katten en augurken

Mogen katten augurken eten? Zijn augurken veilig voor katten?

Augurken zijn zeker heerlijk op zichzelf, op een broodje of in een salade en ze maken elke groente interessanter, maar hoe zit het met het geven van een plakje augurk aan jouw kat als traktatie?

Laten we samen het antwoord ontdekken op de vraag; kunnen katten augurken eten?

Voedingswaarde

De meest populaire groenten voor augurken zijn komkommers en ze leveren ons wat vitamine C, bètacaroteen en mangaan.

Deze drie elementen zijn niet zo nuttig voor katten als voor ons, omdat ze zelf vitamine C kunnen produceren.

Het bètacaroteen kan door hen niet worden gebruikt om vitamine A te synthetiseren, dus hun enige keuze voor deze vitamine is om het uit het vlees van andere dieren te halen.

Omdat katten obligate carnivoren zijn, krijgen ze bijna geen voedingswaarde van augurken en het verhaal houdt hier niet op, omdat deze behoorlijk schadelijk kunnen zijn.

Problemen

Komkommers bevatten ongeveer 90% water, zodat ze de dorst van jouw huisdier kunnen stillen, maar als we ze pekelen, voegen we veel zout toe.

Een enkele kleine augurk bevat ongeveer acht keer meer dan de dagelijkse natriumtolerantie van de kat en het overschrijden van hun dagelijkse inname kan tot zeer ernstige problemen leiden.

Als wij mensen te veel augurken eten kunnen we aardig wat dorst krijgen en water vasthouden, maar katten kunnen last krijgen van een verhoogde bloeddruk en van zoutvergiftiging, wat uiteraard zeer gevaarlijk kan zijn.

Zoutvergiftiging of hyponatriëmie kan de volgende symptomen veroorzaken zoals overgeven, diarree, extreme dorst, overmatig plassen, evenwichtsverlies, opgeblazen gevoel, tremoren en toevallen.

Als jij je kat te lang in deze toestand laat zonder de juiste behandeling, kunnen ze in coma raken, blijvende schade aan hun nieren oplopen en zelfs sterven.

Dus als je redenen hebt om te vermoeden dat ze aan zoiets lijden, haast je dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Andere ingrediënten

Er zijn veel recepten met augurken erin en sommige kunnen andere ingrediënten bevatten die giftig zijn voor katten, dus laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende ingrediënten.

Knoflook komt vaak voor in het sap van augurken en kan voor katten zeer giftig zijn.

Zelfs een kleine hoeveelheid knoflook kan ervoor zorgen dat jouw kat bloedarmoede krijgt die fataal kan zijn, dus houd een kat nooit in de buurt van knoflook.

Een ander veelgebruikt ingrediënt voor augurken is dille en het lijkt erop dat het eigenlijk gunstig is voor katten, omdat het sommige problemen van hun spijsvertering kan verlichten en tegelijkertijd een goede bron is van calcium, ijzer, magnesium en de vitamine B6.

Helaas is het niet de beste keuze om de dille uit een pot augurken te vissen, omdat er nog veel zout in zit, dus is het beter om wat verse dille te pakken, te wassen en in de voerbak van jouw te doen.

Let op ingemaakte groenten zoals rode biet of tomaten, want die zijn vooral gevaarlijk voor je harige vriend en als algemeen idee is het beter om het zoute voedsel voor jezelf te bewaren, aangezien je kat er veel gevoeliger voor is.

Lees ook: katten en tomaten

Kort antwoord:

Nee, een klein hapje augurk zal jouw kat niet al te veel pijn doen, maar het kan nog steeds schade aanrichten, dus het is altijd een slecht idee om wat augurk in de bak van jouw kat te doen.