Omdat katten zulke kieskeurige eters zijn, denken we soms dat katten weten wat het beste voor hen is als het om eten gaat. Maar het feit dat ze weglopen van een stuk bedorven vlees betekent niet dat ze ook weglopen van een geopend blikje tonijn.
En dat blikje tonijn kan net zo gevaarlijk zijn. Het kan zelfs zijn dat je verrast bent om enkele van de veelvoorkomende voedingsmiddelen te ontdekken wat jouw kat nooit zou moeten eten.
1. Tonijn
Katten kunnen serieus verslaafd raken aan tonijn, of die tonijn nou voor katten of mensen bedoeld is maakt ze niets uit. Af en toe een beetje tonijn kan geen kwaad voor een kat.
Maar een vast dieet van tonijn, dat voor menselijke consumptie bedoeld is, kan leiden tot ondervoeding omdat het niet alle voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft.
Houd de tonijn uit de buurt van jouw kat, want als jouw kat een open blik tonijn op het aanrecht ziet, dan is dat voor hem of haar een uitnodiging om de tonijn op te eten.
2. Uien, knoflook en bieslook
Uien in alle varianten – in poedervorm, rauw, gekookt of gedroogd – kunnen de rode bloedcellen van een kat afbreken, wat leidt tot bloedarmoede. Dat geldt zelfs voor het uienpoeder dat in sommige babyvoeding voorkomt.
Een enkele kleine hoeveelheid zal jouw kat waarschijnlijk niet schaden. Maar in één keer een grote hoeveelheid eten, of regelmatig kleinere hoeveelheden eten, kan uienvergiftiging veroorzaken. Uien samen met knoflook en bieslook kunnen bij een kat maag-en darmklachten veroorzaken.
3. Melk en andere zuivelproducten
Wat is er mis mee als je jouw kat een schoteltje melk of een lekker stukje kaas aanbiedt? Nou, de meeste katten zijn lactose-intolerant. Hun spijsvertering kan geen zuivelproducten verwerken, en het resultaat kan zijn dat hun spijsvertering verstoord wordt en last kunnen krijgen van diarree.
4. Alcohol
Bier, sterke drank, wijn, voedsel dat alcohol bevat – is allemaal niet goed voor jouw kat. Dat komt omdat alcohol hetzelfde effect op de lever en hersenen van een kat heeft als op mensen. Maar er is veel minder alcohol voor nodig om serieuze schade aan te richten.
Slechts twee theelepels whisky kunnen al een coma veroorzaken bij een 2.5 kilo wegende kat, en nog één theelepel erbij en de kat kan sterven. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe erger de symptomen zullen zijn.
5. Druiven en rozijnen
Druiven en rozijnen worden vaak als traktaties gegeven aan huisdieren. Maar dat is geen goed idee. Hoewel het niet duidelijk is waarom, kunnen druiven en rozijnen nierfalen veroorzaken bij katten. En een kleine hoeveelheid kan een kat al ziek maken.
Veel en vaak braken en hyperactiviteit zijn vaak de eerste symptomen. Hoewel sommige katten geen symptomen zullen vertonen, is het toch het beste om jouw kat geen druiven en rozijnen te geven. Houd beide ver uit de buurt van jouw kat.
6. Cafeïne
Cafeïne in voldoende grote hoeveelheden kan fataal zijn voor een kat. En er is geen tegengif. Symptomen van cafeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, snelle ademhaling, hartkloppingen en spiertrillingen.
Naast thee en koffie – inclusief bonen en/of gemalen – kan cafeïne worden gevonden in cacao, chocolade, frisdranken en stimulerende dranken zoals Red Bull. Het zit ook in sommige medicijnen en pijnstillers.
7. Chocolade
Chocolade kan dodelijk zijn voor katten. Hoewel de meeste katten het niet zullen eten, kunnen ze overgehaald worden om het te eten, bijvoorbeeld door eigenaren en anderen die denken dat ze de kat dan wat lekkers geven. Het giftige goedje in chocolade is theobromine.
Het zit in alle soorten chocolade, zelfs witte chocolade. De gevaarlijkste soorten zijn echter pure chocolade en banketchocolade. Het eten van chocolade kan een abnormaal hartritme, spiertrillingen, epileptische aanvallen en zelfs de dood veroorzaken.
8. Vetrandjes en botten
Tafelresten bevatten vaak vet dat is afgesneden van vlees en botten. Zowel vet als botten kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Vet, zowel gekookt als ongekookt, kan darmstoornissen veroorzaken, in combinatie met braken en diarree.
Een kat kan stikken in een bot. Botten kunnen ook versplinteren en een verstopping veroorzaken of de binnenkant van het spijsverteringsstelsel van jouw kat beschadigen.
9. Rauwe eieren
Er zijn twee problemen met het geven van rauwe eieren aan je kat. De eerste is de mogelijkheid van voedselvergiftiging door bacteriën zoals salmonella of E. coli.
De tweede is een zeldzaam probleem waarbij een eiwit in rauw eiwit, avidine genaamd, de absorptie van de B-vitamine biotine zou kunnen verstoren. Dit kan huidproblemen en problemen met de vacht van jouw kat veroorzaken.
10. Rauw vlees en vis
Rauw vlees en rauwe vis, net zoals rauwe eieren, kunnen bacteriën bevatten die voedselvergiftiging veroorzaken. Bovendien vernietigt een enzym in rauwe vis thiamine, een essentiële B-vitamine voor jouw kat.
Een gebrek aan thiamine kan ernstige neurologische problemen veroorzaken en leiden tot krampen en coma.
11. Hondenvoer
Af en toe een hap hondenvoer doet je kat geen kwaad. Maar hondenvoer is geen vervanging voor kattenvoer. Ze hebben veel van dezelfde ingrediënten.
Maar kattenvoer is speciaal samengesteld voor de behoeften van een kat, wat meer eiwitten bevatten, evenals bepaalde vitamines en vetzuren. Een regelmatig dieet van hondenvoer kan ertoe leiden dat jouw kat ernstig ondervoed raakt.
12. Lever
Kleine hoeveelheden lever zijn OKÉ, maar te veel lever eten kan vitamine A vergiftiging veroorzaken. Dit is een ernstige aandoening die de botten van jouw kat kan beïnvloeden.
Symptomen zijn onder meer vervormde botten, botgroei op de ellebogen en de wervelkolom en poreuze botten. Vitamine A vergiftiging kan ook de dood veroorzaken.
13. Te veel traktaties
Te vaak te veel eten kan bij katten tot hetzelfde leiden als bij mensen. Het kan leiden tot obesitas en zelfs tot diabetes.
14. Gistdeeg
Voordat het wordt gebakken, moet het brooddeeg rijzen. En dat is precies wat het zou doen in de maag van jouw kat, als jouw kat het zou opeten. Terwijl het binnen opzwelt, kan het deeg de buik oprekken en ernstige pijn veroorzaken.
Wanneer de gist het deeg laat rijzen, produceert het alcohol wat tot alcoholvergiftiging kan leiden.
15. Medicijnen
Inname van medicijnen die bedoeld zijn voor mensen is een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten. Je zou het waarschijnlijk ook voor je kinderen doen, berg je medicijnen op een veilige plek op waar jouw kat niet bij kan komen.
Geef je kat nooit medicijnen die je gewoon kunt kopen, tenzij je dierenarts dit heeft voorgeschreven. Medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen zijn overal verkrijgbaar, deze medicijnen kunnen dodelijk zijn voor je kat. Dus berg je medicijnen goed op.
16. Voorraadkast of kelderkast
Veel andere levensmiddelen die vaak op de planken in keukenkastjes staan, kunnen ook schadelijk zijn voor jouw kat. Berg ze goed op waar jouw kat niet bij kan komen, houd de keukenkast deuren goed gesloten. Zo voorkom je dat jouw kat ziek kan worden van dingen die zij of hij niet hoort te eten.
Als jouw kat iets eet wat zij of hij niet mag hebben
Hoe voorzichtig je ook bent, het kan altijd gebeuren dat jouw kat iets vind en opeet wat hij of zij niet mag hebben. Het is verstandig om altijd het nummer van jouw dierenarts en dichtstbijzijnde spoedkliniek in jouw telefoon te hebben.
Als je denkt dat jouw kat iets slechts of iets giftig heeft gegeten, bel dan zonder te twijfelen meteen jouw dierenarts op.
Wat katten mogen eten
Katten zijn obligate carnivoren en hebben vlees nodig. Door met jouw dierenarts te overleggen over welk soort kattenvoer je het beste aan jouw kat kunt voeren, en de aanbevelingen op het etiket op te volgen, zorg je er voor dat het dieet van jouw kat compleet en in balans is.
Hierdoor doe je er alles aan om er voor te zorgen dat jouw kat gezond is en blijft. Af en toe een beetje gekookte rundvlees (zonder bot) of wat bruine rijst als traktatie is niet erg. Maar het is wel beter om dit als een zeldzame en “speciale” traktatie te houden.