katten en jaloezie

Kunnen katten jaloers worden? Tekenen en gedrag

Ouders van huisdieren over de hele wereld hebben de neiging om hun katten menselijke eigenschappen te geven. Katten behandelen als mens is een veel voorkomend tijdverdrijf!

We zeggen dat katten van ons houden, dat ze ons kunnen begrijpen en dat ze menselijke emoties hebben. Dus dan kan de volgende vraag natuurlijk opkomen: kunnen katten jaloers worden, net als mensen?

Ja, katten kunnen jaloers worden.

Het is niet ongebruikelijk dat een kat zich territoriaal voelt. Het overheersende gevoel voor veel katten is “MIJN!” als het gaat om hun woonruimte en / of ouders van huisdieren. Wellicht ervaar jij dezelfde gevoelens voor jouw eigen huis of dierbaren!

Katachtigen kunnen gemakkelijk jaloers worden op katten, honden en andere dieren. Ze kunnen ook jaloers worden als hun eigenaren meer aandacht besteden aan dagelijkse taken of aan een huisgast. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een kat zich over jouw toetsenbord verspreidt om zijn quotum aan dagelijkse knuffels op te eisen.

Sommige rassen, zoals de Pixie Bob en de Maine Coon, zijn vrij ontspannen, gemakkelijk in de omgang en tolerant ten opzichte van vreemden. Ze vinden het meestal niet erg om de aandacht van hun baasjes te delen met andere huisdieren of mensen. Natuurlijk is elke kat uniek. Als gevolg hiervan kan zelfs een bijzonder tolerant kattenras buitensporige jaloezie vertonen.

Waarom worden katten jaloers?

Waarom word je als mens jaloers en anderen misschien niet? Sommige mensen en katten zijn gewoon zo gemaakt.

Een bijzonder jaloers kattenras is bijvoorbeeld de Oosterse Korthaar. Deze haarballen vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan en ze zullen er alles aan doen om dat te bereiken. Ze zijn niet blij als hun baasjes meer aandacht besteden aan andere mensen, dieren of zelfs levenloze voorwerpen tijdens het uitvoeren van hun dagelijkse taken.

Jaloezie bij katten hangt af van de persoonlijkheid en het humeur van de kat, maar ook van zijn opvoeding, niveau van socialisatie en algemene interactie met zijn huisdierouder.

Er zijn echter een aantal veelvoorkomende redenen voor de jaloerse gevoelens van jouw kat.

Onzekerheid

Als je geliefde haarbal niet overtuigd is van je onvoorwaardelijke liefde, kan hij schijnbaar zonder reden jaloers zijn.

Onzekerheid komt meestal nadat de kat een hartverscheurend moment heeft meegemaakt, zoals een afscheid van zijn vorige eigenaar of een soortgelijke onaangename herinnering. De kat is misschien niet overtuigd dat hij ook je genegenheid niet zal verliezen, dus je zult jezelf moeten bewijzen (mogelijk keer op keer).

Gebrek aan goede socialisatie

Katten die onvoldoende socialisatie met andere dieren of mensen hebben, ervaren gemakkelijk jaloezie. Wanneer ze worden geconfronteerd met een sociale ontmoeting, kunnen ze ongepast handelen omdat ze nog nooit goed zijn onderwezen.

Gebrek aan voldoende hechtingstijd

Of het nu gaat om studeren, werken, tv kijken of huishoudelijke klusjes doen, mensen hebben dagelijkse taken. Hoe leuk je het ook zou vinden, je kunt niet deelnemen aan trainingssessies of 24/7 met de kat spelen. Maar als de kat het gevoel heeft dat hij niet genoeg tijd krijgt om een band met zijn baasje te krijgen, wordt het een probleem.

Wat gebeurt er als katten jaloers worden? Betekenissen en tekens

Je zult gedragsveranderingen opmerken, wat erop zal wijzen dat er iets mis is met jouw kat. Je donzige huisdier zal zich niet elke keer misdragen als hij jaloers wordt, maar als hij dat doet, zul je het zeker merken.

Agressie

Agressief gedrag zoals sissen, krabben, bijten en jij of de andere persoon / het dier / het levenloze voorwerp aanvallen dat de jaloezie opwekte, komt vaak voor. De kat kan ook op het tapijt plassen of proberen aan de meubels te krabben. Kortom, je haarbal zal proberen wraak te nemen voor hoe hij zich voelt. En dat betekent dat het aanvallen van alles waarvan het denkt dat het een duidelijk punt zal maken.

Depressie

De kat kan zich lusteloos, verlegen en depressief gaan gedragen vanwege fundamentele onzekerheid. Om een aantal redenen kan het aanvoelen alsof je liefde op het punt staat permanent te worden teruggetrokken en dit kan een neerwaartse spiraal veroorzaken.

Lees ook: katten en verliefdheid

Kruiperig gedrag

Een veelvoorkomend type jaloers gedrag is kruiperig gedrag. Spinnen, tegen je aan wrijven, smeken met overmatig miauwen, enzovoort, zijn typische tekenen van kruiperig gedrag. Dit is in feite de manier waarop jouw kat jouw aandacht trekt.

Als je de kat aanmoedigt door hem opzettelijk te plagen, erom te lachen of hem opzettelijk geen aandacht te geven wanneer het jaloerse gedrag grappig lijkt, zullen je acties de situatie alleen maar verergeren. Katten kunnen ook gekwetst worden!

Als jij jouw tijd niet kunt besteden aan het voorzien in de behoeften van jouw kat, denk dan twee keer na voordat je een kat adopteert. Je kunt ook kiezen voor een meer onafhankelijk en ontspannen ras. Een andere optie is om interactief kattenspeelgoed in te slaan om de kat te vermaken en bezig te houden. Desalniettemin heeft elke kat liefde en aandacht nodig, dus vergeet de behoeften van je haarbal niet.