oude kat

Hoe een oudere kat in gewicht laten aankomen?

Uw kat op een gezond gewicht houden is cruciaal tijdens zijn gouden jaren. Veel eigenaren beginnen te merken dat hun kat ineens erg mager en benig is geworden. Een kat met huid en botten is net zo ongezond als een zwaarlijvige kat, dus u moet uw kat helpen om het afgevallen gewicht terug te krijgen.

Veel oudere katten verliezen hun interesse in voedsel. Hoewel er een medische verklaring kan zijn, kunnen de zintuigen van uw kat gewoon achteruitgaan. Verbeter de geur van voedsel door het op te warmen en er verleidelijke aroma’s overheen te doen. Uw kat kan ook moeite hebben om op hard voedsel te kauwen. Schakel over naar een zachtere variant. Eiwitrijk voedsel helpt bij het vergroten van vet- en spiermassa.

Oudere katten moeten vaker naar de dierenarts voor regelmatige veterinaire controles. Als uw kat twee keer per jaar wordt beoordeeld, kunt u medische verklaringen voor het gewichtsverlies uitsluiten. U kunt zich dan concentreren op het vetmesten van uw kat door middel van een dieet.

Oudere kat komt niet in gewicht aan

Een te dunne kat kan een trieste aanblik zijn. Het is normaal dat u zich zorgen maakt als uw oudere metgezel er te mager uitziet.

Het ideale gewicht van een kat varieert van ras tot ras. De gemiddelde huiskat zou ongeveer 4.5 kilo moeten wegen. Grotere rassen, zoals de Maine Coon, zullen meer wegen. Een kleine kat, zoals een Devon Rex, kan minder wegen.

U kunt met uw hand voelen of een kat te licht is. Ga met je vingers langs de ribben van je kat. U moet vlees voelen tussen deze botten en de huid van uw kat. Als de botten scherp en uitpuilend zijn, moet uw kat aankomen. Dezelfde test kan worden toegepast op de ruggengraat van uw kat.

Als uw kat te licht is, moet u actie ondernemen voordat uw kat verder gewicht verliest. Het is niet alleen een esthetisch probleem. Een magere kat zal spiermassa missen, wat uiteindelijk zal leiden tot moeilijk bewegen en springen.

Ziekte en gewichtsverlies bij katten

Het is mogelijk dat uw kat aan het afvallen is doordat hij zich niet lekker voelt. Veel medische experts noemen gebrek aan eetlust en gewichtsverlies; waarschuwingssignalen.

 • Milde luchtweginfecties
 • Tand pijn
 • Buikklachten
 • Spijsverteringsblokkades (bijv. Haarballen)
 • Hyperthyreoïdie
 • Hypertensie
 • Cognitieve achteruitgang
 • Nierfalen

Ga er niet meteen vanuit dat uw kat ziek is. Als u uw kat regelmatig voor controle meeneemt, dan zullen ernstige problemen ontdekt worden. Deze kunnen vervolgens worden behandeld. Problemen op korte termijn, zoals haarballen of virale infecties, zullen gemakkelijk worden geïdentificeerd. Concentreer u op het helpen van uw kat om op een natuurlijke manier aan te komen.

Een oudere kat helpen om aan te komen

In theorie is het helpen van een kat om aan te komen eenvoudig. Meer eten per dag staat gelijk aan meer calorieën. Dit leidt op zijn beurt tot meer lichaamsvet.

Zoals zo vaak is het niet zo eenvoudig. Als je kat aan het eten is maar toch afvalt, speelt er iets anders. Dit is niet per se een medische klacht. Het kan zijn dat uw kat het verkeerde voer eet. Onjuiste voeding is gevaarlijk, vooral bij oudere katten.

Het zal niet helpen om een ​​kat nutteloze calorieën te voeren, zoals koolhydraten. Katten hebben eiwitten en dierlijk vet nodig om te gedijen. Deze bron legt uit dat proteïne de hersenen van een kat evenveel voedt als zijn lichaam. Omdat katten cognitieve achteruitgang ervaren naarmate ze ouder worden, wordt de juiste voeding steeds belangrijker.

Het is ook mogelijk dat uw kat niet zoveel eet als zou moeten. Nogmaals, dit betekent niet dat uw kat terminaal ziek is. Katten verliezen hun eetlust om een ​​aantal redenen, vooral als ze ouder zijn. Enkele mogelijke verklaringen zijn:

 • Kieskeurig – oudere katten kunnen selectief worden ten opzichte van voedsel
 • Afnemend reukvermogen, leidend tot gebrek aan eetlust
 • Gebrek aan activiteit leidt tot gebrek aan honger
 • Zere of zwakke tanden waardoor voedsel moeilijk te kauwen is

Deze problemen vereisen niet noodzakelijkerwijs veterinaire tussenkomst. In plaats daarvan kunt u uw kat helpen door middel van veranderingen in zijn dieet en levensstijl.

Beweging aanmoedigen

Alle katten nemen een rustiger levensstijl aan naarmate ze ouder worden. Het speelse kitten dat je 10+ jaar geleden mee naar huis nam, is nu een bejaarde. De kat zal zijn levensstijl aanpassen om aan deze verschillende energieniveaus te voldoen. Bewegen wordt de uitzondering, niet de norm.

Volgens deze bron ervaren oudere katten die minder bewegen een afname van de spiermassa. Dit is niet het einde van de wereld. Oudere katten leiden een rustig leven. Er wordt niet van hen verwacht dat ze jagen of deelnemen aan andere langdurige fysieke activiteiten.

Toch, laat een oudere kat niet te lui worden. Oudere katten slapen meer, meestal meer dan 16 uur per dag. Dit is te verwachten. Je kat moet echter worden aangemoedigd om te bewegen als hij wakker is. Dit voorkomt dat spieren uitgeput raken en atrofiëren.

Het kan een uitdaging zijn om een ​​oudere kat te overtuigen om te spelen. Speelgoed dat uw kat ooit fascineerde, is misschien nu niet interessant meer. Het is ook onwaarschijnlijk dat oudere katten in kattenbomen klimmen. Een afnemend zicht maakt sprongen tussen verhoogde niveaus riskanter.

U moet er alles aan doen om uw oudere kat actief te houden. Dit is niet alleen om spiermassa op te bouwen. Hoe meer een kat beweegt, hoe meer trek een kat krijgt. Uw kat heeft misschien geen honger omdat hij niet genoeg calorieën heeft verbrand door beweging. Manieren om een ​​oudere kat in beweging te krijgen, zijn onder meer:

 • Verplaats de kattenbak – alleen niet zo ver dat uw kat het niet op tijd zal halen
 • Investeer in nieuw, uniek speelgoed. Deze bron stelde dat katten genieten van nieuwigheid in het spel
 • Bied terrein dat beweging vereist, zoals verhoogde kasten
 • Beloon elke beweging met kattenkruid of lekkernijen

Hoe meer uw kat beweegt, hoe groter de kans dat hij aankomt. Zijn spieren worden sterker en hij zal graag meer eten. Als u een passend dieet geeft, leidt dit tot een aanzienlijke gewichtstoename.

Voer veranderen

Het veranderen van het voer van een kat wordt vaak als een laatste redmiddel beschouwd. Hoewel je eerst beweging moet aanmoedigen, negeer dit idee niet. Het is misschien precies wat uw kat nodig heeft om weer te gaan eten.

Hier gelden enkele voorbehouden. Als uw kat een speciaal dieet volgt dat alleen op recept verkrijgbaar is, kan het hier niet vanaf komen. Dat zal de gezondheid van de kat alleen maar onnodig in gevaar brengen. Een geleidelijke, zorgvuldig beheerde omschakeling van conventioneel voedsel kan echter nuttig zijn.

Aan de leeftijd aangepast dieet

Als u door een dierenwinkel loopt, vindt u een assortiment kattenvoer dat geschikt is voor verschillende leeftijden. Dit is niet alleen een marketingtruc. Vooral oudere katten hebben voer nodig dat is afgestemd op hun veranderende voedingsbehoeften.

Als uw kat dubbele cijfers invoert qua leeftijd, moet hij altijd worden overgeschakeld naar een seniorenvoer. In sommige gevallen is het verschil tussen deze voedingsmiddelen gewoon praktisch. De maaltijden kunnen in kleinere stukjes worden gesneden en zachter zijn om op te kauwen. Belangrijker is echter de voedingswaarde.

Zoals uitgelegd door deze bron, krijgen oudere katten meer calorieën via eiwitten binnen dan jongere katten. Basisvoer voor katten bevat eiwitten, maar wordt getemperd door andere ingrediënten. Dit kunnen vulstoffen en smaakstoffen zijn, vooral in goedkoper voedsel.

U hoeft waarschijnlijk niet eens van merk te veranderen. Gerenommeerde fabrikanten bieden hetzelfde voedsel voor alle drie de levensfasen van katten; kitten, volwassen en senior. De smaak zal identiek zijn. Het enige verschil is de voedingswaarde, die is afgestemd op de leeftijd.

Voer voor kittens kan ook gunstig zijn voor oudere katten. Kittens hebben, net als oudere katten, meer proteïne en vet nodig. Voer voor een kitten is een prima eenmalige vervanging, als seniorenvoer niet op voorraad is. Het biedt meer voordelen voor een oudere kat met ondergewicht dan traditioneel voer voor volwassenen.

Verscheidenheid aan voer

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze kieskeuriger worden over voedsel. Als uw kat een beperkte eetlust heeft, zal hij alleen iets eten dat als smakelijk wordt beschouwd.

Dit betekent dat u wellicht de smaken die u uw kat aanbiedt, door elkaar moet halen. Dezelfde smaak, dag in dag uit, kan saai of flauw worden. Koop een multipack van het favoriete voer van uw kat. Mix en match elke dag tussen vlees- en vissmaken.

Het nadeel hiervan is dat u mogelijk voedsel verspilt. Als uw kat een bepaald verlangen naar vis heeft, zal hij kip afwijzen. Een kat die geen honger heeft, wacht eerder op een beter alternatief dan op een compromis. Als alternatief word je lastig gevallen totdat je toegeeft.

Geur verbeteren

Katten leven door de kracht van hun zintuigen. Bij katten nemen de prestaties van de zintuigen af naarmate ze ouder worden. Het is gemakkelijk om te zien of een kat blind of doof wordt. Wat misschien onopgemerkt blijft, is een afnemend reukvermogen.

Deze bron bevestigt dat oudere katten een zwakker reukvermogen hebben. Dit heeft invloed op de eetlust van een kat. Katten bepalen wat lekker is door de geur. Als uw kat een maaltijd niet duidelijk kan ruiken, is hij misschien geneigd om deze niet op te eten.

Door een maaltijd iets te verwarmen, komt er meer geur vrij. Een paar seconden in de magnetron is voldoende. Maak het voer niet zo heet dat het de mond van de kat verbrandt. Verhit het evenmin in een pan. Dit zal essentiële voedingsstoffen doen verdwijnen.

Je kunt ook sterk ruikende aroma’s bovenop het voer doen. Tonijnsap is het lekkerst, aangezien vis doorgaans sterker ruikt dan vlees. Sprenkel dit over een maaltijd om het aantrekkelijker te maken. Als uw kat de voorkeur geeft aan traditionele vleesgerechten, gebruik dan kip of runderbouillon.

Verschillende texturen

De botten van een kat worden zwakker naarmate ze ouder worden. Hetzelfde geldt ook voor tanden. Een oudere of oudere kat met aandoeningen kan moeite hebben om op harde brokjes te kauwen. Dit voorkomt dat de kat zoveel eet als zou moeten. Het associeert voedsel met tandpijn, wat pijnlijk is voor katten.

Als uw kat zichzelf in stand houdt op een droog dieet, overweeg dan om over te schakelen naar een nat alternatief. Dit is duurder, maar de gezondheid van uw kat staat voorop. Als het pijn doet om te kauwen, zal een kat uiteindelijk helemaal stoppen met eten.

Doe deze verandering geleidelijk. Begin met het mengen van 10% natvoer met 90% brokjes. Keer deze verhoudingen na verloop van tijd om. De kat moet uiteindelijk 100% natvoer eten. Het proces kan in ongeveer twee weken worden voltooid.

Als uw kat geen natvoer eet, kijk dan naar verschillende brokjes. Je hebt voedsel nodig dat zacht is en kleine stukjes bevat. Deze zullen voor een kat gemakkelijker te eten zijn. Over het algemeen is natvoer echter zachter voor de tanden van een kat.

Omgevingstemperatuur verlagen

Een mogelijk controversiële manier om eten aan te moedigen, is door de omgevingstemperatuur in uw huis te verlagen. Katten eten meer tijdens de wintermaanden. Dit komt doordat hun lichaam meer calorieën verbrandt door gewoon warm te blijven. Katten eten minder als ze warm zijn, en vooral bij oververhitting.

Als uw kat koppig is, kan het uitschakelen van de centrale verwarming eten en beweging stimuleren. De kat zal het niet prettig vinden om te dutten naast een kunstmatige warmtebron. Het zal moeten bewegen en eten om zijn energieniveau te verbeteren.

De extra calorieën zullen uw kat laten aankomen. Dit geldt alleen als uw kat wil en zal eten. Als dat niet lukt, voeg je alleen maar extra ellende toe. Probeer dit niet, tenzij u zeker weet dat uw kat gewoon kieskeurig is.

Lees ook: Is pasta slecht voor katten? (Bruin, wit, gedroogd en pastasaus)

Supplementen

Misschien wilt u supplementen in het dieet van uw kat overwegen. In een ideale wereld is dit niet nodig. Katten moeten alle vitamines en mineralen die ze nodig hebben via de voeding binnenkrijgen. Geriatrische katten hebben mogelijk extra ondersteuning nodig om een gezond gewicht te behouden.

Voer geen supplementen zonder advies. Bespreek de behoeften van uw kat met een dierenarts of kattenvoedingsdeskundige. Als u het lichaam van uw kat overspoelt met extra voedingsstoffen, kan dit onbalans en zelfs toxiciteit veroorzaken.

Een magere oudere kat nadert niet noodzakelijk het einde van zijn leven. U kunt oudere katten helpen om aan te komen door veranderingen in levensstijl en dieet. U hoeft alleen maar rekening te houden met de leeftijd van uw kat bij deze aanpassingen. Het juiste voer voor een oude kat en de juiste aanmoediging kunnen effectieve oplossingen zijn.