kattenogen

7 tips voor het behandelen van ooginfecties bij katten

Zoals bij de meeste kattenkwalen, is het herkennen van een probleem de eerste stap bij het diagnosticeren en behandelen van ooginfecties bij katten. Maar aangezien veel katten erg privé kunnen zijn (vooral als ze zich niet lekker voelen) kan het erg nuttig zijn om een idee te hebben van wat er mis kan gaan en hoe ze dit kunnen verhelpen. Hier zijn enkele tips die ouders van huisdieren kunnen gebruiken om de ogen van hun katten helder en gezond te houden.

Weet hoe de ogen van je kat eruit moeten zien

Het eerste dat je moet doen als het gaat om de gezondheid van de ogen van je kat, is jezelf vertrouwd te maken met de ogen van je kat. Welke kleur hebben ze? Hoe ziet het derde ooglid eruit? Het hebben van een basislijn is erg belangrijk, zodat je kunt zien of er iets niet klopt, zelfs als het van ondergeschikt belang is. Dit kan van alles zijn, van een beetje slaap in het oog tot een beetje roze in het derde ooglid.

Als er iets niet klopt, maak dan een afspraak bij een dierenarts

Als je eenmaal weet wat bij je kat normaal is, kun je de tekenen van infectie beter herkennen. Deze kunnen alles omvatten, van roodheid en drainage tot loensen en wrijven.

Het is echter belangrijk dat je deze symptomen niet zelf probeert te diagnosticeren. Tekenen van oogproblemen zijn namelijk niet erg specifiek. Er zijn een breed scala aan oorzaken, waaronder infectie en ziekten in het oog. En totdat je weet wat deze symptomen veroorzaakt, weet je niet wat de juiste behandelingsmethode is.

Als je merkt dat er iets mis is met de ogen van je kat, moet je onmiddellijk een afspraak met je dierenarts maken. Je hoeft er niet per se een noodgeval van te maken, maar je moet proberen om de kat die dag naar de dierenarts te krijgen.

Stel zelf geen diagnose

Veel van de katten die naar dierenartsen zijn gebracht voor rode ogen en andere symptomen vertonen een vorm van conjunctivitis, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van het slijmvlies dat de binnenkant van het ooglid en delen van het oog (het bindvlies) bedekt. Er kunnen veel oorzaken zijn van conjunctivitis, waaronder bacteriële infecties, virale infecties en trauma.

Er wordt waarschuwt dat de oorzaken van deze infecties niet per se eenmalig hoeven te zijn, aangezien sommige problemen chronisch blijken te zijn. Een van de meest voorkomende infectieuze organismen achter conjunctivitis is het kattenherpesvirus, dat terugkomt.

Het kan dus zijn dat je het oog in de loop van enkele maanden of zelfs jaren meerdere keren moet behandelen. Herpesvirus is eigenlijk ook een grote speler bij oogaandoeningen bij katten.

Trauma is ook een mogelijkheid. Als het oog van je kat wordt bekrast door een tak of ze wordt gekrabd door een andere kat, kan het beschadigde oog geïnfecteerd raken en moet het worden behandeld. Trauma en sommige soorten infecties (bijv. Kattenherpesvirus) kunnen ook leiden tot zweren, een erosie van weefsel van het oogoppervlak.

Een andere reden waarom eigenaren van katten niet zouden moeten proberen om de diagnose van de ooginfecties van hun kat te stellen zonder professionele hulp, is omdat de roodheid en loensen niet noodzakelijk door een infectie worden veroorzaakt. Sommige katten krijgen naarmate ze ouder worden droge ogen.

En er zijn verschillende soorten kanker die zich in het oog kunnen ontwikkelen. Daarom is het zo belangrijk dat je weet hoe de ogen van je kat eruit zien, dus als er iets verandert, weet je het meteen.

Laat de professionals hun werk doen

Omdat de symptomen van ooginfecties zo niet specifiek zijn, gebruiken dierenartsen een groot aantal hulpmiddelen om het probleem op te lossen. Eerst kijken ze welke delen van het oog rood zijn. Het kan gewoon een ooglidprobleem zijn, in plaats van een probleem met de oogbal zelf. Als het het oog zelf is, brengen ze misschien een vloeistof in het oog aan om te zoeken naar eventuele beschadigingen.

Voor gevallen die moeilijker te diagnosticeren zijn, kunnen ze een oftalmoscoop gebruiken – een in de hand gehouden oogscoop waarmee ze naar het netvlies van het oog kunnen kijken op diverse symptomen zoals ontstekingen.

Ken je behandelingsopties

Behandelingen voor ooginfecties kunnen variëren van actueel (denk aan druppels en zalven) tot orale antibiotica en oogchirurgie.

Als bij je kat een oogaandoening wordt vastgesteld waarvoor orale medicatie of plaatselijke druppels of zalven nodig zijn, zal de dierenarts je leren hoe je de behandeling zo veilig en pijnloos mogelijk kunt toedienen. Of dit een gemakkelijke taak wordt, hangt echter sterk af van je kat.

Als de infectie wordt veroorzaakt door een kras of een zweer, behandelen dierenartsen deze meestal plaatselijk met druppels en oraal met pijnstillers. Als het oog echter niet verbetert, moeten dierenartsen misschien andere behandelingen uitvoeren om genezing te stimuleren.

Minimaliseer stress door te weten wanneer je moet stoppen

Als je kat niet bijzonder geschikt is voor het toedienen van medicijnen, is het misschien niet de moeite waard om door te gaan met die behandeling. Stress kan ervoor zorgen dat oogproblemen verergeren, zelfs als de kat wordt behandeld. Medicatie toedienen kan erg stressvol zijn en de ziekte verergeren, vooral bij virale infecties zoals herpes.

Je moet echt uitzoeken wat je relatie met je kat is. Is de strijd het eindresultaat waard? Vooral als de aandoening chronisch is en je dit maanden of jaren zou moeten doen. Als jij je in deze situatie bevindt, overleg dan met je dierenarts over verschillende behandelingsopties.

Lees ook: 8 veel voorkomende angsten bij katten

Wat je niet moet doen

Het gebruik van medicatie voor mensen of andere huisdieren is geen goed idee bij de behandeling van ooginfecties bij katten. Gebruik geen vrij verkrijgbare oogdruppels voor je kat. Alles wat wordt behandeld, kan een negatief effect hebben.

Oogdruppels voor honden moeten ook moeten worden vermeden. Sommige dierenouders denken dat de ogen van honden op kattenogen lijken, maar dat is echt niet het geval. Heel vaak kan oogmedicatie voor honden schadelijk zijn voor katten. Dit komt omdat veel medicijnen voor de ogen van honden zowel antibiotica als steroïden bevatten, en steroïden mogen alleen met grote voorzichtigheid aan kattenogen worden toegediend.