Kattenkruid heeft zijn naam te danken aan de manier hoe katten op kattenkruid reageren. Tegenwoordig is veel speelgoed voor katten gevuld met kattenkruid. Er worden zelfs tekenfilmpjes over gemaakt. Zo was er een keer een aflevering waarin katten kattenkruid gebruikten als een soort feestdrugs, waardoor de katten helemaal uit hun dak gingen. Persoonlijk vond ik het wel grappig uitgebeeld!
Katten houden sowieso van de geur van kattenkruid! Maar mogen katten ook kattenkruid eten?
Wereldwijd, doen steeds meer landen hun best om wiet en de varianten van wiet (spacecake) te legaliseren. Omdat ze langzaam inzien dat het toch niet zo schadelijk is als men altijd dacht, spacecake is in principe veilig om te eten.
Geldt het hier bovenstaande ook voor katten? Is kattenkruid veilig voor katten? Is kattenkruid slecht voor katten? Mogen katten überhaupt wel kattenkruid hebben? In dit artikel gaan we hier dieper op in!
Waarom houden katten van kattenkruid?
Iedereen heeft zo zijn ding, de ene vind het leuk en de ander vind het maar niets! Sommige katten reageren wel op kattenkruid, andere katten doet het helemaal niets! Kattenkruid is lid van de muntfamilie vanwege de sterke geur van de plant. Het chemische stofje dat in de stengels en in de bladeren van de plant zit, wordt nepetalacton genoemd. En juist deze stof is de reden dat katten zich aangetrokken voelen tot deze plant. Het is ook de reden waarom katten zich zo raar gedragen.
Wist je dat in het wild, zelfs tijgers en leeuwen op kattenkruid reageren?
Nepetalacton kan stimulerend werken als een kat aan kattenkruid, daardoor kan de kat gaan rond rollen, zich raar en grappig gaan gedragen en hyperactief worden. Men denkt dat dit stofje bepaalde katten feromonen imiteert waardoor dit gedrag bij katten in werking gebracht kan worden.
Als een kat het goedje heeft ingeademd dan duren de effecten van de hyperactiviteit ongeveer 10 minuten (afhankelijk van de kat). Maar als kattenkruid wordt gegeten, dan werkt het meer als een kalmerend middel. De effecten hiervan zijn afhankelijk van hoeveel de kat heeft opgegeten. Zover wij weten is het voor ons mensen onbekend of katten dan daadwerkelijk ook diepzinnig na gaan denken over bepaalde dingen. (Dat was laatste was een grapje.)
Is kattenkruid veilig voor katten?
Hoewel kattenkruid voor katten niet giftig is, bevat het ook totaal geen vitamine, taurine en eiwit voordelen voor katten. Het heeft geen gezondheidsvoordelen voor de kat, behalve dat de kat ervan lijkt te genieten. Zoals met alles moet dit wel met mate gebeuren. Wij moeten ook niet in één keer een hele chocoladetaart opeten, zo moet je je kat slechts een klein beetje kattenkruid per keer geven!
Maar wat als ze teveel van het goedje krijgt?
Maak je daar maar geen zorgen over. In het allerslimste geval, als je kat iets teveel is los gegaan met kattenkruid, kan ze misschien een klein beetje overgeven of een klein beetje last krijgen van diarree. Zorg ervoor dat ze gehydrateerd blijft tot haar roes voorbij is.
Als je kat zwanger is dan is het beter als ze geen kattenkruid krijgt, want dan kan kattenkruid als een stimulans werken voor de baarmoeder. Sterker nog, het is ook beter als zwangere vrouwen het niet vasthouden of bij in de buurt komen. Het volgende moet nog even gezegd worden: sommige katten kunnen agressief reageren als ze high zijn van de kattenkruid, dus wees voorzichtig bij hun in de buurt!
Zijn er bijwerkingen op de lange termijn?
Er zijn geen echte lange termijn bijwerkingen bij blootstelling aan kattenkruid voor katten.
Als een kat er teveel van eet, dan is dat bijna hetzelfde als ze teveel van iets anders hebben gegeten. Het lichaam kan een beetje tegenwerken met kans op een kleine beetje overgeven en diarree. Wanneer een kat in korte tijd veel kattenkruid binnenkrijgt, dan bestaat de kans dat de kat een tolerantie opbouwt en er minder gevoelig voor wordt.
Geef daarom je kat maximaal één keer per twee of drie weken wat kattenkruid. Gelukkig kan een kat niet verslaafd raken aan kattenkruid, maar ze kunnen er wel intens van genieten. Net zoals wij kunnen genieten van wat overheerlijke chocolade ijs.
Het is wel handig om te weten dat wanneer je kattenkruid voor langere tijd bij kamertemperatuur bewaart, dat het zijn kracht verliest. Je kunt het beter bewaren in bakje die je kunt afdichten, of nog beter, het in de vriezer bewaren.
Ruiken versus eten
Het is hierboven al gezegd, maar ruiken en eten heeft twee totaal verschillende uitwerkingen op een kat. Als een kat aan kattenkruid ruikt dan werkt het als een stimulans, waardoor een kat in extase kan raken. Je kunt kattenkruid spray kopen en dat gebruiken om een kat naar een bepaalde plek van jou keuze te lokken, en weg van plekken waar je ze liever niet hebt. Daar bovenop werkt het ook nog als een insectenwerend middel.
Wanneer een kat kattenkruid opeet, dan werkt het meer als een kalmerend middel. Als je kat buitengewoon druk is, dan kan het geven van een klein beetje kattenkruid je kat helpen te kalmeren. Mensen kunnen er thee van maken, maar aangezien je kat waarschijnlijk geen thee zal drinken, kun je kattenkruid snoepjes kopen en die aan je kat geven.
Mag ik kattenkruid in het kattenvoer van mijn kat doen?
Wil je dan zo graag dat je kat meer lusteloos rondhangt dan normaal? Kattenkruid bevat geen voedingsvoordelen voor je kat, dus heeft het geen nut als aanvulling op haar dieet. Nogmaals, als een kat kattenkruid eet zorgt dat er alleen voor dat je kat meer verdoofd raakt. Daarom kun je misschien beter kattenkruid snoepjes kopen en die dan geven voordat je kat iets gaat doen wat ze stressvol vindt, bijvoorbeeld als ze naar de dierenarts moet.
Maar weet wel dat je dit ook niet te vaak moet doen, omdat dit een aanslag kan zijn op het zenuwstelsel van je kat!
Hoe oud moet een kat zijn voor kattenkruid?
De meeste kittens zullen totaal niet reageren op kattenkruid!
Kittens onder de 8 weken oud reageren redelijk onverschillig op kattenkruid. Ze lijken deze plant pas te waarderen als ze richting de 7 maanden oud gaan. Men denkt dat dit komt doordat het stofje op de geur lijkt van katachtige feromonen, waarop katten pas reageren als ze seksueel volwassen zijn.
Kattenkruid kan dus veilig worden gebruikt als een stimulans, maar dan moet het wel met mate worden gebruikt. Kattenkruid is dus redelijk veilig voor je kat, maar het zal eerder kalmerend dan stimulerend werken. Vertrouw je het niet, of ben je niet zeker van je zaak? Overleg dan eerst met je dierenarts voordat je besluit om kattenkruid aan je kat te geven.
Dus is het veilig voor een kat om kattenkruid te eten?
Katten zijn gek op kattenkruid, dat weten we allemaal wel. Het is eigenlijk volkomen veilig, er zit namelijk niets in wat je kat kan schaden. Mocht je kat per ongeluk best wel veel kattenkruid binnenkrijgen, dan bestaat de kans dat je kat een lichte buikpijn kan ervaren, maar dit is echter zeer onwaarschijnlijk! Kattenkruid is een plant uit de muntfamilie.
Kan mijn kat ziek worden van kattenkruid?
Wanneer jij je kat met mate kattenkruid geeft, is het niet schadelijk voor je kat. Heel technisch gezien is een overdosis mogelijk, en dan kunnen ze technisch gezien ziek worden. Maar daarmee wordt bedoeld dat je kat lichtelijk kan braken of een klein beetje last kan krijgen van diarree, maar levensbedreigend ziek zullen ze er niet van worden.
Waarom worden katten zo gek van kattenkruid?
De bladeren en stengels van de kattenkruid plant bevatten een olie die nepetalacton wordt genoemd. Wanneer katten nepetalacton ruiken, stimuleert het speciale receptoren die chemicaliën detecteren, die chemicaliën worden feromonen genoemd. Het resultaat is een soort chemische reactie die de kat een gevoel van euforie of overweldigend geluk geeft.
Hoe vaak mag een kat kattenkruid hebben?
Als katten te vaak worden blootgesteld aan kattenkruid, reageren ze er mogelijk niet meer op. Sommige mensen adviseren dat het niet meer dan eens in de twee of drie weken moet worden gegeven om gewenning te voorkomen.
Conclusie
Kattenkruid is veilig voor katten. Pas op met zwangere katten. Geeft het met mate, 1 keer per 2 of 3 weken. Weet je het nog niet zeker, of twijfel je of jij je kat kattenkruid mag geven? Overleg dan met je dierenarts wat wijsheid is!