katten en honing

Mogen katten honing eten? Is honing goed voor katten?

Geheel natuurlijke honing is een uitstekende aanvulling op warme en koude dranken, maar ook op tal van culinaire recepten.

Het is lekker, biologisch en vooral verrassend gezond. Met zijn vele wonderbaarlijke toepassingen voor allergieën, keelpijn en de algehele gezondheid van het cardiovasculaire systeem is het een van de lekkerste en beste lekkernijen van moeder natuur. Maar is het net zo goed voor onze katachtige vrienden als voor ons mensen?

Met andere woorden, kunnen katten honing eten? Is het veilig voor hen of moet je die potten buiten bereik houden?

Het is niet verwonderlijk dat er enige controverse bestaat over de vraag of het geven van honing aan je kat een goed idee is of niet. Immers, als het zoveel gezondheidsvoordelen heeft voor mensen, waarom zou het dan slecht zijn voor katten?

Kunnen katten honing eten?

Laten we beginnen met de basis.

Ja, katten van alle rassen kunnen inderdaad honing eten in vloeibare of gekristalliseerde vorm. En ze zullen het zeker proberen te eten als ze hun eigenaren zien genieten van de zoete goedheid die voor hen ligt.

Maar kunnen katten honing verteren? Dat is een heel andere vraag.

Het katachtige organisme verschilt op tal van manieren van het menselijke. Katten gedijen op eiwitten die zijn gebaseerd op vlees. Ze hebben vezels nodig, maar ze hebben aanzienlijk kleinere hoeveelheden nodig in vergelijking met mensen. En ze hebben ook essentiële vitamines, mineralen en voedingsstoffen nodig die afkomstig zijn van echt vlees.

Wat hun lichaam niet zo soepel kan verwerken als het onze, zijn zaken als lactose, fructose en glucose. Helaas is honing extreem rijk aan de laatste twee, ongeacht het feit dat ze niet kunstmatig zijn.

Het lichaam van je kat kan deze suikers niet verwerken zoals die van jou. Met andere woorden, het geven van snoep, chocolade of andere soorten zoete lekkernijen aan je huisdier is een heel, heel slecht idee. Hetzelfde geldt voor honing, ongeacht de vorm.

Daarbovenop…

Honing mist de cruciale voedingsstoffen die een kat dagelijks nodig heeft. Dit betekent dat het geen eiwitten, vezels of vitamines bevat. Het enige dat het je huisdier echt te bieden heeft, zijn onnodige suikers.

Heeft honing enige voordelen voor katten?

Laten we teruggaan naar de voordelen die rauwe, volledig natuurlijke honing te bieden heeft. Je hebt waarschijnlijk enkele artikelen gezien die beweren dat honing gezondheidsvoordelen heeft voor katten. Nou, het is discutabel, vooral omdat de nadelen ervan veel te groot zijn om te negeren. En ze overrulen alle mogelijke voordelen die je kat zal halen uit het eten van honing.

Niettemin is het zo dat honing:

  • Heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen
  • Kan allergieën enigszins verlichten
  • Is rijk aan verschillende antioxidanten

Omdat katten carnivoren zijn en geen suikers kunnen verwerken, moet het geven van honing voor de bovengenoemde doeleinden verboden zijn.

Als je de allergische reacties van je kat moet verzachten of een zere keel moet helpen verlichten, kies dan niet voor honing. Praat in plaats daarvan met je dierenarts en volg het advies van de professional. Het immuunsysteem en de voedingsbehoeften van je huisdier zijn immers niet gemaakt om met honing te worden behandeld.

Wat gebeurt er als mijn kat honing eet?

Zoals ik eerder al zei, honing in een van zijn vormen levert geen voedingsvezels. Dit betekent echter niet dat het de bijwerkingen van te veel voedingsvezels niet kan simuleren. Zelfs bij mensen kan honing maagpijn en andere onaangename, maar milde gezondheidscomplicaties veroorzaken.

Als het op katten aankomt, kan honing het volgende veroorzaken:

  • Diarree
  • Braken
  • Piek in insulinegehalte
  • Gewichtstoename
  • Botulisme

Afhankelijk van het immuunsysteem, het spijsverteringssysteem, de leeftijd, het ras en de algehele gezondheidstoestand van je huisdier, kan zelfs een theelepel honing te veel zijn voor een kat.

Katten die lijden aan diabetes en obesitas, evenals jonge kittens met een onderontwikkeld immuunsysteem moeten te allen tijde uit de buurt van honing blijven! De suikerachtige inhoud, calorieën en bacteriën in deze heerlijke traktatie kunnen hen mogelijk fataal schaden!

Als je kat per ongeluk een kleine hoeveelheid honing heeft ingenomen, controleer je kat dan zorgvuldig.

Bel je dierenarts als er symptomen van onbehagen zijn. Als je kat een niet-gediagnosticeerd gezondheidsprobleem heeft, kan de honing die hij heeft gegeten zijn toestand van streek maken. Als je huisdier echter over het algemeen gezond is, zal een kleine hoeveelheid honing waarschijnlijk slechts voor een paar uur een slechte spijsvertering veroorzaken.

Als ik jou was, zou ik niet proberen honing aan een kat te geven, ongeacht de vermeende gezondheidsvoordelen. Voedingsmiddelen zoals pompoen, blauwe bessen, erwten en broccoli zijn veel voedzamer, gezonder en zitten boordevol antioxidanten. Bovendien zijn ze niet alleen veilig voor katten, maar hebben ze ook de voorkeur van talloze hoogwaardige kattenvoer fabrikanten.

Kies voor zulke heerlijke lekkernijen en door dierenartsen goedgekeurde supplementen in plaats van voor honing te gaan. Geloof me, ze zijn veel beter voor je dierbare kat dan de volledig natuurlijke, biologische suikers van rauwe honing.