katten en havermout

Mogen katten havermout eten? Is havermout veilig voor katten?

Havermout is echt een geweldige keuze voor je ontbijt en velen waarderen het vanwege de hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen en energie die het levert.

Nu we weten dat het zo goed voor ons is, kunnen we ons afvragen: kunnen katten ook havermout eten? Laten we hier alles over ontdekken!

Voedingswaarde en voordelen

Havermout bevat ijzer, vitamine B6, zink, calcium, mangaan, veel vezels die het cholesterolgehalte laag houden en eiwitten.

Ze bevatten weinig gluten en werken als een zenuw tonicum, terwijl ze ook dienen als spijsverteringshulp om het darmkanaal te kalmeren.

Omdat katten obligate carnivoren zijn, hebben ze een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten, maar havermout is precies het tegenovergestelde, dus havermout is geen goede maaltijd voor je huisdier.

Als je besluit om wat havermout aan je kat te geven, zorg er dan voor dat het niet te veel zout bevat en blijf uit de buurt van de producten die suiker of chocolade op de granen doen, want deze kunnen veel ernstige problemen veroorzaken.

Van de dingen die havermout bevat die belangrijk zijn voor katten, valt ijzer op, omdat havermout echt een goede bron van ijzer is en het zorgt voor de gezondheid van het bloed van jouw kat, dat samen in combinatie met de goede werking van verschillende enzymen.

Zonder voldoende ijzer heeft een kat de kans om bloedarmoede krijgen.

Vitamine B6 is nodig voor de aminozuren van het lichaam en deze zijn zelfs nog belangrijker voor katten dan voor mensen.

Calcium is ook nodig voor de botten, spieren en zenuwen, dus er zijn nogal wat redenen om wat havermout toe te voegen, maar zoals bij elk medicijn is meer niet per se beter.

Kleine hoeveelheden

Een beetje havermout kan misschien nuttig zijn voor jouw kat, maar dit zou alleen als een af en toe traktatie kunnen werken.

De meesten mensen houden ervan om hun havermout samen met wat melk te nuttigen, maar dit is absoluut niet de manier het aan jouw kat te voeren.

Lees ook: katten en melk

De meeste volwassen katten verdragen namelijk lactose niet en dit kan veel schade aanrichten bij een kat, dus gebruik het gewoon als tussendoortje.

In plaats van melk te gebruiken, kun je een soort pap maken met alleen wat water, om zo het graan wat weker te maken.

Maar de beste keuze is om de havermout te combineren met het natte kattenvoer dat je ze gewoonlijk al geeft.

Dit maakt het slikken gemakkelijker en het is een efficiënte manier om de voedingsstoffen te introduceren die jij je kat uit het graan wilt laten halen.

Vermijd havermoutkoekjes omdat de meeste havermoutkoekjes rozijnen en chocolade bevatten, die allebei erg gevaarlijk kunnen zijn voor katten (mogelijk zelfs dodelijk) en ze bevatten ook veel suiker en calorieën die op hun beurt weer kunnen leiden tot zwaarlijvigheid.

Sommige commerciële merken voor kattenvoer voegen misschien wat granen toe aan hun producten, of ze gebruiken andere bronnen voor ijzer, calcium en vitamine B6, wat juist de belangrijkste voordelen zijn van havermout.

Controleer dus de gewone blikjes die je altijd al koopt, om te zien of ze in dat opzicht niet al in de behoeften van de kat voorzien.

Kort antwoord:

Ja, katten kunnen havermout eten, maar dit mag alleen in kleine hoeveelheden worden gegeven.