Als je een van die kattenbezitters bent die van mening is dat katten superieure wezens zijn, dan heb je absoluut gelijk, tenminste als het gaat om de zintuigen van een kat.
Katachtigen zijn complexe (niet ingewikkelde) wezens die zijn gezegend met bewonderenswaardig verhoogde zintuigen. Ze zijn zelfs enkele van de beste jagers van de natuur!
Wat zien katten?
Mensen hebben een geschat gezichtsveld van ongeveer 180 graden. Katten hebben daarentegen een volledig gezichtsveld van 200 graden.
Bovendien zien katten alles om hen heen in een andere diepte van omvang dan wij. De ogen van een kat zijn altijd naar voren gericht, wat zorgt voor een sterkere dieptewaarneming dan het menselijk oog.
Kattenogen zijn extreem gevoelig in vergelijking met menselijke ogen. In tegenstelling tot mensen hoeven katten echter niet te knipperen om hun gevoelige ogen met tranen te smeren.
Hoe kunnen katten in het donker zien?
Katten kunnen in het donker zien omdat ze zes tot acht keer meer staafcellen in hun netvlies hebben dan mensen. Met staafcellen kunnen we licht op heel lage niveaus detecteren. Dus, met andere woorden, katten zijn zes tot acht keer gevoeliger voor licht dan wij.
Niet alleen dat, maar ze behoren ook tot de vele levende wezens die tapetum lucidum hebben.
Tapetum lucidum is een speciale extra laag achter het netvlies van de kat. Deze laag reflecteert het licht dat door het netvlies teruggaat naar het oog. Hierdoor verhoogt het de lichtniveaus in de staafcellen.
Deze speciale extra laag is ook de reden waarom de ogen van je kat in het donker lijken te gloeien. Wat je ziet, is geen gloed, maar een extra weerspiegeling van het reeds beschikbare licht.
Naast katten hebben ook een grote verscheidenheid aan dieren, zoals honden, vogels, knaagdieren, wasberen en diepzeewezens, deze extra laag.
Kunnen katten kleuren zien of alleen in zwart-wit?
Het is een populaire maar onnauwkeurige theorie dat katten volledig kleurenblind zijn en de wereld om hen heen alleen in zwarte, witte en grijze tinten kunnen zien.
Ja, katten kunnen kleuren zien.
Het menselijk oog heeft drie soorten kegeltjes voor de drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Katachtigen hebben ook kegelcellen en kunnen de ene kleur van de andere onderscheiden.
Het oog van je kat neemt echter geen kleuren waar zoals het menselijk oog.
Katten hebben een korter kleurspectrum dan wij en vinden het moeilijk om kleurtint variaties te onderscheiden. Desalniettemin kunnen ze gemakkelijk de verschillen zien tussen twee uitersten, zoals rood en groen.
Wat zijn de gemakkelijkste kleuren voor katten om te zien?
De gemakkelijkste kleuren die katten kunnen zien – dat wil zeggen de kleuren die ze het beste en het nauwkeurigst zien – zijn blauw en violet.
Natuurlijk geeft je kat niets om de kleur van je shirt of de kleur van zijn favoriete speeltje. Kleurperceptie is niet zo belangrijk voor je dierbare huiskat als voor jou.
De breedte en de diepte van het gezichtsveld van je kat, en niet het gedeeltelijk kleurenblinde landschap in zijn omgeving, is wat het gezichtsvermogen van je kat zo scherp maakt.
Waarom lijkt een pupil van een kat op een spleet?
Omdat ze gevoeliger zijn voor fel licht, hebben de ogen van een kat verticale spleetachtige pupillen. Deze functie geeft een kat een betere controle over de hoeveelheid licht die door het netvlies gaat.
Door de verticale pupil kan de kat de door het oog waargenomen lichtniveaus verminderen of verhogen. Deze geweldige vaardigheid is handig tijdens nachtelijke jachttochten.
Bovendien laten de spleetachtige pupillen van je kat het niet alleen zien zonder de hulp van een nachtzichtbril, maar ook om de lichtstroom overdag te regelen, zodat felle lichten hen niet verblinden.
Een laatste opmerking. Niet alle leden van de kattenfamilie hebben spleetachtige pupillen. Grote katten zoals leeuwen en tijgers hebben ronde pupillen, net zoals wij mensen dat hebben.