katten en olijven

Mogen katten olijven eten? Zijn olijven veilig voor katten?

Olijven zijn geweldige vruchten voor ons en dat ondanks ze een bittere smaak hebben, we zijn opgegroeid om er van te genieten. We doen ze in salades, op pizza’s, mengen ze in pasta’s en ook in vele andere gerechten. Ze zijn overal ter wereld verkrijgbaar, maar zijn ze goed voor je kat? Laten we samen eens kijken of olijven goed zijn voor een kat.

Voedingswaarde

Het is vrij duidelijk dat katten als obligate carnivoren olijven niet in het wild zouden eten en daarom hebben ze geen olijven nodig voor een evenwichtig en gezond leven. Hun lichaam kan zijn eigen voorraad vitamine C produceren en de vitamine A die ze nodig hebben, kunnen ze uit het voer halen dat ze krijgen. Normaal gesproken hoef je het dieet van je kat niet aan te vullen met vitamines.

Bij olijven zijn de voordelen die ze kunnen bieden meer medicinaal in plaats van voedzaam. Er zijn verschillende soorten olijven en de meeste bevatten ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen die de vrije radicalen in het lichaam van je kat kunnen bestrijden en zo helpen bij vele ziekten. Deze voorkomen ook het verschijnen van kanker en katten met artritis kunnen baat hebben bij voedingsmiddelen met veel ontstekingsremmende eigenschappen, omdat ze de mobiliteit van het huisdier verbeteren en hun pijn verminderen.

Risico’s

Olijven zijn niet giftig als je ze in de natuur aantreft, maar bij de olijven die we kopen, zijn er een aantal dingen toegevoegd om ze beter te kunnen bewaren. Een van deze ingrediƫnten is een hoge hoeveelheid zout en dit is gevaarlijk voor katten. Zelfs het zout van een paar olijven kan ervoor zorgen dat je kat te veel zout binnenkrijgt. Hierdoor loopt je kat kans op natriumvergiftiging en kan levensbedreigend zijn voor je kat.

De meest voorkomende symptomen van zoutvergiftiging zijn braken, diarree, extreme dorst, overmatig plassen, verlies van eetlust, trillen, toevallen en als jij hier niets aan doet, kunnen de nieren van je kat falen, wat een einde kan maken aan het leven van je arme huisdier. Als je vermoedt dat je kat te veel zout heeft gehad en deze symptomen begint te vertonen, moet je zeker naar een dierenarts toe gaan.

Ook als je de olijven op de juiste manier schoonmaakt, wordt het overtollige zout niet verwijderd, omdat je alleen het deel aan de buitenkant schoonmaakt, dus kies alleen ongezouten olijven als je per se wat aan je harige vriend wilt geven. Een ander voor de hand liggend probleem is het verstikkingsgevaar dat het zaad van de olijf met zich meebrengt en deze moet je altijd verwijderen als je wat olijven aan je kat wilt voeren.

Katten houden van de smaak van olijven, maar ze bieden geen enkele voedingswaarde houd ze daarom als een zeldzame traktatie in plaats van als onderdeel van hun dagelijkse voeding.

Kort antwoord

Olijven zijn op zichzelf niet giftig maar bieden ook geen voordelen, dus houd ze tot een minimum beperkt en let op de zaden.