katten en chocolade

Mogen katten chocolade eten? Is chocolade slecht voor katten?

Mogen katten chocolade hebben? Chocolade is misschien een van je favoriete lekkernijen en recente studies hebben aangetoond dat donkere chocolade met mate gezond is. Maar is het een goede traktatie voor uw kat? Waarom? Hoe veel is te veel? Hoe moet een kat die chocolade heeft gegeten worden behandeld? Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging?

Mogen katten chocolade eten?

Kan een kat chocolade eten? Kort gezegd is het antwoord NEE! Alle hoofdletters, vetgedrukt, grootst mogelijke lettertype. Nee, niet, dat wil dus zeggen nee! Je hebt vast wel gehoord dat chocolade slecht is voor honden. Het is nog erger voor katten. Gelukkig komen katten niet zo vaak in aanraking met menselijke voeding als honden, dus het gebeurt zelden. Laat je kat niet zo’n zeldzaamheid zijn.

Waarom is chocolade giftig voor katten?

Er zitten twee chemicaliën in chocolade die bij katten een ongezonde reactie veroorzaken. Een daarvan is theobromine en de andere is cafeïne.

  • Theobromine

Theobromine is precies de reden waarom mensen van chocolade houden en de reden waarom katten het niet mogen hebben. Het verhoogt de hartslag en verlaagt de bloeddruk. Het stimuleert het zenuwstelsel en ontspant tegelijkertijd de spieren. Dit voorspelt een leuke tijd voor een persoon, maar kan het delicate lichaam van een kat teveel belasten. Het is ook een diureticum en katten hebben dan de neiging om snel uit te drogen.

Katten kunnen theobromine niet verwerken zoals mensen, dus deze chemische stof is giftig voor hen. Slechts 20 mg per 450 gram lichaamsgewicht kan al dodelijk zijn.

  • Cafeïne

Dit artikel werd je aangeboden door het wonder dat cafeïne heet. Hoewel dit een onmisbaar hulpmiddel is voor schrijvers, is dat voor katten niet. 28 gram donkere chocolade kan 12 mg bevatten, terwijl dezelfde portie melkchocolade 34 mg kan bevatten, ongeveer evenveel als 340 gram cola. Witte chocolade bevat geen cafeïne. Hoewel dit een lager aantal is dan je typische kopje koffie (95 mg), is het echt meer dan een kat aankan.

Katten zijn erg gevoelig voor cafeïne en kunnen hartritmestoornissen ervaren bij inname ervan.

Verschillende niveaus van chocoladevergiftiging

Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine deze bevat. Een klein likje witte chocolade kan je kat niet schaden, maar banketbakkers chocolade is absoluut het ergste wat een kat kan eten. Grotere katten kunnen chocolade beter verwerken dan kleine katten. Vergelijk chocolade voor katten met alcohol voor zwangere vrouwen. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel teveel zou zijn, dus het is het beste om er helemaal niet mee te beginnen!

Symptomen van chocoladevergiftiging

Omdat theobromine een diureticum is, kan het ervoor zorgen dat een kat vocht verliest door vaak te moeten plassen, braken of diarree. Als een kat nerveus of zenuwachtig lijkt met een te hoge hartslag, kan chocoladevergiftiging de boosdoener zijn.

Wat te doen als je katten chocolade eten?

Houd je kat in de gaten als je denkt dat ze chocolade heeft gegeten. Negeer haar onschuldige blik; die lekkere chocoladesnoepjes hebben zichzelf niet geopend. Als ze één van de bovenstaande symptomen vertoont, breng haar dan onmiddellijk naar een dierenarts. Breng haar naar een spoedarts als het buiten de normale uren is.

Hoe wordt chocoladevergiftiging vastgesteld?

De diagnose wordt gebaseerd op basis van symptomen en of er tekenen zijn dat de kat daadwerkelijk chocolade heeft gegeten. Open gekauwde verpakkingen, bruine vlekken op snorharen en een schuldige uitdrukking zijn de eerste dingen om op te letten. In het ideale geval moet je je kat naar een dierenarts toebrengen voordat de symptomen optreden. Als je je dierenarts belt, krijg je mogelijk instructies om je kat te laten braken.

Hoe wordt chocoladevergiftiging behandeld?

Als het zeer recent was, kan opgewekt braken toegepast worden. Binnen de twee uur kan de kat onder dwang actieve kool toegediend krijgen om de absorptie te beperken. Een infuus kan aangebracht worden om de hydratatieproblemen tegen te gaan en het lichaam van de theobromine te verlossen. Een urinekatheter kan worden ingebracht om de cafeïne te beheren. Kortom, je kat zal geen plezier hebben en jij ook niet.

Hoeveel chocolade is schadelijk voor een kat?

Weinig. Het hangt af van hoe donker de chocolade is, en het gewicht van je kat, maar zelfs bij 20 mg per kg is aangetoond dat het al symptomen bij katten veroorzaakt.

Wat gebeurt er als katten chocolade eten?

Je moet je kat in de gaten houden als je denkt dat je kat chocolade heeft gegeten. Als je negatieve symptomen waarneemt, breng je kat dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Hoe wordt vergiftiging vastgesteld?

Meestal gebaseerd op de symptomen en of het bekend is dat de kat chocolade heeft ingenomen.

Hoe wordt vergiftiging behandeld?

Afhankelijk van de tijd tussen inname en diagnose kan een dierenarts braken opwekken of kan een infuus nodig zijn.

Voorkomen en conclusie

De enige en meest effectieve preventiemethode is om te voorkomen dat katten überhaupt chocolade eten. Vertel mensen dat ze hun chocolaatjes niet met je kat mogen delen. Houd de chocolade afgedekt en buiten het bereik van je kat. Overigens houdt dit je chocolade ook frisser en beter van smaak. Omdat katten gelukkig niet veel om snoep geven, is het zeer onwaarschijnlijk dat je kat zelfs ook maar wat chocolade wil, maar laat nieuwsgierigheid je kat niet doden.