katten en knoflook

Mogen katten knoflook eten? Is knoflook veilig voor katten?

We gebruiken knoflook in een grote verscheidenheid aan recepten. Over de hele wereld is het ook populair als smaakstof voor veel snacks, maar op zichzelf is het voor de meesten van ons niet echt lekker. Misschien heb je biefstuk met knoflook gemaakt en vraag je je af of je kat ook een beetje kan proeven, dus vraag je je af of katten knoflook kunnen eten? Het is duidelijk dat ze geen enkel probleem zullen hebben met het vlees. Laten we samen gaan kijken of je kat wel of geen knoflook mag hebben.

Knoflook tegen vlooien?

Sommige mensen denken dat knoflook goed is om aan hun kat te geven als hun kat vlooien heeft. Hier zijn helaas geen echte studies van en is het dus een slecht idee om dit te denken en geven.

Als je kat last heeft van vlooien, zijn hiervoor veel betere oplossingen. Het beste wat je kunt doen is naar je dierenarts gaan om daar advies te vragen.

Effecten van knoflook

Je hebt waarschijnlijk vast wel eens gemerkt dat je maag soms van streek kan zijn na het eten van teveel knoflook, terwijl wij mensen gemaakt zijn om planten te verteren. In tegenstelling tot ons zijn katten obligate carnivoren, dus hun spijsvertering is gericht op het verwerken van vlees, dus het is veel moeilijker voor hen om planten te verwerken.

Net als bij uien, veroorzaakt knoflook een zeer ernstige aandoening bij katten, een bepaalde soort bloedarmoede. Deze aandoening vertoont niet onmiddellijk symptomen, maar treedt zelfs op als er kleine hoeveelheden knoflook wordt gegeten en zal zich meestal in de loop van de tijd verder ontwikkelen.

Deze bloedarmoede treedt op wanneer de rode bloedcellen beschadigd worden door de lichaampjes van Heinz – microscopisch kleine clusters van beschadigd hemoglobine – en de opeenhoping vermindert het vermogen van de cellen om zuurstof door het lichaam te transporteren. Deze ziekte komt veel vaker voor bij katten met diabetes, kanker of schildklieraandoeningen.

De gebruikelijke symptomen zijn hoge koorts, extreme vermoeidheid, zwakte door onvoldoende zuurstof, gebrek aan eetlust, bleke huid en tong en in ernstigere gevallen een verkeerde kleur urine. Het feit dat je kat vergiftigd is, kan ook duidelijk worden wanneer ze beginnen te braken of last van diarree hebben en/of overmatig gaan kwijlen.

Behandeling

Het is meestal erg moeilijk om deze aandoening te behandelen. Het kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood als je de behandeling uitstelt. Als je ziet dat je kat afvalt, te veel slaapt of sommige van de hierboven vernoemde symptomen vertoond, moet je je dierenarts bellen en er achter zien te komen wat de oorzaak hiervan is.

Kort antwoord

Knoflook is iets waar je je kat zeker bij uit de buurt moet houden, want het kan bij katten ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.