katten en angst

8 veel voorkomende angsten bij katten

Katten zijn gevoelige wezens, de huisdieren die we het meest associëren met verlegenheid. Maar het is belangrijk om te erkennen dat angst en ongerustheid geen natuurlijke kattenkenmerken zijn, maar ernstige gevoelens met oorzaken die moeten worden onderzocht.

Volgens experts kan angst de oorzaak zijn van wat wij beschouwen als timide kattengedrag. Een zelfverzekerde kat zal dwars door het midden van de kamer lopen, zijn of haar staart hoog gehouden, en zich gedragen alsof ze de eigenaar zijn van de plek.

Terwijl een meer angstige kat langs de rand van de ruimte kan sluipen. En het gedrag van katten hangt af van het feit of ze acute of chronische stress ervaren. Acute stress is “een gebeurtenis die plaatsvindt en stopt”, terwijl chronische stress “iets is dat aan de gang is en waar de kat op lange termijn mee te maken heeft”.

Acute stress kan de meest voor de hand liggende angstige reacties veroorzaken, zoals terugdeinzen, een gebogen rug, agressie, weglopen of verstoppen. Chronische stress, aan de andere kant, kan leiden tot gedragingen zoals problemen met de kattenbak of overmatig verzorgen.

Hoewel dit gedrag van kat tot kat zal verschillen, moet je het zo snel mogelijk uitzoeken als je vermoedt dat je katachtige metgezel aan angst of stress lijdt. Om je te helpen, heb ik een lijst samengesteld met veelvoorkomende angsten bij katten.

Onbekenden

Als je ooit gasten thuis hebt gehad in combinatie met een enigszins asociale kat, ben je waarschijnlijk getuige geweest van deze specifieke angst. Ik denk dat de meeste katten (helaas) als ze vanaf jonge leeftijd niet goed gesocialiseerd zijn met mensen, ze vaak bang zijn voor nieuwkomers.

Katten die bang zijn voor bezoekers trekken zichzelf vaak terug of verstoppen zichzelf bijvoorbeeld onder meubels. Over het algemeen vereist een onbekende persoon een geleidelijke introductie. Het gedrag van gasten speelt ook een rol in hoe de kat zich aan hen aanpast.

Het is af te raden dat vreemden proberen om “de kat vast te houden, de kat te strelen, de kat in bedwang te houden en om de kat te knuffelen”, en het kan zelfs zijn dat de onbekendheid van de persoon ertoe kan leiden dat de kat wegrent of zelfs agressief wordt.

Geef katten de tijd om op te warmen en te wennen aan vreemde mensen in huis. Volgens experts is het het beste om katten te socialiseren tijdens hun ontwikkelingsfase (tot een leeftijd van 11 of 12 weken) om toekomstige schichtigheid te voorkomen.

Nieuwe huisdieren

Naast vreemde mensen zijn katten vaak bang en gestrest door de aanwezigheid van nieuwe katten of andere huisdieren in huis. In sommige gevallen houdt stress verband met het introduceren van een tweede huisdier. Omdat katten grote gewoontedieren zijn kan een nieuw huisdier in huis angst veroorzaken omdat simpelweg de routine verstoord wordt.

Als een nieuw huisdier maar tijdelijk bij je thuis verblijft, is het introductieproces buitengewoon belangrijk, vooral als je kat niet veel ervaring heeft met andere katten of dieren. Als je katten voorstelt, is het eerste dat je wilt gaan doen, ze met elkaar vertrouwd te maken door hun geur te delen.

Vervolgens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze nieuwe kat die binnenkomt, wordt gepresenteerd op een manier die niet bedreigend is en vertrouwd wordt.

Over het algemeen moet dit positief en geleidelijk gebeuren, het introductieproces kan maanden of zelfs een jaar duren. Mensen willen misschien de introductie overhaasten, maar de kat die bang is, heeft meer tijd nodig dan de kat die niet bang is, en dat moet worden gerespecteerd.

Onbekende objecten

Zoals deze lijst tot dusverre aangeeft, is nieuwigheid een belangrijk onderdeel van angsten bij katten, en dat kunnen zowel objecten als mensen en dieren zijn. Over het algemeen zijn levenloze objecten niet eng, maar als er iets groots is dat er niet eerder was en het ruikt raar, zoals een meubelstuk, het even wennen kan zijn. Om katten te helpen zich aan te passen, kun je één ​​van je lakens of dekens over nieuwe objecten leggen om ze zo een minder vreemde geur te geven.

Deze angst voor het onbekende kan zich soms ook uitstrekken tot kleinere objecten. Heb je bijvoorbeeld ooit die virale katten versus komkommers video’s gezien, waarin mensen hun katten bang maken met komkommers? De mensen die dit soort gedrag en reactie uitlokten, deden hun huisdieren geen plezier, aangezien katten behoorlijk bang kunnen zijn voor voorwerpen (zoals komkommers) die ze nog nooit eerder hebben gezien.

Het varieert met elke kat en de achtergrond van elke kat, maar over het algemeen moet je mogelijk onbekende objecten langzaam en voorzichtig introduceren.

Opzienbarend of verrassend spelen

Langs dezelfde lijnen kunnen plotselinge bewegingen of veranderingen in hun gezichtsveld katten doen schrikken, zelfs tijdens het spelen. Mijn mening over katten versus komkommers is dat de angst gedeeltelijk voortkomt uit het plotselinge verschijnen van de komkommer, en het feit, dat de kat niet kan zien dat het achter zich wordt geplaatst.

Katten kunnen zich niet eens focussen op ongeveer 25 centimeter afstand van hun gezicht; alles is alleen maar wazig, het zicht van katten is ontworpen voor afstand. Dus ze hebben een beetje een herinnering aan wat er (achter hen) was, en als er plotseling iets anders is, zal het natuurlijk een reactie uitlokken.

Zelfs bekende voorwerpen kunnen katten al laten schrikken als ze plotseling bij hen in de buurt worden geplaatst, waarbij opgemerkt moet worden dat mensen een kat kunnen laten schrikken met een speeltje als ze het dichtbij laten bungelen of zijn of haar gezicht ermee aanraken.

Kortom, wat leuk is voor jou of voor op YouTube, is niet altijd leuk voor je kat, dus zorg ervoor dat je ze niet verrast of laat verrassen met speelgoed of andere voorwerpen.

Harde geluiden

Het is niet verwonderlijk dat katten ook geen fan zijn van harde geluiden. Vooral als het na verloop van tijd aanhoudt, kan lawaai een hoge mate van angst en stress veroorzaken. Hun gehoor is zo acuut vergeleken met de onze. Ze kunnen een muis in een voetbalveld horen en hem lokaliseren … dus kun je je voorstellen hoe het oorverdovende geschreeuw van een baby voor hen zou kunnen voelen? Ondraaglijk!

Alles wat luid en abrupt is kan een stressveroorzakend geluid zijn. Denk aan stofzuigers, luid verkeer buiten, bouwlawaai of zelfs harde geluiden op de tv. Als ze niet van jongs af aan aan dit soort ervaringen wennen en ongevoelig worden, worden ze er vaak heel gemakkelijk bang van.

Grote open ruimtes

Ooit afgevraagd waarom katten de neiging hebben zich onder het bed, in dozen of in de wasstapel te verstoppen? Katten zijn een roofdier-prooisoort die graag verborgen blijft, dus voelen ze zich vaak angstig in grote open ruimtes. Eerlijk gezegd, het stereotype gekke kattendame huis, met overal dozen en kranten? Dat zorgt wel voor een gezellige omgeving waarin een kat zich veilig voelt.

Grote, uitgestrekte, open ruimtes zijn echt eng. Eigenaren, die dit niet beseffen, zetten vaak katten op het verkeerde been door kattenbakken in een kelder te plaatsen en voerbakken op plaatsen zoals de wasruimte.

We maken ze het vaak te moeilijk om bij de dingen te komen die ze het meest nodig hebben, net zoals katten door open kamers met hoge plafonds moeten lopen, ze zich bloot kunnen voelen en zich nergens kunnen verstoppen. Zet daarom bijvoorbeeld de kattenbak dicht bij zijn of haar favoriete plek in huis.

Van huis weggaan

Zoals velen van ons zijn ook katten gehecht aan hun huis. Een veel voorkomende oorzaak van angst of ongerustheid is dus natuurlijk een vertrouwde omgeving achterlaten voor een nieuwe en onbekende omgeving. Alles wat hen van hun thuisbasis verwijdert, veroorzaakt stress.

Op vakantie gaan? Denk dan twee keer na over het meenemen van je kat. Het is niet aan te raden om je kat mee aan boord te nemen van een vliegtuig of schip. Katten zijn erg gehecht aan wat bekend is, waar ze zich veilig voelen en waar ze weten dat er voedsel in overvloed is.

Verandering van omgeving is dus één van de meest stressvolle ervaringen voor een kat om te ondergaan. Hoe zit dat met verhuizen? Elke keer dat katten naar een nieuw huis gaan, stellen experts voor dat ze een kamer voor zich alleen hebben om mee te beginnen, omdat katten zich sneller op hun gemak voelen in kleine, besloten ruimtes. Daarom wordt het ook aanbevolen om de rest van het huis pas geleidelijk open te stellen voor je kat als zij of hij zich thuis voelt in die ruimte.

Lees ook: 10 handige manieren om je kat te kalmeren

Straf

Volgens meerdere experts is straf de meest ernstige bron van stress en angst bij katten. Slaan, straffen, alles wat aversief is is buitengewoon schadelijk, omdat de kat het vertrouwen verliest in de afzender van de straf. Als je problemen hebt met het gedrag van je kat, is uithalen nooit de oplossing.

Straf of aversieve handelingen alleen om de problemen die je ervaart, zoals agressie, die door angst worden verergerd, te vergroten.

In plaats van je kat op een harde manier te disciplineren, kun je beter de juiste ondersteuning zoeken bij een getrainde en gecertificeerde gedragsdeskundige.

Pak het probleem aan door de bron ervan te identificeren op een manier die een vertrouwensband tussen jou en de kat bevordert, in plaats van te proberen het gedrag weg te straffen, want dat zal alleen maar escaleren en het probleem verergeren.