dat het gezicht van de kitten droog en boven water blijft om te voorkomen dat ze verdrinkt of het water opzuigt. Een klein kopje helpt je om de gebieden af te spoelen die niet onder water kunnen worden ondergedompeld.

Gebruik een kittenvriendelijke shampoo

Zorg ervoor dat je een kattenshampoo gebruikt die expliciet zegt dat deze kittenvriendelijk is. Gebruik geen shampoo voor mensen of honden; de wasmiddelen kunnen de huid van de kitten uitdrogen. Kies voor een geurloos merk. Ongeparfumeerde afwasmiddel is ook een veilige en gemakkelijke optie: het is zachtaardig en niet duur.

Katten hebben een sterk reukvermogen. Voor hen kan een geparfumeerde shampoo aanvoelen alsof ze in een fles parfum worden onder gedompeld.

Breng de zeep niet rechtstreeks op de kitten aan. Doe wat shampoo en water in een schaaltje, meng dit en gebruik het schuim om de kat te wassen.

Experts raden het dragen van handschoenen af tijdens het proces.

Als je handschoenen aantrekt, verlies je die gevoelige tastzin. Het is moeilijk te zeggen hoe krachtig je bent als je de kitten vasthoudt.

Als de kat het niet naar zijn zin heeft en jij bang bent dat je gekrabd wordt, laat de kat dan gaan. Zelfs als het er een zooitje van maakt.

Het is gemakkelijker om water op te ruimen dan om naar de dokter te gaan.

Lees ook: 7 tips voor het behandelen van ooginfecties bij katten

Afspoelen en drogen

Gebruik geen zeep en water rond het gezicht en de ogen. Een vochtig washandje is alles wat je hier nodig hebt. Je wilt ook voorkomen dat je het achterste van de kitten wast, omdat dit irritatie kan veroorzaken.

Experts raden het aan om de kitten drie keer af te spoelen, zodat de zeep niet aan de huid blijft zitten en irritaties veroorzaakt.

Als de badtijd voorbij is, dep de kitten dan droog met die verse handdoeken die uit de droger komen. Hoewel het belangrijk is om je kat zo snel mogelijk droog en warm te maken, moet je niet in de verleiding komen om een föhn te gebruiken; de hete lucht zou haar tere huid kunnen verbranden.