Katten zijn ware meesters als het aankomt op zelfverzorging- en onderhoud. Ook al zijn ze ware meesters hierin, kunnen ze helaas niet altijd de volgende ziektes en/of gezondheidsproblemen voorkomen.
Overgeven
Overgeven is een probleem dat veel voorkomt bij katten en kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan een kat iets gegeten hebben dat giftig was of simpelweg niet eetbaar was (bijvoorbeeld een stukje touw of afval). Maar een infectie, urinewegaandoeningen, diabetes en haarballen kunnen er allemaal voor zorgen dat een kat moet overgeven.
De symptomen hiervan zijn meestal erg duidelijk, buikproblemen en kwijlen zijn symptomen hiervan. Als een kat overgeeft kan de kat snel uitgedroogd raken.
Wanneer je kat blijft overgeven en er ziek uitziet, bel dan meteen je dierenarts op. Als het kan, neem dan een monster van het braaksel mee naar je dierenarts.
Lagere urinewegaandoeningen
Niet veel katten die bij de dierenarts terechtkomen hebben lagere urinewegaandoeningen, deze aandoening kan meerdere oorzaken hebben en daarom kan het lastig zijn om de precieze oorzaak te achterhalen.
Zowel katers en poezen kunnen hier last van krijgen, maar het komt vaker voor bij katten met overgewicht, een slechte conditie en bij katten die droogvoer eten.
Stress kan ook een oorzaak zijn. Een huishouden met meerdere katten en plotselinge veranderingen kunnen allemaal het risico op deze aandoening verhogen. Symptomen van lagere urinewegaandoeningen zijn onder meer:
- Meer water drinken
- Inspanning tijdens het plassen
- Bloed in de urine
- Op niet gebruikelijke plekken plassen
- Miauwen tijdens het plassen
- Depressief zijn
- Uitdroging
- Geen zin om te eten
- Overgeven
Er is altijd wat aan de hand als je kat niet kan plassen of hier moeite mee heeft. Als je vermoedt dat je kat problemen heeft met plassen, bel dan direct je dierenarts op om een afspraak te maken.
Hill’s Prescription Diet c/d is het perfecte dieetvoer voor je kat om zijn of haar urinekanaal gezond te houden en het risico op (terugkerende) lagere urinewegaandoeningen te verkleinen.
Vlooien
Vlooien zijn een probleem die veel voorkomt bij katten. Maar gelukkig valt dit probleem gemakkelijker te behandelen dan het probleem hierboven. Als je kat vlooien heeft, zal je kat één van de volgende symptomen vertonen en/of hebben:
- Vlooienvuil op de huid (het ziet eruit als kleine zwarte stippen)
- Continu zichzelf krabben
- Zichzelf veel en regelmatig likken
- Geïrriteerde of rode huid
- Haaruitval
- Huidinfecties
Vlooien kunnen wel tot 130 – 365 dagen overleven. Als dit probleem te erg wordt bestaat er een kans dat je kat bloedarmoede kan krijgen. Zorg dus dat je de vlooien aanpakt en een vlooienplaag voorkomt.
Overleg met je dierenarts wat de beste manier is om de vlooien te bestrijden.
Lintwormen
Lintwormen zijn één van de meest veel voorkomende gezondheidsaandoeningen bij katten. Deze wormen leven in de darm en kunnen maar liefst 60 centimeter lang worden.
Een lintworm bestaan uit een aaneenschakeling van aan elkaar verbonden kleine stukjes worm. In de ontlasting van je kat zul je waarschijnlijk nooit een hele lintworm zien, maar kleine stukjes lintworm (deze kleine stukjes lijken een beetje op een rijstkorrel).
De symptomen kunnen heel mild zijn, maar ook wat heftiger denk aan overgeven en afvallen.
Een van de gemakkelijkste manieren om erachter te komen of je kat lintwormen heeft, is de poep of het gebied rond de anus van je kat goed te bekijken.
Meestal komen lintwormen uit de anus van je kat terwijl deze slaapt of ontspannen is.
Als je kleine witte wormen ziet of iets wat lijkt op kleine rijstkorrels, dan kan het zijn dat je kat lintwormen heeft.
Wanneer je vermoedt dat je kat lintwormen heeft, kun je beter een afspraak maken bij je dierenarts. Lintwormen zijn vaak het gevolg van het inslikken van een vlo.
Het kan zijn dat je eerst de vlooien moet bestrijden, voordat je lintwormen aan kunt pakken.
Diarree
Er zijn vele oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een kat aan de diarree raakt. Darmparasieten, bedorven voer, infecties, allergieën, leveraandoeningen en kanker zijn voorbeelden hiervan.
Symptomen van diarree zijn een dunne, waterige of vloeibare ontlasting. Afhankelijk van de oorzaak kan diarree een dag, een week of zelfs maanden aanhouden.
Als je kat diarree heeft, bied dan voldoende vers, schoon drinkwater aan om uitdroging te voorkomen. Geef je kat nu ook even niets te eten (niet langer dan 12 uur).
Omdat katten heel kieskeurig kunnen zijn, kan een drinkfontein voor katten, helpen voorkomen dat je kat uitdroogt.
Als je kat de volgende dag nog steeds last heeft van diarree, maak dan een afspraak bij je dierenarts. Overgeven, donkere of bloederige ontlasting, koorts, vermoeidheid, niet willen eten en moeite hebben tijdens het poepen, zijn allemaal goede redenen om onmiddellijk je dierenarts te bellen.
Oogproblemen
Oogproblemen bij katten kunnen door meerdere dingen worden veroorzaakt. Veel voorkomende oorzaken zijn oogontstekingen, glaucoom, trauma, virussen en netvliesaandoeningen.
Enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat je kat oogproblemen heeft zijn tranende ogen, met traanvocht besmeurde vacht, troebelheid, smeer in de ooghoeken, loensen, met de poten aan het oog zitten of een zichtbaar derde ooglid.
Tenzij je echt weet wat het probleem is waardoor je kat oogproblemen heeft, kun je niets anders dan je dierenarts bellen. Oogproblemen moeten als een noodgeval worden beschouwd, dus maak onmiddellijk een afspraak bij je dierenarts.