katten en komkommers

Mogen katten komkommers eten? Zijn komkommers veilig voor katten?

Met bijna 90% water in hun samenstelling, zijn komkommers ook een goede bron van enkele essentiële voedingsstoffen voor ons, maar kunnen katten er überhaupt van profiteren.

Kunnen katten komkommer eten of zijn ze gewoon een groente waar jij jouw kat bij uit de buurt moet houden? Laten we het samen ontdekken!

Voedingswaarde

Komkommers zijn een geweldige bron van vitamine K, bètacaroteen, koper, kalium en mangaan, dus een plakje zou niet al te veel kwaad moeten doen, toch?

Welnu, het is een feit dat er niets mis is met af en toe een hapje komkommer, en het water op zich kan als traktatie dienen tijdens de warme zomerdagen.

Onder de gezondheidsvoordelen die ze ons bieden, rekenen we op verminderde kans op hart- en vaatziekten en ook op verschillende soorten kanker.

Voor katten zijn de voordelen anders: dat komt door het gehalte aan vitamine K dat in komkommers zit, wat helpt om hun bloedstollingsfactor te verbeteren, wat weer beter is voor een lever van een kat.

Omdat komkommers weinig calorieën bevatten, kunnen deze groenten jouw kat helpen om af te vallen.

Het molybdeen in komkommers helpt het metabolisme van een kat enorm, dus dat is een ander element dat deze groenten een goed idee maakt.

Mogelijke problemen

Het probleem wat de meeste baasjes van katten hebben, is dat als we eenmaal ontdekken dat iets goede eigenschappen bevat voor onze katten, we de neiging hebben om te overdrijven met de hoeveelheden.

Als jij jouw kat meer dan een paar plakjes komkommers geeft, zal jouw kat zeer waarschijnlijk last van diarree krijgen.

Omdat komkommers zoveel water bevatten, kun je het beter als een incidentele traktatie behandelen.

Je kunt beter de schil van een komkommer eraf schillen, omdat de bestrijdingsmiddelen waarmee komkommers worden besproeid, kunnen blijven zitten en jouw kat ziek kunnen maken.

Dit is sowieso een goede voorzorgsmaatregel bij alle groenten of andere voedingsmiddelen die jij aan jouw kat geeft.

Als jij niets zou eten wat jij niet vertrouwd, zou jouw kat dat waarschijnlijk ook niet moeten eten.

Lees ook: katten en augurken

Schrikken en springen

Velen van ons hebben wel eens video’s gezien (of zelfs dit experiment gedaan met hun eigen huisdier) waarin katten in paniek raken na het zien van een komkommer, en zich gedragen alsof ze erdoor worden aangevallen.

De verklaringen voor dit gedrag variëren en de meeste specialisten denken dat het een angst voor het onbekende is.

Ze hadden niet verwacht dat ze zo’n soort groente daar zouden aantreffen, en dat dan hun instinct voor gevaar wordt getriggerd.

Katten staan over het algemeen wantrouwend tegenover het onbekende, en misschien kan een komkommer in hun gedachten een slang of een ander roofdier zijn.

Als jij nu begrijpt dat jouw kat die reacties uit angst en zelfbehoud heeft, zul je hopelijk ook beseffen dat het wreed is om jouw kat aan zoiets dergelijks bloot te stellen, gewoon voor de lol of om een filmpje op jouw sociale media te kunnen zetten.

Kort antwoord:

Ja, komkommers kunnen voorzien in wat nodige voedingselementen en helpen bij de dorst van jouw kat, maar geef ze nooit meer dan één of twee dunne plakjes.