katten en hondenvoer

Mogen katten hondenvoer eten? Of beter van niet?

Veel katten lijken hun best te doen om hondenvoer te eten. Soms is het gras groener op het gazon van je buurman, soms ziet het eten op het bord van iemand anders er beter uit. Hoewel je het gazon van je buurman waarschijnlijk niet zou bederven of het eten van het bord van iemand anders zou stelen, zouden katten dat waarschijnlijk wel doen.

Zelfs als het smakelijke hapje in de voerbak van een grote hond ligt, kan een kat het voorzichtig opeten wanneer de aandacht van de hond wordt afgeleid.

Het lijkt tegendraads dat katten geen hondenvoer zouden moeten hebben. Er zijn gevallen waarin katten de voorkeur geven aan hondenvoer en het lijkt in wezen hetzelfde te zijn. Kan het een probleem zijn als je je kat hondenvoer geeft? Andere problemen dan het uitlokken van een identiteitscrisis?

Zou het goed zijn als een kat hondenvoer eet?

Het eenvoudigste antwoord is: niet op dagelijkse basis. Het meer gedetailleerde antwoord is dat hondenvoer niet alle noodzakelijke vitamines, voedingsstoffen en aminozuren bevat die kattenvoer wel bevat. Het is niet gezond genoeg, het is niet vochtig genoeg en het is zelfs niet lekker genoeg.

Waarom is hondenvoer slecht voor katten?

Katten en honden zijn twee zeer verschillende dieren. Dit verwijst niet alleen naar temperament of uiterlijk. Ze zijn op biologisch niveau compleet anders en hebben verschillende voedingsbehoeften. Een hond geeft misschien de voorkeur aan vlees, maar is een omnivoor. Een kat is een obligate carnivoor. Katten hebben ook meer vocht in hun voer nodig dat in de meeste soorten hondenvoer niet voldoende aanwezig is.

Kattenvoer is samengesteld voor de voedingsbehoeften van een kat en hondenvoer is samengesteld voor de voedingsbehoeften van een hond. Vergelijking van de ingrediëntenlabels onthuld drie fundamentele verschillen tussen kattenvoer en hondenvoer.

Hondenvoer mist vitamine A

Katten hebben vitamine A nodig. Een tekort aan vitamine A bij katten kan leiden tot nachtblindheid, een slechte vacht en zwakke spieren. Het immuunsysteem van de kat heeft dagelijks vitamine A nodig. Kittens hebben vooral vitamine A nodig om groei en neurologische ontwikkeling te bevorderen. Vitamine A is te vinden in lever, visolie en eidooiers.

Als carnivoor heeft een kat niet alleen een grotere tolerantie voor vitamine A dan een omnivoor, maar ook een grotere behoefte. De aanbevolen dagelijkse dosis vitamine A voor katten ligt tussen tussen de 650 – 850 IE (internationale eenheden).

Hondenvoer mist taurine

Taurine is een essentieel aminozuur dat vooral voorkomt in orgaanvlees. Katten kunnen niet voor hun eigen taurine zorgen en moeten het krijgen van taurine-rijk voedsel. Hondenvoer bevat meestal niet deze noodzakelijke voedingsstof. Katten hebben taurine nodig om hun ogen, oren en harten goed te laten werken. Taurine verbind met galzuren om de spijsvertering te bevorderen.

Net als bij een vitamine A-tekort, kan een kat met een taurine-tekort nachtblindheid en zwakke immuniteit ervaren. Hondenvoer bevat vaak geen taurine en is ook niet nodig omdat honden hun eigen kunnen maken.

Hondenvoer bevat te weinig eiwitten

Katten hebben een nog grotere behoefte aan eiwitten dan honden. De minimale hoeveelheid eiwit in hondenvoer is ongeveer 18 tot 24 procent, dit percentage wordt wereldwijd gehanteerd.

De algemene hoeveelheid eiwit die in kattenvoer aanwezig moet zijn, is 25 procent. Daarbij kan hondenvoer eiwitten bevatten die afkomstig zijn van plantaardige bronnen zoals sojabonen. Dit levert je kat gewoon niet de voedingsstoffen op die hij nodig heeft.

Mogen katten af en toe hondenvoer eten, als tussendoortje?

Het is onwaarschijnlijk dat je kat dat wil. Hondenvoer is vaak nogal flauw van smaak in vergelijking met kattenvoer. Maar je weet wat ze zeggen over nieuwsgierigheid en katten. Gelukkig is dit een keer dat een nieuwsgierige knabbel niet fataal zal zijn.

Hondenvoer bevat niets wat giftig is voor katten, maar het ontbreekt aan voedingswaarde. Een hap hier en daar doet haar geen kwaad, zolang ze zich maar niet vol propt met hondenvoer en gewoon haar eigen voor blijft eten.

Hoe te voorkomen dat katten hondenvoer eten

Als je kat een voorliefde voor hondenvoer ontwikkelt, is ze waarschijnlijk gewoon op zoek naar wat afwisseling. Laat haar kennismaken met veilige snacks voor katten wanneer ze een snack wil. Wanneer je je katten te eten geeft, is het misschien handig om dit twee keer per dag te doen en zorg ervoor dat ze het opeten. Voer in de voerbak achterlaten waar ze op kunnen kauwen wanneer ze maar willen leidt tot slechte eetgewoonten.

Hondenvoer buiten het bereik houden van dier met vlijmscherpe klauwen en Olympische springvaardigheden kan best wel moeilijk zijn. Als je kat geen moeite heeft met plastiek bakken, denk er dan eens over na om metalen bakken aan te schaffen.

Dus mogen katten hondenvoer eten?

Nee! Katten zouden geen hondenvoer moeten eten. Katten hebben een unieke voedingsbehoefte en in tegenstelling tot honden zijn katten obligate carnivoren, dit betekent dat ze vlees moeten eten om te overleven. Taurine en arginine zijn essentiële voedingsstoffen die dagelijks door een kat gegeten moeten worden en die twee essentiële voedingsstoffen worden alleen in vlees gevonden.

Is het veilig voor een kat om hondenvoer te eten?

Net zoals het gevaarlijk is om alleen kattenvoer aan honden te voeren, kunnen katten niet alleen op hondenvoer overleven. Hondenvoer bevat onvoldoende vitamine A en taurine, twee voedingsstoffen die katten nodig hebben om een gezond leven te leiden. Hondenvoer is ook arm aan arachidonzuur en bevat onvoldoende dierlijke eiwitten die katten nodig hebben.

Kan hondenvoer mijn kat schaden?

Af en toe een hap hondenvoer zal je kat niet schaden. Maar kattenvoer is speciaal samengesteld voor de behoeften van een kat, die meer eiwitten bevatten, evenals bepaalde vitamines en vetzuren. Een regelmatig dieet van hondenvoer kan ertoe leiden dat je kat ernstig ondervoed raakt.

Mogen katten voor een dag hondenvoer eten?

Tenminste niet op een regelmatige basis en zeker NIET als een exclusief dieet. Dit is de reden waarom katten geen hondenvoer mogen eten: hoewel sommige hondenvoeding extra vitamine A kan bevatten, hebben veel soorten niet de hoeveelheden die een kat nodig heeft voor een leven lang optimale gezondheid. Ten tweede is taurine een aminozuur dat alle katten nodig hebben.

Conclusie

Er zijn veel geldige redenen waarom één type voeding voor honden wordt gemaakt en één type voeding voor katten. Hun voedingsbehoeften zijn te verschillend en het voeren van hondenvoer aan een kat ontneemt haar de noodzakelijke voedingsstoffen. Je kat heeft vitamine A, taurine en veel eiwitten nodig die het gemiddelde hondenvoer niet levert.

Hoewel af en toe een hapje hondenvoer je nieuwsgierige kat niet schaadt, moet ze dit niet blijven doen tot het punt dat ze geen trek meer heeft in het voer dat ze zou moeten eten. Als ouder van een kat is het jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw katten eten wat ze moeten eten. De meeste katten houden zelfs niet van hondenvoer, maar als je excentrieke kat meer voer van je hond eet dan goed voor haar is, moet je misschien maatregelen nemen om haar te stoppen.

Je kat moet kattenvoer eten, zo simpel is het.