katten en dromen

Dromen katten? Kunnen ze nachtmerries hebben?

Alle katachtigen op aarde houden van slapen.

In feite doen ze het vaker dan enig ander soort huisdier.

Jonge kittens slapen 20 uur van hun hele 24-uur regime. Oudere katten kunnen tot 16 uur per dag slapen.

Maar kunnen ze dromen terwijl ze dat doen? Of ontspannen ze gewoon in een zalige, diepe slaap?

Als je je kat ooit in de gaten hebt gehouden, heb je haar waarschijnlijk zien trillen, haar snorharen zien bewegen, snurken of een ander onverwacht en vreemd geluid horen produceren. En je hebt misschien ook gezien dat de kat van slaaphouding veranderde zonder helemaal wakker te worden.

Het moet allemaal betekenen dat katten dromen, toch? Waarom zouden ze anders überhaupt bewegingen of geluiden maken?

Dus, kunnen katten dromen?

Ja, katten kunnen dromen en doen dat ook.

En een tijdje hebben onderzoekers het niet kunnen bewijzen, maar dankzij de huidige technologie weten we nu dat katachtigen, honden en andere dieren een droomachtige slaap kunnen ervaren.

Net als wij mensen doorlopen katten verschillende fasen in hun slaap, waaronder de REM-slaap, waar de meeste dromen zich voordoen.

De REM-fase wordt geleverd met levendige, langdurige droomsequenties. Hoewel katten ook in andere slaapfasen kunnen dromen, als je ooit de snorharen, stembanden, staart en poten van je huisdier hebt zien “ontwaken” tijdens een dutje, dan maakt je dierbare haarbal waarschijnlijk een REM-cyclus door en droomt hij over iets. Niet-REM-dromen zijn vaak afgezwakt, fragmentarisch en minder tastbaar dan de levendige REM-dromen.

Kittens doorgaan, de eerste paar maanden van hun leven, lange en frequente fasen van REM-slaap.

Daarom zie je meer prominente spiertrekkingen in de slaapcycli van jongeren dan bij volwassen of oudere katten.

Naarmate de kat groeit, neemt de dagelijkse / nachtelijke REM-slaap aanzienlijk af, evenals het aantal uren dat de kat zal doorbrengen met slapen.

Waar dromen katten over?

Vragen waar katten van dromen, is vragen waar katten aan denken. Het antwoord ligt in hun onvoorspelbare, nieuwsgierige en vaak verkeerd begrepen aard.

  • Herinneringen. Katten kunnen ervaringen die ze onlangs hebben meegemaakt opnieuw beleven en dromen van deze herinneringen. De meeste katten hebben een opmerkelijke geheugencapaciteit op de lange termijn, dus jouw volwassen kat kan dromen over iets dat jaren geleden is gebeurd!
  • Behoeften en wensen. Binnenkatten zijn volledig afhankelijk van de zorg van hun ouders. Maar zelfs de meest verwende en verzorgde haarbal zal nog steeds iets nieuws vinden dat ze willen – of het nu weer een smakelijke traktatie is of om met zijn klauwen aan je nieuwe meubels te krabben.
  • Fantasieën. Veel diersoorten zijn buitengewoon intelligent en van sommige is zelfs bewezen dat ze verbeeldingskracht hebben. Hetzelfde kan gelden voor katachtige wezens. Het is zeer waarschijnlijk dat katten kunnen fantaseren terwijl ze dromen.

Helaas zullen we niet volledig kunnen begrijpen waar onze katten van droomden tijdens hun laatste dutje. We zouden het ze altijd kunnen vragen, maar we krijgen alleen een miauw – als we geluk hebben. Hopelijk evolueert de technologie zo ver dat we op een dag nuttige apps zullen hebben die elke miauw nauwkeurig kunnen vertalen in coherente menselijke spraak. Stel je voor!?

Lees ook: katten en jaloezie

Kunnen katten nachtmerries hebben?

Ja, dat kunnen ze.

Maar ze dromen beslist niet over politiek, rampen en andere alarmerende dingen die ze op tv hebben gezien of gehoord. Ze hebben geen last van wereldwijde klimaatcrises, financiële problemen, werkgelegenheid en andere veelvoorkomende problemen die angst in het leven van mensen veroorzaken.

Toch betekent dat niet dat ze niet kunnen dromen van enge dingen.

Katten kunnen een breed scala aan negatieve emoties ervaren en schijnbaar triviale situaties kunnen een sterke impact op hen hebben.

Als jouw huisdier bijvoorbeeld trilt en friemelt in zijn slaap, kan hij een frustrerende droom hebben over de vogel die hij door het raam zag en hoe hij hem niet kon vangen.

Aan de andere kant kunnen katten nachtmerries hebben die verband houden met echt onaangename dingen die hen in het echte leven zijn overkomen. Verlatingsangst, pijnlijke landingen, gevechten met andere dieren en andere ervaringen kunnen bijvoorbeeld nachtmerries veroorzaken.

Geredde dieren, die enige tijd op straat hebben doorgebracht, in overvolle dierenasielen of bij slechte baasjes hebben gewoond, hebben meer kans op nachtmerries, zelfs als ze momenteel in een veilige, gelukkige en ontspannende omgeving verblijven.

Bovendien hebben kittens meestal vaker nachtmerries dan hun volwassen tegenhangers vanwege de frequentere REM-fasen.

Senioren kunnen ook vaker nachtmerries hebben dan volwassen katten. Als hun dagen pijnlijk worden vanwege een aangetaste gezondheid, is het mogelijk dat het lijden hen in hun dromen achtervolgt.

Maar denk niet dat katten niet intelligent genoeg zijn om te weten dat alles weer normaal zal zijn als ze eenmaal wakker worden!

Waar het op neerkomt, is dat jouw kat zo nu en dan onrustige dromen heeft. Het is niet nodig om je hier druk over te maken.