maine coon kat

Maine Coon kat: alles over dit prachtige ras

De Maine Coon kat is de grootste soort onder de huiskatten. Ze zijn prachtig om te zien en zijn wereldwijd geliefd om hun uiterlijk, karakter en de vele andere geweldige eigenschappen die Maine Coon katten nou eenmaal hebben!

Sterker nog, in 2010 had een Maine Coon kat, met de naam Stewie, een wereldrecord te pakken voor de grootste kat ter wereld! Hij was maar liefst 123 centimeter lang (van neus tot staart). Stel je dat maar eens even voor, over een schootkat gesproken!

Mannelijke Maine Coon katten kunnen maar liefst 10 kilo en meer wegen. Het zijn één van de grootste natuurlijke kattenrassen die bestaan. Daarbij is het direct ook één van de meest populaire kattenrassen ter wereld.

Waar ze precies vandaan komen weet niemand zeker. Er gaan vele verhalen de ronde over waar ze nou precies vandaan komen. Wat wel bekend is, is dat ze de officiële staat kat van Maine zijn (een staat in de Verenigde Staten). Vandaar ook de naam “Maine Coon”.

Eigenlijk maakt het ook niet uit waar ze origineel vandaan komen, ze hebben de harten van mensen wereldwijd veroverd! Ze worden ook wel de honden onder de katten genoemd, omdat ze loyaal, speels en tot in tegenstelling met andere kattenrassen graag dicht bij de grond blijven en daadwerkelijk van water kunnen genieten.

De Maine Coon is perfect aangepast aan koude winters, met hun dikke poten kunnen ze prima in de sneeuw lopen. Ze zijn groot en gespierd en staan erom bekend dat ze niet echt miauwen maar tjirpen. Laat we eens naar leuke feiten kijken over deze “vriendelijke reuzen”. Zullen we?

9 Maine Coon weetjes

Zoals ik hierboven al zei gaan we nu kijken naar leuke en fascinerende feiten over deze zachtaardige reuzen, dit is wat ik kon vinden over de Maine Coon:

1. Grootste huiskat ter wereld

prachtige kat

De Maine Coon is de grootste soort huiskat. Ze hebben dikke botten en zijn erg gespierd, worden gemiddeld 1 meter lang en wegen tussen de 4 en 10 kilo zwaar. Verder komen ze maar liefst in 75 verschillende kleurencombinaties en worden ze in Amerika ook wel de Amerikaanse Langhaar genoemd.

2. Ze kunnen tegen de winter

kat die in de sneeuw zit

Maine Coon hebben zich prima aan koudere temperaturen aangepast. Ze hebben een dikke vacht met meerdere onderlagen, harige oren en een dikke harige staart die ze om hun lichaam heen kunnen wikkelen voor wat extra warmte. Omdat ze dikke poten hebben kunnen ze goed in de sneeuw lopen.

3. Honden onder de kattenrassen

maine coon aan lijn

Maine Coon katten zijn erg sociaal en houden van mensen om zich heen. Ze staan erom bekend dat ze vriendelijk, trouw en speels zijn. Over het algemeen kunnen ze goed overweg met kinderen en andere dieren in je huishouden. Geloof het of niet maar ze kunnen zelfs apporteren en aan de riem wandelen, net als honden dus!

4. Ze tjirpen

maine coon in buitenverblijf

Een Maine Coon staat niet bekend om zijn typische miauw zoals andere kattenrassen, ze tjirpen en trillen (een soort mix van miauwen en spinnen). Katten tjirpen vaak wanneer ze bijvoorbeeld een prooi zien en trillen is vaak hun manier om te laten merken dat ze blij zijn.

5. Maine Coon katten houden van water

maine coon kat

Wist je dat de meeste Maine Coon katten van water houden? Nee? Nou, wel dus! Hun vacht is namelijk waterbestendig om het zo maar te noemen, en zijn eigenlijk zeer goede zwemmers!

6. Coon katten

maine coon kat

Een theorie over hun naam is dat ze afstammen van katten die op het schip zaten van de Britse kapitein Charles Coon. Die katten zouden in de 19e eeuw met de plaatselijke katten gepaard hebben, en die katten die daar uit voorkwamen werden “Coon katten” genoemd.

7. Verwant aan de Noorse Boskat?

noorse boskat

Ja, nog een theorie! Sommigen denken dat ze met de Vikingen mee naar Amerika kwamen, en daarom zouden ze aan Noorse Boskatten verwant zijn. Of dit waar is, is niet bekend. Maar deze theorie is wel een feit!

8. Ze stammen niet van wasberen af

wasbeer

Ja, je leest het goed! Sommigen geloven dat ze van wasberen afstammen, maar dit is absoluut niet waar! Hoe ze hierbij komen? Geen idee! Misschien van het woord Coon in hun naam, en raccoon betekent in het Nederlands wasbeer, misschien is dat de reden. Maar nogmaals dit is niet waar!

9. Winnaar eerste Amerikaanse kattenshow

mooie kat

De eerste kattenshow werd in 1895 in New York City gehouden, en de eerste kat die het won was een bruine Maine Coon kat met de naam Cosey.

Nog een leuke weetje over de Maine Coon: wist je dat ze ook een talent hebben voor zingen? Nee? Nou, ik heb een leuke video gevonden over een Maine Coon kat, genaamd Max. En Max kan heel goed zingen, luister hieronder maar!

Schattige toch? Laten we nu dan eens gaan kijken naar het karakter van een Maine Coon kat. Zullen we?

Maine Coon karakter

Dit kattenras staat bekend om de grootte die ze bereiken kunnen, hun uiterlijk en nog veel meer natuurlijk. Maar wist je dat een Maine Coon kat een geweldig karakter heeft? Nee? Nou, laten we hier wat dieper op in gaan dan.

Ze zijn rustig en niet erg afhankelijk, maar zijn wel erg mens georiënteerd. Ze zullen je met alle liefde en plezier van kamer naar kamer achtervolgen, en draaien hun poot ook niet om voor een leuk potje apporteren!

Het is dan ook niet voor niets dat ze “de vriendelijke reuzen” of “de honden onder de kattenrassen” genoemd worden. Speels, trouw, vriendelijk en rustig dat zijn de typische eigenschappen van het karakter van een Maine Coon kat.

Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn nieuwsgierig waardoor ze graag contact zoeken met jou, je kinderen of andere huisdieren. Door deze eigenschap moet je niet raar opkijken dat een Maine Coon eigenlijk ook een schootkat is! Dit vinden ze namelijk heerlijk om te doen.

Over het algemeen vinden ze het totaal niet erg om opgepakt te worden, waarschijnlijk hebben ze daarom ook zo veel fans! Ze zijn groot, laten zich makkelijk oppakken, kunnen goed overweg met kinderen en huisdieren, houden van spelen en knuffelen. Klinkt perfect toch?

Mocht je een Maine Coon kat tegenkomen die agressief of extreem bang is, dan kun je er van uitgaan dat die een slechte ervaring heeft meegemaakt. Normaal gesproken zijn het vriendelijke goedzakken en ideale huiskatten.

Maine Coon katten komen dicht in de buurt van echte groepsdieren, wat hiermee bedoeld wordt is dat ze echt geïnteresseerd zijn in de mensen om hun heen. Omdat ze nieuwsgierig en zo vriendelijk zijn, is het goed mogelijk om ze te leren dat ze bij je komen wanneer je ze roept.

De eigenschappen zijn precies wat je zoekt in een kat. Ze zijn vriendelijk, houden van aandacht, zijn liefhebbend en kunnen soms een beetje klungelig zijn. Dit zijn allemaal geweldige eigenschappen die schuil gaan achter de indrukwekkende grootte van deze huiskat. Vandaar hun bijnaam de “vriendelijke reuzen”.

Maine Coon een goede huiskat?

Jazeker! Ze passen zich goed aan hun omgeving aan. Woon je op een boerderij? Geen probleem! Woon je in een appartement? Geen probleem! Kinderen of geen kinderen, het maakt ze allemaal niets uit! Zolang ze maar aandacht, eten en drinken krijgen, dan is de Maine Coon al snel tevreden.

Maine Coon prijs

Dit is sterk afhankelijk van meerdere dingen, maar gemiddeld beginnen de prijzen voor een Maine Coon kitten rond de 600 tot 800 euro. Dit is dan weer afhankelijk van hoe de kittens op aandoeningen getest zijn. Of de kittens gecastreerd zijn, welk geslacht ze hebben en of ze gefokt zijn voor shows.

Maar deze prijzen kunnen oplopen tot wel 850 en zelfs 1000 euro. Het is sterk afhankelijk van wie ze aanbiedt. Zo simpel is het eigenlijk.

Het is misschien ook handig om te weten dat een Maine Coon ongeveer 500 euro per jaar aan onderhoud kost. Denk hierbij aan voer, inentingen en eventuele bezoekjes aan de dierenarts. En vergeet de nodige speeltjes en benodigdheden niet!

Maine Coon gewicht

Het is nu geen verrassing meer dat ze groot zijn, maar hoeveel wegen ze nu eigenlijk? Laten we eens gaan kijken!

Maine Coon katten hebben dikke botten en zijn gespierd, daarom heen zit een dikke harige vacht. Mannelijke Maine Coon katten wegen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo. Terwijl de vrouwtjes gemiddeld tussen de 3,5 en 6 kilo wegen.

Hierbij zijn wel uitschieters, er zijn genoeg katten van dit ras die zwaarder wegen dan dat, 10 kilo en meer zijn geen uitzonderingen. Dan heb ik het niet over zwaarlijvige katten!

Hoeveel weegt een gemiddelde Maine Coon kitten dan? Dit is vrij lastig om te beantwoorden omdat het sterk afhangt van de kat zelf, maar gemiddeld zal een kitten van ongeveer 3 maanden oud in de buurt van de 2 kilo wegen!

Maine Coon leeftijd

Over het algemeen worden ze tussen de 12 en 15 jaar oud, dit is uiteraard weer afhankelijk van meerdere factoren. Gezondheid, aandoeningen, blijven ze binnen of mogen ze naar buiten? Als ze naar buiten mogen, dan bestaat de kans dat ze bijvoorbeeld overreden kunnen worden.

Maar dit kattenras staat erom bekend, dat ze niet snel groeien. Pas als ze rond de 4 jaar oud zijn, zullen ze hun uiteindelijke grootte, type bouw en vacht hebben.

Leuk weetje is dat wanneer ze wat ouder zijn, en dan vooral in de winter, een kraag rondom hun kop kunnen krijgen. Prachtig om te zien trouwens!

Dus als een kat gezond is en verder geen bijzondere problemen heeft, en voornamelijk binnen blijft, dan kunnen ze gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud worden!

Beste voer voor een Maine Coon

Hierover lopen de meningen aardig uiteen. De één is van mening dat droogvoer beter is, de ander geeft liever natvoer, weer een ander is voorstander van vers vlees en weer een ander geeft liever iets wat graanvrij is.

Maar het belangrijkste is dat een Maine Coon kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt die zij/hij nodig heeft, en altijd vers water binnen pootbereik heeft.

Katten zijn obligate carnivoren, dit betekent dat het echte vleeseters zijn. Ze hebben voornamelijk dierlijke eiwitten en vetten nodig, en als laatste pas koolhydraten.

Daarom is het belangrijk dat het voer dat je geeft, veel kwalitatieve eiwitten bevat. Of je dit nu doet via droogvoer, natvoer of vers vlees, maakt in principe niet veel uit.

Wel is het belangrijk als je droogvoer (brokken) geeft, dat ze voldoende vers en schoon water binnenkrijgen. Via natvoer en vers vlees krijgen ze meer vocht binnen dan bij brokken, dus houd hier rekening mee.

Je kunt een bakje vers water uit de buurt van de voerbak zetten, of je schaft een waterfontein speciaal voor katten aan. Katten houden ervan om van stromend water te drinken, hoezo kieskeurig!

Er is speciaal voer voor Maine Coon katten te koop, of je dit koopt of niet moet je uiteraard zelf weten. Het belangrijkste is dat je kat het goed doet op een voer dat je aan hem of haar geeft.

Plantaardige eiwitten hebben ze nagenoeg niets aan, ze kunnen deze niet goed afbreken en verteren, waardoor ze maag-en darmklachten kunnen krijgen.

Hoeveel een Maine Coon moet eten is afhankelijk van de kat zelf, op de verpakking staan algemene richtlijnen over hoeveel voer je ze moet geven.

Als je met je vlakke hand de ribben van je kat kunt voelen, dan zijn te niet dik of te mager. Steken de ribben erg uit, dan kun je je kat beter wat meer eten geven.

De Maine Coon staat er om bekend dat ze een gevoelige buik hebben, daarom heeft Royal Canin speciaal kattenvoer ontwikkeld voor de Maine Coon. Ze hebben brokken voor volwassen katten en kittens, en worden door dierenartsen aanbevolen.

Maine Coon verzorgen

Wanneer een Maine Coon volgroeid is, dan heb je er een armvol aan. Het duurt ongeveer 4 jaar voordat ze deze grootte bereikt hebben. Hun prachtige vacht heeft opmerkelijk genoeg weinig verzorging nodig, wekelijks kammen zorgt ervoor dat de losse haren in de vacht verwijderd worden.

Voorzie ze van een goede krabpaal waaraan ze lekker kunnen krabben, dit houd de nagels scherp en je kat mentaal gezond. Het vergroot ook de kans dat je meubels gespaard blijven.

Je Maine Coon kat zal jou goed in de gaten houden, ook als ze niet je aandacht opeist. Houd deze slimme kat bezig met interactieve speeltjes. Een laser achtervolgen vinden ze ook geweldig, dus wees creatief.

Hoewel ze goed tegen de kou kunnen, is het beter om ze als binnenkatten te houden. Laat ze liever niet door de buurt zwerven, de kans dat ze niet meer terugkomen (om verschillende redenen) is reëel.

Wat je dan wel kunt doen is het volgende: leer je kat om aan een tuigje te lopen of neem een kattenren. Er zijn namelijk meerdere bronnen te vinden over katten die binnen blijven, die hebben meer kans op gedragsproblemen dan katten die regelmatig buiten zijn.

Dit is een keuze die je zelf moet maken. Houd je ze binnen, dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan (hoeft niet). Laat je ze naar buiten, dan kunnen ze overreden worden of spoorloos verdwijnen.

Dus nogmaals denk hier goed over na! Het is mij ook al overkomen, ze kwam altijd terug totdat ze niet meer terug kwam. Tot de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat er gebeurd is. Laat jou en jouw kat dat niet overkomen!

Beste kattenbak voor een Maine Coon

Aangezien de Maine Coon een grote huiskat is, is het natuurlijk logisch dat je een grotere kattenbak dan normaal moet hebben. Een jumbo kattenbak is prima geschikt voor een Maine Coon.

Idealiter heb je een kattenbak die anderhalve keer de lengte is van je kat. Heb je een kattenbak met een deksel? Zorg er dan voor dat je kat gewoon rechtop in de kattenbak kan staan, en zich makkelijk kan omdraaien.

Ik heb een gids gemaakt over wat de beste kattenbak is voor grote katten, de kattenbakken die ik daarin bespreek zijn uitermate geschikt voor een Maine Coon. Zorg ervoor dat je die gids bekijkt, hier kun je mijn gids vinden.

Beste krabpaal voor een Maine Coon

Weten hoe je de beste krabpaal voor je geliefde Maine Coon kiest, komt vooral neer op de hoogte, stevigheid, balans en duurzaamheid van de stof en constructiesterkte.

Vanwege het grote formaat van een volwassen Maine Coon, moet je een krabpaal kiezen die lang is, en gebouwd is om het gewicht van een volwassen Maine Coon te kunnen dragen.

Simpel gezegd, zorg ervoor dat je een robuuste krabpaal koopt voor je Maine Coon. Het kost misschien wat, maar dan heb je ook wat!

Ik heb een gids geschreven over hoe je de beste krabpaal voor een Maine Coon uitkiest en ik laat je ook een paar goede voorbeelden zien. Bekijk hier mijn gids over de beste krabpalen voor een Maine Coon.

Maine Coon allergie

Sommige mensen zijn allergisch voor katten of zijn hier gevoelig voor. Sommige beweren dat er hypoallergene kattenrassen bestaan, oftewel dat er kattenrassen bestaan die geen allergische reacties veroorzaken. Helaas is dit niet waar, wel bestaan er rassen die minder fel d1 eiwitten aanmaken.

Mensen die allergisch zijn voor katten, zijn eigenlijk niet allergisch voor de haren van een kat. Maar zijn in feite allergisch voor het eiwit fel d1. De Maine Coon maakt minder van dit eiwit aan, dan andere raskatten. Let goed op, ze maken het minder aan!

Weet je niet of je allergisch bent voor katten? Dan kun je een bloedtest laten doen bij de dokter, of je doet een thuistest. Veel voorkomende tekenen van een kattenallergie zijn:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Traanogen
 • Jeuk
 • Huiduitslag
 • Kortademigheid of benauwd zijn

Het laatste wat je natuurlijk wilt is dat je een Maine Coon kitten of kat in huis neemt, om vervolgens te ontdekken dat je er allergisch voor bent. Je kat dan weg doen is natuurlijk geen optie! Je kunt het volgende wel doen:

 • Minder meubels van stof
 • Laat je kat minder op je meubels slapen
 • Stofzuig elke dag je woning en meubels
 • Gebruik een luchtreiniger
 • Ventileer je woning vaker

Mocht dit niet helpen dan kun je altijd nog naar je huisarts gaan en vragen om medicijnen. Waarschijnlijk krijg je dan tabletten, een neusspray of oogdruppels.

Maine Coon kopen

Waar koop je een Maine Coon kitten of kat? Waar begin je? Het internet staat er immers vol mee. Ga vooral op je gevoel af, koop geen kitten bij een broodfokker! Deze is het vooral om het geld te doen.

Zoek iemand die er een passie voor heeft, hier kom je snel genoeg achter door bij de aanbieder langs te gaan. Zo kun je meteen kijken of ze huiselijk opgroeien, of juist niet.

Iemand die er omgeeft of een passie ervoor heeft, laat je gerust langskomen zonder enige verplichtingen. Dit is meestal een goed teken. Kijk goed hoe de omgeving er uitziet. Is het schoon? Is het vies? Dit zijn allemaal kleine dingen waar jij als koper op letten moet.

Ga op zoek naar een goede cattery, en bezoek er meerdere. Wees geduldig en neem hier de tijd voor, koop nooit een Maine Coon in een opwelling.

Een goede cattery richt zich meestal op één bepaald soort ras, en zullen huiselijk opgevoed worden. Dit zal bij een broodfokker meestal niet het geval zijn.

Bij een goede aanbieder krijg je de kitten pas mee naar huis als ze 13 weken oud is, zo krijgen ze de nodige socialisatie via hun broertjes, zusjes en moeder mee. Dit is erg belangrijk! Als je een kitten mee kunt krijgen terwijl deze nog maar 7 weken oud is, dan moet er bij jou een alarmbelletje afgaan! Niet doen dus!

Conclusie

Maine Coon katten zijn prachtige en geweldige huisdieren, ondanks hun grootte zijn ze erg lief, speels en betrouwbaar. Ze zijn sociaal en houden van de omgang met mensen en andere huisdieren. Oorspronkelijk zijn het katten die goed tegen de kou kunnen, maar door de jaren heen zijn het echte huiskatten geworden. Maine Coon katten passen zich goed aan de omgeving aan, wat ideaal is. Verder is het zeldzaam om een verlegen Maine Coon tegen te komen.

Om jezelf een eigenaar van een Maine Coon te mogen noemen, is gewoon geweldig. Met een goede zorg en voeding, zullen ze zich altijd goed voelen en het goed doen. Zorg voor voldoende beweging, mis de afspraken met de dierenarts niet. Geef ze een goede krabpaal waaraan ze lekker kunnen krabben. O ja, houd er rekening mee dat ze door hun omvang gemakkelijk dingen kunnen omgooien.