kat bang verstopt onder bed

Waarom is mijn kat ineens zo bang voor alles?

Wanneer uw kat zich verstopt of op de vlucht is, heeft hij angst. Als dit een plotselinge verandering in houding is, zal er een op angst gebaseerde verklaring zijn.

Als een kat plotseling overal bang voor is, overweeg dan of er iets in zijn leven anders is. Een verstoring van de routine maakt een kat schichtig. Uw kat is mogelijk een ander dier tegengekomen en voelt zich niet langer veilig. Onverwachte harde geluiden zullen een kat angstig maken. Uw kat kan ook ziek of gewond zijn.

Om aan de behoeften van een bange kat te voldoen, is een kalme en ontspannen eigenaar nodig. De angst van de eigenaar zal de kat nog zenuwachtiger maken. Je moet de kat kalmeren, maar hoe je dit aanpakt, hangt af van de oorzaak van het probleem.

Waarom is mijn kat plotseling bang?

Katten projecteren een beeld van zelfvertrouwen en onbevreesdheid. Dit is niet altijd het geval. Veel katten zijn van nature erg nerveus. Uw kat is bedreven in het verbergen van deze angst en ongerustheid. Katten houden er niet van dat iemand weet dat ze bang zijn.

Een voorheen dappere kat kan van de ene op de andere dag nerveus worden. Mogelijke verklaringen voor deze verandering in gedrag zijn onder meer:

 • Trauma of letsel
 • Ziekte
 • Mishandeling

Als uw kat zichzelf heeft bezeerd, weet u het misschien niet. Katten doen er alles aan om tekenen van lichamelijk letsel te verhullen. Uw kat is bang dat letsel als een zwakte wordt gezien. Dit kan ertoe leiden dat de kat territorium of dominante status verliest.

Hetzelfde geldt voor ziekte. Katten verbergen pijn zoveel mogelijk. Uw kat zal van binnen bang zijn door een slechte gezondheid. Deze angst maakt een kat zenuwachtig.

Ziekte kan vele vormen aannemen. Aandoeningen met lichamelijke symptomen, zoals falende organen of tumoren, zijn zorgwekkend.

Volgens deze bron veroorzaken parasitaire infecties (rondwormen, lintwormen, hartwormen, haakwormen, zweepwormen, enz.) algemene angst bij katten.

Mishandeling van katten is een brede definitie. Mogelijk is uw kat in het verleden fysiek geraakt. Bepaalde geuren en locaties kunnen herinneringen oproepen aan deze traumatische gebeurtenis. Katten herinneren zich elk trauma.

Een kat uitschelden voor ongewenst gedrag leidt tot angstig gedrag. Dit is waarschijnlijker wanneer straf plaatsvindt na de actie. Katten koppelen schelden niet aan gedragsproblemen. Je kat zal nerveus worden en zich afvragen of hij ogenschijnlijk zonder reden opnieuw gestraft zal worden.

Waarom voelen katten zich bang?

Katten hebben een scala aan angsten en fobieën op basis van instinct. De meeste zijn rationeel, maar sommige zijn dat minder. Veelvoorkomende dingen waar katten bang voor zijn, zijn onder meer:

 • Harde geluiden
 • Veranderingen in routine of schema
 • Onbekende bewoners of huisdieren in huis
 • Grote, open ruimtes
 • Bezoek aan de dierenarts
 • Scheiding van een eigenaar

Elk van deze kan een angstige reactie bij een kat veroorzaken. Dit is niet goed voor het huisdier of de eigenaar. Een nerveuze kat is vaak een agressieve kat.

Angst eist zijn tol van katten. Volgens deze bron leven gestreste katten met constant verhoogde cortisolspiegels. Cortisol wordt in de volksmond ‘het stresshormoon’ genoemd.

Te veel cortisol is gevaarlijk. Katten hebben een klein lichaam en een relatief zwak hart. Door aanhoudende stress loopt uw huisdier uiteindelijk het risico op een hartstilstand.

Wat zijn de meest voorkomende gedragingen van bange katten?

kat vraag aandacht

Het begrijpen van de tekenen van bange katten is cruciaal. Erken waarom uw kat zo schichtig is en werk eraan om hem kalm te houden. Veel voorkomende signalen dat een kat bang is, zijn de volgende:

 • Verbergen
 • Bevriezing ter plaatse
 • Buiten de kattenbak elimineren
 • Geur van de anale klieren
 • Agressie
 • Dwangmatige verzorging
 • Constante vocaliseren
 • Weigeren om te eten of overmatig eten
 • Aanhankelijkheid

Alle katten zullen dit gedrag van tijd tot tijd vertonen. Je kat moet echter niet regelmatig bang en schichtig zijn. Als het gedrag van uw kat is veranderd, moet u weten waarom.

Een kat helpen om te gaan met verandering

Katten zijn gewoontedieren. Veranderingen in structuur en routine veroorzaken aanzienlijke angst. Als uw kat zich niet veilig voelt, wordt hij steeds zenuwachtiger. Dit kan steeds problematischer worden.

De drie belangrijkste veranderingen die een kat kan ondergaan, zijn:

 • Een nieuwe leefomgeving
 • De komst van een nieuw huisdier
 • De komst van een nieuwe huurder of baby

Verlies en rouwverwerking bij katten zullen ook angst veroorzaken. Het is een mythe dat katten geen band met mensen hebben. Een kat zal het merken als er een baasje ontbreekt. Evenzo ervaren katten een sterfgeval als een dierlijk gezelschap sterft.

Wonen in een nieuw huis

Verhuizen naar een nieuw huis is overweldigend voor katten. Alles wat ze wisten, is veranderd. Dit betekent dat een kat alles opnieuw moet leren.

Dit is waar de angst van een kat voor open ruimte naar voren komt. Tot je uitpakt, is het huis kaal. Uw kat heeft alle favoriete schuilplaatsen verloren. Uw kat moet de nieuwe indeling van het huis leren. Het zal zenuwachtig zijn totdat dit gebeurt.

Focus op het bieden van schuilplaatsen. Elke keer dat u een doos uitpakt, legt u deze op zijn kant. Je kat zal troost putten uit het verbergen binnenin de doos. Plaats deze dozen in het nieuwe huis.

Pak bekende items voor uw kat uit. Meubels die de geur van uw kat dragen, zullen rust uitlokken. Zorg ervoor dat uw kat vertrouwd speelgoed en kattenbomen heeft.

Houd u vooral aan de reeds bestaande routine van uw kat. Geef één-op-één aandacht. Geef uw kat te eten wanneer hij voer verwacht. Laat uw kat zien dat alleen de locatie is veranderd. Levensstijl en routine blijven consistent.

Wennen aan een nieuw huisdier

2 katten

De komst van een nieuw huisdier zal het evenwicht van een kat verstoren. Katten zijn van nature territoriaal. Het idee om te delen zal angst oproepen. Bovendien kan een nieuwe kat een bestaande zittende kat pesten.

Als u een nieuwe kat in huis introduceert, doe dit dan langzaam. Houd de nieuwe kat opgesloten in een kamer totdat deze door uw bestaande huisdier wordt geaccepteerd. Introduceer de twee katten door een hek. Dit helpt de katten elkaars geuren te leren.

Voer de katten op verschillende locaties. Voorzie elk dier van zijn eigen voerbakken, watervoorziening, kattenbakken, speelgoed en bed. Speel met je kat en zorg voor één-op-één aandacht. Dit verzekert de kat dat het niet zal worden vergeten.

Nieuwe huisbewoner

Katten raken gewend aan de mensen die hun huis delen. Wanneer er een nieuwe bewoner arriveert, kan een kat van streek raken. Baby’s kunnen schokkend zijn voor katten.

Baby’s zijn luidruchtig en vragen om aandacht. Dit is aandacht die eerder naar de kat ging. Je kat wordt luidruchtig en aanhankelijk, bang dat hij is vervangen. De kat imiteert het gedrag van de baby.

Zorg ervoor dat uw kat aandacht krijgt en geniet van een vertrouwde, ongestoorde routine. Laat de kat niet alleen met de baby. De angst van de kat kan zich manifesteren als agressie.

Logés en bezoekers jagen katten ook af. Nieuwe mensen brengen nieuwe geuren, geluiden en gedragingen. De kat zal in eerste instantie bang zijn voor deze nieuwe persoon.

Na verloop van tijd zal de kat moed opbouwen. Op dit punt zal de kat die persoon benaderen. Zodra de kat de mens begint te markeren, kan de binding beginnen. Praten met de kat zal helpen. Katten herkennen mensen aan hun stem, niet met hun zicht. Hoe meer een kat een nieuw mens hoort praten, hoe sneller hij de angst zal overwinnen.

Lawaaierige omgevingen

Katten hebben een uitstekend gehoor. Harde geluiden, vooral korte, scherpe geluiden, veroorzaken stress. Achtergrondgeluid kan een kat nerveus maken. Voorbeelden zijn:

 • Auto die toetert
 • Vuilniswagens
 • Sirenes van hulpdiensten
 • Vuurwerk
 • Deurbellen
 • Klussen in huis
 • Werk buiten op straat

Luide huishoudelijke apparaten kunnen ook angst veroorzaken bij katten. Stofzuigers zijn het meest voorkomende voorbeeld. Veel katten zijn bang voor de stofzuiger. Luide keukenapparatuur, zoals blenders, kunnen ook nerveuze reacties veroorzaken.

U kunt proberen om het geluid te dempen. Laat uw kat een veilige plek zoeken. Gebruik dekens en handdoeken om het geluidsniveau te verminderen. Je kunt een kat ook afleiden van externe geluiden door middel van muziek.

Een populaire opvatting is dat klassieke muziek een kat kalm houdt. Dit is niet per se het geval. Volgens deze bron geven katten de voorkeur aan soort specifieke muziek. Oudere katten reageren bijzonder goed op muziek. Passende muziek kan het leven van een oudere kat verbeteren.

Scheidingsangst bij katten

Als u uw kat voor langere tijd alleen laat, kan deze verlatingsangst ontwikkelen. De kat zal aanhankelijk en nerveus zijn als je terugkeert.

Uw kat is bang dat u elk moment weer weg kunt gaan. Dit wordt waarschijnlijker als u op vakantie gaat en het huis leeg is.

U moet het vertrouwen van uw kat weer opbouwen. Laat uw kat zien dat u hem niet in de steek laat. Volg een strikte routine en zorg voor aandacht.

Stel uw kat bloot aan een korte tijd zonder u. Verlaat het huis voor een paar minuten per keer. Als je terugkomt, bied dan wat lekkers aan om de manier van denken van een kat te veranderen. Uw kat zal uw vertrek niet vrezen en verheugt zich op uw terugkeer.

Bang voor het donker

prachtige kat

Ondanks dat ze vaak de hele dag slapen, zijn katten geen ware nachtdieren. Katten zijn meer van de schemering. Schemer dieren zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang.

Veel huiskatten genieten van de duisternis. Het nachtzicht van uw kat is niet perfect, maar het is superieur vergeleken met dat van een mens. Huiskatten gebruiken de stilte van de nacht om alles te verkennen en te jagen.

Als uw kat een plotselinge angst voor het donker heeft ontwikkeld, zijn er twee mogelijke verklaringen:

 • De kat maakte ’s nachts een beangstigende ervaring mee
 • Je kat is bang dat je ’s nachts niet op zijn wensen reageert

Katten weten dat je, terwijl je slaapt, geen aandacht geeft. Uw kat kan hier nerveus over zijn. Het kan zijn dat hij het gevoel heeft dat hij niet genoeg tijd met u heeft doorgebracht. Het is ook mogelijk dat u een belangrijke activiteit bent vergeten.

Dementie treft oudere katten, meestal ouder dan 15 jaar. De symptomen zijn angst en aanhankelijkheid. Dit valt vooral ’s nachts op.

Katten met dementie ervaren een omgekeerde slaap-waakcyclus. Dit maakt de oudere kat ’s nachts angstig en luidruchtig. Uw kat zal in de war raken als hij van u gescheiden wordt terwijl u slaapt.

Wat kan er worden gedaan aan de angst van mijn kat?

Als u geprobeerd heeft de levensstijl te veranderen zonder resultaat, overweeg dan professionele hulp. Uw kat kan een gegeneraliseerde angststoornis hebben. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een chemische onbalans in de hersenen.

Een dierenarts kan angstmedicatie voorschrijven. Cognitieve gedragstherapie kan echter als eerste worden aanbevolen. Veel dierenartsen beschouwen blootstelling-therapie als een effectieve behandeling voor fobieën bij katten.

Blootstelling-therapie

Dit houdt in dat je een negatieve in een positieve ervaring verandert. Stel uw kat bloot aan alles wat hem nerveus maakt. Bied spelen, aaien en verzorging aan.

Bied iets lekkers aan als de kat begint te kalmeren. De kat kan gaan uitkijken naar iets dat eerder een angstreactie uitlokte. Zo niet, dan kan het in ieder geval draaglijker worden.

Dagelijks beheer

De beste manier om met een kat met gegeneraliseerde angst om te gaan, is door te doen alsof ze onzichtbaar zijn. Ga gewoon door met uw dagelijkse routine. Vererger de angsten van de kat echter niet. Vermijd onnodige harde geluiden of routinematige veranderingen.

Onderhoud de medicatie van uw kat als u hiervoor een recept heeft. Blijf werken aan het overwinnen van de angsten van uw kat. Je kunt ook wat kalmerende accenten in huis aanbrengen, waaronder:

 • Licht geurkaarsen (lavendel of wierook)
 • Speel passende muziek
 • Geef de kat de ruimte
 • Pak de kat niet onnodig aan
 • Zorg voor voldoende schuilplaatsen
 • Bied regelmatig traktaties aan

Je kunt ook natuurlijke kruiden gebruiken om een ​​angstige kat te kalmeren. Kruiden moeten in eerste instantie in kleine hoeveelheden worden aangeboden. Als de kat geen negatieve reactie vertoont, verhoog dan geleidelijk de dosering. Geschikte kruiden zijn onder meer:

 • Kattenkruid
 • Kamille (gedroogde bloemen of een eetlepel gezette thee, afgekoeld)
 • Hop
 • Valeriaan

Met tijd en geduld beginnen veel katten te kalmeren. Als dit niet het geval is, moet u het accepteren. Een kat met een gegeneraliseerde angststoornis zal altijd nerveus zijn. Zulke katten hebben alleen genegenheid en begrip nodig.