katten en sinaasappels

Mogen katten sinaasappels eten? Zijn sinaasappels veilig voor katten?

We genieten ervan zowel tijdens de zomer als op een koude winterdag vanwege hun hoge gehalte aan vitamines en hun verfrissende smaak.

Sinaasappels leveren ons veel vitamine C en de sap dat ervan wordt gemaakt, is een van de meest populaire soorten die je kunt krijgen. Maar kunnen katten sinaasappels eten?

De zuurgraad van een sinaasappel is misschien iets om je zorgen over te maken, dus laten we samen alles over dit onderwerp te weten komen!

Voor een kat zou het erg moeilijk zijn om alleen een sinaasappel te eten, en daarbij zijn ze over het algemeen niet geïnteresseerd in deze vrucht behalve misschien de kleur dan.

Als ze een beetje van de sinaasappel zouden eten, dan kan het zijn dat jouw kat misschien moet overgeven en last van diarree krijgt.

Het kan zelfs leiden tot depressie en gevoeligheid voor licht, waardoor het een heel slecht idee is om wat sinaasappel aan jouw kat te geven.

Zijn er voordelen?

We eten citrusvruchten vanwege hun hoge vitamine C-gehalte die we nodig hebben om onze immuniteit te versterken, maar voor katten wordt deze vitamine in hun lichaam aangemaakt, dus ze hebben het echt niet nodig.

Als er gevallen zijn waarin jouw kat ziek is en de dierenarts jou wat extra vitamine C aanbeveelt, zijn daar supplementen voor.

Afgezien hiervan zijn er eigenlijk geen voordelen om jouw kat wat sinaasappel te voeren, dus het is beter om bij het hele idee weg te blijven.

Lees ook: katten en havermout

Problemen met het fruit

De reden waarom sinaasappels gevaarlijk zijn, is te wijten aan de essentiële oliën die ze bevatten, waarvoor een bepaald enzym nodig is om die oliën op de juiste manier te metaboliseren.

Wij mensen hebben deze in ons lichaam, maar dat is niet het geval bij katten, dus het zal zich opbouwen tot giftige niveaus.

Sinaasappels bevatten ook psoraleen, waardoor jouw kat zowel spijsverteringsproblemen en een depressie kan krijgen.

Er zit nog een stofje in sinaasappels die wij mensen gemakkelijk kunnen verwerken, maar die is ook onmogelijk om te verwerken voor katten, waardoor het giftig wordt.

In tegenstelling tot veel andere zoogdieren hebben katten niet het vermogen om sommige ingrediënten af te breken en dit betekent dat je die niet aan katten mag voeren.

Als jouw kat uit nieuwsgierigheid een deel van deze vrucht binnenkrijgt, moeten de effecten die het op hun spijsvertering heeft voldoende zijn om ervoor te zorgen dat ze de vrucht nooit meer aanraken.

Het gezicht dat ze trekken bij het eten van een citrusvrucht is vergelijkbaar met het gezicht dat we trekken bij het eten van een schijfje citroen, maar het is de pijn en het lijden van je huisdier niet waard om zelf een keer te kunnen lachen.

Het is waard om te vermelden dat de andere citrusvruchten dezelfde redenen hebben om slecht te zijn voor katten, dus houd jouw kat ook uit de buurt van citroenen, limoenen, grapefruits of mandarijnen.

Kort antwoord:

Nee, katten mogen geen sinaasappels eten omdat de essentiële oliën die erin zitten, giftig zijn voor katten.