kat eet pasta

Is pasta slecht voor katten? (Bruin, wit, gedroogd en pastasaus)

Pasta is een basisvoedsel in veel huishoudens. Het is veelzijdig, gemakkelijk te bereiden, zit boordevol koolhydraten en zorgt voor een gezonde maaltijd. Pasta en de vele verschillende sauzen zijn misschien oké voor mensen om te eten, maar is pasta ook goed voor katten?

Pasta is niet slecht voor katten, maar het wordt als lege calorieën beschouwd in het dieet van een kat. In wezen is pasta junkfood voor katten. Dit komt omdat pasta vol complexe koolhydraten zit. Katten zijn geëvolueerd om eiwitten in energie te verwerken in plaats van koolhydraten. Katten hebben dus geen koolhydraatrijk voedsel zoals pasta nodig en kunnen het niet efficiënt verwerken. Katten pasta voeren kan veilig gedaan worden, maar te veel zal resulteren in gewichtstoename.

Pasta aan een kat voeren mag alleen gebeuren met gewone, gekookte pasta. Ongekookte pasta geeft problemen zoals kans op verstikking. Pastasauzen bevatten veel voedingsmiddelen die slecht of giftig zijn voor katten. Sauzen op basis van zuivelproducten kunnen gastro-intestinale problemen veroorzaken omdat katten lactose-intolerant zijn. Sauzen op basis van tomaten kunnen toxicose veroorzaken, vooral als het uien of knoflook bevat.

Is pasta veilig voor katten om te eten?

Op zichzelf is gekookte pasta prima voor een kat om te eten. Het heeft geen giftige eigenschappen en wordt door dierenorganisaties niet als giftig geclassificeerd. Pasta is over het algemeen een mengsel van eieren, bloem, water en zout. Katten lijken geen nadelige reacties op dit mengsel te vertonen als het eenmaal gekookt is.

Het is veilig voor een kat om aan een paar kleine stukjes gekookte pasta te knabbelen. Met uitzondering van allergieën, is het zeldzaam dat de vreemde traktatie invloed heeft op de gezondheid.

Dit is allemaal goed nieuws voor degenen onder ons met katten die graag op het aanrecht sluipen. Maar omdat pasta veilig is voor een kat om te eten, wil dat nog niet zeggen dat het ook goed is om te eten. Pasta biedt katten bijna geen voedingswaarde. Het zit vol koolhydraten, die goed zijn voor ons, maar niet zozeer voor katten.

In kleine hoeveelheden en zeldzame gelegenheden is pasta niet ongezond voor katten om te eten. Aan de andere kant zullen katten ziek worden van frequente of grotere maaltijden.

Is volkorenpasta slecht voor katten?

Volkorenpasta is niet gezond voor katten. Gewone pasta wordt gemaakt met granen die zijn verwerkt om de zemelen en kiemen weg te halen. Mensen hebben baat bij het eten van het hele graan, omdat er meer voedingsstoffen in een volkoren graan zitten dan in een gestripte korrel. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor katten.

Zoals opgemerkt in deze bron, zijn katten obligate carnivoren die zijn geëvolueerd om te gedijen op een vleesdieet. Het spijsverteringssysteem van een kat is ontworpen om vlees af te breken en dat eiwit en vet om te zetten in energie. De fysiologie van katten heeft zich ook ontwikkeld om te gedijen op koolhydraatarme prooien. Dit betekent dat een kat de voedingsstoffen uit granen niet goed kan verteren of extraheren. Volle granen maken dit nog moeilijker.

Granen worden fijngemalen voor het maken van pasta. Kleine hoeveelheden volkorenpasta zijn soms veilig voor katten om te eten als ze eenmaal gekookt zijn.

Is chocolade spaghetti slecht voor katten?

Ja, chocolade spaghetti bestaat echt, en ja, chocolade spaghetti is slecht voor katten. Het kan zelfs best gevaarlijk zijn.

Chocolade is mogelijk dodelijk voor katten. Zoals vermeld in deze bron, bevat chocolade theobromine. Dit is een methylxanthine. Bij katten stimuleert dit het centrale zenuwstelsel met respiratoire en cardiale hyperactiviteit. Dit kan leiden tot:

 • Hyperactiviteit
 • Hypertensie
 • Hyperthermie
 • Braken
 • Diarree

Zelfs een kleine hoeveelheid chocolade spaghetti kan de spijsvertering van je kat echt verstoren. Of één of meer van de bovenstaande problemen veroorzaken. Kittens en oudere katten zijn ook gevoeliger voor dergelijke bijwerkingen. Een spoedreis naar de dierenarts zal het gevolg zijn van chocolade-toxicose. Volledig herstel is gebruikelijk bij dieren die vóór inname gezond waren. In slechte gevallen kan chocolade-toxicose de dood tot gevolg hebben.

Is rauwe pasta slecht voor katten?

Tandheelkundige lekkernijen en brokjes zijn goed voor het behoud van een gezond gebit. Het kan verleidelijk zijn om droge pasta (ook wel rauwe pasta genoemd) te beschouwen als een tandheelkundige traktatie. Droge pasta is echter niet goed voor katten. Het is eigenlijk best schadelijk.

Niet alleen is rauwe pasta veel moeilijker te verteren voor een kat, maar het kan ook interne stoornissen en maagproblemen veroorzaken. Het kan ook de tanden beschadigen, je kat verstikken en de binnenkant van zijn mond en keel beschadigen. Ongekookte pasta verbrijzelt en breekt in stukjes. Deze stukjes kunnen behoorlijk scherp zijn.

Ongekookt meel bevat ook lectine en fytaat. Dit zijn anti-voedingsstoffen die interne systemen kunnen ontsteken, beschadigen en verstoren. Hetzelfde geldt voor verse rauwe pasta, met de toevoeging van rauwe eieren en salmonella om je zorgen over te maken.

Het is niet veilig om een kat rauwe of ongekookte pasta te voeren. Als je kat rauwe of verse pasta heeft gegeten, houd deze dan goed in de gaten en houd de contactgegevens van je dierenarts in de buurt.

Is pastasaus slecht voor katten?

Pastasauzen introduceren een geheel nieuwe laag potentiële problemen. De meeste pastasauzen zijn gebaseerd op zuivelproducten of op tomaten, en geen van deze voedingsmiddelen is goed voor je kat. We hebben de meest populaire pastasauzen hieronder bekeken om uit te leggen hoe ze mogelijk giftig kunnen zijn.

Dit gedeelte laat zien hoe erg gemakkelijk het is voor een pastasaus om ongezond te zijn voor een kat. Als je niet weet wat de exacte ingrediënten in een saus zijn, neemt het risico op accidentele vergiftiging toe. Sauzen in pot, ook wel kant en klare en verpakte sauzen genoemd, kunnen ook voedsel en conserveermiddelen bevatten die giftig zijn voor katten.

Over het algemeen is het het beste om katten alleen ongekruide, gekookte pasta zonder saus te voeren. Sauzen brengen te veel risico’s met zich mee.

Kaassaus

Ondanks dat tekenfilms je als kind leren dat katten dol zijn op het drinken van melk, kunnen de meeste katten eigenlijk geen zuivelproducten eten. Kaassaus, die de basis vormt van elke klassieke macaroni ham kaas of carbonara, wordt voornamelijk gemaakt van zuivelproducten. Het koken van de zuivelproducten maakt geen verschil hoe het de lactose-intolerantie van een kat beïnvloedt.

Bijna alle katten zijn lactose-intolerant. Zuivel veroorzaakt vaak gastro-intestinale problemen. Een kleine hoeveelheid kaassaus, die geen extra kruiden bevat, zal je kat geen kwaad doen. Maar voor hen zal het ook niet goed zijn. Het biedt ook geen voedingswaarde.

Sommige kaassaus recepten vragen ook om kruiden. Dit kan knoflookpoeder en uienpoeder zijn. Knoflook en ui, in welke vorm dan ook, is giftig voor katten. Zelfs een kleine hoeveelheid kan toxicose veroorzaken, wat kan leiden tot permanente orgaanschade en de dood.

Bolognesesaus

Bolognesesauzen hebben een aantal ingrediënten nodig, waarvan sommige ongezond of giftig zijn voor katten. Ui en knoflook zullen toxicose veroorzaken. Sauzen die wijn nodig hebben, wit of rood, kunnen ook giftig zijn. Wijn wordt gemaakt van druiven, die zeer giftig zijn voor katten en nierfalen en de dood kunnen veroorzaken.

Het is prima om je kat een kleine hoeveelheid gekookt rundvlees aan te bieden voordat er kruiden of wijn wordt toegevoegd. Zodra kruiden, wijn en groenten aan de saus zijn toegevoegd, wordt het echter gevaarlijk voor katten.

Pestosaus

Pesto is één van de eenvoudigere pastasauzen en de meeste ingrediënten zijn veilig voor katten. Pijnboompitten, olijfolie en basilicum zijn allemaal niet giftig voor katten. Pijnboompitten bevatten echter veel vet. Kaas, in iets anders dan een kleine hoeveelheid, kan diarree veroorzaken. Pesto bevat knoflook, waardoor het onveilig is.

Is pasta goed voor katten?

Katten kunnen dus pasta eten. Maar is het eigenlijk goed voor hen? Het korte antwoord is nee. Het lange antwoord betreft complexe koolhydraten.

Pasta zit vol met complexe koolhydraten, zetmelen genaamd. Bepaalde dieren hebben een spijsverteringssysteem dat deze zetmelen afbreekt om glucose te maken, dat het lichaam gebruikt als brandstof. Katten behoren niet tot deze dieren. Katten zijn specifiek geëvolueerd om, zoals gezegd in deze bron, te overleven van het eten van prooien met een hoog eiwitgehalte en met minimale hoeveelheden koolhydraten.

Deze publicatie zegt ook dat katten zich metabolisch hebben aangepast om eiwitten om te zetten in energie. Een kat heeft letterlijk geen koolhydraten nodig om te overleven. Een kat kan er nog steeds baat bij hebben, maar er zijn betere bronnen van koolhydraten die veel gemakkelijker te verteren zijn.

Over het algemeen is pasta in geen enkele hoedanigheid goed voor katten, omdat het geen enkele voedingswaarde biedt. Pasta is eigenlijk een lege calorie.

Katten zijn geëvolueerd om energie uit eiwitten te halen, wat betekent dat ze geen koolhydraten nodig hebben. Dit betekent niet dat ze er geen voordeel uit kunnen halen.

Risico’s van het voeren van pasta aan katten

Pasta is niet slecht voor katten. Het is ook niet goed voor hen. Maar als je besluit je kat een paar stukjes gekookte pasta aan te bieden, zijn er een paar problemen waar je op moet letten.

Allergieën

Hoewel dit niet al te vaak voorkomt, kan glutenallergie een probleem zijn voor katten. Zelfs een kleine hoeveelheid pasta kan een allergische reactie veroorzaken. Je kat kan ook een mindere intolerantie hebben, zoals glutenintolerantie of glutengevoeligheid. Als je ervoor kiest om je kat pasta te voeren, let dan op de volgende symptomen:

 • Gewichtsverlies
 • Astma
 • Braken
 • Constant krabben
 • Droge, schilferende of geïrriteerde huid
 • Diarree

Als je één van deze symptomen opmerkt, stop dan onmiddellijk met het voeren van pasta aan je kat en neem contact op met een dierenarts.

Zwaarlijvigheid

Nog niet zo lang geleden was het populaire idee voor afvallen om je inname van koolhydraten aanzienlijk te verminderen. Koolhydraten tellen als het ware. Dezelfde aanpak moet worden toegepast bij het voeren van pasta aan katten.

Katten zijn geëvolueerd om efficiënt energie te besparen. Door een kat met vet of koolhydraatrijk voedsel te voeren, kan hij snel in gewicht aankomen. Deze studie wees uit dat 39% van de ondervraagde katteneigenaren hun katten beschreef als te zwaarlijvig.

Een ander artikel merkt op dat veel andere onderzoeken hebben geschat dat tot 52% van de huiskatten te zwaar is. Dit wordt grotendeels toegeschreven aan katteneigenaren die hun katten geen goed dieet voeren, grotendeels door onwetendheid.

Obesitas bij een kat doet meer dan alleen de levensduur verkorten. Het verhoogt het risico op:

 • Veel soorten kanker
 • Hartziekte
 • Suikerziekte
 • Hypertensie
 • Gewrichtsproblemen en artritis
 • Blaas stenen
 • Verminderde hittetolerantie

Pasta mag alleen aan een kat worden gevoerd als een kleine, zeldzame traktatie. Als je zelfs maar ook iets te veel pasta in de voeding opneemt, kan de kat overgewicht krijgen.

Spijsverteringsproblemen

Zoals we al meerdere keren hebben gezegd, kunnen katten pasta niet zo efficiënt verteren als wij mensen dat wel kunnen. Door een kat te veel pasta te voeren, kan hij spijsverteringsproblemen krijgen.

Lees ook: Is het veilig voor katten om insecten te eten? (Bijen, wespen, mieren, vliegen, motten)

Hoe je je kat veilig pasta kunt voeren

Pasta mag helemaal niet aan een kat worden gevoerd. Het is in wezen junkfood. Als je dierenarts er echter geen bezwaar tegen heeft om je kat mensenvoer te geven, dan kun je dit als volgt veilig doen.

Zorg ervoor dat de pasta volledig gaar en afgekoeld is en geen saus of kruiden bevat. Het is het beste om een stukje pasta uit het vergiet te plukken nadat je het hebt afgegoten en voordat je een saus toevoegt. Onthoud dat zelfs een kleine hoeveelheid knoflook of ui schadelijk kan zijn voor je kat.

Bied je kat een klein stukje pasta aan. Houd je kat goed in de gaten voor eventuele bijwerkingen als je kat het eenmaal heeft gegeten. Als er onaangename reacties zijn, voer dan geen pasta meer aan je kat. Neem contact op met je dierenarts als de symptomen langer dan 24 uur aanhouden. Zelfs als je kat van pasta houdt, moet je erop letten dat je pasta alleen als een zeldzame traktatie aanbiedt, want het is nou niet bepaald goed of gezond voor katten.