Kunnen katten aardappelen eten? Heeft je katachtige vriend het nodig? Houd er rekening mee dat je katachtige metgezel van nature een vleeseter is. Haar voorouders evolueerden door alleen vlees te eten. Als jagers in de vrije natuur evolueerden ze zeker niet door het verfijnde bewerkte voedsel te eten dat we tegenwoordig zien.
In de dagen van domesticatie is het echter meestal oké om je kat iets te geven wat geen vlees is, zoals bepaalde groenten en fruit. Maar weet je welke soorten voedsel katten mogen eten?
Mogen katten bijvoorbeeld aardappelpuree eten dat overblijft van je avondmaaltijd?
Mogen katten frietjes eten van je laatste fastfoodreis?
Terwijl veel kattenbezitters hun katten helemaal geen menselijke voedingsmiddelen geven, is het oké om je katachtige metgezel af en toe een klein hapje aardappel te geven. Maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden.
Mogen katten aardappelen eten?
Een aardappel is een soort knolgewas. Het is eigenlijk een toonaangevend Nederlands gewas en nummer 4 wereldwijd.
Aardappelen zijn er in vele soorten, waaronder wit, paars, goud en zoet. Als voedselbron zitten aardappelen vol met koolhydraten, maar bieden ze wel een behoorlijke hoeveelheid voedingsstoffen zoals vitamine B6, vitamine C, vezels, magnesium en kalium. Een kopje aardappelen bevat:
- Vitamine C – 17 milligram
- Vitamine B6 – 0,54 milligram
- Kalium – 925 milligram
- Vezel – 3,81 gram
Zoals de meeste koolhydraatrijke voedingsmiddelen, kan het echter een beetje te gemakkelijk zijn om te veel te genieten van aardappelen. Voor mensen (of zelfs katten) die proberen aan te komen, kan dit eigenlijk een goede zaak zijn. Maar voor de meesten van ons moeten we met mate aardappelen eten om ongewenste gezondheidscomplicaties te voorkomen.
Katten kunnen aardappelen eten zolang ze als een speciale traktatie worden gegeven. Sommige kattenbezitters kiezen ervoor om een beetje aardappel te mengen in het gewone voer van hun kat. Dit kan een extra boost geven aan vezels en andere voedingsstoffen.
Elke aardappel die je je kat geeft, moet schoon, vers en gekookt zijn (bijv. Gekookt of gebakken). Het kookproces vernietigt bepaalde verbindingen die van nature voorkomen in aardappelen die giftig zijn voor katten en kittens.
Geef haar maar een heel klein beetje aardappel als je het voor het eerst aan je kat voert. Wacht dan af en kijk hoe ze erop reageert. Als ze niet braakt, last van diarree heeft of andere symptomen vertoond, voel je dan vrij om het van tijd tot tijd aan haar te geven.
Mogen katten zoete aardappelen eten?
Vergeleken met witte aardappelen bevatten zoete aardappelen meer voedingsstoffen. Als zodanig worden ze beschouwd als een van de gezondere aardappelvariëteiten … dat geldt voor ons mensen.
Bij katten worden zoete aardappelen over het algemeen slecht verdragen. Ze kunnen ze niet goed verteren. In feite heeft een bron de zoete aardappelplant zelfs erkend als een giftige plant voor katten.
Zal het geven van een kleine hap zoete aardappelpuree aan je kat haar pijn doen? Niet noodzakelijk. Maar als je besluit haar een hapje te geven, begin dan klein en kijk hoe ze reageert op de zoete aardappel. Nogmaals, let op de symptomen van een verstoorde spijsvertering zoals braken of diarree.
Als jij je zorgen maakt of als je kat een voorgeschiedenis heeft van voedselgevoeligheden, sla dan de zoete aardappelen helemaal over. Er is geen echt voordeel voor je kat om ze te eten en ze zal geen noodzakelijke voedingsstoffen missen door ze niet in haar dieet op te nemen.
De gevaren van katten die aardappelen eten
Simpele zetmeelrijke aardappelen lijken misschien over de hele linie prima voor je kat. Maar er zijn bepaalde voorwaarden waaronder je de aardappelen zeker uit haar voerbak moet houden.
Rauwe aardappelen
Zoals vermeld, vernietigt het kookproces (zoals bakken of koken) bepaalde verbindingen die in een aardappel in ruwe vorm worden aangetroffen. Een van deze verbindingen, glycoalkaloïde solanine genaamd, is giftig voor je kat. Ze kan dus behoorlijk ziek worden als ze een rauwe aardappel eet.
Groenten zoals aardappelen bevatten solanine, een giftige stof, net zoals de tomatine die in tomaten wordt aangetroffen, wat niet zo giftig is. Dit is de reden waarom tomaten ook een leuke traktatie zijn voor je kat, omdat hun toxische niveaus veel lager zijn en het ongekookt kan worden gevoerd als het volledig rijp is.
Rauwe aardappelen zijn ook taai en hard. Een stukje rauwe aardappel kan gemakkelijk ergens in het spijsverteringsstelsel van je kat blijven steken en een maag- of darmblokkade veroorzaken. Ze kan ook stikken in een rauwe aardappel, omdat het moeilijker is om te kauwen en te slikken dan een gekookte aardappel.
Waar het op neerkomt: als je rauwe aardappelen in huis hebt, houd ze dan buiten het bereik van je kat.
Hoe zit het met aardappelschillen?
Aardappelschillen zitten, net als rauwe aardappelen, vol met glycoalkaloïde solanine wat giftig is voor katten. Bovendien zijn schillen bedekt met vuil, bacteriën en pesticiden waarvan je niet wilt dat je kat dat binnenkrijgt. Het is onwaarschijnlijk dat iemand bewust aardappelschillen aan een kat zou geven, maar je weet wat ze zeggen over katten en nieuwsgierigheid.
Je kat kan een beetje aan de schillen knabbelen terwijl je eten aan het bereiden bent of ze vindt iets terwijl ze door de prullenbak snuffelt. De kans is groot dat je kat de smaak niet lekker genoeg vindt om er genoeg van te eten en er ziek van te worden, maar het is het beste om deze toch buiten haar bereik te houden.
Te veel aardappelen
Het hoge koolhydraatgehalte van koolhydraten kan gemakkelijk gewichtstoename bevorderen. Dit komt omdat het lichaam van een mens of kat de koolhydraten gebruikt voor snelle energie in plaats van opgeslagen lichaamsvet te gebruiken.
Het is de moeite waard om het volgende te herhalen: elke hapje aardappel voor je kat moet een speciale traktatie zijn. Als je haar te vaak aardappelen geeft, kan ze aankomen en gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen krijgen, zoals gewrichtsproblemen en zelfs katten diabetes.
Let op hoe jouw aardappelen zijn bereid
Veel van de ingrediënten die we graag mengen met aardappelen zijn mogelijk dodelijk voor je kat. Dit betekent dat je je kat nooit een hap van je aardappelen mag geven als ze zijn bereid met bieslook, uien of knoflook.
Als je aardappelen vol zitten met kaas, jus, boter of olie, houd het decadente gerecht dan voor jezelf, want de hoge hoeveelheid vet kan bij je kat nare maag en darmklachten veroorzaken, zoals diarree of braken.
Verwerkte aardappelproducten, zoals opgebakken aardappels, chips of zelfs frietjes moeten ook als een no-go voor je kat worden beschouwd. Ze zitten meestal vol met ongezonde ingrediënten zoals kunstmatige conserveringsmiddelen, suiker en zout.
Conclusie: bewaar de friet en aardappelpuree voor jezelf
Een aardappel, twee aardappelen, drie aardappelen, vier. Vijf aardappel, zes aardappel … kat aardappel? Zeker.
Je kunt af en toe een klein stukje gekookte aardappel aan je kat geven als een speciale traktatie als ze het lekker lijkt te vinden. Maar denk niet dat het geven van aardappelen aan je kat noodzakelijk is voor haar gezondheid.
Waarom? De potentiële risico’s wanneer katten aardappelen eten (solanine vergiftiging, gewichtstoename) wegen ruimschoots op tegen de mogelijke voordelen (in wezen zijn er geen).
Bovendien kan het te veel geven van “lekkernijen” haar eetlust bederven en ongewenst bedelgedrag veroorzaken. Maak er geen gewoonte van om elke dag iets lekkers te maken, vooral als de traktatie voedsel voor mensen is.
Onthoud ook dat je lieve kat een vleeseter is. Ze krijgt alle voedingsstoffen die ze nodig heeft uit haar kattenvoer op vleesbasis. Je hoeft haar dieet niet aan te vullen met voedsel van mensen, en te veel doen kan meer kwaad dan goed doen.
Dus, de volgende keer dat je je kat betrapt terwijl ze naar je tafelresten kijkt, probeer dan niet toe te geven aan haar schattige bedelarij. Ze zou waarschijnlijk graag een kat zijn die van vlees en aardappelen houdt, maar ze kan absoluut zonder de aardappelen.