blauwe kat

Kunnen katten tranen huilen? Huilen ze als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

Kunnen katten echte tranen huilen zoals wij mensen dat doen?

Als het om mensen gaat, zijn tranen een natuurlijke biologische reactie en kunnen ze pijn, verdriet, verdriet en zelfs vreugde symboliseren. Het is slechts een van de vele manieren waarop onze organismen op een bepaalde situatie reageren.

Maar kan hetzelfde worden gezegd over katten?

Het antwoord is zowel ja als nee.

Zo behulpzaam, toch? Ik weet het, maar laten we hierover praten.

Wanneer je kat verdrietig, bang, depressief of gekwetst is, is het inderdaad emoties aan het voelen en uit dat door te sissen, overdreven te miauwen, te krabben, te verstoppen en in feite manieren te vinden om zich ongepast te dragen.

Katten brengen meningen en emoties op verschillende manieren tot uitdrukking. Ze kunnen dreigend en destructief worden of overschakelen naar het andere uiterste en zich levenloos en lusteloos gaan gedragen.

Dus laten we dit even uit de weg ruimen: nee, katten huilen geen tranen als ze verdrietig zijn, pijn hebben of zich emotioneel voelen.

MAAR!

Ze kunnen tranen huilen en doen dat ook.

Dus als het geen emotionele reactie is, waarom lekken de traankanalen van je kat dan?

Waarom en wanneer huilen katten?

Menselijke ogen worden nat wanneer ze een vreemd lichaam voelen, wanneer we aan een medische aandoening lijden, wanneer we een onschadelijke irritatie ervaren, of zelfs wanneer we in contact komen met het Fel-1 allergeen, dat katten produceren.

Evenzo kunnen kattentranen worden veroorzaakt door:

  • allergieën
  • irritatie
  • ontsteking
  • verstopte traankanalen
  • virale ziekten
  • andere soorten gezichtsvermogen gerelateerde gezondheidsproblemen

Als je schadelijke tapijtreinigers, wasmiddelen en chemicaliën gebruikt, kunnen ze je kat aan het huilen maken. Sommige chemicaliën, allergenen en stofdeeltjes blijven in de lucht hangen en als zodanig kunnen ze het gevoelige lichaam van je kat gemakkelijk irriteren.

Voedselallergieën komen ook veel voor bij katten en kunnen een allergische reactie veroorzaken. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom jij je huisdier kattenvoer van hoge kwaliteit moet geven en het altijd uitgebalanceerde maaltijden moet serveren.

Waarom huilen katten geen emotionele tranen?

Katten zijn complexe wezens.

In plaats van tranen te huilen zoals mensen, laten katten hun emotionele kant op verschillende andere manieren zien. Ze kunnen bijvoorbeeld huilen in de vorm van overmatig miauwen, hoewel sommige katten van nature meer vocaal zijn, zoals de Oosterse korthaar.

Katten kunnen schreeuwen en miauwen. Ze kunnen buiten de kattenbak plassen. Ze kunnen je meubels grijpen en ze kunnen op een groot aantal verschillende manieren reageren als ze zich ongelukkig voelen, maar ze zullen geen tranen huilen.

En in tegenstelling tot mensen huilen katten ook niet als ze gelukkig zijn. In plaats daarvan spinnen ze; ze zullen tegen je wrijven; ze zullen je aandacht trekken. Ze weigeren het meubelstuk of item te verlaten waar ze blij van worden. Kortom, ze geven je tekenen, maar je zult ze nooit tranen van vreugde zien huilen.

De enige tranen die je kat ooit zal laten lopen, houden verband met een onaangenaam lichamelijk probleem in plaats van met een emotioneel probleem.

Als je ziet datje kat aanhoudend tranende ogen heeft, moet je je dierenarts waarschuwen.

Wat de oorzaak van de tranen ook is, probeer nooit zelf een diagnose van je huisdier te stellen. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je dierenarts voor een consult en vertel de arts of je het voer, de meubels, het speelgoed en het schoonmaakmiddel van je kat hebt veranderd.

Houd schadelijke chemicaliën altijd buiten het bereik van je kat en wees voorzichtig met welke wasmiddelen je het bed, speelgoed en andere soortgelijke items schoonmaakt.

Je dierenarts kan al dan niet medicatie en verdere langdurige behandeling voorschrijven, afhankelijk van de toestand van je kat.

Niettemin, haast je niet om meteen het ergste te denken. De tranen kunnen worden veroorzaakt door stofdeeltjes of door een veel voorkomende allergie, zoals voedselallergieën. Schimmel en sigarettenrook kunnen je kat ook tranen laten huilen.

Behandel de mentale en fysieke gezondheid van je kat altijd als een prioriteit en mis geen geplande controles met je dierenarts. Als je vermoedt dat er iets mis is met je kat, zoek dan meteen professionele hulp. Je huisdier zal je een plezier doen en jou koesteren voor al je inspanningen.