Kan een kat zwemmen?

Katten hebben grotendeels een hekel aan nat worden. Je kat schuilt waarschijnlijk als het regent buiten. Hierdoor denken veel mensen dat katten niet weten hoe ze moeten zwemmen.

Kunnen katten zwemmen? Katten kunnen zwemmen als dat nodig is. Als ze in het water belanden dan kunnen ze intuïtief zichzelf in veiligheid brengen. Katten zwemmen meestal niet voor hun plezier, met stromingen kunnen ze echter wel moeite hebben. Tenzij het een goede zwemmer is houd je kat dan uit de buurt van diep water.

Dit artikel is bedoeld om de feiten van de fabeltjes te scheiden als we het hebben over katten en water. Er bestaan hier veel fabeltjes over maar de waarheid zal je helpen om je kat veilig te houden.

Zijn katten in staat om te kunnen zwemmen?

Van huiskat tot tijger, ze kunnen allemaal zwemmen. Waarschijnlijk weten ze dat niet allemaal totdat het moet. Wanneer een kat in het water beland zullen ze van nature naar de veiligheid toe zwemmen.

Omdat katten kunnen zwemmen betekent dit nog niet dat ze dat ook daadwerkelijk zullen doen. Als je kat nog nooit heeft gezwommen, begrijpt je kat bijvoorbeeld niet hoe lang hij zwemmen moet.

Mocht je toevallig in de buurt van water wonen of een zwembad hebben, dan is het wel handig om te weten hoe dat met katten en zwemmen zit.

Dit alles begint met hun genen, sommige kattenrassen houden meer van water dan andere rassen. De persoonlijkheid van je kat komt hier ook bij kijken.

Houden katten van zwemmen?

Het antwoord hier op hangt van de kat zelf af. Sommige katten zijn echte waterratten en andere katten houden absoluut niet van water.

Maar dit is nog geen garantie dat ze ook daadwerkelijk willen zwemmen. Nare ervaringen, problemen met de gezondheid of gewoon geen interesse in water kan er voor zorgen dat een kat niet in het water wil gaan.

Een kat die een warm en vochtig gebied leeft kan waarschijnlijk wel van water genieten. Net als hun grote neven en nichten die in de jungle leven, die ook aardig wat tijd in het water doorbrengen om af te koelen.

Hetzelfde kan ook voor een huiskat gelden. Krijgen ze het warm dan kunnen ze een duik in het water nemen om zo even lekker af te koelen.

Als katten in koudere landen wonen hebben ze minder interesse in water. Ook al zouden katten dan van zwemmen houden, het maakt ze echter niet blij als ze kletsnat worden.

Op welke manieren spelen katten met water?

De meeste katten zijn wel een beetje nieuwsgierig als het op water aankomt. Bekijk het zo, een huiskat die een hekel aan water heeft, zal zelfs van een druppelende kraan een slokje nemen. Maar er zit wel degelijk verschil tussen water uitproberen en er daadwerkelijk in spelen.

Katten die van zwemmen houden spelen meestal ook met water. Dit kan in de volgende vormen voorkomen:

 • Het expres omgooien van de waterbak
 • Met hun poten water uit een glas scheppen
 • Uit het toilet drinken
 • Hun poot door het water halen
 • Jagen op vissen of andere dingen die in het water zitten
 • Pootjes spatten in ondiep water
 • Spelen in de regen
 • Speelgoed in het water laten vallen en er weer uit vissen

Mocht je kat dit speelse gedrag vertonen, moedig dit dan aan. Katten die over het algemeen positieve ervaringen hebben met water, zullen sneller veilig blijven.

Kattenrassen die van water houden

De volgende kattenrassen houden van water:

Turkse Van katten

De Turkse Van heeft als bijnaam “de zwemmende kat” omdat ze stapel zijn op water. Van nature is deze kat erg avontuurlijk en houdt niet van stil zitten.

Als er geen water in de buurt is, kijk dan niet gek op dat deze kat in de gootsteen, in het bad of in het toilet aan het spelen is.

Turkse Angora katten

Turkse katten houden van water. De Turkse Angora kat is slanker dan de Van kat, maar allebei de rassen zijn dol op water. Mocht je een Turkse Angora kat thuis hebben rond lopen en wanneer je de kraan open draait, reken er dan maar op dat je kat het in de gaten heeft .

Maine Coon katten

Vroeger bracht dit kattenras vele jaren op schepen door, dit zou een reden kunnen zijn waarom dit ras zo van water houdt. Mocht je een Maine Coon kat hebben, dan kan het verstandig zijn om ervoor te zorgen dat ze hun waterbak niet kunnen omgooien.

We hebben op internet wel eens verhalen gelezen over Maine Coon katten die in de gootsteen kropen en de kraan aan deden. Of dit waar is of niet weten we niet, maar mocht je het gebeuren dan hebben we je gewaarschuwd.

Bengaalse katten

Bengaalse katten stammen van luipaarden af, dus dan is het ook niet zo gek dat ze van water houden. Een Bengaalse kat zal waarschijnlijk met water gaan spelen bij elke kans die ze krijgen.

Noorse Boskatten

Dit ras mag graag in bomen klimmen, klein of groot het maakt ze niks uit. Daarbij houden ze ook van zwemmen en zullen gerust in het water gaan jagen.

Andere kattenrassen, zoals de Manx, Bobtail en de Abessijn, houden er ook wel van om met water te spelen. Maar dit betekent niet dat het natuurlijke zwemmers zijn.

Hoe ver kan een kat zwemmen?

Hoe ver een kat kan zwemmen ligt aan je kat. Meestal weten alle katten wel het droge te bereiken, want hun overlevingsinstincten zorgen daar wel voor.

Het is voor je kat veiliger dat je hem niet onnodig verder laat zwemmen. Als je een kat in het water ziet help hem dan om eruit te komen, want hoe langer een kat in het water blijft, hoe groter de kans zal zijn dat ze in de problemen komen.

Kunnen katten onder water zwemmen?

Katten zijn zoogdieren. En net zoals alle andere zoogdieren kunnen katten niet onder water zwemmen. Ze kunnen wel voor een korte tijd hun adem inhouden onder water en zullen dus altijd overleven als ze een tijdje onder water zijn.

Kan een kat in diep water zwemmen?

Laat een kat nooit dieper in het water gaan dan dat hij kan peddelen. Tenzij je zeker weet dat je kat een goede zwemmer is, dan kun je hem iets verder het water in laten gaan. Je moet natuurlijk altijd je kat in de gaten houden voor het geval dat ze gered moeten worden.

Je kat moet er altijd op kunnen vertrouwen dat jij hem redt, dus houd je kat altijd in een diepte waar jij je prettig bij voelt.

Waterveiligheid moet altijd erg belangrijk voor je zijn. Ondanks dat katten slim zijn en hun grenzen meestal wel kennen kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Zoals kramp in de pootjes of een sterke stroming. Als er onverwachtse dingen gebeuren kan het niet goed eindigen voor je kat.

Hoe moedig je je kat aan om te zwemmen?

Heb je een zwembad achter het huis en wil je je kat beschermen dan kun je hun zweminstinct aan moedigen. Dwing nooit een kat om tegen zijn wil in te gaan zwemmen, want daar wordt hij gestrest van. Probeer je kat ervan te overtuigen dat water heel leuk kan zijn en op deze manier zullen ze veel veiliger zijn.

Gooi nooit je kat in een groot water, want daar schrikt je kat zo erg van en zal het angstig kunnen worden voor water.

Mocht je geen zwembad hebben, maar wel een groot water in de buurt dan kun je kijken of hydrotherapie iets is om bij je kat in te zetten.

Heb je wel een zwembad? Hieronder enkele adviezen die je kunt gebruiken om je kat te leren zwemmen:

 • Je kat moet niet allergisch zijn voor chloor.
 • De temperatuur van het water moet veilig zijn voor je kat. Dus controleer of de temperatuur geschikt is voor je kat.
 • Laat je kat niet zien dat je ze in het zwembad mee wilt nemen. Ze kunnen in paniek raken en proberen dan te ontsnappen.
 • Troost je kat terwijl je in het water zit. Geef je kat geruststelling en blijf hem aaien. Katten zullen bang zijn dat moet je niet vergeten.
 • Als je in de gaten hebt dat je kat je vertrouwd, laat hem dan heel rustig kennis maken met het water. Houd je kat gewoon vast en laat hem wennen.
 • Als je kat probeert te zwemmen ondersteun hem dan. Houd hun vertrouwen vast en houd je kat losjes vast.
 • Door je kat losjes vast te houden zal zijn vertrouwen groeien en leert hij vanzelf hoe hij door het water heen kan bewegen.
 • Als je kat zich vertrouwd voelt met het water kun je hem voorzichtig los laten, maar blijf wel dichtbij. Zie je dat je kat in paniek raakt zorg dan dat je hem gelijk uit het water haalt.
 • Katten kunnen zelf niet uit het zwembad klimmen dus het is belangrijk dat je niet vergeet om je kat te helpen.

Een zwembad in de tuin is een geweldige manier om je kat aan water te laten wennen. Zolang je kat zich veilig voelt kan hij er heel veel plezier aan beleven.

Waarom hebben sommige katten een hekel aan water?

Zoals we al weten hebben niet alle katten een hekel aan water, maar er zijn maar zeer weinig katten die ervan genieten om drijfnat te zijn.

Je kunt het zo zien; Je bent buiten en draagt een wollen trui en ineens krijg je een stortbui over je heen. Je bent dan koud, nat en je zal je erg ellendig voelen. Stel je nu dan eens voor dat je de trui aan moet houden, dat is geen fijn gevoel en zo voelt een kat zich dus ook als hij kletsnat is.

Daarbij is de geur van een natte vacht ook niet prettig voor katten met een sterke reukzin.

Houden katten van de regen?

Katten houden over het algemeen niet van de regen. Ze kunnen doorweekt raken en dan gaat hun lichaamstemperatuur dalen. Daardoor voelt de kat zich niet alleen erg ongemakkelijk, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

Als een kat oververhit raakt, dan kan een kat echt genieten van de regen. Oververhitte katten verzorgen zich de hele tijd om af te koelen. Soms gaan katten zelfs een wandeling in de regen maken om verkoeling te zoeken.

Iedere kat eigenaar heeft wel eens gemerkt dat zijn kat in de warmere delen van het huis ligt. Als je dit ziet, moedig dit gedrag dan aan.

Als je kat van buiten komt en helemaal nat is, laat hem zich dan opwarmen. Soms moet je hier je stoel voor opgeven, maar op de langere termijn zal het het waard zijn.

Welke katten kunnen niet zwemmen?

Sommige katten zijn van nature hele goede zwemmers, dat komt omdat deze katten gekker zijn van water dan andere katten. Het is een fabel dat katten niet kunnen zwemmen. Alleen als je kat geen waterliefhebber is, dan zal hij ook niet genieten van het water. Alleen als zo’n kat in het water valt dan is de kans groot dat hij in paniek raakt en zichzelf in problemen brengt.

Als het ras van je kat niet behoord tot de waterliefhebbers, houd ze dan buiten het bereik van water. Als ze nou nieuwsgierig worden naar het water, laat ze er dan op hun manier van genieten. Immers is iedere kat uniek. Het is voor iedereen veiliger dat je je kat niet dwingt als het om water gaat.

Hoe lang kan een kat zwemmen zonder moe te worden?

Zwemmen zonder moe te worden hangt van verschillende factoren af, zoals het ras, het energieniveau, het gewicht en of ze er veel plezier in hebben.

Een kat die het erg naar zijn zin heeft zal waarschijnlijk veel uithoudingsvermogen hebben. Katten die van nature niet van het water genieten zullen eerder moe zijn.

Mocht je kat per ongeluk in het water zijn gevallen, haal hem er dan zo snel mogelijk eruit. Katten die dan alleen worden gelaten kunnen in shock raken en dit kan gevaarlijk zijn en soms ook fatale gevolgen. Ook als je kat moe wordt kan hij stoppen met zwemmen, dit kan ook slecht eindigen.

Is het veilig om een zwembad te hebben met katten?

Als je kat geen liefhebber is van water, dan zal hij er niet gauw naast gaan liggen. We begrijpen natuurlijk dan je bang bent wat er zal gebeuren als je kat erin valt.

Zoals we al eerder hebben gezegd, een kat zal niet zinken, ze spatten misschien een tijdje rond. Het probleem is meestal, hoe ze reageren als ze uit het zwembad komen.

Als een kat in een zwembad valt kan hij niet gemakkelijk eruit klimmen. Ze zijn vaak uitgeput en zo kunnen ze in de problemen raken. Je kunt je kat natuurlijk niet de hele dag in de gaten houden, dus je kunt beter maatregelen treffen.

Het beste wat je kunt doen is een bewegingsgevoelige kattensensor plaatsen. De sensor geeft een geluid af als je kat te dicht bij het zwembad komt. Je kat zal hiervan schrikken en gelukkig is het geluid voor ons mensen niet te horen.

Mijn kat doet raar na het zwemmen

Als je kat uit zijn doen lijkt na het zwemmen is het belangrijk dat je de dierenarts belt en om advies vraagt. Enkele ongelukjes die kunnen voorkomen na het zwemmen zijn:

Hypothermie (onderkoeling)

Te koud water kan je kat ziek maken. Hypothermie is een ernstig probleem en daar moet ook meteen na gehandeld worden.

Secundaire verdrinking

Als je kat uit het water komt lijkt hij misschien prima in orde, maar uren later toont hij vreemd gedrag. Als je kat moeite heeft met ademen, hoest of huilt, bel dan gelijk de dierenarts. Het kan zo zijn dat je kat teveel water heeft ingeslikt en dat zijn longen de hoeveelheid water niet aankan.

Allergieën en intoxicatie

Katten kunnen bedwelmd raken van water en chloor als het in grote hoeveelheden wordt ingeslikt. Je kat kan ook allergisch zijn voor de stoffen die in chloor zitten.

Ontmoetingen met dieren in het wild

Katten die in de oceaan zwemmen of in een meer zullen vast niet de enige zijn. Je kat kan worden gebeten of worden gestoken. Soms geeft dit een allergische reactie en vraag dan hulp aan de dierenarts hoe je moet handelen.

Water is geen natuurlijk iets voor katten dat moet je niet vergeten. Ze kunnen een negatieve reactie geven op water. Reageert je kat goed op water, dan is dit natuurlijk geweldig.

Als de veiligheid van katten ervan afhangt dan kan elke kat zwemmen. Het is net zo vanzelfsprekend als slapen en eten. Een paar rassen genieten echt van het water. Voor veel katten is zwemmen meer overleven dan om van te genieten.

Als je kat gek is op water, moedig hem dan aan. Ze hebben dan plezier en blijven schoon. Houdt je kat echt niet van water, dwing hem dan niet, want dit kan negatieve gevolgen hebben in de toekomst.