Mogen katten chocolade eten? Nee! Ontdek waarom het giftig is voor je kat.

kat met chocolade op een tafelChocolade is misschien een van je favoriete lekkernijen en recente studies hebben aangetoond dat donkere chocolade met mate zelfs gezond is. Maar is het ook een goede traktatie voor je kat? Waarom? Hoe veel is te veel? Hoe moet een kat die chocolade heeft gegeten worden behandeld? Wat zijn de symptomen van een chocoladevergiftiging?

Kunnen katten chocolade eten?

Kan een kat chocolade eten? Kort gezegd is het antwoord NEE! Alles in hoofdletters, vetgedrukt, grootst mogelijke lettertype. Nee, niet, dat wil dus zeggen dat het antwoord nee is! Je hebt misschien gehoord dat chocolade slecht is voor honden. Het is zelfs nog erger voor katten. Gelukkig komen katten niet zo vaak in aanraking met menselijke voeding zoals honden dat wel komen, dus het zal zelden gebeuren. Laat je kat in ieder geval niet zo’n zeldzaamheid zijn.

Waarom is chocolade giftig voor katten?

Er zitten twee stoffen in chocolade die bij katten een ongezonde reactie veroorzaken. Een daarvan is theobromine en de andere is cafeïne.

  • Theobromine

Theobromine is precies de reden waarom mensen van chocolade houden en de reden waarom katten het niet mogen hebben. Het verhoogt de hartslag en verlaagt de bloeddruk. Het stimuleert het zenuwstelsel en ontspant tegelijkertijd de spieren. Dit voorspelt een leuke tijd voor een persoon, maar kan het delicate lichaam van een kat teveel belasten. Het is ook een diureticum en katten hebben daardoor de kans op uitdroging.

Katten kunnen theobromine niet verwerken zoals wij mensen dat wel kunnen, dus deze stof is giftig voor hen. Slechts 20 mg per 450 gram kan al dodelijk zijn.

  • Cafeïne

Dit artikel wordt je aangeboden door het wonderbaarlijke middel dat cafeïne wordt genoemd. Hoewel dit een onmisbaar hulpmiddel is voor mij (en voor bijna iedereen op deze wereld), is dat niet het geval voor katten. 28 gram donkere chocolade kan 12 mg van dit wonderbaarlijke goedje bevatten, terwijl dezelfde portie melkchocolade 34 mg kan bevatten, ongeveer evenveel als 340 gram cola. Er zit trouwens geen cafeïne in witte chocolade. Hoewel dit een lager aantal is dan je typische kopje koffie (95 mg), is het echter meer dan een kat aankan.

Katten zijn erg gevoelig voor cafeïne en kunnen hartritmestoornissen ervaren bij inname ervan.

Verschillende niveaus van chocoladevergiftiging

Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine deze bevat. Een klein likje witte chocolade zal je kat niet schaden, maar pure chocolade is absoluut het ergste wat een kat kan eten. Grotere katten kunnen chocolade beter verwerken dan kleine katten. Vergelijk chocolade voor katten met alcohol voor zwangere vrouwen. Het is moeilijk te zeggen hoeveel te veel zou zijn, dus het is het beste om er helemaal niet mee te beginnen.

Symptomen van chocoladevergiftiging

Omdat theobromine een diureticum is, kan het ervoor zorgen dat een kat water verliest door vaak te plassen, braken of diarree. Als een kat nerveus of zenuwachtig lijkt met een te hoge hartslag, kan chocoladevergiftiging een boosdoener zijn. Een gestage stroom van rusteloze hyperactiviteit kan leiden tot lethargie wanneer alle energie daaraan wordt besteed, wat al snel kan leiden tot een coma of de dood.

Wat te doen als je kat chocolade eet

Houd je kat in de gaten als je denkt dat ze chocolade heeft gegeten. Negeer haar onschuldige blik; die lekkere chocolaatjes hebben zichzelf echt niet geopend. Als ze een van de bovenstaande symptomen vertoont, breng haar dan onmiddellijk naar je dierenarts. Breng haar naar een spoedarts als het buiten de normale uren van je eigen dierenarts is.

Hoe wordt chocoladevergiftiging vastgesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen en of er tekenen zijn dat de kat chocolade heeft gegeten. Opengemaakte verpakkingen, bruine vlekken op de snorharen en een schuldige uitdrukking zijn de eerste dingen om naar te zoeken. In het ideale geval moet je je kat naar een dierenarts brengen voordat de symptomen optreden. Als je je dierenarts belt, krijg je mogelijk instructies hoe je je kat moet laten braken.

Hoe wordt chocoladevergiftiging behandeld?

Als het zeer recent was, dan kan opgewekt braken een optie zijn. Binnen twee uur kan bij er de kat (onder dwang) actieve koolstof worden toegediend om het vochtverlies te beperken. Ook kan er een infuusbehandeling worden uitgevoerd om zo de hydratatieproblemen op te lossen en het lichaam van theobromine te verlossen. Een urinekatheter kan worden ingebracht om de cafeïne te beheren. Om het maar even kort door de bocht te zeggen: het zal geen pleziertje voor je kat worden en voor jou ook niet.

Het voorkomen

De enige preventiemethode is om te voorkomen dat katten chocolade eten. Zeg tegen de mensen die bij je thuis op visite komen, dat ze hun chocolaatjes niet met je kat mogen delen. Houd de chocolade bedekt en buiten het bereik van je kat. Overigens houdt dit je chocolade ook frisser en beter van smaak. Omdat katten niet veel om snoep geven, is het onwaarschijnlijk dat je kat chocolade wil hebben, maar laat nieuwsgierigheid je kat niet doden.