Wat doet kattenkruid met katten? Is kattenkruid veilig voor mijn kat?

Waarom houden sommige katten zoveel van kattenkruid? Wat doet kattenkruid met katten en is het schadelijk? We bekijken dit interessante kruid en het effect ervan op onze katten.

Speelgoed en andere producten met kattenkruid erin zijn in winkels en online volop te koop, en ze beloven onze katten high van vreugde te maken, waardoor wij mensen niet meer stuk kunnen bij onze katten.

Misschien is dat precies de manier waarop jouw kat reageert.

Of misschien namen ze bij hun eerste kennismaking met dit goedje een snuifje en liepen ze teleurgesteld en totaal niet onder de indruk weer weg.

In dit artikel gaan we eens beter kijken waarom katten kattenkruid zo leuk en interessant lijken te vinden.

Waarom kattenkruid niet bij alle katten lijkt te werken.

Of het überhaupt wel goed voor katten is, en hoe we het moeten gebruiken.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is een kruid dat in veel delen van de wereld groeit, de plant kan wel een meter hoog worden.

Het is nauw verwant aan groene munt en oregano, en het wordt soms ook wel kattenmunt genoemd.

Speelgoed met kattenkruid erin is overal wel verkrijgbaar en bevat meestal de gedroogde bladeren van het kattenkruid, of de essentiële oliën van deze plant.

Kattenkruid effecten

Kattenkruid veroorzaakt een krachtige, plezierige reactie bij katten die je onmiddellijk zult herkennen.

Wanneer een kat die van kattenkruid houdt kattenkruid tegenkomt, zullen ze erop reageren door eraan te snuffelen, te likken en op te kauwen.

Maar ze zullen waarschijnlijk ook met hun hoofd schudden en met hun kin en wang er tegenaan wrijven. Waarschijnlijker nog zullen ze er het liefst overheen en doorheen willen rollen.

Je moet niet raar staan te kijken als sommige katten beginnen te spinnen, kwijlen, rond te springen en sommige katten kunnen zelfs ook agressief speels worden.

Deze uitbarsting van energie wordt vaak opgevolgd door een langere slaperige periode.

Hoe werkt kattenkruid?

Kattenkruid planten bevatten een vluchtige olie die nepetalactone wordt genoemd.

In dit geval betekent “vluchtig” gewoon dat nepetalactone snel in de lucht verdampt, vooral wanneer de bladeren en stengels van de plant gebroken of gekneusd zijn.

Een deskundige verteld hier hoe katten op deze olie reageren. (zie deze bron)

Het is de geur van nepetalactone die uit het kattenkruid komt die deze reactie bij katten veroorzaakt.

Wanneer nepetalactone in contact komt met de binnenkant van de neus van een kat, veroorzaakt het een chemische reactie die zich naar de hersenen van een kat verplaatst.

Ze verplaatsten zich naar de ‘verlichtende’ gebieden in de hersenen die de amygdala en de hypothalamus worden genoemd.

De amygdala produceert bij zoogdieren de emotionele reacties en de hypothalamus is een klier die alles regelt, van honger tot seksuele reacties.

Het is de plotselinge uitbarsting van intense activiteit in deze hersengebieden die het wilde gedrag van onze huisdieren in de aanwezigheid van kattenkruid aandrijft.

Je zult merken dat de eerste reactie op kattenkruid echter van korte duur is.

Na ongeveer tien minuten blootstelling aan kattenkruid, worden katten een soort van “neusblind”. Dit kan een uur of langer duren, terwijl de kat meestal de opwinding van zich weg slaapt!

Eten katten kattenkruid?

Als jouw kat een fan van kattenkruid is, ben je misschien al een getuige geweest dat je jouw kat op de plant zag kauwen.

Het is echter onwaarschijnlijk dat ze het daadwerkelijk opeten. Ze proberen dan waarschijnlijk gewoon de bladeren en stengels te breken en te kneuzen om zo de nepetalactone vrij te maken.

Zelfs als ze het lijken te eten, is het onwaarschijnlijk dat ze hierdoor schade zullen oplopen. De meeste katten lijken hun grenzen te kennen en zullen hun interesse verliezen zodra die grenzen bereikt zijn.

Heeft kattenkruid op alle katten effect?

Niet alle katten zijn gevoelig voor de charmes van kattenkruid. Ongeveer 25% van de katten vertoont hier helemaal geen reactie op.

Voorliefde voor kattenkruid is een erfelijke eigenschap.

Een kitten kan dit erven van de moeder, de vader of beide ouders. Het is niet gerelateerd aan het ras.

Als je een nieuwe kitten thuisbrengt, kom je er pas achter als ze een voorliefde voor kattenkruid hebben als ze ongeveer drie maanden oud zijn.

Is kattenkruid goed voor katten?

Voor de meeste katten is kattenkruid onschadelijk, niet giftig en niet verslavend, en ze kunnen er geen overdosis van nemen.

Maar kattenkruid biedt ook geen bijzondere voordelen voor katten. Maar omdat het een veilige manier is om plezier te hebben, kunnen we het gebruiken op manieren die wel goed zijn voor onze huisdieren – dadelijk daar meer over!

Hoe kattenkruid te gebruiken

Je kunt kattenkruid speelgoed en planten in huis en in de tuin houden, puur voor recreatief gebruik, en je kat zal er dol op zijn.

Maar waarom zou je de magische krachten van kattenkruid niet benutten en er goed gebruik van maken?

Gebruik een kattenhengel met kattenkruid speelgoed eraan, en speel een leuk uitdagend spelletje met jouw kat (dit is ook een geweldige manier om een band met jouw kat op te bouwen).

Het kalmerende effect van kattenkruid nadat het eerste effect is uitgewerkt, kan jouw kat helpen om met stressvolle situaties om te gaan.

Geef wat kattenkruid vlak voordat je weg moet, of richting de dierenarts gaat.

Kattenkruid voor ongewenst gedrag

Als jouw kat dacht dat jouw nieuwe stijlvolle bank een perfecte nieuwe krabpaal was, spuit dan wat kattenkruid olie op de krabpaal om jouw kat terug te lokken.

En als je kattenkruid alleen voor de lol houdt, houd er dan rekening mee dat de kracht van de reactie van jouw huisdier geleidelijk zal afnemen.

Overweeg om kattenkruid speelgoed in een luchtdichte verpakking te bewaren en het speelgoed slechts één keer per week er uit te halen, zodat jouw kat er mee kan spelen.

Wanneer kattenkruid niet te gebruiken

Een dierendeskundige adviseert ook over twee omstandigheden wanneer het veiliger is om jouw kat geen kattenkruid te geven.

De eerste hiervan is als jouw kat een geschiedenis van epileptische aanvallen heeft – sommige onderzoeken beginnen aan te tonen dat kattenkruid het risico op epileptische aanvallen kan verhogen bij katten die hier al gevoelig voor zijn.

En de tweede is als je kat zwanger is.

Kattenkruid kan een stimulans voor de baarmoeder zijn, wat betekent dat het de wanden van de baarmoeder kan laten samentrekken, waardoor het risico ontstaat op een te vroege bevalling.

Kattenkruid speelgoed

Kattenkruid speelgoed is gemakkelijk te vinden en is bij dierenwinkels en/of online niet duur om aan te schaffen.

Houd er rekening mee dat de essentiële oliën in kattenkruid, die de sleutel zijn van de aantrekkingskracht, na verloop van tijd zullen verdampen.

Een geweldige manier om te voorkomen dat je het speelgoed van jouw huisdier moet vervangen wanneer het kattenkruid zijn werking begint te verliezen, is om door navulbaar kattenkruid speelgoed te kopen.

Aanvullende hoeveelheden kattenkruid kunnen enkele maanden in een luchtdichte verpakking in de vriezer bewaard worden.

Kattenkruid olie en kattenkruid spray

Kattenkruid olie en kattenkruid spray zijn ook overal te verkrijgen.

Houd er echter rekening mee dat de olie van de kattenkruid plant 70-99% nepetalactone bevat. Dus alleen hoogwaardige oliën en pure essentiële oliën hebben hetzelfde effect op jouw huisdier als de verse of gedroogde bladeren van de plant zelf.

Speelgoed behandeld met kattenkruid olie verliest ook sneller zijn magie dan speelgoed met verse of gedroogde kattenkruid, omdat de olie sneller zal verdampen.

Je eigen kattenkruid plant kweken

Als je kat van kattenkruid houdt, is het logisch om je eigen kattenkruid plant te kweken, toch?

Het goede nieuws is dat als je groene vingers hebt (en zelfs als je dat niet hebt), het heel gemakkelijk is om je eigen kattenkruid te kweken.

Kattenkruid planten groeien gemakkelijk op elke zonnige plek.

Ze vereisen weinig zorg of aandacht als ze eenmaal zijn gevestigd. Hoewel je ze misschien tegen je kat moet beschermen totdat ze groot genoeg zijn en bestand tegen jouw kat zijn!

Als vaste plant zullen ze jaar na jaar overleven.

Maar er zijn een paar mogelijke nadelen om over na te denken voordat je begint met planten.

Ten eerste groeit kattenkruid zo succesvol en verspreidt zich zo snel, dat het gemakkelijk een ongewenste onkruid kan worden. En is ook niet aantrekkelijk – helaas lijkt een grote groep kattenkruid erg veel op een groep brandnetels.

Om dit te voorkomen, overweeg het om in een bak of pot te laten groeien, staand op een hard oppervlak zoals stenen of een houten terras.

Ten tweede, als je veel katten in je buurt hebt, overweeg dan of je echt driekwart van hen allemaal “high” in je achtertuin wilt hebben.

Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!

Als je jouw eigen kattenkruid kweekt, kunnen de bladeren van de volwassen plant worden gedroogd door ze met de puntjes naar beneden te hangen op een warme en donkere plaats.

Zodra de bladeren zijn opgedroogd tot het punt dat ze gemakkelijk afbrokkelen, doe je ze in een luchtdichte verpakking en bewaar je ze in de vriezer totdat je klaar bent om ze te gebruiken.

Waar kattenkruid planten te kopen

Kattenkruid zaden en jonge planten zijn overal bij tuincentra, kwekerijen en online verkrijgbaar.

Zorg ervoor dat je plant het label Nepeta cataria heeft.

Andere soorten Nepeta zijn mooi en worden veel verkocht als sierplanten, maar ze hebben geen effect op katten!

Alternatieven voor kattenkruid

Van het kruid Valeriaan (Valeriana officinalis) en van de kamperfoelie (Lonicera tatarica) is waargenomen dat het bij katten een reactie veroorzaakt die lijkt op, maar minder intens is dan kattenkruid.

Als je kat ongevoelig is voor de charmes van kattenkruid, is het kweken van deze planten of het kopen van speelgoed gevuld met kamperfoelie-zaagsel misschien het alternatief waar ze naar op zoek zijn.

Heeft kattenkruid invloed op honden?

Als je thuis katten en honden hebt, heb je misschien gemerkt dat jouw hond ook op het kattenkruid reageerde en vroeg je jezelf af of het ook voor hen veilig is.

Kattenkruid heeft inderdaad effect op honden, maar op hele andere manieren dan katten.

In plaats van jouw hond in een staat van opwinding te brengen, heeft kattenkruid een diep kalmerend effect op honden.

Dus bij correct gebruik kan een beetje kattenkruid voor een lange reis of een bezoek aan de dierenarts het juiste middel zijn.

Er is ook anekdotisch bewijs dat kattenkruid spijsverteringsongemakken bij honden zou verlichten.

Honden reageren echter niet alleen op kattenkruid door geur, ze moeten het inslikken. De juiste hoeveelheid is afhankelijk van het dier, dus we raden je aan jouw dierenarts te vragen naar de veiligste manier om dit voor jouw huisdier te doen.

Samenvatting

Kattenkruid bevat een olie genaamd nepetalactone die bepaalde gebieden in de hersenen van katten activeert wat bij katten voor een tijdelijke high zorgt.

Voor veel katten is kattenkruid een veilige manier om plezier te hebben, een nuttig trainingshulpmiddel en een geweldige manier om een band met jouw huisdier aan te gaan.