katten en uien

Mogen katten uien eten? Zijn uien veilig voor katten?

Dit is voor ons een alledaags voedsel geworden sinds we het in zoveel van onze gerechten gebruiken, maar hoe lekker het ook is, we hebben soms problemen na het eten van te veel uien.

Uien zijn giftig voor honden en paarden, dus je zou je kunnen afvragen: kunnen katten uien eten?

Laten we het uitzoeken!

Voedingswaarde

Net als knoflook behoren uien tot de look-familie en ze zijn beide rijk aan zwavelhoudende verbindingen die de reden zijn voor de typische geur.

Voor mensen hebben uien ontstekingsremmende effecten, helpen ze ons cardiovasculaire systeem, onze botten en bindweefsel en helpen ze ons zelfs tegen kanker.

Katten daarentegen zullen hun aroma niet al te opwindend vinden en verschillende bronnen beschouwen uien als giftig voor katten.

Bijwerkingen

Als een kat uien eet, kunnen uien een behoorlijk aantal negatieve effecten hebben, zoals buikklachten, braken, de afbraak van rode bloedcellen wat leid tot bloedarmoede, zwakte, hijgen en bloed kan in de urine terechtkomen.

Als ze een grote hoeveelheid uien eten, kunnen deze zelfs de dood veroorzaken, dus als je weet dat je kat uien heeft gegeten, moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.

Zelfs als je geen van de symptomen ziet, is het toch een goed idee om in ieder geval een dierenarts te bellen om te zien wat hun mening is.

Hoeveelheden

De stoffen die giftig zijn voor dieren zoals honden of katten zijn thiosulfaat en glutathion.

Er werd gemeten dat, als een kat een hoeveelheid uien eet wat gelijk is aan twee gram per 450 gram lichaamsgewicht, ze hematologische veranderingen zullen ondervinden.

En dat slechts 0,5% van hun lichaamsgewicht voldoende is om bedwelmd te raken.

Als de ui alleen in contact is geweest met de huid van een kat, moet een goede wasbeurt voldoende zijn om erger te voorkomen.

Maar als de kat wat van de ui heeft gegeten, kan het belangrijk zijn om een kat te laten overgeven.

Omdat het gevolg van het eten van wat ui (bloedarmoede), zelfs bij een kleine hoeveelheid, niet iets is dat je voor je kat zou willen.

Een oplossing van 3% waterstofperoxide verdund in wat water, zou moeten helpen om het braken op te wekken.

Dit kan misschien het beste zijn wat je kunt doen, als je dierenarts te ver weg of niet bereikbaar is.

Lees ook: katten en zeewier

Vormen of variƫteiten

Weet wel dat andere wortelgroenten zoals lente-uitjes, bieslook, prei of knoflook net zo schadelijk zijn, en daarom moeten deze allemaal uit de buurt van een kat worden gehouden.

Meestal proberen ze deze niet uit zichzelf op te eten, maar aangezien de afloop fataal kan zijn, is het beter om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen.

We gebruiken ui in de vorm van vers gesnipperd, gebakken, of in poedervorm als kruiden, en al deze vormen zijn net zo giftig voor katten.

Kort antwoord:

Katten zouden nooit uien mogen eten, omdat uien ernstige schade kunnen aanrichten die zelfs fataal kunnen aflopen.