katten en tomaten

Mogen katten tomaten eten? Zijn tomaten goed voor katten?

Misschien heb jij jezelf wel eens of niet afgevraagd waarom sommige fabrikanten van kattenvoeding tomaten in hun samenstellingen opnemen. En je hebt misschien gehoord dat sommige mensen beweren dat tomaten slecht zijn voor katten, zo niet zelfs giftig.

Dus waarom bevatten sommige kattenvoeding tomaten? Kunnen katten tomaten veilig eten?

Helaas is dit een van die vragen die zowel een ja als nee antwoord hebben. Het hangt af van tal van factoren, waaronder de tolerantie van je eigen huisdier voor zuurgraad, evenals van het type tomaten.

Maar maak je geen zorgen, ik leg hieronder alles uit wat je moet weten.

Hoe zit het met tomaten in kattenvoer?

Sommige kattenvoeding is gebaseerd op een recept met beperkte ingrediënten, terwijl andere een overvloed aan verschillende ingrediënten gebruiken. Mogelijk vindt je tomaten in de laatste.

Tomaten zijn rijk aan vitamine C, kalium en vezels.

Al deze zijn essentieel voor katten van alle rassen en leeftijden. Er zijn echter betere (dus voedzamer) bronnen van deze cruciale voedingsstoffen dan tomaten.

Katten profiteren veel meer van andere groenten als het gaat om voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Ik ben geen fan van kattenvoer met tomaten. Ze zijn een beetje te zuur en de tomaten zitten daar als vulstoffen in, in plaats van echte voedingsstoffen.

Katten hebben andere voedingsbehoeften dan mensen. Als zodanig zijn tomaten voor hen niet zo gezond als voor mensen.

Mijn advies? Blijf bij kattenvoer van hoge kwaliteit dat is gebaseerd op vlees en vezels die uit groene groenten of fruit worden gehaald, met antioxiderende eigenschappen.

Maar zijn tomaten veilig voor katten om te eten?

In sommige gevallen zijn tomaten inderdaad volkomen veilig voor katten om te eten, terwijl ze in andere gevallen een echt gevaar vormen.

De volgende factoren spelen een hoofdrol bij het bepalen hoe veilig tomaten voor je kat zijn. Houd er natuurlijk rekening mee dat ze niet universeel kunnen worden toegepast op elke afzonderlijke kat die er is.

 • Het deel van de plant (stengel, bladeren, fruit)
 • Het type tomaat (rauw of gekookt, rijp of onrijp, minder of meer zuur)
 • De tolerantie van je kat voor zuurgraad en vezelinname
 • Alle huidige gezondheidscomplicaties

Zoals ik al zei, is het antwoord geen simpel ja of nee. Er is een kans dat het spijsverteringssysteem van je kat geen tomaten tolereert, of ze nu rauw of gekookt zijn. Er is echter ook een kans dat deze populaire vrucht (ja, de tomaat is een vrucht) je kat niet schaadt.

Wanneer zijn tomaten giftig voor katten?

Tomatenplanten, vergelijkbaar met aardappelplanten, brengen wel enkele gezondheidsrisico’s met zich mee voor katten en andere dieren. Sommige gifstoffen in de tomatenplant kunnen buikproblemen en andere problemen veroorzaken.

Als je huisdier de bladeren of stengels van een tomatenplant probeert te eten, moet je onmiddellijk ingrijpen. Hetzelfde geldt voor de vrucht van onrijpe tomaten.

Over het algemeen zullen katten onrijpe tomaten of tomatenplanten niet aantrekkelijk vinden.

Helaas zijn kittens nieuwsgierig en onvoorspelbaar. Als ze een deel van de gifstoffen binnenkrijgen, kunnen ze gezondheidsproblemen krijgen. Afhankelijk van de ernst van de toxiciteit zullen diarree, verwijde pupillen, braken, verlies van eetlust en andere symptomen optreden.

Dezelfde giftige reacties kunnen optreden bij honden. Als dit gebeurt, bel dan onmiddellijk de dierenarts als je kat in de buurt van een tomatenplant is geweest.

Naast onrijp fruit, bladeren of stengels, kunnen tomaten in de volgende vormen ook schadelijk zijn voor katten:

 • Ketchup
 • Tomatensoep
 • Voorverpakte tomatensappen
 • In de winkel gekochte sauzen op basis van tomaten

Geef geen van de bovengenoemde items aan je kat!

Ketchup en andere tomatensauzen worden zwaar verwerkt en geconserveerd met tonnen chemicaliën. Bovendien bevatten ze een heleboel kruiden die een allergische of giftige reactie kunnen veroorzaken.

De tomatensappen van je plaatselijke winkel zijn net zo slecht. Niets erin is 100% natuurlijk, in tegenstelling tot wat je op het etiket zult lezen.

En ten slotte zijn tomatensoepen ook slecht voor katten, zelfs als ze zelfgemaakt zijn. Laten we eerlijk zijn, je hebt er wat kruiden, specerijen en smaakmakers in gedaan, nietwaar? Bovendien kan die tomatensoep niets goeds bieden dat aan de voedingsbehoeften van je kat voldoet.

Wanneer zijn tomaten veilig voor katten?

De vrucht van rijpe rode tomaten is veilig voor katten onder de volgende voorwaarden:

 • Matige hoeveelheden
 • Ongekruid, vers fruit
 • Geen actuele gezondheidscomplicaties

Als je kat ziek is of een gevoelige maag heeft, mag jij je geluk niet gaan beproeven met tomaten. Als de kat echter over het algemeen gezond is, gebeurt er niets als hij op een paar plakjes kauwt.

Houd er rekening mee dat er veel meer voedzame groenten en fruit zijn (spinazie, pompoen, blauwe bessen, erwten, sperziebonen, enz.) Die een gezonde dosis vitamine C, kalium, voedingsvezels en alle andere voordelen bieden die tomaten niet hebben. Het zijn gezondere opties die de maag van je kat niet van streek zullen maken. En hey, ze zijn lekkerder dan een plakje rauwe tomaat!