katten en tarwegras

Mogen katten tarwegras eten? Is tarwegras goed voor katten?

Je kat gras zien eten is iets dat net zo schokkend is voor nieuwe kattenbezitters als voor sommige ervaren kattenouders.

Als vleesetende wezens gedijen katten niet op groen. Katten eten echter bij sommige gelegenheden gras, ongeacht hun anders vleesetende levensstijl. Als je je kat toestaat om in je tuin of ergens daarbuiten te gaan, kun je hem vroeg of laat zien kauwen op tarwegras.

Is dat normaal? Het is zeker niet ongebruikelijk, vooral niet voor langharige rassen en katten die lijden aan spijsverteringsstoornissen. Maar is het wel veilig? Dat is een heel andere vraag. Het eten van tarwegras heeft voordelen en bijwerkingen. En in sommige gevallen zijn de nadelen groter dan de voordelen die tarwegras je huisdier kan bieden.

Heeft tarwegras voordelen voor katten?

Veel mensen, waaronder gerenommeerde dierenartsen, zweren bij de gunstige aspecten van de consumptie van tarwegras. Tarwegras is een natuurlijke bron van een aantal voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Het zit ook boordevol chlorofyl, wat cruciaal is voor de productie van hemoglobine.

Bovendien is het rijk aan verschillende antioxidanten. Klinkt magisch, toch? Het is geen wonder dat tarwegras tal van toepassingen heeft in gezondheids- en welzijnsproducten. Helaas kan het voor je kat niet dezelfde wonderen doen als voor jou.

Hier volgt een kort overzicht van hoe katten daadwerkelijk baat kunnen hebben bij het eten van tarwegras.

Het bevorderen van een gezonde spijsvertering

Tarwegras is rijk aan plantaardige natuurlijke vezels, maar ze zijn onverteerbaar voor katten. De plant helpt echter nog steeds de spijsvertering te bevorderen. Vanwege het feit dat katten overgeven, kan het hun spijsverteringskanaal ontdoen van vreemde voorwerpen, zoals haarballen en andere dingen die anders verstoppingen zouden kunnen veroorzaken.

Katten zijn niet dol op kotsen, maar hun instinct vertelt hen dat het eten van tarwegras hen helpt hun spijsverteringskanaal te reinigen. En dat is de meest voorkomende reden waarom je huisdier de drang voelt om wat gras te eten.

Biedt een vitamine boost

Rijk aan vitamines uit het B-complex, kan tarwegras inderdaad een matige boost geven aan de vitamine-inname van je kat. Helaas zijn de vitamines die het organisme van de kat zal opnemen in kleine hoeveelheden. Dit betekent dat tarwegras niet efficiënt is als voedingsmiddel en geen rol speelt in het dagelijkse dieet van een kat. Laat deze taak over aan kattenvoer van hoge kwaliteit en indien nodig over aan aanvullende vitaminesupplementen.

Heeft tarwegras bijwerkingen voor katten?

Hoewel het eten van verse tarwegras gezondheidsvoordelen biedt voor katten, heeft het ook zijn negatieve bijwerkingen.

Indigestie

Tarwegras veroorzaakt maagstoornissen bij katten van alle rassen en leeftijden. Dit betekent dat als je kat erop kauwt, dat het zeker zal gaan kotsen of diarree krijgt. Beide opties zijn onaangenaam voor de kat. Bovendien kunnen ze tot secundaire complicaties leiden, zoals verlies van eetlust en uitdroging.

Vergiftiging

Ja, het eten van tarwegras kan inderdaad vergiftiging bij je kat veroorzaken, afhankelijk van waar het de gras heeft gegeten.

Tarwegras buiten wordt meestal behandeld met herbiciden en andere schadelijke chemicaliën die worden gebruikt om het gras te behouden. Deze chemicaliën kunnen vergiftiging veroorzaken bij katten, honden en andere dieren. Helaas is er geen manier om de ernst van de giftige reactie van een kat te raden.

In het ergste geval is het mogelijk dat het organisme van de kat de gifstoffen niet kan bestrijden. Tenzij je een bezoek aan een dierenarts voor noodgevallen wilt, raad ik je ten zeerste aan om de eetgewoonten van je kat te allen tijde in de gaten te houden.

Zelf gekweekt tarwegras, binnenshuis of in je persoonlijke tuin, is meestal de veiligste optie. Als je echter al andere planten in de buurt met herbiciden hebt besproeid, zijn sommige chemische deeltjes mogelijk ook op het tarwegras terecht gekomen.

De tarwegluten factor

Katachtigen kunnen gluten niet verteren en verwerken zoals mensen dat kunnen. Veel katten zijn gluten-intolerant, maar zelfs katten die dat niet zijn, mogen geen gluten krijgen. Tarwegras associëren met tarwegluten is alleen natuurlijk.

Gelukkig heeft tarwegras, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en aannames, geen gluten in zijn structuur. Dit betekent dat, ongeacht hoeveel gras je kat er ook in slaagt om door te slikken, het nooit problemen zal ervaren als gevolg van gluten-intolerantie of gluten-allergieën.

Bovendien zorgt het kauwen op tarwegras ervoor dat je kat geen voedsel-intoleranties krijgt. Met andere woorden, wat de glutenfactor betreft, hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Dus, is tarwegras veilig voor katten om te eten? Jawel. Ondanks de bijwerkingen kunnen katten tarwegras eten. Zolang het vers is en er geen chemicaliën op zitten, is het veilig voor je donzige vriend. Verwacht gewoon niet dat de plant vitamine-wonderen verricht of een voedingswaarde heeft voor een vleeseter.