Hoe moet je een kat wassen?

Het is weer zover: tijd om je kat een bad te geven! We hebben tenslotte allemaal af en toe een goed bad of een douche nodig, toch? Nu, voordat je je voordeur opent en weg rent, laat me je vertellen dat het baden van je kat geen complete nachtmerrie hoeft te zijn! Hoewel katten over het algemeen hele schone dieren zijn, komen ze soms in dingen terecht waar ze niet in horen (bijvoorbeeld autovet).

Vandaar de reden waarom een bad noodzakelijk kan zijn. Veel mensen geloven dat katten water haten. Hoewel dit voor sommigen misschien waar is, is het een kattenmythe dat alle katten een hekel hebben aan nat worden – anderen houden er absoluut van en genieten zelfs van een leuke duik in het bad.

Zorg dat alle baduitrusting klaar staat

Voordat je de kraan opendraait en je kat in de gootsteen doet, moet je al je badbenodigdheden gereed hebben. Geloof me maar! Als je kat zich eenmaal in de gootsteen of het bad bevindt, wil je de kamer niet meer verlaten, want als je dat wel doet, kan ik bijna garanderen dat je kat weg zal zijn als je terugkomt! Dus welke spullen heb je nodig om je kat te wassen? Zie de onderstaande lijst:

 • Katvriendelijke shampoo
 • Handdoeken
 • Kam
 • Borstel (als je een langharige kat hebt)
 • Beker of iets anders om mee te spoelen
 • Rubberen mat om in gootsteen of badkuip te plaatsen zodat je kat niet kan uitglijden en vallen

Niet alleen zou je de hierboven genoemde spullen bij de hand moeten hebben, maar je moet ook, indien mogelijk, een vriend of familielid bij je hebben om je te helpen. Als het gaat om het wassen van een kat, zijn vier handen beter dan twee!

Er moet ook worden opgemerkt dat het gebruik van een kattenvriendelijke, tranenloze shampoo erg belangrijk is, omdat normale shampoos de ogen van je kat kunnen irriteren en prikken. Als de dierenarts een medicinale shampoo heeft voorgeschreven, volg dan de instructies nauwkeurig op. Oké, nu ben je klaar om je kat te wassen!

Voorzichtigheid

Probeer het oor of de gehoorgang niet nat te maken met water, omdat water een infectie kan veroorzaken.

Stapsgewijze instructies!

Stap één: tijd om je kat te vangen! Het is duidelijk dat je als eerste de kat in de badkamer moet krijgen. Katten die al eerder hebben gebaad (en het niet erg vinden) zullen gewillig gaan. Katten die nog nooit in bad zijn geweest, is een ander verhaal (ze hebben de neiging om in paniek te raken)!

Zodra je je kat op in aangewezen badzone hebt gekregen, sluit je de deur onmiddellijk! Vertrouw me, je kat zal elke gelegenheid aangrijpen om te ontsnappen, en het laatste wat je wilt is een boze, verzopen kat die rondloopt in je huis. Het is erg belangrijk dat je kalm blijft tijdens het baden. Hoe meer gestrest je wordt, hoe meer gestrest je kat zal worden.

Stap twee: Vul de gootsteen,bad of bak met ongeveer 10 centimeter handwarm water. Zorg ervoor dat je de temperatuur van het water controleert voordat je het katje in het bad plaatst (je wilt niet dat het water te heet wordt of dat hij boos en ongemakkelijk wordt – om nog maar te zwijgen van het feit dat je hem zou kunnen verbranden!).

Zodra je de watertemperatuur hebt gecontroleerd, plaatst je hem voorzichtig in de badkuip. Zorg ervoor dat je beide handen gebruikt en houd je kat stevig vast (zonder hem pijn te doen).

Stap drie: Bevochtig de vacht van je kat (vermijd zoveel mogelijk zijn gezicht!). Nadat de vacht nat is (tot op de huid), giet je voorzichtig wat shampoo op zijn lichaam. Wrijf vervolgens de shampoo in zijn vacht.

Stap vier: Als je het hele lichaam van je kat hebt gewassen, is het tijd om je kat af te spoelen! Gebruik handwarm water en spoel alle zeep weg.

Het is erg belangrijk dat je geen zeep achterlaat. Waarom? Zodra je kat helemaal droog is, begint de overgebleven zeep de huid van je kat te irriteren, waardoor hij gaat krabben.

Hij kan ook wat van de overgebleven zeep aflikken, wat niet goed is omdat het maagklachten kan veroorzaken, afhankelijk van hoeveel hij daadwerkelijk eet.

Stap vijf: Nu is het tijd om het gezicht van je kat te wassen. Neem gewoon een washandje dat in handwarm water is gedrenkt (geen zeep) en veeg zachtjes zijn gezicht schoon. Spuit nooit water rechtstreeks op het gezicht van je kat, en je mag onder geen enkele omstandigheid het hoofd van je kat onder water dompelen! Dat is niet aardig.

Stap zes: Als je klaar bent met het afspoelen van je katachtige vriend, is het tijd om hem uit de badkuip te halen. Wikkel je kat in een schone, warme handdoek (warmte is erg belangrijk) en zet hem in een warme, tochtvrije ruimte waarin hij veilig kan opdrogen.

Je kunt je kat droog föhnen. Er moet echter worden opgemerkt dat veel katten bang zijn voor de geluiden die föhns vaak maken. Als je kat al in een gestreste, panische toestand verkeert, kun je het beste de föhn helemaal weglaten.

Als je kat echter een badspecialist is en het niet erg vindt dat de föhn gebruikt wordt, gebruik hem dan zeker (gebruik alleen geen hoge instelling omdat je hem dan kunt verbranden). Vergeet niet om eerst de föhn te testen.

Thermische brandwonden kunnen zich gemakkelijk voordoen als de föhn te dicht bij je kat is. Ze kunnen ons niet vertellen of het te warm is! Zodra je katvriend helemaal droog is, borstel of kam je zijn vacht.

Opmerking kat wassen

Als het gaat om het baden van je kat, is geduld! Zeer belangrijk Hoe rustiger je bent, hoe rustiger je kat zal zijn. Het is ook belangrijk dat je tijdens het hele proces met je kat praat (gebruik een kalme en, kalmerende stem).

Het is erg belangrijk dat je je humeur niet verliest en tegen je kat schreeuwt. Hij is immers al in 100% paniekmodus. Het is belangrijk dat je het badproces niet overhaast. Daarom moet je je kat alleen baden als je voldoende tijd hebt.

Het moet ook worden opgemerkt dat hoe eerder jij je kat aan baden laat wennen, hoe beter het is. Katten die als kittens werden gebaad, zijn vaak gemakkelijker te baden dan oudere katten die nieuw zijn met dit proces.

Kat in bad

Wat we hebben geleerd: een kort overzicht

 • Zorg dat alle baduitrusting klaar staat voordat je je kat in bad doet.
 • Gebruik alleen een kattenvriendelijke, tranenloze shampoo en volg de instructies op de fles.
 • Controleer de watertemperatuur voordat je je kat in bad stopt.
 • Laat indien mogelijk een vriend je helpen.
 • Zorg ervoor dat je alle zeep op het lichaam van je kat wegspoelt.
 • Was het gezicht van je kat met een handwarm washandje. Gebruik geen zeep.
 • Dompel het hoofd van je kat nooit onder water.
 • Praat met je kat tijdens het baden. Gebruik een kalme en kalmerende stem.
 • Laat je kat drogen in een warme, tochtvrije ruimte. Alleen föhnen als je kat niet bang is.
 • Geduld is de sleutel tot een succesvol bad!
 • Hoe eerder jij je kat voorstelt aan het badproces, hoe beter! Oudere katten die nog nooit zijn gebaad, zullen niet gelukkig zijn en kunnen een uitdaging vormen.

Wat als hij absoluut niet wil meewerken?

Tot slot moet worden opgemerkt dat als je kat absoluut niet meewerkt als het gaat om baden, dat je dan niet het risico neemt dat je helemaal los gekrabd wordt. Breng hem dan naar een professionele trimmer of zelfs naar de dierenarts. De dierenarts kan je kat kalmeren (veilig) en hem vervolgens baden, zonder risico’s. Veel succes!

Filmpje van een kat die van het water geniet: