Stress bij katten

Stress. Het is iets waar de meesten van ons regelmatig mee te maken krijgen. Of het nu gaat om werkgerelateerde zaken, vanwege gezondheidskwesties, familieproblemen of vanwege financiële problemen, er zijn zoveel mogelijkheden waardoor er stress in ons leven kan ontstaan.

Als je denkt aan wat je kat gedurende de dag doormaakt, heb je dan ooit de mogelijkheid overwogen dat katten ook last kunnen hebben van stress? Als ze nu bij het raam lekker van de zon ligt te genieten, is het waarschijnlijk moeilijk voor te stellen dat iets in haar leven stress kan veroorzaken, maar verrassend genoeg zijn er veel dingen die stress bij je kat kunnen veroorzaken.

Wat veroorzaakt stress bij katten?

Net als bij mensen zijn er sommige katten die gemakkelijker gestrest raken dan anderen. Je hebt misschien een kat die nogal timide en angstig is en zelfs de kleinste triggers kunnen haar kwetsbaar achterlaten. Dingen waarvan je mag aannemen dat ze zo klein zijn dat je kat het niet eens zou moeten merken, kan al stress veroorzaken zoals:

 • nieuwe vloerbedekking laten leggen
 • muziek dat te hard staat
 • een vieze kattenbak
 • ander merk eten
 • andere kattenbakvulling gebruiken
 • reizen
 • nieuwe meubels
 • een vreemde kat in de tuin
 • een blaffende hond
 • bezoekers in huis

Grote triggers zijn gemakkelijker te herkennen omdat het meestal dingen zijn die ook van invloed zijn op ons eigen stressniveau, zoals:

 • scheiden
 • sterfgeval in het gezin
 • verhuizen naar een nieuw huis
 • grote renovatie
 • nieuwe baby
 • ziekte
 • toevoeging van een extra kat of hond in huis
 • noodweer

Wat in sommige gevallen echter gebeurt, is dat we zo verstrikt raken in het omgaan met onze eigen stresscrisis, dat we niet zien hoe het ook de kat beïnvloedt.

Tekenen van stress bij katten

Katten vertonen niet allemaal dezelfde symptomen als het gaat om stress en ze kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Je kunt de gedragswijziging van je kat aan iets anders toeschrijven of de effecten van stress kunnen zo geleidelijk gebeuren dat je er niet eens van bewust bent dat er een verandering is in de manier waarop je kat zich gedraagt. Als je kat zich regelmatig verbergt, kan het gemakkelijk zijn om niet te merken dat haar stressniveau is toegenomen. Tekenen van stress kunnen zijn:

 • verlies van eetlust
 • overmatige verzorging
 • minder omgang met familieleden
 • verbergen
 • verandering in de relatie met andere huisdieren
 • plassen en poepen buiten de kattenbak
 • agressie

Stress bij katten verminderen

De eerste stap is om je kat door je dierenarts te laten onderzoeken om eventuele onderliggende medische problemen uit te kunnen sluiten. Ga er niet vanuit dat het ongepaste zindelijkheidsprobleem van de kat of de agressie tegen een andere kat te wijten is aan stress totdat andere gezondheidskwesties zijn onderzocht.

Probeer indien mogelijk de oorzaak van de stress te achterhalen. Dit is niet altijd gemakkelijk om te doen, omdat de trigger misschien niet voor de hand ligt. Probeer toch je best te doen om erachter te komen wat de bron kan zijn.

Als het gaat om het proberen om een ​​minder voor de hand liggende oorzaak van stress te bepalen, zal het helpen als je het gevoeligheidsniveau van de zintuigen van een kat onthoudt. Je kat hoort veel beter dan jij en haar gehoor op hoog niveau is bijzonder gevoelig. Stel je voor hoe harde muziek haar zou kunnen beïnvloeden.

Het ruikzintuig van je kat is ook veel gevoeliger dan die van een mens, geurtjes die jij niet kunt ruiken kunnen wel storend voor je kat zijn. Het kan de geur zijn van een andere kat, de geur van een kamer die pas is geschilderd, ongediertebestrijdingsmiddelen die in de omgeving worden gesprayd, reinigingsmiddelen, enz.

Als het gaat om het gevoel van aanraking van je kat, als een kamer wordt bekleed of het tapijt wordt verwijderd en er wordt een nieuwe vloerbedekking gelegd kan al storend zijn, niet alleen vanuit het oogpunt van lawaai en geur, maar ook vanuit het oogpunt van de textuur. Als je een kat hebt die al een beetje springerig en reactief is op verandering, stel je dan voor hoe dit soort veranderingen een toename in stress kan veroorzaken.

Hier zijn een paar tips:

Bereid je kat geleidelijk voor op bekende veranderingen die eraan komen, zodat ze niet onaangenaam verrast wordt. Hoe groter de verandering – hoe meer voorbereidingstijd nodig is.

Zorg ervoor dat je kat veilige schuilplaatsen en veilige retraites heeft voor wanneer ze geen zin heeft om gestoord te worden.

Houd de condities van de kattenbak schoon en zorg ervoor dat de opstelling aantrekkelijk is (type vulling, type kattenbak, locatie, het aantal bakken).

Gebruik in een meerdere kattenhuishouding, als er spanning is, technieken voor gedragsaanpassing om elke kat te helpen zich veilig te voelen. Zorg ervoor dat er meerdere locaties zijn voor bronnen. Keuze bieden is een goed begin voor het verminderen van stress.

Zorg ervoor dat je kat manieren heeft om weg te komen van ongewenste aandacht van kinderen, honden of andere familieleden. Zorg ervoor dat alle gezinsleden (en gasten) weten dat wanneer je kat op haar veilige plek is, zij met rust gelaten moet worden.

Neem deel aan dagelijkse interactieve speelsessies om zelfvertrouwen op te bouwen en je kat te helpen een positieve associatie te ontwikkelen met jou of met bepaalde gebieden van het huis.

Vergroot het verticale gebied in huis. Kattenbomen zijn een geweldige manier om dit te doen. Katten zijn voor veiligheid afhankelijk van verhoogde gebieden.

Katten houden niet van verandering, dus probeer de wijzigingen tot een minimum te beperken. Dit geldt zelfs voor de eenvoudigste dingen, zoals het merk van de kattenbakvulling, voedsel of de voerbak zelf. Als er een wijziging moet plaatsvinden, voer dan een geleidelijke overgang uit.

Verhoog de ecologische verrijking, zodat je kat activiteiten heeft om zichzelf bezig te houden wanneer ze alleen thuis is. Voedselpuzzels en actieve speelgoedjes zijn waardevolle hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het creëren van meer stimulatie en plezier in het dagelijks leven van je kat.

Als je moet reizen, laat dan een oppas of een vriend bij je thuis komen om voor je kat te zorgen. Zorg ervoor dat het iemand is waar je kat zich comfortabel bij voelt. Laat je kat niet alleen thuis – ook al is het maar voor één nacht. Dit kan erg stressvol zijn.

Je kat trainen is ook een uitstekende manier om het zelfvertrouwen van je kat te vergroten.