Katten zijn emotionele wezens en kunnen bij het minste geringste boos worden. Net als mensen hebben sommige katten een korter lontje dan andere. Lees in dit artikel hoe jij je boze kat kunt kalmeren.
Een kat die boos is, is op dat moment ook een agressieve kat. Het is beter dat je je kat met rust laat totdat hij of zij wat minder boos is. Wanneer jij je kat weer veilig kunt benaderen, kun je je kat geruststellen en hem of haar met wat lekkers afleiden. Door een leuk spelletje of een andere leuke activiteit te doen, kun je de frustratie van je kat naar iets positiefs ombuigen.
Elke kat is anders en daarom heeft iedere kat een andere trigger wat er voor kan zorgen dat ze boos worden. Lees en ontdek in dit artikel wat jouw kat triggert en boos maakt, en wat hem het snelst weer kalmeert.
Waarom is mijn kat ineens zo boos?
Het is handig om te weten, voordat jij je kat kalm probeert te krijgen, waarom je kat in eerste instantie zo boos was. Als je dit weet dan kun je hier 2 voordelen uithalen. Ten eerste kun je dan voorkomen dat jij je kat weer zo kwaad maakt. Ten tweede kan het je helpen om die uitbarsting te controleren.
Katten staan er bekend om dat ze emotioneel kunnen zijn, en dat er veel oorzaken kunnen zijn die er voor kunnen zorgen dat een kat boos en zelfs agressief kan worden.
Veelvoorkomende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je kat boos wordt zijn:
- Angst
- Omgeleide agressie
- Pijn
- Verwaarlozing
- Territoriale kwesties
- Verveling
- Slaap onderbroken
Als je kat boos is dan gaat de hartslag van je kat omhoog, dit is slecht voor de gezondheid van je kat. Hierdoor loopt je kat kans op een te hoge bloeddruk. Bij sommige katten kan dit een bloedneus veroorzaken, en in het ergste geval zelfs hartfalen.
Als je kat boos is kan hij ook zeker agressief worden. Mocht jouw kat besluiten om jou tot een doelwit te maken, dan heb je kans dat je kat jou probeert te krabben of bijten. Een beet van je kat kan een infectie veroorzaken.
De kat is bang of onrustig
Veel katten kunnen boos en zelfs agressief worden als ze bang zijn. Jouw kat zal jou niet laten merken dat hij ergens bang voor is. Door agressief te reageren hoopt je kat de oorzaak van de angst af te schrikken.
Als je kat van zichzelf al nerveus is, maak dan geen onverwachte en harde geluiden. Hang ook niet over je kat heen en pak je kat al helemaal niet onverwachts op als het lekker aan het rusten is.
Houd je kat bij alles uit de buurt wat hem kan triggeren. Je kat moet het gevoel hebben dat hij kan vluchten als dat nodig is. Hoogst waarschijnlijk zal je kat zich ergens op een donker en veilig plekje gaan verstoppen, om daar weer de moed opbouwen om tevoorschijn te komen.
Omgeleide agressie
Als je kat bijvoorbeeld gefrustreerd is kan hij uit het niets omgeleide agressie vertonen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat hij buiten een vogel zag en daar niet op jagen kon. Je kat kan hier boos van worden en dit op jou of een andere kat afreageren.
Deze vorm van agressie kan heftig zijn, zo kan je kat besluiten om jou aan te vallen. De wonden die je hier van kunt oplopen kunnen vrij ernstig zijn.
Bij deze vorm van agressie is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zat je kat bijvoorbeeld naar buiten te kijken toen hij gefrustreerd raakte, dan kun je de volgende keer beter de gordijnen dicht doen.
Je kunt beter je kat met rust laten en probeer je kat op dit moment niet te troosten. Als je kat wat afgekoeld is kun je een spelletje doen wat zijn jachtinstinct stimuleert.
Een indringer op het terrein van een kat
Katten zijn nou eenmaal territoriaal en zullen hun terrein angstvallig bewaken. Als je kat een bepaalde plek als zijn eigen markeert, dan kan je kat boos worden als jij hier binnen komt lopen. Als het kan geef je kat dan één ruimte die hij zich eigen mag noemen.
Wanneer je kat een eigen vertrek heeft, kom dan niet zo maar binnenlopen als je kat daar ook aanwezig is. Als je die kamer schoon wilt maken doe dit dan alleen als je kat niet in die kamer is. Laat andere huisdieren niet toe in zijn kamer, je kat zal dit ruiken en dit kan hem triggeren waarop je kat boos kan worden.
Mocht het zo zijn dat je kat jouw hele huis als zijn eigen claimt, dan is dat een serieus gedragsprobleem. Je hebt dan met een dominante kat te maken, dit is iets wat je moet oplossen.
De kat heeft pijn
Het kan zijn dat je kat pijn heeft, bij aanraking zal hij direct boos worden. Ga je per ongeluk op de staart van je staan, dan kan je kat hier boos op reageren. Niet elke kat zal boos worden en waarschijnlijk begrijpen dat het per ongeluk ging. Maar dan heb je ook weer van die katten die zullen denken dat het met opzet was.
Je kunt je kat duidelijk maken dat het niet met opzet was. Kijk eerst voor de zekerheid of je kat niet boos is, als je kat boos lijkt laat hem dan eerst eventjes afkoelen.
Als je een jong kind hebt kan deze je kat ook onbedoeld verwond hebben. Kleine kinderen vinden het ook wel eens leuk om aan de staart van een kat te trekken. Het probleem is dat katten dit niet vergeten en bij het weer zien van het kind onmiddellijk agressief reageren.
Als je kat boos wordt wanneer je hem aanraakt, dan is het probleem meestal medisch. Je kunt dan het beste je kat meenemen naar je dierenarts voor een onderzoek.
Je geeft een kat ongewenst aandacht
Een kat houdt er meestal van om geaaid te worden, maar alleen wanneer hij dat wil. Als een kat zonder uitnodiging geaaid wordt kan hij boos worden. Als een kat aandacht wil, dan komt komt de kat vanzelf bij jou.
Raak bij een kat nooit zo maar de buik of de onderkant van de pootjes aan, een kat kan dit verkeerd opvatten. En bijna niets zal een kat sneller woedend maken dan dit.
De kat verveeld zich
Katten zijn grotendeels zelfvoorzienend, maar kunnen boos worden als ze niet gestimuleerd worden en/of verwaarloosd worden. Voorbeelden van verwaarlozing zijn onder meer:
- De kattenbak niet schoonmaken
- Niet op tijd eten
- Niet spelen met de kat
- Geen voldoende fysieke of mentale stimulatie
Afgezien van de risico’s van ondervoeding of bacteriën in de kattenbak, kan de kat gestrest raken. Stress is een veel voorkomende risicofactor voor lichamelijke ziekten.
Bovendien zal een verwaarloosde kat zijn jachtinstinct niet kunnen bevredigen. Dit kan tot frustratie leiden. Je kat kan hierdoor steeds agressiever worden. Je moet de instincten van je kat door middel van spelletjes stimuleren.
De slaap van een kat wordt onderbroken
Katten houden er niet van als ze tijdens hun slaap gestoord worden. Als een slapende kat plotseling wakker gemaakt wordt, dan kan de kat hier van schrikken en boos worden.
Het kan zijn dat je kat op jouw favoriete stoel in slaap valt. Accepteer dit, laat je kat slapen en ga ergens anders zitten. Als je kat wakker wordt kun je je kat verplaatsen.
Hoe je een boze kat kunt kalmeren
Als je niet zeker weet waarom je kat zo boos is, gebruik dan meer algemene kalmerende technieken. Bijvoorbeeld:
- Geef een kat de ruimte
- Maak duidelijk dat je geen bedreiging bent
- Leid de kat af met wat lekkers
- Speel met de kat
- Een kalmerende stimulus
Wat je ook doet straf je kat nooit, dit zal de situatie alleen maar erger maken. In plaats daarvan kun je beter uitzoeken waarom je kat zo boos werd. Als je geen duidelijke oorzaak kunt vinden, is het beter dat je een afspraak maakt bij je dierenarts.
Geeft de kat de ruimte
Als je kat boos is, geef hem dan de tijd om af te koelen. Een boze kat kun je beter met rust laten, als het kan stop je kat dan in een aparte ruimte. De kat zal zich daar meer op zijn gemak voelen en afkoelen.
Het verschilt per kat hoe lang een kat boos en nerveus blijft. De ene is na twee minuten afgekoeld en een andere kat misschien na twee uur pas. Je hebt het zelf snel genoeg in de gaten, forceer het niet.
Stuur een boze kat nooit naar buiten. Je lost hier niets mee op, je verplaatst het alleen maar. Je kat kan nu zijn frustratie op andere dieren en/of mensen gaan botvieren. Niet doen dus.
Benader de kat ontspannen
Wanneer je denkt dat je kat afgekoeld is, kun je je kat voorzichtig benaderen. Doe dit rustig aan zonder druk te doen, probeer nu ook niet om je kat onuitgenodigd op te pakken. Als je kat naar je sist of gromt mag je er van uit gaan dat hij nog steeds boos op jou is. Loop weg, laat je kat met rust en probeer het later nog eens.
Wanneer je kat jouw aanwezigheid accepteert, praat dan tegen je kat. Een kat herkent jou aan de hand van je stem. Praat rustig, dit kan je kat helpen te kalmeren.
Maak van deze gelegenheid gebruik om het goed te maken. Praat en blijf rustig, doe dit voor twee minuten en ga verder met wat je aan het doen was. Je kat zal nu weten dat alles goed is.
Leid de kat af met wat lekkers
Voedsel en lekkernijen kunnen een geweldige manier zijn om een boze kat te kalmeren. Het is ook een goede manier om eventuele wandaden goed te maken.
Voedsel leidt af van wat je kat woedend maakte. Katten leven in het moment. Als de kat aan het eten is, zal hij niet nadenken over wat hem boos maakte.
Bied een woedende kat niet meteen voer aan. De kat kan de kom omgooien. In het ergste geval zal de kat de geur van het voer associëren met gevoelens van woede. Dit kan in de toekomst weer andere problemen opleveren.
Speel met de kat
Een boze kat zal veel opgekropte energie en frustratie hebben. De beste manier om dit te kanaliseren is door te spelen. Stimuleer het jachtinstinct van je kat. Een laserlampje of speelgoed aan een touwtje achtervolgen zal werken.
Als je een nieuw speeltje hebt, is dit een goed moment om het te introduceren. De nieuwigheid zal de kat afleiden van wat hem boos heeft gemaakt. Twintig minuten spelen zal je kat goed doen.
Speel pas als je kat wat gekalmeerd is, een boze kat kan te ver gaan tijdens het spelen.
Als de kat zich agressief gedraagt tijdens het spelen, stop dan en probeer het later opnieuw. Als de kat teveel prikkels krijgt, kan hij nog agressiever worden en jou aanvallen.
Creëer een rustgevende omgeving voor de kat
Indien nodig kun je ook kalmerende geuren en geluiden in de omgeving van een kat brengen. Deze werken het beste als de kat een eigen ruimte heeft.
Bepaalde geuren kunnen helpen om een gefrustreerde kat te kalmeren. Geurkaarsen en etherische oliën kunnen je hier bij helpen, mits ze veilig zijn voor de kat.
Het is belangrijk om een kat die gefrustreerd en boos is te kalmeren. Katten mogen dan wel klein zijn, maar een kat die boos is moet niet onderschat worden. Zorg voor routine en minimaliseer onnodige stress.