kat in plastic tas

8 redenen waarom katten op plastic tassen en voorwerpen kauwen.

Katten zijn gefascineerd door plastic tassen. Op het moment dat je thuiskomt van de supermarkt, zal je kat je begroeten. Als je de boodschappen even op de grond laat staan, kan je kat besluiten om op de plastic boodschappentas te gaan kauwen.

Een plastic boodschappentas ruikt naar voedsel, wat katten aanspreekt. De smaak en textuur zijn ook aangenaam voor een kat. Het kreukelen van een plastic zak bootst het geluid van een prooi die in de bladeren loopt na. Sommige katten hebben medische problemen, zoals dwangmatig gedrag of pica.

Kauwen op plastic lijkt misschien onschuldig, maar dat is niet het geval. Er zijn veel gevaren, dus bied je kat betere alternatieven.

Zijn plastic tassen veilig voor katten?

Plastic tassen zijn niet veilig voor katten. Helaas kauwen veel katten op deze alledaagse voorwerpen. Vaak door verveling Hierdoor loopt je kat het risico op:

 • Verstikking
 • Wurging
 • Darmblokkades

Het is raadzaam om je kat uit de buurt van plastic tassen te houden en voor beter amusement te zorgen.

Waarom houden katten ervan om op plastic tassen te kauwen?

Het komt vaak voor dat een kat in een plastic tas bijt nadat je boodschappen hebt gedaan. Hoeveel speelgoed en betere amusement je ook aanbiedt, de tassen verliezen nooit hun aantrekkingskracht.

Verklaringen voor de fascinatie van een kat voor plastic tassen kunnen onder meer zijn:

 • Geur
 • Smaak en textuur
 • Geluid
 • Aandacht zoeken
 • Tand pijn
 • Gedragsstoornis
 • Pica
 • Nabootsing

Wat de verklaring voor het gedrag van je kat ook mag zijn, accepteer het kauwen op plastic niet.

Geur van of aan plastic

De onmiddellijke aantrekkingskracht van een plastic tas is de geur. Als je een plastic tas uit de supermarkt mee naar huis neemt, ruikt deze naar voedsel.

Katten hebben meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neus. Dit betekent dat de zak ruikt naar een banket met verschillende soorten voedsel.

Niet alleen een zak met vlees- of kattenvoer zal in de smaak vallen. Katten houden van de geur van bepaald voedsel dat ze nooit of zelden zouden eten. Aardbeien behoren bijvoorbeeld tot de favoriete geuren van katten.

Plastic tassen bevatten materialen die stearaten worden genoemd. Deze verminderen de wrijving in de tas en zorgen ervoor dat deze geopend kan worden. Veel stearaten zijn gemaakt van dierlijk vet. De geur van deze stearaten spreekt tot de verbeelding van je kat.

Geur is hoe een kat beslist of iets goed is om te eten. Dit is de reden waarom een ​​kat van het ruiken aan een plastic zak overgaat tot kauwen. Als je merkt dat je kat aan een plastic tas snuffelt, ruim deze dan op voordat kauwen een optie wordt.

Katten hebben een slecht zicht van dichtbij. Zodra je kat de geur van eten in de tas ruikt, kan hij beginnen met kauwen. Omdat de kat niet kan zien dat de zak leeg is, zal hij dat blijven doen. De kat is ervan overtuigd dat, als hij voldoende geduld toont, hij het “eten” binnenin zal bereiken.

Snuffelen aan een plastic tas kan al gevaarlijk zijn, zelfs als de kat niet kauwt. De zak kan bekneld raken terwijl het hoofd van de kat erin zit. Hierdoor loopt de kat het risico op verstikking. Als de handvatten van de tas elkaar kruisen, kan de kat stikken.

Smaak en textuur van plastic

Naast de geur van eten, is de smaak van een plastic tasje ook aantrekkelijk voor katten. De belangrijkste reden hiervoor zijn de stearaten. De zak bevat resten van de smaak van dierlijk vet.

Sommige fabrikanten gebruiken maïszetmeel als stearaat. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor dierlijk vet. Helaas spreekt dit ingrediënt nog steeds de smaak van katten aan.

Naast de smaak genieten katten ook van de textuur en temperatuur van een plastic zak. De tas zal warm en lekker glad op de tong aanvoelen. Aangezien katten de wereld met hun mond verkennen, verdient de plastic tas nader onderzoek.

Katten mogen nooit op een plastic tas kauwen, ongeacht hoeveel ze ervan genieten. Het kauwen zal er onvermijdelijk toe leiden dat kleine stukjes van de tas worden ingeslikt. Zelfs biologisch afbreekbare plastic tassen zijn niet verteerbaar voor katten.

Stukjes plastic kunnen vast komen te zitten in de keel van de kat, waardoor de ademhaling of opname van voeding wordt beperkt. Bij inslikken kan het plastic darmblokkades veroorzaken. Hierdoor kan een kat voedsel niet verteren. Als gevolg hiervan kan de kat in serieuze problemen komen.

Plastic maakt een interessante geluid

Het geluid van kreukelend plastic is niet aantrekkelijk voor mensenoren. Katten kunnen echter urenlang op een plastic tasje kauwen om dit geluid te horen. Dit komt doordat kreukelend plastic klinkt als ritselende bladeren of gras. Dit prikkelt een kat, omdat het hem doet denken aan het jagen op prooien.

De meeste katten zullen geen genoegen nemen met het luisteren naar een plastic zak. Uiteindelijk zullen ze gaan kauwen. Dit zal vooral waarschijnlijk worden als het instinct het overneemt. De kat zou zijn tanden in een prooi laten zinken, dus doet hij hetzelfde met een zak.

Verwijder de zak van en bied je kat in plaats daarvan een piepend speeltje aan. Deze zijn ontworpen om een prooi veilig na te bootsen. Als de kat geen interesse heeft in speelgoed, probeer dan een papieren zak. Dit is nog steeds niet ideaal. Papier is echter veiliger om op te kauwen dan plastic.

De kat zoekt aandacht

Sommige katten gedragen zich opzettelijk op manieren die eigenaren niet goedkeuren. Soms is het gewoon een kat die dominant of eigenwijs is. Vaker probeert de kat de aandacht van een eigenaar te trekken. Als je elke keer reageert dat je kat op plastic kauwt, zal hij het merken.

Een kat die de aandacht van een eigenaar zoekt, is meestal eenzaam of verveelt zich. Katten zijn grotendeels zelfvoorzienend en in staat zichzelf te amuseren. Je kat zal echter af en toe naar je aandacht en gezelschap verlangen.

Laat je kat niet geloven dat de enige manier om aandacht van jou te krijgen, is door dit gedrag te vertonen . Leer de subtiele signalen van je kat dat hij erkend wil worden. Deze omvatten meestal:

 • Verbaal spreken
 • In cirkels om je heen lopen
 • Krabben of knabbelen

Dit alles kan worden vermeden door routine. Als je kat weet dat hij op een bepaald moment aandacht krijgen, zal hij ontspannen. Dit minimaliseert ook stress en verveling. Dit zorgt er weer voor dat je kat minder snel op plastic kauwt voor wat aandacht.

De kat heeft tandpijn

Het is geen geheim dat kittens met doorkomende tandjes kauwen rustgevend vinden. Hetzelfde geldt voor katten van elke leeftijd die tandpijn ervaren. Naarmate katten ouder worden, worden ze steeds vatbaarder voor tandpijn en ongemakken. Net als botten, verouderen en verzwakken de tanden van een oudere kat.

Kauwen op een plastic zak kan een grote troost zijn voor een kat met kiespijn. Een plastic tas is niet stevig, dus de tas zal geen pijn doen. De smaken en geuren die de kat van een plastic tas ervaart, zullen ook afleiden van de pijn.

Als je kat plotseling geïnteresseerd is in het kauwen op plastic of plastic tassen, controleer dan zijn tanden. Als de kat weigert dat zijn mond wordt aangeraakt, heeft hij bijna altijd een gebitsprobleem. Gekleurde of verkleurde tanden of tandvlees zijn ook tekenen van parodontitis.

Alle katten ervaren gebitsproblemen in een bepaalde fase van hun leven. Wanneer dit gebeurt, is snelle actie noodzakelijk. De kat zal constant ongemak ondervinden en een ziekte die in het tandvlees begint, kan zich verspreiden. Je kat moet een professionele tandreiniging ondergaan.

De kat heeft een dwangmatige stoornis (OCS)

Deze bron bevestigt dat katten OCS kunnen ervaren. In een voorbeeldstudie bleek dat poezen deze aandoening vaker ontwikkelen.

OCS bij katten vertoont vergelijkbare symptomen als die van mensen. De kat zal zich gedwongen voelen om een ​​reeks vreemde gedragingen uit te voeren. Een daarvan kan het kauwen op plastic zijn. De kat zal troost putten uit deze actie.

Van OCS wordt verondersteld het een gevolg is van extreme stress. Logisch, want kauwen is rustgevend voor katten. Katten genieten van de geur en smaak van plastic en plastic tasjes. Het kauwen op plastic voorwerpen wordt dus gezien als een kalmerende activiteit.

Je moet de toegang tot plastic tassen (en plastic algemeen) van een kat met OCS onmogelijk maken. De symptomen zullen na verloop van tijd alleen maar groter worden. Dit zal de kat echter veel leed bezorgen. Zorg voor een alternatief product om op te kauwen. Onderzoek ondertussen de oorzaak van de stress.

Als je de stress van je kat overwint, zul je waarschijnlijk ook de OCS van je kat overwinnen. Raadpleeg een dierenarts als dit niet lukt. Medicatie kan nodig zijn, hoewel dit vaak als een laatste redmiddel wordt beschouwd. Je kunt ook een gedragsspecialist inschakelen.

De kat heeft pica

Pica is een dwang om niet eetbare producten te eten. Pica kan zich uiten als een verlangen om vuil, stof, karton of plastic dingen te eten. Hoewel een kat die op plastic tassen kauwt niet per se pica hoeft te hebben, is het de moeite waard om het te onderzoeken.

Volgens deze bron zijn oosterse kattenrassen genetisch meer vatbaar voor pica.

De aandoening is relatief zeldzaam bij oudere katten en wordt meestal vastgesteld voor dat een kat 4 jaar oud is. Sommige ziekten noemen pica echter als een symptoom.

Het enige echte symptoom van pica is het verlangen om het oneetbare te eten. Dit kan echter een scala aan gezondheidsklachten veroorzaken met verschillende symptomen. Dit maakt het essentieel om het verschil te leren tussen een nieuwsgierige verkenning van nieuwe items en pica.

Pica wordt meestal veroorzaakt door een stressvolle levensgebeurtenis. Dit is de meest waarschijnlijke oorzaak voor een oudere kat om de gewoonte te ontwikkelen. Veel herplaatste katten hebben last van pica, althans voor korte tijd. Andere verklaringen voor het gedrag zijn onder meer:

 • Te vroeg spenen als kitten
 • Voedingstekorten (met name proteïne)
 • Suikerziekte
 • Hersentumors
 • Ouderdom
 • Katten leukemie virus
 • Kattenaids

Het eerste teken van pica is meestal sabbelen op stoffen. Als je kat aan kleding of zachte meubels sabbelt, houd hem dan uit de buurt van plastic tassen. Het zal er steevast op gaan kauwen.

Pica kan vaak worden behandeld met veranderingen in levensstijl. Houd je kat tevreden en bezig. Oude gewoontes zijn echter moeilijk te doorbreken. Je moet geduld hebben met je kat en de toegang tot alles wat “eetbaar” is beperken.

Lees ook: Waarom eet een kat dingen die niet eetbaar zijn? (pica bij katten)

De kat vertoont kopieergedrag

Overweeg of je kat gewoon jouw omgang met plastic tassen en voorwerpen nabootst. Katten zijn natuurlijke nabootsers en zullen zich vaak gedragen als hun baasjes.

Je komt natuurlijk niet thuis uit de winkel en begint op een plastic tas te kauwen. Het kan zijn dat je kat ziet dat je iets uit de plastic tas haalt en het opeet. Het is mogelijk dat de kat dit verkeerd begrijpt. Omdat de tas zo sterk naar voedsel ruikt, denkt je kat misschien dat het een bron van voeding is.

Dit is vooral waarschijnlijk bij geriatrische katten ouder dan 15 jaar. In deze fase van het leven van een kat wordt cognitieve disfunctie steeds waarschijnlijker. Deze toestand laat katten in de war en verbijsterd achter.

Als je kat ouder wordt, moet je extra voorzichtig zijn om dergelijke fouten te vermijden. Probeer de kat in een aparte ruimte te houden tijdens het uitpakken van boodschappen. Gebruik waar mogelijk stoffen tassen die de kat niet schade toebrengen als ze erop kauwen.

Katten kauwen graag op plastic tassen en voorwerpen. Helaas is het geen gedrag dat aangemoedigd moet worden. Laat een kat nooit zonder toezicht achter met een plastic tas of voorwerp. De kat zal genieten van de stimulatie die het geeft, maar de gezondheidsrisico’s zijn te groot.