beste klontvormende kattenbakvulling

Kattenbakvulling: 3x de beste voor jouw kat

Ben je op zoek naar de beste kattenbakvulling voor in de kattenbak van jouw kat? Maar zie je door het overweldigende aanbod de juiste kattenbakvulling niet meer? Geen nood, in dit blog bespreken we de beste kattenbakvullingen waar je uit kan kiezen. 

Wist jij dat de kattenbakvulling heel erg belangrijk is voor jouw kat en dat de verkeerde kattenbakvulling een reden kan zijn dat jouw kat naast de bak plast? Of dat hij zijn plas te lang ophoudt met als mogelijk gevolg een blaasontsteking.

Om jouw hierbij te helpen hebben we in dit blog alleen de beste kattenbakvullingen geselecteerd waar jij uit kiezen kan, maar laten wij jou ook de beste keuzes zien en geven we jou tips waar je rekening mee moet houden voordat je een bepaalde kattenbakvulling koopt. Na het lezen van dit blog weet je precies wat de beste kattenbakvulling voor jouw kat is. We wensen jou veel leesplezier toe.

Overzicht beste kattenbakvulling

Dit zijn de beste kattenbakvullingen voor je kat op basis van prijs, kwaliteit, beoordelingen en gebruik.

Onze top 3 beste kattenbakvullingen

welke klontvormende kattenbakvulling is het beste
Fijnkorrelige kattenbakvulling

Om jou te helpen bij jouw zoektocht naar de beste kattenbakvulling voor in de kattenbak van jouw kat, zijn er meerdere kattenbakvullingen aan een grondig onderzoek onderworpen. Op basis van dit onderzoek is er een top 3 beste kattenbakvullingen ontstaan. De hieronder staande kattenbakvullingen zijn stuk voor stuk goede keuzes en hebben hun plek in dit blog dubbel en dwars verdiend.

1. Beste kattenbakvulling klontvormend

Biokat's Micro Classic - 14 L - Kattenbakvulling - Klontvormend - Zonder geur

★★★★★
13,01
laatste prijs check: 24 juni 2024 19:42

Biokat’s Micro Classic is veruit de beste kattenbakvulling voor in de kattenbak van jouw kat. Waarom? Omdat het dichtst bij de natuur komt en dat is namelijk zand. Katten doen het liefst hun behoefte buiten in het zand, om dan vervolgens hun behoefte onder te dekken met zand. 

Gewoon zand in de kattenbak is geen helaas geen goede en gezonde optie, dus dan moet je iets kiezen dat het er dichtst bij komt en dat is een fijnkorrelige klontvormende kattenbakvulling zonder geur. Biokat’s Micro Classic is hier dan de beste keuze.

Deze kattenbakvulling is net zand en dat is heel belangrijk voor jouw kat. Het is ook niet geparfumeerd zoals vele andere soorten kattenbakvullingen. Katten vinden dat helemaal niet fijn, fabrikanten doen dat voor de baasjes en doen katten daar geen plezier mee.

Als jouw kat eenmaal geplast of gepoept heeft dan vormt de kattenbakvulling mooie klonten die je vervolgens makkelijk uit de bak kunt scheppen. Vocht wordt uitstekend opgenomen en de kattenbakvulling is nagenoeg stofvrij wat wel zo prettig voor jou is. 

Geschikt voor alle katten behalve voor kittens. Voor een kitten is het beter om een niet-klontvormende kattenbakvulling te kopen. Wil je beste kattenbakvulling voor jouw kat? Dan kies je voor Biokat’s Micro Classic en niets anders.

Wat andere mensen ervan vinden:Verschillende korrels gebruikt, maar deze blijft lang fris ruiken. Het klontert goed waardoor de bak makkelijk kan worden schoon geschept zonder de hele bak te verversen. Nooit meer iets anders!

Kenmerken

 • Materiaal: klei
 • Verpakkingsinhoud: 14 liter
 • Geen geur toegevoegd
 • Klontvormend

2. Beste kattenbakvulling kittens

Catsan Hygiene Plus Kattenbakvulling Geurabsorberend 20L

★★★★★
16,99
laatste prijs check: 24 juni 2024 19:42

Catsan Hygiene Plus is zonder twijfel de beste kattenbakvulling voor kittens. Het grote voordeel van deze kattenbakvulling is dat het geen klonten vormt als het in aanraking komt met vocht. En dat is precies wat je wilt als je een kleine kitten hebt.

Het gevaar van klontvormende kattenbakvulling is dat bij inname de kattenbakvulling in de maag kan gaan klonteren en dit kan levensgevaarlijk zijn voor jouw kitten. Om dit te voorkomen gebruik je dus niet-klontvormende kattenbakvulling.

Deze kattenbakvulling is een fijnkorrelige kattenbakvulling en neemt het vocht uitstekend op, is van goede kwaliteit en stinkt niet. Om het een fijnkorrelig kattengrit is zal jouw kitten er ook geen last van hebben dat het tussen de pootjes blijft zitten. 

Met al een uitstekende kattenbakvulling en voor een mooi betaalbaar prijsje haal je de beste kattenbakvulling voor jouw kitten in huis.

Wat andere mensen ervan vinden:Na lang opzoek te zijn geweest naar kattenbakkorrels hebben we het eindelijk gevonden! Mijn kitten had last van korreltjes die in haar pootjes klem bleven zitten en dat is nu verleden tijd.

Kenmerken

 • Materiaal: kalk
 • Verpakkingsinhoud: 20 liter
 • Geen geur toegevoegd
 • Niet-klontvormend

3. Beste kattenbakvulling houtkorrels

Peewee Houtkorrels Kattenbakvulling - 9 kg (14l)

★★★★★
17,50
laatste prijs check: 24 juni 2024 19:42

De houtkorrels van PeeWee zijn de beste houtkorrels voor in de kattenbak en zijn 100 procent natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Deze houtkorrels worden gemaakt van het zaagsel van de Zweedse spar en pijnboom, het zaagsel wordt samengeperst en vervolgens verwarmt om ziektekiemen en insecten te doden. 

De PeeWee houtkorrels nemen prima het vocht op en zorgen ervoor dat je nagenoeg geen nare geurtjes zult ruiken. De houtkorrels zijn stofvrij wat een dikke plus is. Het moet wel gezegd worden dat deze houtkorrels alleen optimaal werken in combinatie met de PeeWee kattenbakken. 

Een laag van maximaal 2 centimeter in de PeeWee kattenbak is meer dan voldoende voor de houtkorrels om hun werk te doen. Let wel op dat niet alle katten van deze houtkorrels zullen houden. 

Mocht je van plan zijn om houtkorrels uit te proberen, ga dan voor de beste houtkorrel van PeeWee.

Wat andere mensen ervan vinden: Andere houtkorrels ruiken al gauw heel vies en de overgebleven pulp is dan heel nat en vies. Maar deze korrels hebben daar geen last van! Wat onderin de bak overblijft is hele droge poeder! En het absorbeert de geur echt perfect!

Kenmerken

 • Materiaal: houtkorrels
 • Biologisch afbreekbaar
 • Verpakkingsinhoud: 14 liter
 • Geen geur toegevoegd
 • Niet-klontvormend

Kattenbakvulling kopen? Let hier dan op!

wat is de beste klontvormende kattenbakvulling?

Voordat je kattenbakvulling aanschaft is het handig om te weten waar je op moet letten tijdens de aanschaf. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten:

Welke type kattenbak heb je of ga je kopen?

Het soort kattenbakvulling dat je nodig bent hangt voornamelijk af van het soort kattenbak dat je hebt. Als je een kattenbak met zeef hebt dan kies je beter voor een niet-klontvormende kattenbakvulling, zoals houtkorrels. Deze vallen namelijk uit elkaar door de zeef heen.

Heb je een standaard kattenbak dan is een klontvormende kattenbakvulling een prima keuze. Na aanraking met vocht veranderen de korrels in klonten die jij vervolgens met een schepje uit de bak schept. 

Als je klontvormende kattenbakvulling in een kattenbak met zeef gebruikt dan passen de klonten niet door de zeef heen. Hierdoor vervalt het nut van de zeef in de kattenbak.

Koop je de kattenbakvulling voor een kitten?

Gebruik dan alleen maar niet-klontvormende kattenbakvulling. Klontvormende kattenbakvulling kan levensgevaarlijk zijn voor een kitten na inname. 

Pas als de kitten 6 maanden of ouder is mag er klontvormende kattenbakvulling gebruikt worden. Let hier dus extra goed op!

De reviews van andere mensen

Lees voordat je een bepaalde kattenbakvulling koopt altijd goed de reviews van andere mensen door. Zo weet je zeker dat je iets koopt wat goed is en dus een miskoop voorkomt.

Verschillende soorten kattenbakvulling

Waarom houtkorrels kattenbak?
Houtkorrels

Tegenwoordig kun zijn er zoveel verschillende kattenbakvullingen te koop, maar wat zijn nu de verschillen dan? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen:

Welke soort kattenbakvulling is het beste?

Oké je hebt een kattenbak gekocht maar dan loop je tegen het volgende probleem aan: welke kattenbakvulling moet ik erin doen?

Kattenbakvulling: plantaardig en mineraal

In de basis kun je kattenbakvulling in twee soorten opdelen:

Plantaardige kattenbakvullingen: denk hierbij aan hout, papier, mais en compost. Deze soorten kattenbakvullingen zijn het meest milieuvriendelijk.

Kattenbakvullingen van minerale grondstoffen: voorbeelden zijn klei, zand, silica en bentoniet. De keuze die je maakt hangt van jouw persoonlijke situatie af.

Kattenbakvulling: klontvormend en niet-klontvormend

Naast de keuze van plantaardige of minerale kattenbakvullingen, kun je ook nog kiezen tussen klontvormend of niet-klontvormend..

Klontvormend: het grote voordeel van klontvormende kattenbakvulling is dat het klonten vormt zodra de vulling vochtig wordt. Urine trekt snel in de vulling, waardoor stankoverlast verminderd wordt.

Deze klonten schep je eenvoudig met een schepje uit de kattenbak. Zo houd je de bak schoon voor jouw kat en dat is precies wat je wilt. Voor de beste resultaten doe je dit twee keer per dag. Klontvormende kattenbakvulling is absoluut niet geschikt voor kittens en kan zelfs gevaarlijk voor ze zijn.

Niet-klontvormend: valt bij aanraking met vocht uit elkaar. Het is wel belangrijk dat je bij deze soort kattenbakvulling de bak 1 tot 2 keer per week helemaal schoonmaakt. 

Welke je kiest is persoonlijk en hangt van het type kattenbak af. Houtkorrels zijn niet-klontvormend en werken het beste in een kattenbak met zeef omdat ze uit elkaar vallen. Kattenbakvulling dat klonten vormt hoort in een standaard kattenbak zonder zeef. De klonten vallen namelijk niet door de zeef heen.

Welke je gaat gebruiken moet bij de kattenbak passen die je al hebt of nog moet aanschaffen.

Hoe vaak moet ik de kattenbakvulling vervangen?

beste kattenbakvulling tegen geur

Een kat zal bij normaal gebruik van de kattenbak één tot tweemaal per dag poepen en ongeveer 4 tot 5 keer per dag plassen. Let wel op dit zijn algemene richtlijnen en kan dus afwijken van jouw persoonlijke situatie.

Hoe vaak je alles moet schoonmaken en vervangen hangt van jouw thuissituatie af. Als je één kat hebt en je gebruikt klontvormende kattenbakvulling, dan volstaat het om 1 keer per dag de kattenbak schoon te scheppen met een schepje en ververs je twee keer per maand de gehele kattenbakvulling.

Gebruik je niet-klontvormende kattenbakvulling en heb je één kat? Dan moet je sowieso dagelijks de kattenbak schoon scheppen en vervang je de inhoud van de kattenbak minimaal 1 keer per week.

Hoeveel kattenbakvulling moet er in de kattenbak?

Dit is meestal een kwestie van uitproberen, maar over het algemeen volstaat een laag van 3 tot 5 centimeter wel. Kijk altijd op de verpakking wat de fabrikant van de kattenbakvulling adviseert. Over het algemeen houden katten ervan om voldoende kattenbakvulling in de bak te hebben, zodat ze hun ontlasting kunnen begraven en lekker kunnen graven.

Met de houtkorrels van PeeWee is het niet nodig om meer dan 2 centimeter in de kattenbak te doen. Want anders gaat het nut van de houtkorrels verloren en kan de zeef zijn werk niet doen.

Wat kan ik doen tegen de uitloop van de kattenbak?

Als je kattenbak op de juiste plek hebt staan dan doe je er verstandig aan om 1 van de 3 hierboven genoemde kattenbakvullingen aan te schaffen. Je zult altijd wel iets last hebben van wat uitloop, mocht je dit vervelend vinden dan kun je ervoor kiezen om een kattenbakmat aan te schaffen. Hier hebben wij ook een blog over geschreven, klik hier om onze blog over de beste kattenbakmatten te lezen.

Voor de rest is het een kleine moeite om even een stoffer en blik te pakken, of de stofzuiger om de uitloop op te ruimen.

Welke kattenbakvulling mag in toilet?

Er zijn een aantal kattenbakvullingen waarvan ze zeggen dat je die door het toilet kunt spoelen. Maar wij raden jou aan omdat niet te doen. De kans dat je een verstopping krijgt is te groot en is het geld niet waard dat je kwijt bent om het te laten ontstoppen. Gooi de vieze kattenbakvulling gewoon bij het restafval waar het hoort.

Is kattenbakvulling giftig?

Nee kattenbakvulling is niet giftig. Als jouw kat continu vulling eet is dat uiteraard niet goed, ga dan met jouw kat naar de dierenarts. Maar als jouw kat een klein beetje kattenvulling eet dan kan dat geen kwaad. Als je een kitten hebt dan moet je hier wel mee oppassen. Gebruik nooit een klontvormende kattenbakvulling voor jouw kitten, dit kan zeer schadelijk zijn voor jouw kitten.

Conclusie

We zijn aan het einde gekomen van dit blog, hopelijk heb je een keuze kunnen maken. Wij vinden Biokat’s Micro Classic de beste kattenbakvulling voor in de kattenbak. Het is klontvormend, makkelijk schoon te scheppen, bevat geen toegevoegde geuren, is zuinig in verbruik en katten vinden het prettig. En voor kittens raden wij Catsan Hygiene Plus aan omdat deze veruit het veiligste is voor kittens tot 6 maanden.