kat drinkt water

Waarom heeft mijn kat altijd dorst?

Het is normaal dat het waterverbruik van een kat toeneemt tijdens warmer weer. Maar soms is overmatig drinken bij katten, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen, reden tot bezorgdheid.

Als je kat veel water drinkt, kan hij polydipsie (overmatige dorst) hebben. Een kat met polydipsie mag 60 ml water per kg lichaamsgewicht per dag drinken. Oorzaken variëren van gedragsmatig tot pathologisch, zoals diabetes, snel werkende schildklier, koorts en urinewegaandoeningen.

Katten zijn uitzonderlijk in het verbergen van ziektesymptomen. Het kan alleen worden opgemerkt door subtiele gedragsveranderingen, zoals verhoogde dorst. Door het drinkpatroon van je kat te volgen, kun je zien of het verlangen van je kat om constant water te drinken te wijten is aan warm weer of een gezondheidstoestand.

Hoeveel water moet mijn kat per dag drinken?

Katten moeten elke dag 60 ml per kg lichaamsgewicht drinken.

Een kat van 4 kg moet bijvoorbeeld dagelijks 240 ml of een kopje water drinken om ervoor te zorgen dat zijn lichaam optimaal functioneert.

Bij het bepalen van de hoeveelheid water die je kat elke dag moet drinken, is het ook essentieel dat je rekening houdt met het dieet van je kat.

Droogvoer bestaat voor 10% uit water, terwijl natvoer voor 80% uit water kan bestaan. Een kat van 4 kg met een natvoer dieet hoeft misschien maar 30 ml water per dag te drinken, terwijl een kat van 4 kg die een dieet met droogvoer volgt, meer dan 200 ml water per dag nodig heeft.

Misschien heeft de verhoogde dorst van je kat andere symptomen, zoals meer of minder plassen, veranderingen in de eetlust, lethargie, braken, meer slaap of diarree. Breng je huisdier dan samen met een urinemonster naar de dierenarts.

Oorzaken van plotselinge verhoogde dorst bij katten

Katten worden verondersteld evolutionair voorbestemd te zijn om het merendeel van hun vloeistoffen uit vaste stoffen te consumeren. Katten voeden zich vaak in het wild en jagen de hele dag op kleine dieren.

Als de drinkgewoonten van je kat plotseling zijn veranderd, moet je weten waarom. Er zijn 3 verschillende oorzaken van overmatige dorst bij katten:

Voeding

Het dieet van je kat bestaat voornamelijk uit droog of natriumrijk voedsel, waardoor het dorstiger wordt.

Omgeving

Verhoogde omgevingswarmte zorgt ervoor dat je kat meer gaat hijgen om zichzelf af te koelen, waardoor hij meer water verliest.

Lichamelijk

Ziekte kan ook de waterbehoefte van je kat verhogen. Voorbeelden zijn braken, diarree, diabetes, nierziekte en hyperthyreoïdie.

Koorts

Katten kunnen verschillende soorten infecties krijgen die koorts veroorzaken, maar het kan moeilijk zijn om vast te stellen of je kat zich niet lekker voelt. Soms kan koorts ervoor zorgen dat je kat meer water drinkt dan normaal.

Volgens deze bron was de meest voorkomende oorzaak van koorts bij katten infectieuze peritonitis, gevolgd door inflammatoire aandoeningen. De enige manier om erachter te komen of je kat koorts heeft, is door de temperatuur op te nemen met een thermometer.

Temperaturen variërend van 38 tot 39.1 graden Celsius worden als normaal beschouwd voor katten. Alles boven 39.1 graden Celsius geeft aan dat je kat koorts heeft en een temperatuur hoger dan 41.1 graden Celsius kan schadelijk zijn voor zijn organen.

Koorts bij katten treedt meestal op wanneer het immuunsysteem wordt geactiveerd door aandoeningen, zoals:

  • Een bacteriële, virale of schimmelinfectie
  • Letsel door trauma
  • Een tumor
  • Bepaalde medicijnen
  • Ziekten zoals lupus

Koorts kan gepaard gaan met deze andere symptomen, waaronder:

  • Verlies van eetlust
  • Slecht humeur
  • Depressie
  • Lethargie of gebrek aan activiteit
  • Meer of minder drinken
  • Verminderde verzorging
  • Snelle ademhaling of rillingen

Je kat kan ook andere tekenen van ziekte vertonen, zoals braken, niezen en diarree.

Nierfalen

Volgens deze bron is nierziekte de meest voorkomende stofwisselingsziekte bij huiskatten. Als deze aandoening onbehandeld blijft, kan deze ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en levensstijl.

Katten zijn obligate carnivoren en proteïne is een essentieel onderdeel van hun dieet. De nieren moeten harder werken, dus katten die ouder zijn dan 7 jaar kunnen nieraandoeningen krijgen. De incidentie van nierproblemen stijgt met de leeftijd.

In het geval van chronische nierziekte is er geen genezing. Een vroege diagnose en de juiste thuiszorg kunnen de levensduur van je kat echter verlengen.

Sommige kittens kunnen ook met een nierziekte worden geboren. Gifstoffen, trauma en infectie zijn andere oorzaken.

Er zijn twee soorten nierfalen bij katten:

Acuut nierfalen

Dit ontwikkelt zich plotseling en is vaak omkeerbaar als de diagnose vroeg wordt gesteld. Het kan gebeuren door gifstoffen zoals giftige planten (bijv. Lelies), antivries, schoonmaakproducten, menselijke medicatie, trauma aan het bekken of de blaas, shock, uitdroging, nierinfectie, hartfalen en urineweg blokkades.

Chronisch nierfalen

Dit komt vooral voor bij katten van middelbare en oudere leeftijd. De ontwikkeling kan maanden of jaren duren. Chronisch nierfalen is moeilijker te behandelen en de oorzaak ervan wordt niet begrepen. Sommige dierenartsen denken dat het te wijten kan zijn aan nierblokkades en infecties, hoge bloeddruk, problemen met de schildklier, gevorderde tandheelkundige aandoeningen of kanker.

Katten met nierfalen kunnen veel water drinken omdat ze proberen het water dat verloren gaat door veelvuldig urineren te vervangen.

Nierfalen kan ertoe leiden dat je kat meer plast omdat hij geen water meer kan vasthouden. Frequent urineren buiten de kattenbak is een ander teken. Het kan ook zijn dat je kat veel water drinkt en afvalt. Andere tekenen om op te letten zijn:

  • Verminderde eetlust en gewichtsverlies
  • Slechte adem (ammoniak-achtige geur)
  • Braken
  • Diarree
  • Bloedige, troebele urine
  • Bruinachtige tong
  • Droge vacht
  • Zweren op de tong en het tandvlees
  • Constipatie
  • Zwakheid
  • Apathie

Suikerziekte

Dit is het onvermogen van het lichaam om te reageren op of voldoende insuline te produceren. Dit is een hormoon dat het lichaam van je kat nodig heeft om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

Indien onbehandeld, kan diabetes leiden tot gewichtsverlies, uitdroging, verlies van eetlust, stress en angst, ernstige depressie, motorische functieproblemen, coma en zelfs de dood.

Type 1 diabetes

Een afname van de insulineproductie in het lichaam zorgt ervoor dat de glucoseconcentraties de normale niveaus overschrijden.

Type 2 diabetes

De cellen in het lichaam kunnen niet goed reageren op insuline, waardoor de glucosespiegel stijgt.

Toegenomen dorst (polydipsie) en plassen zijn de belangrijkste symptomen van diabetes. Diabetes komt veel vaker voor bij katten met overgewicht.

De diagnose van diabetes bij katten omvat het uitvoeren van bloed- en urinetests om de glucoseconcentraties te controleren.

Snel werkende klieren

Hyperthyreoïdie is een veel voorkomende klieraandoening bij katten die vaak wordt veroorzaakt door een overactieve schildklier.

Een overactieve schildklier produceert grote hoeveelheden thyroxine (een hormoon), wat leidt tot een sneller metabolisme, een hoge hartslag en een hoge bloeddruk.

Hypothyreoïdie kan bij alle rassen en beide geslachten voorkomen, maar komt het meest voor bij oudere katten, met een gemiddelde leeftijd van 12-13 jaar.

Klinische tekenen van hyperthyreoïdie zijn verhoogde eetlust (67-81% van de gevallen) en gewichtsverlies (95-98% van de gevallen).

Andere tekenen zijn onder meer overmatige dorst, hyperactiviteit, vaker plassen, hijgen, diarree, een rommelig uiterlijk en meer verharen. Het kan zijn dat je kat meer water drinkt en moet overgeven.

Urineweg problemen

Als je kat veel water heeft gedronken maar niet heeft geplast, kan dit te wijten zijn aan een urineprobleem. Katten spannen zich meer in en hebben moeite met plassen. Als je merkt dat er geen urine uitkomt, heeft je kat mogelijk een verstopte blaas.

Niet alle redenen voor plasproblemen zijn echter medisch. Stress en angst veroorzaakt door veranderingen in de omgeving, nieuwe toevoegingen in het huis, het veranderen van de kattenbak of locatie en harde geluiden zijn ook oorzaken.

Een dominante kat in het territorium van je kat of een verandering in het voedingspatroon zijn andere oorzaken. Omgevingsstress kan bijdragen aan blaasontsteking bij katten.

Een andere oorzaak kan zijn dat zich vaste kristallen vormen in de urine van je kat, wat kan resulteren in urinewegblokkades of blaasstenen.

Tekenen van urineproblemen zijn dat je kat constant probeert te plassen en zich inspant tijdens het plassen. Je merkt misschien ook dat de urine van je kat druppelt in plaats van er soepel uit te komen. In ernstige gevallen kan je kat last krijgen van vermoeidheid, braken, het uitschreeuwen van de pijn en bloed in de urine.

Een kat die altijd dorst heeft als het niet warm is, heeft waarschijnlijk een medische aandoening (diabetes, koorts, hyperthyreoïdie, nierfalen of een plasprobleem). Er moeten tests worden uitgevoerd door een dierenarts om erachter te komen waarom je kat meer drinkt dan normaal Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal.