katten en boter

Mogen katten boter eten? Is boter goed voor katten?

Boter is geen typisch kattenvoer, maar wat als je een boterham met boter wilt delen met je kat? Of wat als ze op het aanrecht staat en wat uit het bakje met boter heeft gelikt?

Kunnen katten boter eten? Of wordt ze ziek?

Of je het nu af en toe opzettelijk geeft of als het per ongeluk wordt geconsumeerd, je moet de feiten weten over de veiligheid van katten en voedingsmiddelen, vooral als het om zuivelproducten gaat.

Boter bevat veel vetten en biedt wat vitamines, maar betekent dat echt dat het goed is?

Dus, kunnen katten boter eten? Is het gezond of schadelijk?

Het komt erop neer dat katten geen boter zouden moeten eten.

Hoewel het vitamine A, D, B-12, calcium en eiwitten biedt, zit het ook vol met heel veel verzadigd vet. In feite is het ongeveer 80% vet, waarvan ongeveer 65% verzadigd is.

Dat is niet hetzelfde als de gezonde onverzadigde vetten die katten nodig hebben om te groeien en te gedijen.

In termen van vet is al die boter voor je kat op tafel, niets anders dan obesitas en problemen met de secundaire gezondheid als gevolg van te veel vetconsumptie.

Bovendien, hoewel het vitamines bevat, komen ze niet in voldoende hoeveelheden voor je kat of kitten. Je kat profiteert aanzienlijk meer van vitamines die in vlees worden aangetroffen en die worden toegevoegd aan kattenvoer van hoge kwaliteit. Dus wat betreft vetten en vitamine-inname is boter niet gezond voor katten.

Maar boter is niet alleen rijk aan vet en het is ook niet de beste manier voor je kat om zo haar vitamines binnen te krijgen.

Het is een zuivelproduct, wat betekent dat we over lactose moeten praten.

De meeste katten zijn lactose-intolerant … maar doet het er toe?

Zoals je weet, wordt boter meestal gemaakt van room of melk.

En de meeste melkproducten bevatten lactose, een suiker in melk.

Lactose wordt doorgaans afgebroken door het enzym lactase. Maar de lactase-productie bij de meeste dieren, inclusief katten, vertraagt aanzienlijk of stopt helemaal wanneer ze spenen.

Met andere woorden, je volwassen kat heeft niets in haar lichaam om de melksuiker lactose af te breken, wat spijsverteringsproblemen en ongemak kan veroorzaken.

Dus ja, katten zijn voor het grootste deel lactose-intolerant.

Boter bevat echter eigenlijk heel weinig lactose. Heel erg weinig zelfs.

Dat komt omdat het meeste gewoon simpelweg vet is.

Voor de meeste katten betekent dat dat het qua lactose eigenlijk prima is, tenzij ze allergisch is voor melk / lactose.

Wanneer allergisch, dan kan zelfs een klein beetje ernstige problemen veroorzaken.

Dus hoewel de meeste melkproducten een regelrechte nee-nee zijn als het gaat om het voeren van een kat, is boter er niet een van.

Dat verandert niets aan het feit dat je geen boter aan je kat mag geven, omdat het geen normaal, natuurlijk of gezond onderdeel van haar dieet is.

Kun je veganistische boter aan een kat geven?

Nog steeds een nee.

Ter vervanging van dierlijke zuivelproducten kiezen veganistische boterproducenten ervoor om boter uit plantaardige oliën te halen. Betekent dit dat veganistische boter goed is voor katten? Niet helemaal.

Plantaardige oliën bevatten nog steeds veel vetten en niet altijd de goede soorten vetten. Ze bevatten niet zoveel cholesterol als dierlijke vetten, maar ze zijn niet gezond voor katten.

Boter en margarine gemaakt met niet-zuivelproducten bieden niet genoeg voedingsstoffen om een kat te voorzien van voedingsstoffen. Ze kunnen het dagelijkse dieet van je kat geen boost geven, dus wat heeft het voor zin?

In het beste geval doen ze niets, in het slechtste geval geven ze haar buikproblemen of nemen ze waardevolle voedingsstoffen af die zouden komen van het voedsel dat ze anders zou eten.

Het komt erop neer dat veganistische boterproducten helemaal geen plaats hebben in het dieet van een kat, ongeacht hun primaire ingrediënten.

Katten zijn nou eenmaal vleesetende wezens. Ze kunnen letterlijk niet gedijen op een vleesvrij dieet. Het lichaam van een kat kan zelf niet genoeg van de cruciale voedingsstoffen, zoals taurine, synthetiseren.Daarom moeten katten hun levensonderhoud halen uit echt vlees.

Je kunt er niet omheen, en een veganistisch of vegetarisch dieet schaadt alleen hun gezondheid en verkort zo hun levensduur.

Maar hoe zit het met de voordelen die sommige mensen noemen?

Ja, sommige ouders van huisdieren geloven dat boter voordelen kan bieden aan hun katachtige vrienden.

Sommige katteneigenaren koken zelfgemaakte maaltijden voor hun katten met boter in plaats van met olie. Anderen zijn van mening dat boter een dikke boost kan zijn voor een kat met ondergewicht en kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Helaas zal dergelijk gebruik van boter meer kwaad doen dan voordelen opleveren.

Hoogwaardig kattenvoer gebruikt een dierlijk vet zoals kippenvet of een stuk vlees dat wat vet zal opleveren.

En dan zijn er van die kattenouders die boter gebruiken als middel tegen haarballen.

Eerlijk gezegd kan het de haarballen “smeren” en je kat helpen ze uit het spijsverteringskanaal te halen. Desalniettemin wordt boter niet vervaardigd voor consumptie door katten en mag het niet als zodanig worden behandeld.

Zelfs als je kat geen problemen heeft met lactose, mag je niet je geluk gaan beproeven.

Tegenwoordig is er een overvloed aan haarbal-producten op de markt. Ze zijn door dierenartsen goedgekeurd en speciaal gemaakt voor katten. Dit betekent dat ze niet alleen veiliger zijn, maar ook veel efficiënter om het haarbal-probleem aan te pakken. Vraag je dierenarts welke het meest geschikt is voor het geval van je eigen kat in plaats van boter te kiezen als zelfgemaakte remedie.

Dus laten we het samenvatten.

Boter – traditioneel of veganistisch – is niet gezond voor katten. Het kan gezondheidsproblemen veroorzaken en kan leiden tot mogelijk dodelijke obesitas. Het biedt geen voedingswaarde voor je kat.

En als je kat blijft smeken om die boterachtige traktatie die ze misschien zo graag wil hebben, geef niet toe aan die verleiding. Het bederven van de eetlust en het gedrag van je kat met een ongezonde traktatie zoals boter is nog erger dan je kat verwennen met iets dat meer voedingswaarde bevat, zoals vis of andere soorten echt vlees.