katten en verliefdheid

Kunnen katten verliefd worden? Of helemaal niet?

Kunnen katten verliefd worden op elkaar, op hun ouders of op iets anders?

Mensen hebben de neiging om andere mensen, huisdieren en zelfs levenloze voorwerpen zoals persoonlijke bezittingen zo dierbaar te houden dat we op het punt kunnen komen dat we kunnen zeggen dat we echt van ze houden. Maar zijn katten ook zo?

Katachtige liefde is anders dan menselijke liefde.

Katachtigen koesteren de liefde zelf of daden van liefde niet zoals wij dat doen. Ze zullen bijvoorbeeld een mooi Valentijnsdag geschenk niet waarderen zoals je partner dat zou doen, en ze zullen niet echt van je houden zoals jij van je kat houdt.

Katten zijn van nature behoorlijk onafhankelijk en ondeugend. Ze zullen doen wat ze willen, wanneer ze maar willen en hoe ze maar willen, zelfs als dat betekent dat ze op het tapijt moeten plassen of een grote puinhoop creëren door aan de meubels te klauwen.

In tegenstelling tot honden zijn katten geen roedeldieren en hoeven ze niet regelmatig in de buurt van een metgezel of een groep andere katachtige haarballen te zijn. Ze worden echter wel emotioneel en ze hebben ook een sterk gevoel van zowel afkeer als genegenheid voor mensen, andere katten en voor plaatsen en levenloze objecten.

Dus, worden katten verliefd?

Verliefd worden is een overdreven term.

Geschiktere termen zijn genegenheid, gehechtheid, het gevoel van ontspanning, aandacht zoeken en tevredenheid voelen.

Katachtigen hebben ook een sterk gevoel van aantrekkingskracht, maar geen van deze gevoelens kan worden omschreven als verliefd worden, althans niet zoals mensen het ervaren.

Niettemin kunnen katachtige wezens dol zijn op hun mensen, andere katten, hun accommodatie, maar ook op hun kattenspeelgoed of andere persoonlijke bezittingen.

De mate van genegenheid die een kat laat zien, hangt af van verschillende sleutelfactoren, met name de persoonlijkheid van een kat. Elke haarbal die er is, is uniek, dus er is geen ultieme regel die van toepassing kan zijn op elke kat die er is.

Behalve de persoonlijkheid van je harige vriend, zijn er nog andere factoren die kunnen bepalen hoeveel genegenheid je kat voor je heeft. Als het vrolijk op je schoot spint, zichtbaar ontspannen naast je ligt, of constant je aandacht zoekt met vocalisatie, handtastelijkheden en pogingen om lekker te liggen, dan houdt het beslist op zijn eigen manier van je.

Natuurlijk zijn sommige katten gewoon luidruchtiger dan andere, zoals de Oosterse Korthaar, terwijl anderen zullen proberen constant naast je te liggen, alleen maar omdat hun persoonlijkheid aanhankelijk en knuffelig is.

Binnenkatten zijn meer gehecht aan hun baasjes dan wilde katten, en de omgeving van een kat zal ook een grote rol spelen in de manier waarop het zijn baasje behandelt.

Maar hoe zit het met verliefd worden op andere katten?

Nogmaals, katten worden niet echt verliefd op alles en iedereen, in tegenstelling tot mensen.

Mannelijke en vrouwelijke katten kunnen zich om een aantal redenen sterk aangetrokken voelen tot een andere kat. Als ze loops zijn, zullen ze zich seksueel aangetrokken voelen tot andere katten. Als ze broers of zussen zijn uit hetzelfde nest, zullen ze ‘liefde’ of ouderlijke gehechtheid aan de andere katten voelen.

Twee niet-verwante katten kunnen ook een hechte vriendschapsband vormen. Je zou het kunnen omschrijven als vriendelijke, platonische liefde, maar het zal zeker niet hetzelfde zijn als de vriendschap tussen twee mensen.

Lees ook: katten en jaloezie

Hoe zit het met speelgoed en levenloze voorwerpen?

Als je kat een sterke voorkeur vertoont voor een bepaald stuk speelgoed of een van de verschillende krabpalen en weigert in de buurt van andere soortgelijke items te komen, betekent dit gewoon dat hij het leuker vindt. Het kan zijn vanwege de interactiefactor, de specifieke plaatsing van het item in jouw huis of de entertainment-, comfort- en veiligheidsopties die worden geboden in vergelijking met vergelijkbare objecten.

In feite betekent het dat jouw kat zijn favoriete objecten associeert met een positieve ervaring.

Dus laten we het samenvatten. Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.

Hoewel jouw kat misschien niet van je houdt zoals mensen dat doen, betekent dit niet dat hij niet op jou gesteld is. Zolang jij je tijd en vriendelijkheid aan je dierbare katachtige haarbal besteedt, zal hij je zeker de rest van zijn leven op zijn eigen speciale manieren koesteren, zelfs als hij zijn genegenheid niet vaak uit.