Mag een kat watermeloen eten?

Katten staan nogal onverschillig tegenover de meeste soorten fruit. Dit komt omdat hun tong de smaakpapillen mist die zoetheid waarnemen, hierdoor wordt fruit smaakloos voor katten. Een uitzondering op dit is watermeloen, waar veel katten een voorliefde voor hebben.

Is het veilig voor katten om watermeloen te eten? Zolang je de schil en zaden verwijdert, is het veilig voor katten. Watermeloen is zelfs gezond voor katten. Watermeloen is niet alleen rijk aan vitamines en voedingsstoffen, maar is ook erg hydraterend. De meeste katten drinken niet genoeg water en watermeloen is een goede manier om dit probleem op te lossen.

We gaan kijken hoe je watermeloen aan het dieet van je kat kunt toevoegen. Dit omvat onder meer hoeveel watermeloen veilig is voor je kat om te eten. Zoals met alles, is het mogelijk dat je kat te veel eet. Als je kat echter van dit fruit houdt, is het een goede aanvulling op hun dieet.

Houden katten van watermeloen?

Het is veilig om aan te nemen dat je huisdier van watermeloen zal genieten. De geur van watermeloen – en de normale meloen – is hier een belangrijk onderdeel van. Katten worden vaak aangetrokken tot voedsel door de geur van het voedsel. Je kunt er van uit gaan dat de neus van je kat op een neer gaat, wanneer er een watermeloen in de buurt is.

Volgens deze bron zitten alle vruchten uit de meloenfamilie boordevol aminozuren, die voor bepaalde stoffen zorgen.

Deze ‘stoffen’ trekken je kat aan; ze denken dat de watermeloen naar vlees ruikt. Zodra ze beginnen te eten, zullen ze graag verdergaan.

Dit komt deels door het vlees van de watermeloen. Katten houden van voedsel dat taai, knapperig en een beetje vochtig is. Deze eigenschappen bootsen die van de prooi na waar je kat in het wild van zou smullen.

Watermeloen mag nooit broos zijn. Als dat wel zo is, voer het dan niet aan je kat – de watermeloen is niet meer goed. De textuur blijft echter aantrekkelijk voor het gehemelte van een kat.

Een kitten die tanden krijgt zal vooral genieten van het scheuren in het vlees van de watermeloen. Het kauwen kan wel even duren, en het vocht is geen probleem voor de kitten.

Laten we niet vergeten dat het eten van watermeloen leuk kan zijn. Als je kat een intacte watermeloen tegenkomt, is het net een gigantische bal om mee te spelen. Als ze eenmaal geïntrigeerd zijn door de geur, wordt het een uitdaging om toegang te krijgen tot het vlees binnenin. Katten rollen de watermeloen rond, op zoek naar een toegangspunt.

Dit is het punt waar je moet ingrijpen. Katten mogen nooit de schil of zaden van een watermeloen eten. Dit betekent dat je het fruit altijd voor hen moet snijden en in stukken moet voeren.

Zelfs als je kat rond de schil en zaden eet, verstoort teveel watermeloen hun maag. Braken en diarree zijn de waarschijnlijke resultaten van een meloen-eetbui.

Watermeloensap voor katten

Naast het snoepen van het vlees van de watermeloen, kan je kat de sappen van deze vrucht drinken. Hier is niets onveilig aan. Het zou juist aangemoedigd moeten worden.

Verbeterde hydratatie

Omdat huiskatten afstammen van in de woestijn wonende katachtigen, hebben ze de neiging niet genoeg water te drinken. Katten vinden nog steeds water in een kom saai en vertrouwen het vaak niet.

Deze vrucht is 92% water. Dit is een nuttige aanvulling op het dieet van je kat in de zomer. Hoe warm ze ook worden, sommige katten drinken nog steeds geen stilstaand water als ze oververhit raken. Watermeloen lost dat probleem op en biedt je kat tegelijkertijd een traktatie.

Als ze bereid zijn het sap van een watermeloen te drinken, hydrateren ze veilig. Het is niets anders dan dat je een scheutje vruchtensap aan water toevoegt om het wat meer smaak te geven.

Watermeloensap heeft nog steeds hetzelfde aroma als het fruit zelf. Dit betekent dat het ook kan worden gebruikt om je kat te verleiden om te eten.

Als je kat een kieskeurige eter is maar van watermeloen houdt, pers dan wat sap op hun brokjes. Je zult merken dat ze meteen veel meer interesse tonen in hun droogvoer.

Vlees van watermeloen voor katten

Om te genieten van de voordelen van watermeloen, moet je kat het vlees van de watermeloen eten. De gezondheidsvoordelen van watermeloen zijn gevarieerd, hier een waarschuwing.

Watermeloen bevat weinig calorieën, maar veel suiker. Dit betekent dat watermeloen het beste kan worden vermeden door diabetische katten.

Antioxidanten (Lycopeen)

Naast hydratatie is de aanwezigheid van lycopeen misschien wel het belangrijkste voordeel van watermeloen. Dit is een natuurlijke antioxidant in het fruit.

Antioxidanten hebben hoe dan ook een groot aantal gezondheidsvoordelen. Deze omvatten een versterkt immuunsysteem, vertraging van cognitieve stoornis en verbeterd gezichtsvermogen.

Lycopeen is ondertussen bijzonder krachtig als het gaat om het remmen van kanker. Dit alles zorgt ervoor dat watermeloen vooral aan te raden is bij oudere katten.

Vitamine A en vitamine C

Vitamine C is niet bijzonder belangrijk voor je huisdier. Katten produceren op natuurlijke wijze vitamine C.

Vitamine A is echter gunstig voor de gezondheid van je kat. Het houdt hun huid gezond en verbetert het nachtzicht. Te veel kan echter giftig zijn, dus wees voorzichtig.

Het is onwaarschijnlijk dat je je kat teveel vitamine A geeft wanneer je watermeloen aan je kat voert. Deze vrucht bezit er te weinig van, vooral in de hoeveelheden die je aan je kat voert.

Let echter op eventuele aanvullende supplementen of andere voedingsmiddelen die vitamine A bevatten. Het is mogelijk dat je enkele zeer kleine aanpassingen moet maken aan het dieet van je kat.

Kalium en magnesium

Naast deze vitamines bevat watermeloen kalium en magnesium. Vooral kalium is essentieel voor katten. Onvoldoende kalium leidt tot hypokaliëmie.

Dit gezondheidsprobleem heeft verschillende problemen, waaronder hartproblemen en spierzwakte. Watermeloen alleen voldoet niet aan alle kaliumbehoeften van je huisdier, maar het zal ook hun lichaam niet overbelasten. Het is een geweldige manier om een beetje extra goedheid in hun lichaam te stoppen zonder het gebruik van supplementen.

Magnesium is ondertussen de olie in de motor van het lichaam van je kat. Als je huisdier niet genoeg van dit mineraal heeft, zullen verschillende interne organen het moeilijk hebben.

Spijsverteringsgezondheid

Watermeloen bevat sporen van vezels. Naast het watergehalte van de vrucht, helpt dit het spijsverteringskanaal van je kat. Als je te maken hebt met een kat met een verstopping, bied ze dan een beetje watermeloen aan.

Risico’s van watermeloenschil voor katten

Watermeloenschil is niet giftig voor katten. Dat betekent echter niet dat het veilig is. Je moet de schil altijd van een watermeloen afsnijden voordat je deze aan een kat aanbiedt.

De belangrijkste reden is de taaiheid van de schil. Het zou je kat uren of zelfs dagen kosten om door de schil heen te kauwen.

Als je kat een kauwer is, denk je misschien dat watermeloenschil betekent dat ze je schoenen en meubels met rust laten. Helaas denkt de maag van je huisdier hier anders over.

Als je kat erin slaagt door de schil te eten, slikken ze. Omdat de schil zo taai is, zal je kat dit doen voordat hij het in kleine stukjes kauwt. Als een kat een stuk watermeloen inslikt kunnen ze hierdoor stikken.

Elke schil die de maag van je kat bereikt, kan niet gemakkelijk worden verteerd. In het beste geval heeft je kat buikkrampen. In het ergste geval zal het een darmblokkade veroorzaken.

Dit is gevaarlijk voor katten en kan een chirurgische ingreep vereisen om het te verwijderen.

De gevaren van watermeloenzaden voor katten

In tegenstelling tot de schil van een watermeloen zijn de zaden potentieel giftig. Dit komt omdat watermeloenzaden kleine hoeveelheden cyanide bevatten.

Het maakt niet uit of de zaden in kwestie wit of zwart zijn. De eerste is gewoon een onrijpe variatie op de laatste, en kan nog steeds gevaarlijk zijn.

Als je kat een watermeloenzaad inslikt, ondervindt ze mogelijk geen slechte gevolgen voor de gezondheid. Met een beetje geluk passeren ze hun systeem. Als ze echter in het zaad bijten, laten ze het gif vrij. Dit kan binnen een uur fataal zijn.

Het is onwaarschijnlijk dat één zaadje genoeg cyanide bevat om een kat te doden. Het kan echter maagklachten veroorzaken. Dat betekent braken en diarree. Het is niet alleen onaangenaam voor je kat, maar zorgt er ook voor dat je kat kan uitdrogen.

Voerde je je kat watermeloen omdat het heet is? Nou … nu hebben ze al het water uit de vrucht en de reserves van hun lichaam verloren. Als je cyanide vergiftiging bij je kat vermoedt, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen. Je huisdier moet mogelijk aan een infuus om uitdroging tegen te gaan.

Daarnaast zijn watermeloenzaden ook een verstikkingsgevaar voor katten. Deze zaden zijn groot genoeg om in hun keel te blijven zitten, maar zijn lastig om te verwijderen. Tenzij je de Heimlich greep voor katten kent, kan dat al snel fataal zijn. Zelfs als je dat doet, waarom zou je het risico nemen?

Verwijder alle sporen van zaden van je watermeloen voordat je het aan je kat voedt. Als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt, koop dan een pitloze meloen.

Kunnen katten allergisch zijn voor watermeloen?

Watermeloen is geen veel voorkomende kattenallergie. Elke kat kan echter overal gevoelig voor zijn. Als je kat een van deze symptomen vertoont na het eten van watermeloen, is ze waarschijnlijk allergisch:

 • Niezen en piepende ademhaling
 • Tranende ogen of loopneus
 • Overmatig krabben, vooral rond de rug en staart
 • Uitbraak netelroos
 • Kwijlen
 • Symptomen van oorontsteking
 • Braken en diarree
 • Loomheid
 • Kauwen op de pootjes

In zo’n geval moet je de watermeloen verwijderen en niet opnieuw aanbieden. De meeste allergieën zijn relatief onschadelijk en de symptomen verdwijnen zodra het allergeen is verwijderd.

Het is echter altijd de moeite waard om tests op je huisdier te laten uitvoeren. Soms kan een schijnbaar onschadelijke allergie wijzen op grotere gezondheidsproblemen.

Hoeveel watermeloen mag mijn kat eten?

Net als het voeren van aardbeien aan je kat, moet watermeloen worden beschouwd als een traktatie en niet als een basis iets van het dieet van je huisdier. Een hele watermeloen is geen vervanging voor uitgebalanceerd kattenvoer.

In de regel kan watermeloen maximaal 10% van de inname van je kat uitmaken. Het goede nieuws is dat deze vrucht zeer weinig calorieën bevat. Dat betekent dat je kat niet te veel aankomt.

Dit komt echter met hetzelfde voorbehoud als al het fruit. Hoewel watermeloen weinig calorieën bevat, bevat het veel suiker. Als je kat op zijn bloedsuiker moet letten, kun je watermeloen het beste vermijden.

We hebben gezegd hoe hydraterend watermeloen kan zijn. Dit betekent echter dat je goed moet kijken wat je kat drinkt. Gewoon water moet altijd de prioriteit hebben, mocht het nodig zijn dan beperk je de hoeveel fruit die je je kat geeft.

Behandel watermeloen op dezelfde manier als elk ander voedsel voor je kat. Af en toe een klein beetje is prima.

Houd het echter als een traktatie. Als je je kat toestaat om van watermeloen te smullen, kunnen ze last krijgen van hun maag. Sommige katten eten gerust een hele watermeloen, dus houd je huisdier in de gaten.

Watermeloen aan je kat voeren

Watermeloen moet in kleine stukjes worden geserveerd. Geef niet de hele watermeloen aan je kat zodat ze haar gang maar kan gaan. Ze zullen plezier beleven aan het spelen met de watermeloen, maar zullen er wel maagklachten van krijgen.

Verwijder alle zaadjes en snijd de schil weg. Het is het vlees van de watermeloen dat je kat ten goede komt, niets anders. Je moet er ook voor zorgen dat het fruit volledig rijp is.

Dit is gemakkelijk te zeggen, omdat het vlees helderrood zal zijn. Watermeloen die nog niet voldoende is gerijpt, zal dichter bij wit van kleur zijn.

Rijpe watermeloenen ruiken zoet en je kunt meteen zien of ze klaar zijn om te snijden. Geef je kat nooit een rotte watermeloen. Hiervan wordt je huisdier erg ziek.

Bij het in delen snijden van de watermeloen, oordeel dan over hoe groot een plakje je geschikt acht. Vergeet niet dat deze vrucht niet meer dan 10% van het dieet van je kat mag uitmaken.

Vanaf hier heb je een paar opties voor het serveren:

 • Snijd de watermeloen in blokjes en laat ze in de kom van je kat.
 • Houd een plakje vast en laat je kat er aan knabbelen.
 • Snijd een plak en laat je kat het op zijn gemak aanpakken. Dit zal echter veel rommel veroorzaken.
 • Bevries de watermeloen in ijsblokjes, of als een bevroren traktatie. Dit is verfrissend, maar veel katten weigeren bevroren voedsel te eten.

Je kunt ook een verkoelend drankje met watermeloen maken. Je moet vijf blokjes fruit in je blender doen om een puree te maken. Druk dit door een zeef en stop dit in de kom van je kat.

Ze zullen een ongebruikelijke interesse voor hydratatie ontwikkelen. Houd dit als een traktatie en gebruik het met mate. Je kat heeft nog steeds gewoon water nodig. Het sap van een watermeloen is geen vervanging voor gewoon water.

Als je kat niet van watermeloen houdt, raak dan niet in paniek. Vergeet niet dat katten obligate carnivoren zijn. Het is vlees en eiwit dat hen in leven en gezond houdt, geen fruit.

Watermeloen is een bonusvoer dat extra hydratatie biedt aan katten die van de smaak genieten. Als je huisdier zich niet onder deze katten bevindt, is dat niet erg. Vind gewoon andere manieren om drinken tijdens de warmere maanden van het jaar aan te moedigen.

Watermeloen is geen vervanging voor een uitgebalanceerd dieet. Gezondheidsproblemen worden er ook niet mee opgelost. Als je kat bijvoorbeeld nierproblemen heeft, zal geen enkele hoeveelheid watermeloen deze omkeren.

Het fruit biedt wel een smakelijke manier om essentiële vitamines en hydratatie aan te vullen. Dit betekent dat als je kat interesse in watermeloen heeft, dat je dit dan gerust aanmoedigen mag.