beste kattenbak

Kattenbak: 6x de beste voor jouw kat

Ben je op zoek naar de beste kattenbak voor jouw geliefde kat en zie je door de vele keuzes de juiste kattenbak niet meer? Geen nood, in dit blog lees je alles over de beste kattenbakken die je kunt kopen. Maar ook waar je op moet letten voordat je een kattenbak koopt en laat ik jou ook de beste keuzes zien waar jij uit kiezen kunt. Na het lezen van dit blog weet jij precies welke kattenbak de beste is voor jouw kat.

Een goede kattenbak is een must have in elke huishouding met katten. Het is belangrijk om een kattenbak te kiezen die bij jouw kat past. Denk hierbij aan de grootte van de kattenbak, maar ook aan of de kattenbak open of gesloten is. Dit zijn allemaal factoren die meetellen bij het kiezen van de beste kattenbak voor jouw kat. Een kattenbak moet comfortabel en gemakkelijk toegankelijk zijn voor jouw kat. En voor jou is het belangrijk dat je de kattenbak makkelijk kunt schoonmaken. Dit proces moet dus voor jou zo eenvoudig mogelijk zijn.

Om jou te helpen bij jouw zoektocht naar de beste kattenbak voor jouw kat, zijn er meerdere kattenbakken aan een grondig onderzoek onderworpen. Op basis van dit onderzoek is er een top 6 beste kattenbakken ontstaan. De hieronder staande kattenbakken zijn stuk voor stuk goede keuzes en hebben hun plek in dit blog dubbel en dwars verdiend.

Overzicht beste kattenbakken

Dit zijn de beste kattenbakken voor jouw kat op basis van prijs, kwaliteit, beoordelingen en gebruik.

Waarom een kattenbak voor jouw kat kopen?

kattenbak xxl

Katten hebben nu eenmaal een vertrouwde plek nodig om hun behoefte te doen. Tenzij jij graag wilt hebben dat jouw kat in huis plast en poept, doe jij er verstandig aan om een kattenbak voor jouw kat aan te schaffen. De kattenbak is ook een plek voor jouw kat die hij zich eigen kan noemen, dit is erg belangrijk voor jouw kat. Nu je weet waarom je een kattenbak (liefst meerdere) moet aanschaffen, ga ik nu elke kattenbak afzonderlijk bespreken.

Kattenbak kopen? Let hier dan op!

beste kattenbak

Bij uitkiezen van een kattenbak is het allerbelangrijkste dat je aan de behoeften van jouw kat denkt en niet aan die van jouzelf. Katten zijn nou eenmaal eigenaardig en dat hebben we maar te respecteren. Daarom is het erg belangrijk dat je een kattenbak aanschaft die past bij jouw kat. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden tijdens de aanschaf van een kattenbak.

Gesloten of open kattenbak

Veel gesloten kattenbakken zijn voorzien van een speciaal filter die vervelende geuren tegengaan. Daar tegenover zijn open kattenbakken meestal weer wat goedkoper, ook vinden sommige katten een open kattenbak fijner, want dan kunnen ze de omgeving goed in de gaten houden. 

Voor andere katten is een gesloten kattenbak juist weer beter, omdat ze dan een veilig gevoel hebben tijdens het doen van hun behoefte. Vaak is een gesloten kattenbak ook wat schoner, hiermee doelen op minder rotzooi op jouw vloer. Welke kattenbak het meest geschikt is hangt grotendeels af van het karakter van jouw kat.

Het formaat van de kattenbak

Het is heel belangrijk dat de kattenbak qua grootte bij jouw kat past. Bij twijfel koop je altijd groter. Dan heeft jouw kat namelijk voldoende ruimte om te graven en te draaien in zijn kattenbak. Belangrijk om te onthouden: groter is altijd beter.

Vorm en kleur van de kattenbak

De meest standaard kattenbak is toch wel de rechthoekige kattenbak. Hoewel deze volop verkrijgbaar zijn, betekent dit niet dat je voor een andere vorm kunt zien. Ben je van plan om in een hoek van jouw huis een kattenbak te plaatsen, dan kan een driehoekige katten de ideale keuze voor jou zijn. 

Wil je een wat mooiere kattenbak hebben, dan kan een zogenaamde design kattenbak een goede optie zijn. Zo zijn er kattenbakken die lijken op kastjes en zelfs bloempotten. Als het op kleur aankomt dan ben je vrij om zelf te kiezen, dat is iets wat jouw kat waarschijnlijk niets interesseert. Tegenwoordig heb je keuze uit vele kleuren, dus kies dan ook voor een kleur die bij jouw interieur past.

De reviews van andere mensen

Als laatste is het belangrijk om altijd even de reviews van andere mensen goed door te lezen. Zo krijg je een veel betere indruk van jouw kattenbak naar keuze en kun je beter bepalen of de kattenbak wel de juiste voor jouw kat is.

Veelgestelde vragen over kattenbakken

beste kattenbak

Katten kunnen erg kieskeurig zijn of worden als het op de kattenbak aankomt. Belangrijke punten zoals de grootte van de bak en de plaats van de bak in jouw huis zijn belangrijk. Het laatste wat je wilt hebben is dat je kat een poep of plas probleem krijgt.

Want dat kan betekenen dat je kat af en toe op ongepaste plaatsen in huis (zoals je bed) poept of plast, en als je kat een graver is, en je hebt de verkeerde kattenbak, dan zorgt dat voor een enorme puinhoop buiten de bak.

Je kat kan zelfs de kattenbak volledig mijden. Denk je dat ze vergeten is waar de kattenbak staat? Nee, je kat probeert je iets te vertellen.

Door een paar simpele basis tips te kennen, kun je je kat tevreden houden en voorkom je problemen met de kattenbak. Laten we samen eens kijken naar een paar belangrijke punten die je moet weten om veelvoorkomende problemen met de kattenbak te voorkomen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je je kat de beste ervaring met de kattenbak biedt.

Hoe groot en breed moet een kattenbak zijn?

Katten geven over het algemeen de voorkeur aan grotere kattenbakken waar ze voldoende ruimte hebben om te bewegen en vrij in de vulling van de bak kunnen graven.

De ideale grootte van de kattenbak moet ongeveer de lengte van je kat zijn, vanaf het puntje van de neus tot het puntje van de staart gemeten.

De breedte van de bak moet gelijk zijn aan de lengte van je kat zonder dat je de staart meerekent. Bij twijfel kun je beter voor een grotere kattenbak kiezen.

Hoe weet ik of de kattenbak te klein is?

Zorg voor een kattenbak die groot genoeg is voor je kat om zich prettig in te voelen. Neem een bak met lagere zijkanten als je kat mobiliteitsproblemen heeft.

Sommige kattenouders hebben ook de neiging om een kattenbak te kopen die te klein is, omdat de kattenbak niet iets is waar we graag mee pronken. Als gevolg hiervan wordt een te kleine bak echter een bron van stress voor je kat en dat is een probleem met de bak dat wacht om te gebeuren.

Bij twijfel ben je altijd beter af als je een wat grotere kattenbak aanschaft.

Hoeveel kattenbakken moet ik kopen?

Hoewel deze vraag onbelangrijk lijkt, kan een vieze kattenbak leiden tot ernstige gedrags- en medische problemen bij katten, zoals:

  • ongepast plassen en poepen in huis
  • sproeien
  • urinewegproblemen

Met deze vuistregel zit je altijd goed: het aantal katten +1.

  • 1 kat +1 = 2 kattenbakken
  • 2 katten +1 = 3 kattenbakken
  • enzovoort

Hoewel dit misschien overdreven lijkt, moet je er rekening mee houden dat katten worden beïnvloed door de schoonheid van de kattenbak. Je kunt beter 1 bak extra schoonmaken dan de plasjes in je huis (bijv. op je schone was of op je donzen dekbed).

Wat is de beste plek voor een kattenbak?

beste plek kattenbak

De beste plaatsen voor kattenbakken zijn meestal rustige, gemakkelijk bereikbare hoeken die privacy bieden.

Bekijk waar je kat de meeste tijd doorbrengt. Als je kat nooit naar die rare zolderkamer gaat, zet de kattenbak dan daar niet neer.

Over het algemeen willen kattenouders de kattenbakken liever niet zien of ruiken, dus plaatsen ze de bakken op plekken die niet logisch zijn voor hun katten.

Plaats de bak in plaats daarvan op een plek waar je kat gemakkelijk bij kan, bij voorkeur op een plek met weinig aanloop, uit de buurt van voer- en waterbakken. Katten houden er meestal van om in de buurt van hun kattenouders rond te hangen, dus één van die favoriete plekken kan perfect zijn voor een kattenbak.

Denk na over de aspecten die je zelf zoekt in een badkamer. Kies een plek met voldoende licht aangezien katten graag alles om hun kunnen zien wanneer ze naar de kattenbak gaan.

Gebruik desnoods nachtlampjes om een ​​gebied op te lichten. Als je in een huis zou wonen waar het enige toilet dat je kon gebruiken in een donkere hoek was, zou je daar liever ook niet heen willen gaan.

De persoonlijkheid, leeftijd en fysieke conditie van je kat, maar ook de indeling van je huis zijn ook belangrijke punten om in gedachten te houden. Van een oudere kat met beperkte mobiliteit kan bijvoorbeeld niet worden verwacht dat hij ver moet lopen als de natuur roept, dus zorg ervoor dat de kattenbak in de buurt en gemakkelijk toegankelijk is.

Kan ik 2 kattenbakken naast elkaar zetten?

In de meeste gevallen zou het geen probleem moeten zijn om twee kattenbakken naast elkaar te plaatsen, en je kunt deze opzet gebruiken als dit voor jou gemakkelijker is.

Als je kat een schonere bak prefereert of graag in de ene plast en in de andere poept, kan hij zijn neus gebruiken om te bepalen welke hij wil gebruiken en zal het niet erg vinden als ze naast elkaar staan.

De enige keer dat je waarschijnlijk een probleem hebt met ze zo dicht bij elkaar te plaatsen, is als je twee mannelijke katten hebt met een territoriaal geschil.

Wanneer dit gebeurt, kan de dominante kat de kamer als zijn territorium claimen en vechten met andere katten die proberen binnen te komen, maar dit scenario komt niet al te vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat dit een probleem is in jouw huis.

Kunnen 2 katten 1 kattenbak delen?

Hoewel veel katten zonder problemen een kattenbak delen, is het helemaal niet ongebruikelijk dat katten die anders prima met elkaar overweg kunnen, de grens trekken bij het delen van een kattenbak.

Hoewel het probleem niet altijd gepaard gaat met gesis en geruzie, gaat het meestal wel om het gebruik van alternatieve sanitaire voorzieningen die kattenouders zelden leuk zullen vinden.

Het minimum aantal kattenbakken dat door veel gedragsdeskundigen wordt aanbevolen, is één per kat, plus één extra bak.

Omdat katten territoriale problemen kunnen hebben, zou ik ten minste twee bakken per kat aanschaffen, en plaatsen op ten minste twee verschillende locaties in het huis.

Onthoud ook dat de locaties “veilig” moeten zijn in de ogen van je kat. Dat betekent stil, beschut en met het vermogen voor je kat om te zien wat er op hem afkomt. Niemand wil in zo’n kwetsbare positie overvallen worden.

Houden katten van een open of gesloten kattenbak?

kat in kattenbak

Sommige katten kan het op de een of andere manier niet schelen. De ene kat geeft de voorkeur aan een open kattenbak zodat de kat alles om zich heen kan zien terwijl hij zijn behoefte doet, en de andere kat heeft liever een gesloten bak.

Hier kom je alleen achter door het uit te proberen en te ontdekken waar je kat de voorkeur aangeeft.

Wel is het makkelijker om te zien wanneer je een open kattenbak moet schoonmaken, omdat je direct kunt zien wanneer je kat de bak gebruikt heeft.

Veel belangrijker dan of de bak al dan niet open is, is de grootte van de kattenbak. Hoe groter des te beter.

Je kat moet voldoende bewegingsruimte hebben terwijl hij de bak gebruikt zodat je kat zich geen zorgen hoeft te maken dat hij in zijn eigen plas of poep stapt, zelfs als het al begraven is.

Of je nu een open of een gesloten kattenbak koopt, het is veel belangrijker dat je tenminste één keer per dag de bak controleert en schoon schept.

Hoe maak je een kattenbak het beste schoon?

Het is geen nieuwsflits dat katten kieskeurig kunnen zijn, en hun voorkeur voor reinheid geldt ook voor hun kattenbak. Als de bak te vol, rommelig of smerig is, kan je kat besluiten ergens anders zijn behoefte te doen. Hier is hoe jij je kat gelukkig kunt houden:

Dagelijks

Schep minstens één keer per dag de uitwerpselen en klonten uit de kattenbak. Doe het afval in een afgesloten plastic zakje en gooi het buiten weg. Was de kattenbakschep met een sopje af en bewaar deze op een vaste plek. Maak de rand van de kattenbak en eventueel van de deksel schoon met water en zeep.

Wekelijks

Leeg de kattenbak volledig en was hem met water en zeep. Maak het niet schoon met chemicaliën zoals ammoniak of bleekmiddel. Katten zijn erg gevoelig voor geuren. Een chemische geur kan ervoor zorgen dat jouw kat de bak vermijd. Bepaalde chemicaliën kunnen ook ongezond zijn voor je kat. Vul de bak vervolgens met schone kattenbakvulling.

Als je de kattenbak regelmatig schoonmaakt en je kat blijft de bak vermijden, bezoek dan je dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Wat is de beste kattenbak tegen stank?

Als de kattenbak van je kat een geurprobleem heeft, kijk dan eerst naar jezelf. Zorg ervoor dat je de bak minstens één keer per dag goed schoon schept en minimaal 1 tot 2 keer per week grondig schoonmaakt.

Als een grondige schoonmaakroutine niet helpt en de kattenbak nog steeds stinkt, dan kan het helpen om een nieuwe kattenbak aan te schaffen.

Maar voordat je een nieuwe kattenbak aanschaft, kun je ook proberen om eerst een ander merk kattenbakvulling uit te proberen. Vaak zijn de goedkopere merken kattenbakvullingen van slechtere kwaliteit. 

Het enige merk dat ik je voor nu aanraad, voordat je een nieuwe kattenbak koopt, is Biokat’s Micro Classic, probeer eerst deze kattenbakvulling uit voordat je een nieuwe bak aanschaft.

Conclusie beste kattenbak

De juiste kattenbak nog niet gevonden? Bekijk dan eens de top 10 kattenbakken op bol.com wie weet vind je daar wel een geschikte kattenbak voor jouw kat.