katten en ananas

Mogen katten ananas eten? Is ananas goed voor katten?

De kans is groot dat je al weet dat veel tropisch (samen met citrus) fruit giftig is voor katten. Het is waar – wat gezond en nuttig is voor ons, is niet altijd goed voor onze donzige vrienden.

Katten weten echter niet wat goed voor ze is. En als ze zien dat hun ouders van huisdieren smullen van een heerlijke en fruitige traktatie, willen ze het meteen ook proeven, ook al kunnen katten geen zoete smaken proeven.

Ja, ze hebben geen zoete receptoren op hun tong, maar dat betekent niet dat ze je niet zullen smeken om je smakelijke zoete lekkernijen te delen.

Vandaag wil ik het hebben over een bijzonder smakelijke tropische vrucht – de ananas – en of het een goed idee is om het aan je kat te voeren.

Is ananas veilig voor katten om te eten?

Als het op mensen aankomt, kunnen deze tropische vruchten tal van geweldige voordelen hebben, hetzij als een normale snack of als een van tijd tot tijd traktatie.

Ananas (met uitzondering van de verwerkte, kunstmatig gezoete, in de winkel gekochte blikjes) zijn:

  • Rijk aan vitamines en mineralen
  • Laag in koolhydraten en calorieën
  • Het immuunsysteem versterken
  • Helpen met cholesterolbalans

Al deze voordelen zijn essentieel voor het dagelijkse dieet van elke katachtige haarbal.

Fabrikanten van hoogwaardige kattenvoeding richten zich op de bovengenoemde factoren, dus dat betekent dat ananas goed genoeg is voor katten, toch? Nou, niet precies.

Ananas is niet giftig voor katten.

In tegenstelling tot citrusvruchten veroorzaakt deze heerlijke tropische traktatie geen vergiftiging of enige vorm van giftige reactie. Zelfs ananasbladeren zijn niet giftig.

Niettemin bevat ananas glucose, wat niet ideaal is voor een katachtig dieet. Gelukkig stijgen de glucosespiegels niet omhoog, dus een paar kleine hapjes ananas zullen je huisdier geen kwaad doen.

Dat gezegd hebbende, is het veilig om je kat wat te laten proeven van verse, niet-verwerkte ananas.

Natuurlijk is het bederven van de eetlust en het aanmoedigen van veeleisend gedrag geen goed idee als het om katten gaat. Maar het komt erop neer dat je de algehele gezondheid van je kat niet schaad.

Waarom bevat sommige kattenvoer ananas?

Als glucose slecht is voor je kat, waarom stoppen sommige fabrikanten van kattenvoer dan ananas in hun producten?

De waarheid is dat de vrucht er niet in zit als een schadelijke vulstof.

Kattenvoer merken zoals Almo Nature hebben kattenvoer met ananas erin.

Ananas heeft, net als ander fruit, uitstekende detox-eigenschappen, zit boordevol vitamine C en kan het immuunsysteem aanzienlijk stimuleren. Bovendien is het ook een goede bron van vezels en bevat het weinig calorieën.

Deze factoren maken ananas tot een schoon ingrediënt in kattenvoeding die zich voornamelijk richten op eiwitinname, gewichtsbeheersing en een gezonde levensstijl.

Ananas is echter niet bepaald voedzaam voor katten. Er zijn meer bevorderlijke vruchten die je aan je kat kunt geven.

Als zodanig is dit geen populair ingrediënt bij kattenvoer fabrikanten. Bovendien is het feitelijke ananasgehalte onbeduidend klein in vergelijking met de rest van de ingrediënten.

Als je kattenvoer met ananas tegenkomt, houd er dan rekening mee dat het fruit daar niet als vulmiddel wordt in gestopt, in tegenstelling tot soja, tarwe en de meeste granen.

Zal mijn kat van ananas houden?

Op dit moment vraagt jij je waarschijnlijk af of je kat ananas als traktatie lekker vindt of dat hij er gewoon naar staart.

Katten genieten van verschillende smaken en texturen. Deze vrucht heeft een vrij unieke textuur en de meeste katten zullen hun tanden graag in een schijfje ananas laten zinken.

Maar zal je kat de smaak lekker vinden – niemand weet het zeker. Katten staan bekend als kieskeurige eters en omdat ze zoetigheid niet kunnen proeven, zul je het nooit echt weten tenzij je het probeert.

Houd er rekening mee dat het spijsverteringsstelsel van katten verschilt van dat van mensen. Zelfs een paar kleine ananasblokjes kunnen te veel zijn voor je kat.

Vanwege de vitamine C en vezels in deze vrucht kan te veel ervan gemakkelijk diarree veroorzaken. Braken is ook niet uitgesloten.

Vermijd ten koste van alles ingeblikte ananas!

Het is te suikerachtig en verwerkt met een heleboel schadelijke chemicaliën. Zelfs als je kat om de een of andere reden de smaak van ananas in blik lekker vindt, zal dit tot vervelende bijwerkingen leiden.

Als je je kat met wat ananas wilt verwennen, ga dan voor een schijfje verse ananas.

Samenvattend, hoewel het niet giftig is, is ananas niet bepaald het meest voedzame fruit als het gaat om de speciale dieetwensen van een kat. Het is het beste als je het gewoon kunt vermijden om het aan je katachtige vriend te geven.