katten en spinazie

Mogen katten spinazie eten? Is spinazie goed voor katten?

Wanneer mensen denken aan gezond voedsel dat gewichtsbeheersing bevordert, denken ze vaak aan bladgroenten. En een van de meest populaire bladgroenten over de hele wereld is spinazie.

Het is zelfs zo populair dat je het zelfs kunt zien in de recepten van talloze hoogwaardige kattenvoer fabrikanten.

Maar katten zijn carnivoren. Dit betekent dat ze dergelijke dingen niet zouden moeten eten als ze vooral op vlees moeten gedijen, toch? Welnu, spinazie is eigenlijk een van die dingen die je huisdier van essentiële voedingsstoffen kan voorzien, ook al is het niet groot genoeg om het vlees te vervangen.

Maar laten we teruggaan naar spinazie. Is spinazie veilig voor katten om te eten? Of kan het hen schaden? Helaas is het antwoord iets gecompliceerder dan een eenvoudige ja of nee.

Is spinazie goed voor katten?

Ja, op een aantal manieren kan spinazie gunstig zijn voor katten. Daarom gebruiken veel fabrikanten van kattenvoeding kleine hoeveelheden spinazie in hun samenstellingen. Hier zijn slechts enkele van de belangrijkste voordelen van spinazie voor katten.

  • Rijk aan vitamines en mineralen. Vitamine A, K, B6, B2, E en C komen vrij veel voor in zelfs de kleinste porties spinazie. Bovendien is dit bladgroen ook rijk aan magnesium, foliumzuur, calcium en kalium – allemaal zijn ze essentieel.
  • Biedt een goede hoeveelheid vezels. Spinazie bevat een matige hoeveelheid vezels in vergelijking met andere groenten. Het kan echter nog steeds een goede spijsvertering bevorderen, vooral voor katten die last hebben van obstipatie. Als je kat kleine hoeveelheden spinazie eet (zoals de hoeveelheden in commercieel kattenvoer), zal de groente niet voldoende zijn om diarree te veroorzaken, maar zal het wel helpen bij de algehele spijsvertering.
  • Het bevat weinig calorieën. Een van de vele voordelen van spinazie is het gebrek aan calorieën. Samen met het vezelgehalte is dat een andere reden waarom het opnemen ervan in het dieet van je kat geweldig is voor gewichtsbeheersing.
  • Het bevat ook omega-3-vetzuren. Begrijp me niet verkeerd, spinazie is geen magische caloriearme groente die veel gezonde vetten bevat. Het bevat een opmerkelijk lage hoeveelheid Omega-3 vetzuren, dus het is niet zo goed als vis of visolie. Maar toch is het voordelig.

Zoals je kunt zien heeft het voeren van spinazie aan je kat nogal wat voordelen. Helaas maken ze er geen wonderbaarlijk supplement van dat geschikt is voor elke kat die er is.

Kan spinazie slecht zijn voor katten?

In sommige gevallen kan spinazie inderdaad slecht zijn voor katten. Hoewel het niet giftig is voor katten, kan het enkele reeds bestaande gezondheidsproblemen wel verergeren.

Je mag geen spinazie geven aan katten die last hebben van urineproblemen. Dit bladgroen bevat calciumolaxaat. Het kan ervoor zorgen dat je kat schadelijke kristallen in de urinewegen ontwikkelt die tot verdere problemen kunnen leiden.

Als de kat echter over het algemeen gezond is en geen problemen heeft met de urinewegen, zullen de kleine hoeveelheden calciumolaxaat in spinazie hem niet schaden.

Dus is spinazie veilig voor katten of is het slecht voor hen?

Nu we de voor- en nadelen van spinazie hebben besproken, kun je zien waarom ik je heb gewaarschuwd voor het ontbreken van een eenvoudig ja of nee antwoord. Maar hier zijn enkele eenvoudige aanwijzingen die alles samenvatten:

Als je kat momenteel urineweginfecties en nierproblemen heeft of ooit heeft gehad, geef hem dan geen spinazie.

De kleine hoeveelheden calciumolaxaat zijn niet voldoende om schade te veroorzaken aan een algehele gezonde volwassen kat. Ze kunnen echter een kat schaden die herstelt of volledig hersteld is van dergelijke gezondheidsproblemen.

Denk niet dat spinazie substantieel is voor een dagelijks dieet, ongeacht de hoeveelheid.

Als spinazie in gematigde hoeveelheden wordt gevoerd, kan het de organisme van je kat een kleine boost geven. Helaas zal het verhogen van de hoeveelheid deze groente niet voedzamer maken. Het kan vlees of vis niet vervangen als primair voedsel. Bovendien kan een te veel ervan indigestie veroorzaken.

Rauwe spinazieblaadjes zijn net zo veilig voor een kat als hun gekookte variatie. Als je echter wat gekookte spinazie aan het voer van je kat probeert toe te voegen, gebruik dan geen smaakmakers, sauzen of toppings, omdat deze een giftige reactie kunnen veroorzaken.

Met deze feiten en tips in gedachten, kan spinazie veilig zijn voor je kat – en ook gunstig. Verwacht gewoon niet dat het wonderen zal doen als je kat een serieuze voedings-boost nodig heeft. Het is tenslotte gewoon een groente. Je kunt en mag het niet proberen te behandelen als een supplement, een laxeermiddel of erger – een vervanging voor vlees.