Hoeveel water heeft een kat nodig? Hoe kun je haar meer laten drinken?


katten en water

Het is zo een verkeerd beeld dat katten water haten. De waarheid is echter dat genoeg katten van water houden en er gefascineerd door zijn, zelfs zo erg dat ze ontdekken hoe ze een toilet moeten doorspoelen waarna ze lekker kunnen kijken hoe het water in de pot ronddraait. Anderen katten gaan graag een stapje verder en die vinden het echt leuk om een stukje te gaan zwemmen. Mocht je een vijver hebben en zo’n kat hebben, dan kun je ze maar beter in de gaten houden.

Natuurlijk is water drinken erg belangrijk voor een kat en voor alle andere levende wezens uiteraard. Gebeurt dit niet dan worden de voedingsstoffen niet goed opgenomen, waardoor alle lichaamsfuncties en systemen (om het zo maar te noemen) uit kunnen vallen. Ook al heb je een kat die niet van water houdt, dan nog heeft ze schoon drinkwater nodig om een goed en gezond leven te kunnen leiden.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Een gezonde kat die niets mankeert kan ongeveer 4 tot 5 dagen zonder water, maar doe dit je kat nooit aan! Uitdroging is namelijk een langzaam en pijnlijk proces. Het bloed wordt dikker, je kat zal minder energie hebben en de balans tussen zout en water in het lichaam wordt flink verstoort. Oudere katten hebben sneller last van uitdroging dan jonge katten, vooral tijdens de warme zomerdagen.

Een kat moet ongeveer per kilo lichaamsgewicht 20 tot 40 milliliter water per dag drinken. Dus een kat van ongeveer 6 kilo zou dus gemiddeld 180 milliliter water per dag moeten drinken.

Hoeveel water hangt ook van het voer af

Als je kat niet al het water opdrinkt dat je voor haar hebt neergezet, maar verder toch gezond lijkt en geen gezondheidsproblemen vertoond, dan kan dat komen omdat je haar misschien nat kattenvoer geeft. Nat kattenvoer bevat gemiddeld zo’n 80% water. Katten die nat kattenvoer eten hebben daardoor veel minder dorst, omdat ze bijna alle vocht die ze nodig hebben binnenkrijgen via het natte voer dat ze eten. Daarbij is het een fabeltje dat nat kattenvoer slecht is voor een kat.

Heb je een kat en je geeft alleen maar droog kattenvoer, dan is het beter dat je je kat ook een bakje met vers en schoon drinkwater geeft. Maar omdat katten uitermate kieskeurig kunnen zijn, kun je beter het bakje met schoon water niet te dicht in de buurt van de voerbak neerzetten. Mocht je kat onlangs wat gegeten hebben dat een beetje zout of zoet was, dan kan je kat misschien wat meer dorst hebben als normaal!

Kittens die net van de moedermelk af zijn, drinken misschien niet zoveel als ze zouden moeten drinken. Waarschijnlijk omdat ze nog aan dat hele eten en drinken ding wennen moeten. Het kan zo maar zijn dat ze alleen wat drinken als ze hun mama ook zien drinken, hetzelfde kan ook van toepassing zijn als ze mama zien eten.

Als je denkt dat een kitten tekenen van uitdroging vertoont, dan moet je haar waarschijnlijk met een spuit water toedienen. In ieder geval tot ze zelf snapt dat ze water moet drinken. Een andere optie is om het voer dat je aan de kitten geeft, een klein beetje nat te maken met water! Roeren is niet nodig, gewoon een beetje bevochtigen moet voldoende zijn! Maar bij twijfel kun je altijd beter contact opnemen met je dierenarts!

Hoe controleer je of een kat genoeg water drinkt?

Misschien wil je graag eens weten hoeveel water je kat nou eigenlijk op een dag drinkt. Het eerste wat je moet doen is de toegang tot alle waterbronnen blokkeren. Denk hierbij aan plasjes water, druppelende waterkranen en het toilet (waar ze sowieso niet uit moet drinken). Zet nu meerder maatbekers vol met water op bepaalde plekken in je huis. Nu kun je aan het einde van de dag berekenen hoeveel water je kat gedronken heeft, hou hierbij een klein beetje rekening dat water ook kan verdampen.

Het is beter dat je dit onderzoek meerdere malen doet, alleen zo krijg je een fatsoenlijk en redelijk inzicht in hoeveel water je kat per dag drinkt. Zo kun je dit om de dag doen voor een periode van twee weken. Mocht je een eigenaardige verandering waarnemen, schroom je dan niet om je dierenarts op te bellen en uit te leggen wat er aan de hand is!

Het kan zijn dat je dierenarts om urine vraagt. En dat is meestal het lastige gedeelte om te doen. Hier heb je een tip. Maak de kattenbak eerst leeg, was hem dan alleen met water. Gebruik geen middelen. Vul dan de kattenbak met iets wat geen urine absorbeert!

Nadat je kat in de bak geplast heeft, giet je dit een plastic bakje! Ideaal is het wanneer je de urine binnen 1 uur bij de dierenarts kunt krijgen. Mocht dit niet lukken of mogelijk zijn, geen nood, want je kunt urine ongeveer 12 uur lang in de koelkast laten staan. Daarna is het beter om opnieuw urine op te vangen, het is het beste om zo vers mogelijke urine mee naar de dierenarts te nemen.

Tekenen van uitdroging

Het is niet zo heel erg moeilijk om te kijken of je kat uitgedroogd is. Kijk eerst naar de ogen van je kat, zijn ze als ware verzonken? Dan heb je dikke kans dat ze uitgedroogd is. Is ze lusteloos en eet ze niet zoals ze zou moeten eten? Dikke kans dat ze uitgedroogd is. En is haar is vel niet zo elastisch als eerst? Dan is ze waarschijnlijk uitgedroogd. Hijgen, een droge mond en een verhoogde hartslag zijn ook tekenen dat je kat meer water nodig heeft. Dorst hebben kan pijnlijk zijn voor katten, hierdoor kan je kat depressief worden. Neem in al deze gevallen altijd contact met je dierenarts op!

Is je kat zo uitgedroogd dat ze niets eens de moeite kan opbrengen om wat water op te drinken, of niet kan drinken vanwege mondproblemen, neem je kat dan mee naar de dierenarts. Daar kunnen ze haar helpen om haar waterpeil weer op niveau te brengen.

Hoe laat ik mijn kat meer water drinken?

Omdat moderne huiskatten zijn voortgekomen uit dieren die in een droog klimaat leven en niet zweten en meer geconcentreerde urine hebben, drinken ze niet veel. Dit betekent dat katten erg kieskeurig kunnen zijn over hun drinkwater. Ten eerste zullen de meesten alleen water drinken dat vers en brandschoon is. Je moet je kat natuurlijk alleen schoon water geven om te drinken, maar je kat moet zelf zien dat het water schoon is. Als alternatief kun je proberen haar wat watermeloen te geven, de vrucht bestaat voornamelijk uit water en is een lekkere traktatie voor je kat.

Dat betekent een grote glazen of keramische kom, zodat je kat kan zien hoe schoon het water is. Katten houden van vers water, dus ververs het minstens twee keer per dag. Sommige katten drinken alleen stromend water en hebben mogelijk een speciale kattenfontein nodig die je bij een dierenwinkel kunt kopen.

Gekookt en gedestilleerd water is niet erg voedzaam voor je kat. Kraanwater is misschien prima, maar het heeft de neiging om chloorverbindingen te bevatten die je kat misschien meer ruikt en proeft dan jij dat doet. Flessenwater werkt als het een kwaliteitsproduct uit een natuurlijke grondwaterbron is. Gewoon fleswater is vaak verrijkt met mineralen die kunnen leiden tot urineproblemen.

Gefilterd water is misschien de beste keuze. Er zijn veel producten op de markt die je aan je kraan kunt bevestigen, maar dit is de gemakkelijkste manier om gefilterd water te krijgen.

Wendy

Ik ben een grote dierenliefhebber. Ik vind het leuk om het internet af te struinen op zoek naar leuke artikelen over katten. Voor de rest mag ik graag Netflix kijken en een goede kop koffie gaat er altijd in.

Recent Content