Munchkin Kat Kattenras

7 kattenrassen die klein blijven (met foto’s)

Ben je op zoek naar een kat die wat kleiner van formaat en gewicht blijft? Gewoon omdat je geen grote kat wilt hebben, of om wat voor een reden dan ook? Geen nood, we zijn voor jou op zoek gegaan naar kleine kattenrassen. En de katten die we gevonden hebben, zien er wel schattig en lief uit.

Hieronder vind je een lijst met de 7 kleinste kattenrassen die bestaan, veel leesplezier.

Singapura

Singapura Kat Kattenras

Over het algemeen wordt de Singapura als het kleinste kattenras ter wereld beschouwt. Maar toch kan dit kleine kattenras nog een gewicht bereiken van 2 tot 4 kilo. Deze raskat komt officieel uit Singapore. Omdat hij klein is en lieve, schattige ogen heeft, is hij een lieveling bij vele kattenliefhebbers.

De Singapura mag dan wel klein zijn, zijn hart is dat zeer zeker niet en heeft veel liefde te bieden. Ze zijn gespierder dan je zou denken en hun atletische vaardigheden zullen je aangenaam verrassen. De Singapura staat bekend als een lieve en speelse huiskat.

Munchkin

Munchkin Kat Kattenras

De Munchkin is een middelgrote huiskat die gekenmerkt wordt door zijn kleine pootjes. Ze kunnen een gewicht bereiken tussen de 2 en 4 kilo. 

Officieel komt deze raskat uit Amerika, ze staan bekend als speels, lief, sociaal en aanhankelijk. Ondanks zijn kleine pootjes, is de kat stevig gebouwd en vrij gespierd. 

Cornish Rex

Cornish Rex Kattenras

Deze middelgrote raskat heeft een zachte, gegolfde vacht en weegt ergens tussen 2.5 en 4.5 kilo. Deze kat komt van oorsprong uit Engeland. 

Het karakter van de Cornish Rex is speels, sociaal en aanhankelijk. Hij kan goed met andere katten en honden overweg. Het enige nadeel is dat hij er een hekel aan heeft om alleen te gelaten te worden. 

American Curl

American Curl Kattenras

De Amerikaanse kruloorkat komt oorspronkelijk uit Amerika. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn typische gekrulde oren. De American Curl kan een gewicht bereiken ergens tussen de 2.5 en 5 kilo. 

Het karakter van dit kattenras is speels, sociaal, vriendelijk en kunnen erg mensgericht zijn. Ze zijn sterk, gezond en vergen weinig onderhoud. De American Curl houdt ervan om tijd door te brengen met zijn baasje. 

Devon Rex

Devon Rex Kattenras

De Devon Rex komt oorspronkelijk uit Engeland. Ze zijn klein, slank en gespierd. Ondanks dat ze wat kleiner zijn, kunnen ze toch nog een gewicht bereiken van 2.5 tot 4 kilo. Ze vallen op door hun grote oren en een korte gekrulde vacht. 

Dit kattenras is levendig en kunnen acrobatische capriolen uithalen. Door zijn geweldige karakter kan hij prima met soortgenoten en honden overweg. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om hun vacht te onderhouden. Een ideale huiskat dus.

Japanse Bobtail

Japanse Bobtail Kattenras

Deze mooie kat komt van oorsprong uit Japan. De Japanse Bobtail, ook wel Japanse stompstaartkat genoemd, is een middelgrote kat met een goed gespierd lichaam. Ze kunnen een gewicht bereiken ergens tussen de 2.5 en 4 kilo. Ze hebben hun naam te danken aan hun verkorte staart. 

Het karakter van de Japanse Bobtail is energiek, uitbundig, nieuwsgierig en ze staan er om bekend dat ze een sterke persoonlijkheid kunnen hebben. Tegenover soortgenoten zijn ze niet altijd even vriendelijk. Maar mogen dan wel graag met kinderen spelen en van hun gezelschap genieten. 

Siamees

Siamees Kattenras

De Siamees is één van de bekendste en oudste kattenrassen ter wereld. Ze komen van oudsher uit het Verre Oosten. Siamezen zijn middelgrote katten en zijn lang, lenig en gespierd. Ze zullen over het algemeen ergens tussen de 2.5 en 5.5 kilo wegen. 

Siamezen zijn waarschijnlijk de meest uitbundige katten onder de huiskatten. Ze hebben een sterk karakter en hebben de neiging om soms te overdrijven. Deze raskat houdt er niet van om alleen te zijn, ze zijn namelijk zeer sociaal en kunnen zeer goed overweg met kleine kinderen.

Een of twee borstelbeurten per week is meer dan voldoende om de prachtige vacht van een Siamees te onderhouden.

Het is natuurlijk logisch dat als je een kleinere kat wilt hebben, dat je de grotere kattenrassen moet vermijden. Katten die onder de grootste kattenrassen vallen zijn bijvoorbeeld de Maine Coon, Bengaal en de Noorse Boskat. Als een jonge kitten groot gebouwd is, betekent dit niet dat hij ook groot zal zijn als hij een volwassen kat is.

Je kunt beter naar de ouders kijken van het nestje, dan heb je een iets beter idee of de kittens later wat aan de kleine kant blijven, of juist wat groter zullen worden.