katten en pizza

Mogen katten pizza eten? Is pizza veilig voor katten?

Het meest populaire Italiaanse gerecht ter wereld is zo geliefd omdat het in zoveel soorten verkrijgbaar is en het is één van de voedingsmiddelen die je gemakkelijk kunt delen met je vrienden.

Omdat we zoveel van pizza houden, begint je kat zich misschien af te vragen wat je nou precies zo lekker vindt, en smeekt ze je om haar ook een hapje te geven.

Vandaar de vraag: kunnen katten pizza eten?

Laten we het samen ontdekken!

Voedingswaarde

Het is moeilijk om de algemene voedingswaarde van een stuk pizza te bepalen, omdat ze zo gevarieerd zijn als het om ingrediënten gaat.

Maar de meeste soorten pizza’s bevatten waarschijnlijk maar heel weinig dingen die echt goed zijn voor een kat.

In het beste geval kunnen sommige pizza als junkfood voor katten worden beschouwd, omdat pizza niet in hun voedingsbehoeften voorziet.

En in het ergste geval kan pizza intern veel schade aanrichten bij een kat.

Soorten en problemen

Het vlees op een pizza is meestal salami of spek, wat betekent dat een kat hier buikklachten van kan krijgen.

Worsten bevatten een grote verscheidenheid aan kruiden en zelfs toevoegingen die ook voor verschillende soorten problemen kunnen zorgen.

Een ander probleem met voedsel dat bedoeld is voor menselijke consumptie, is de grote hoeveelheid zout die veel meer is dan het quotum dat een kat zou moeten binnenkrijgen.

Veel volwassen katten zijn lactose-intolerant en we zien zelden een pizza die niet ten minste één soort kaas bevat.

Als je weet dat je kat problemen heeft met kaas, kies dan zorgvuldig een deel van de pizza die dat ingrediënt niet bevat, als je hem echt een hapje wilt geven.

Katten eten meestal niet veel groenten, dus een vegetarische pizza kan bij een kat buikproblemen veroorzaken.

Vooral sommige groenten zijn buitengewoon gevaarlijk voor katten, en dat zijn uien en knoflook die je op veel pizza-toppings kunt vinden.

Tomatensaus op een pizza is behoorlijk zuur en kan bij een kat diarree veroorzaken.

Afgezien daarvan bevat ketchup veel zout en suiker, waardoor het een ongezonde keuze is voor katten, dus probeer dit te vermijden als je om je harige vriend geeft.

Lees ook: katten en uien

De korst

De pizzabodem lijkt qua samenstelling sterk op brood, en brood bevat niets wat een kat nodig heeft.

Katten zijn ware carnivoren en hun spijsverteringssysteem is aangepast om voornamelijk vlees te verwerken.

De korst van de pizza zal er (voor de meeste katten) waarschijnlijk onaantrekkelijk uitzien en als ze er iets van eten, kan dit leiden tot verstopping en een opgeblazen gevoel, dus het heeft geen zin om de knapperige korst met je kat te delen.

Kort antwoord:

Het is een slecht idee om een kat pizza te geven, omdat katten er geen voedingsvoordeel van hebben. Het kan zelfs tot onnodige gezondheidsproblemen voor je huisdier leiden.