beste kattenluik met chip

Kattenluik met chip: 10x de beste voor jouw kat

Een kattenluik met chip is de ideale oplossing als jouw kat graag buiten komt. Je kent het vast wel, zit je net lekker op de bank te genieten van jouw favoriete serie loopt jouw kat opeens te zeuren dat hij graag naar buiten toe wilt. Als de goede kattenouder die je uiteraard bent sta je maar op om jouw kat naar buiten toe te laten. Zit je net weer lekker op de bank, hoor je jouw kat buiten miauwen dat hij graag weer naar binnen toe wilt. Dus sta je maar weer op om jouw kat naar binnen toe te laten.

Wordt je hier eigenlijk een beetje flauw van? Geen nood, hier is een perfecte oplossing voor! Namelijk een kattenluik met chip! In dit blog lees je alles over de beste kattenluik met chip en waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een kattenluik met chip 

We sluiten dit blog af met een paar goede tips, zodat je zeker weet dat je de beste kattenluik met chip koopt.

Overzicht beste kattenluik met chip

Dit zijn de beste kattenluiken met chip voor je kat op basis van prijs, kwaliteit, beoordelingen en gebruik.

Waarom een kattenluik met chip kopen?

kattenluik met chip en timer

Het mooie van een kattenluik met chip is dat je niet meer hoeft op te staan wanneer je kat naar buiten of binnen toe wilt. Je kat kan helemaal zelf bepalen of hij naar buiten of binnen toe wilt, zelfs als je niet thuis bent. Hoe handig is dat? Nog een mooi voordeel van een kattenluik met chip is dat je ongewenste katten buiten de deur kunt houden. Met een ouderwets kattenluik is dat helaas niet mogelijk. Op deze manier zorg je ervoor dat nieuwsgierige of vervelende buurtkatten niet in jouw huis kunnen komen. Met een kattenluik met chip heb jij de controle over welke kat naar buiten of binnen toe mag. Bovendien is een kattenluik met chip ook superhandig als jij meerdere katten in huis hebt wonen. Stel dat er eentje binnen moet blijven om wat voor reden dan ook, dan kun je dat gemakkelijk regelen dankzij een kattenluik met chip.

Kattenluik met chip kopen? Let hier dan op!

kattenluik met chip zwart

Het is handig om een aantal belangrijke punten te weten voordat je een kattenluik met chip gaat aanschaffen. Het verschilt per kattenluik hoeveel chips je kunt registreren, dus met andere woorden hoeveel katten je kunt registreren. Mocht je meerdere katten in huis hebben, dan is het handig dat je dit van tevoren controleert. 

Het volgende belangrijke punt om op te letten is dat elke kattenluik met chip niet even groot is, dus als je een grote of zware kat hebt moet je hier wel rekening mee houden voordat jouw kat klem komt te zitten. Een volgend aandachtspunt is dat niet alle luiken bijvoorbeeld op glas gemonteerd kunnen worden. Let hier dus goed op voordat je een kattenluik aanschaft.

Niet alle kattenluiken die werken op een chip hebben evenveel mogelijkheden. Zo hebben standaard basismodellen alleen een open en dicht functie. Andere luiken zijn weer voorzien van een timer. Terwijl de luxere modellen bijvoorbeeld voorzien zijn van een lichtsensor, zodat jouw kat alleen naar buiten toe kan bij daglicht. 

Wil je nog meer luxe? Dan is een kattenluik met chip die voorzien is van een app de ideale keuze voor jou. Je kunt van alles instellen en regelen, zelfs als je niet thuis bent. De app houd precies bij hoe vaak jouw kat naar buiten en binnen toe gaat. Echt superhandig dus!

Ook is het handig om te weten dat de meeste kattenluiken met chip op batterijen werken. Deze batterijen gaan een half jaar tot een heel jaar mee. Houd hier rekening mee en controleer af en toe of de batterijen nog vol genoeg zijn. 

Als laatste maar niet de minste, lees altijd even de reviews van andere mensen door. Zo weet je zeker of jij het juiste product voor jouw situatie aanschaft.

Hoe werkt een kattenluik met chip?

kattenluik met chip welkoop

Dankzij de chip en jouw instellingen kan niet elke kat zomaar binnenkomen, maar laat alleen de door jouw ingestelde katten naar binnen. Als de kat naar binnen wil, dan scant het kattenluik de geregistreerde chip van de kat, als die chip geregistreerd is dan pas gaat het luik open en kan de kat naar binnen toe.

Je kunt jouw kat laten chippen bij jouw dierenarts, heeft jouw kat geen chip dan kun je jouw kat een speciale halsbandhanger omdoen die voorzien is van een microchip. Deze halsbandhanger heeft precies dezelfde functie als een geïmplanteerde microchip.

De meeste kattenluiken met een chip zijn voorzien van verschillende standen. Denk hierbij aan helemaal open, alleen naar buiten, alleen naar binnen of helemaal niet open. Je kunt dit bij de wat luxere modellen instellen op bepaalde tijden. Als je niet wilt hebben dat jouw kat vanaf een bepaalde tijd niet naar buiten toe mag dan kun je dat helemaal naar eigen wens instellen. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw kat ’s nachts gewoon veilig binnen in huis is. 

Bij de duurdere kattenluiken zoals de Sureflap Connect komt er een handige app bij. Met deze app heb je de beschikking over vele opties. Bijvoorbeeld meer inzicht in het gedrag van jouw kat, hoe vaak jouw kat naar buiten en binnen toe gaat. Als je niet thuis bent en jouw kat gaat naar binnen of buiten toe, dan krijg je een melding. Je kunt op afstand het kattenluik volledig sluiten en zelfs de toegang tot het kattenluik met je familie of vrienden delen, zodat hun een oogje in het zeil kunnen houden terwijl jij een avondje weggaat bijvoorbeeld. Echt superhandig dus.

Hoe een kattenluik met chip installeren?

Als je vrij handig bent dan kun je vrij eenvoudig zelf een kattenluik met chip installeren. Wil je het kattenluik in glas installeren dan laat je dat liever door een vakman doen die hier ervaring mee heeft.

Hieronder vind je twee handige video’s die jou verder helpen als jij zelf het kattenluik wilt plaatsen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de installatieservice tijdens de aanschaf van het kattenluik erbij te kopen.

Installatievideo in een houten deur:

Installatievideo in een stenen muur:

Ben je niet zo handig of heb je niet alle gereedschappen hiervoor? Overweeg dan om de installatieservice erbij aan te schaffen. Lees hier meer over de installatieservice >>

Conclusie

Een kattenluik met chip is superhandig om jouw kat op een eenvoudige manier meer vrijheid te geven en ongewenste buurtkatten buiten te houden. Bij de basismodellen horen basisfuncties en bij de wat luxere modellen komen meer functies. Welke bij jouw situatie past dat zal je zelf moeten bepalen. Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Neem dan eens een kijkje bij de kattenwinkel van bol.com >>