Zijn katten nachtdieren? Wat is de slaapgewoonte van een kat?

De meeste mensen denken nooit eens na over ‘zijn katten nachtdieren?’ We weten allemaal dat ze ‘s nachts kunnen zien en gaan jagen in het maanlicht. Sommige huiskatten houden ons de hele nacht wakker terwijl ze lekker spelen en chaos veroorzaken terwijl wij als baasjes proberen te slapen.

Daarna brengen ze de hele dag lekker slapend door, onschuldig en zich niet bewust van de nachtelijke slachting die ze veroorzaakten.

Zijn huiskatten echter wel nachtdieren? Je zou denken dat dit een domme vraag is, maar het is eigenlijk veel complexer dan mensen denken. Huiskatten kunnen hun gedrag zelfs aanpassen aan dat van ons. Andere katten geven gewoon de voorkeur aan de dageraad en de schemering.

In dit artikel bespreken we wat nocturnaal en diurnaal betekent, en kijken we in welke categorie huiskatten vallen. Ten slotte, omdat dit is waar velen van jullie hier voor zijn, laten we weten hoe je je kat ‘s nachts kunt laten slapen.

Daar zullen we het later over hebben, nadat we hebben bekeken waarom mensen denken dat katten nachtdieren zijn.

Zijn katten nachtdieren?

We weten allemaal dat katten van hun schoonheidsslaap genieten, vooral overdag.

Wie heeft zijn kat nou niet opgerold een bal op een vensterbank gevonden, heerlijk slapend onder de warmte van de zon? Tevreden spinnend, met haar poten die bewegen en haar neusje die alle kanten op gaat, terwijl ze lekker droomt over het vangen van muizen.

Het is zo’n zwaar leven, toch? De hele dag slapen, eten en dan ‘s nachts uitgaan!

Als je net als veel katteneigenaren bent, betekent al dat gedut overdag dat je geliefde katachtige vriend ‘s nachts een horror wordt. Ze krabt aan je slaapkamerdeur, rent rond in het huis en springt op je – dat is als je haar nu niet uit de slaapkamer hebt verbannen.

Misschien maakt ze midden in de nacht of bij het aanbreken van de dag veel lawaai, wil ze spelen, naar buiten of eten.

Hoewel je misschien niet echt van deze gewoonten kunt genieten, is er een reden waarom je kat je ‘s nachts wakker houdt.

Zijn katten nachtdieren? Wat maakt hen zo actief ‘s nachts?

Welnu, voordat we je een antwoord geven op de vraag “zijn huiskatten nachtdieren?”, Waarom kijken we eigenlijk niet eerst naar wat “nocturnaal” betekent, zodat we kunnen kijken of huiskatten daadwerkelijk aan deze beschrijving voldoen.

Wat betekent ‘nocturnaal’ nou eigenlijk?

Voor het eenvoudigste antwoord op deze vraag kunnen we eenvoudig kijken naar de woordenboekdefinitie van ‘nocturnaal’.

Dit is een levenswijze die toegeschreven wordt aan organismen die gedurende de nacht actief zijn en overdag slapen (bijvoorbeeld uilen, nachtvlinders). Het is het tegengestelde van een diurnale en crepusculaire levenswijze. (zie deze bron)

Oké, dat lijkt perfect te passen in het gedrag van mijn kat. Hij is ‘s nachts actief, houdt me wakker en slaapt de hele dag.

Dat betekent dat het niet nodig is om de rest van het artikel te lezen, toch?

Nou niet echt. Zoals elke katteneigenaar wel weet, zijn katten zeer complex en vertonen tegenovergesteld gedrag. Sommige katten passen bijvoorbeeld al snel in de levensstijl van hun eigenaren en worden diurnaal.

Ja, we weten het, we moeten je ook nog een uitleg geven wat diurnaal betekent!

Wat betekent ‘diurnaal’ ?

Dit is niet zo moeilijk te beantwoorden, want we kunnen teruggaan naar het woordenboek.

De term diurnaal staat voor dagactief. Deze definitie is vaak met betrekking tot dieren en planten. Het is tegengesteld aan een `nocturnale` (nachtactief) en `crepusculaire` (actief tijdens de schemering) levenswijze. Diurnaal betekent eveneens dagelijks of met een dagelijkse cyclus. (zie deze bron)

Dus, past mijn kat bij die beschrijving? Zelfs als hij de hele dag slaapt?

Zijn katten nacht- of dagdieren?

In de eerste plaats zijn katten nachtdieren. Om de dingen nog wat ingewikkelder te maken, vertonen ze vaak schemerig gedrag, wat betekent dat ze actief zijn tijdens de schemering.

Dus het antwoord op de vraag “zijn huiskatten nachtdieren?” Is ja! Maar zoals we zullen zien, is het niet zo eenvoudig als het lijkt.

Weet je wat het is, sommige huiskatten vertonen geen nacht-of schemergedrag. Dat komt omdat, wanneer we ze tam maken, ze soms hun gewoonten en routines aanpassen aan de onze.

Met andere woorden, ze willen niets missen en willen wakker zijn wanneer jij dat ook bent! Wat zeggen we over katten en nieuwsgierigheid?

Hoewel veel van onze katten nachtdieren zijn, zijn ze dat niet allemaal. We zullen later ontdekken waarom dat zo is.

Ten eerste, waarom gaan we niet terug in de geschiedenis van katten en kijken we waarom ze in het wild nachtdieren werden.

Waarom zijn huiskatten nachtdieren?

Zijn huiskatten nachtdieren? Ja! Maar waarom zijn ze ‘s nachts actiever?

Zoals we eerder al vertelde, is er een reden waarom katten ‘s nachts of tijdens de vroege uren van de ochtend actief zijn. Het is een gedrag dat ze van hun voorouders hebben geërfd, dus het zit in hun geprogrammeerd om het zo maar te noemen.

We maken een korte reis door de geschiedenis. Waar komen katten vandaan en hoe zijn het nachtdieren geworden.

Afrikaanse Wilde kat – De voorouders van de huiskat

Onze  huiskat stamt af van de Afrikaanse wilde kat, de nachtelijke kat. Deze kat was volgens wetenschappers de eerste gedomesticeerde kat.

Deze katten zijn ontzettend slim en zagen de voordelen van het leven met mensen. Ze voelden zich al snel vertrouwd rondom mensen. Ze zijn de voorouders van onze huiskatten van vandaag.

De Afrikaanse wilde katten jagen net als leeuwen, panters, tijgers, cheeta’s en luipaarden op hun prooi als de nacht is gevallen.

Veel van hun prooien, zoals knaagdieren, voeden zich ook in de nacht. De natuur heeft zowel wilde als huiskatten uitstekende zintuigen gegeven om ‘s nachts te kunnen navigeren.

Als er ’s nachts licht in de ogen van je kat schijnt zal je zien dat het lijkt alsof ze gloeien. Nachtelijke kattenogen zijn het resultaat van een extra laag weefsel onder het netvlies dat licht reflecteert.

Dit is heel normaal bij nachtdieren, maar het zijn niet alleen de ogen. Ze hebben een geweldig gehoor, een sterk reukvermogen en overgevoelige snorharen. Dit helpt hen om te jagen in het donker.

Domesticeerde katten hoeven niet te jagen op hun voedsel, maar ze kunnen toch handelen op hun nachtelijke instincten.

Sommigen denken dat, omdat katten nachtdieren zijn, ze dan de iedere nacht wakker zijn. Dit is absoluut niet waar!

Slapen katten ‘s nachts?

Het nachtelijke gedrag betekent niet dat je kat de hele nacht wakker is. Katten slapen ook s’ nachts, ze slapen zelfs in het wild als ze geen gewoonten van de mens hebben opgepakt.

Het is vaak dat ze een slaapmoment hebben na het jagen en na het opeten van hun prooi.

Hoe lang slapen katten ’s nachts?

Meestal slapen huiskatten tussen de 16 en 20 uur per dag, ‘s nachts slapen ze meestal niet aan één stuk door.

Katten brengen afwisselende periodes door met slapen en ’s nachts actief zijn. Ze gaan bijvoorbeeld eerst slapen, dan opstaan om te kijken wat er aan de hand is en dan gaan ze weer slapen.

Niet alle huiskatten hebben dit ritueel ’s nachts. Veel van onze huiskatten hebben zich aangepast aan de routine van hun eigenaren.

Er zijn natuurlijk mensen die niet zo genieten van deze routine, en zo ontstaan de problemen met katten als ze ons ’s nachts wakker houden.

Het is handig om te weten welke dingen van invloed kunnen zijn als je kat veel wakker is ’s nachts.

Factoren waarom katten ’s nachts zo actief zijn:

  • Hoeveel activiteiten doet je kat de hele dag
  • Het voedingsschema
  • De leeftijd van je kat
  • Het aantal katten die je thuis hebt
  • Gezondheidsproblemen van je kat

Gelukkig kun je dit allemaal veranderen als je een goede nachtrust wilt. Laten we eens kijken naar de methodes die kunnen worden gebruikt om je kat ’s nachts meer te laten slapen.

Hoe laat je katten slapen ’s nachts?

Onze huiskatten zijn van nature nachtdieren. Dit houdt in dat onze huiskatten de neiging hebben om ons ’s nachts wakker te houden.

Dit klinkt heel bekend in de oren voor katten eigenaren. Overdag slaapt je kat en ’s nachts lijkt het erop dat ze een hele voorraad aan energie hebben. Je kat rent door de kamer, springt op de meubels of springt bovenop je bed terwijl jij probeert te slapen.

De vraag van menig katteneigenaar is dan ook; Hoe laat ik mijn kat ’s nachts slapen?

Gelukkig hebben we een wat handige tips voor je.

Een kat ‘s nachts laten slapen

Er zijn een paar manieren om huiskatten aan te moedigen om ’s nachts meer te gaan slapen. Je kunt ze vermoeid maken, de dagelijkse routines veranderen of je kunt je kat natuurlijk negeren. Ook kun je je huiskat verbannen uit de slaapkamer.

Een belangrijk ding om te onthouden is om allereerst medische problemen uit te sluiten, vooral als hij je ’s nachts alleen wakker houdt. Iedere kat houdt van routine, dus verandering in het gedrag van je kat moet je in de gaten houden.

Bij oudere katten kan bijvoorbeeld problemen voorkomen zoals nierstenen of urineproblemen. Dit betekent dat je kat op vreemde plekken begint te plassen of vaker de kattenbak bezoekt. Katten kunnen ook dement worden, hierdoor kunnen ze ’s nachts gedesoriënteerd en gefrustreerd raken.

Als je twijfelt of je kat een medische aandoening heeft, vraag dan aan je dierenarts om advies.

Het is niet altijd populair bij kattenliefhebbers, maar laten we beginnen met je kat uit de slaapkamer te houden.

Laat je kat niet in je slaapkamer

Dit wil je als kattenliefhebber natuurlijk niet horen, maar als je kat je de hele nacht wakker houdt is het open laten van de slaapkamerdeur een uitnodiging. Je kat neemt deze uitnodiging graag aan en springt op je voeten en gaat rennen over je benen als hij zich verveelt.

Het is moeilijk, maar houd je slaapkamerdeur dicht en je kat buiten de slaapkamer. Misschien vind je het gemeen om te doen, maar je hebt je slaap ook nodig.

Laat de gordijnen open in een ruimte waar je kat naar buiten kan kijken

Als katten zich vervelen, zullen ze altijd iets vinden om te doen. Katten zijn namelijk heel actief en erg nieuwsgierig.

Soms kan dit het leven erg moeilijk maken.

Je wilt je kat natuurlijk niet de hele nacht met speelgoed laten spelen, want speelgoed van je kat maakt meestal veel geluid. Probeer daarom je gordijnen open te laten, zodat je kat lekker naar buiten kan kijken.

Je kat heeft dan een leuke bezigheid, terwijl jij rustig kunt slapen.

Katten hebben nog een leuk trucje om je uit je slaap te houden. Ze kunnen heel goed bedelen om eten. Dit gedrag moet je gelijk ontmoedigen, want als je toegeeft aan haar bedelen, zal je kat het vaker en vaker gaan doen.

Als je kat ‘s nachts voor eten miauwt, geef dan niet toe

Als je kat je ’s nachts smekend wakker maakt om te eten, geef dan niet toe. Je zal je kat alleen maar aanmoedigen en hij zal je iedere nacht wakker maken om te eten.

Geef in plaats daarvan je kat ‘s avonds voordat je naar bed gaat zijn avondeten. Sommige katten nemen dan een paar happen en eten de rest op in de vroege ochtend, maar de meeste katten eten hun eten in één keer op en kunnen dan beter slapen met een volle buik.

Je kunt je kat ook enkele snacks voor de nacht geven, zo kan hij wat lekkers nemen als hij daar zin in heeft. Doe dit alleen als je een kat hebt die niet gemakkelijk aankomt.

Deze trucs heb je dus al geprobeerd, maar je kat houdt je nog steeds wakker ’s nachts? Wat kun je nog meer doen?

Negeer je kat ‘s nachts als hij aandacht wil

Je kat negeren lijkt zo simpel, maar kattenliefhebbers willen dit waarschijnlijk niet horen. Wie houdt er nou niet van om een lief spinnend katje te knuffelen?

Je kat negeren is helaas nodig als je nachtelijke stuiterbal als kat hebt.

Doe je slaapkamerdeur dicht zodat je kat niet binnen kan komen. Negeer hem als hij miauwt of aan de deur krabt. Ga niet naar hem schreeuwen of sta niet op om hem weg te sturen, want dan geef je hem de aandacht die hij wil.

Hopelijk vindt hij iets anders om zich mee te vermaken of wordt hij moe van het negeren.

Mocht je nou een kat hebben die heel erg ijverig is, kun je misschien een humaan hulpmiddel proberen zodat hij het slechte gedrag afleert.

Voorbeelden van humane hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van dubbelzijdig plakband op de vloer bij de deur. Je kunt ook een spray kopen die je kat afschrikt.

Je kunt met een paar simpele maatregelen de routine van je kat snel veranderen of je kunt proberen om ze heel moe te laten worden.

Speel overdag met je kat

Net als mensen slapen katten ‘s nachts beter als ze moe zijn van het spelen.

Als je overdag weg bent, zorg er dan voor dat je speelgoed en andere vormen van entertainment, inclusief open gordijnen, achterlaat voor je kat om zich mee te amuseren.

Speel als je kunt ‘s avonds ruim een half uur met je kat, bij voorkeur voordat je haar eten geeft. Denk er eens over na – in het wild besteedt de kat veel energie aan het jagen, en slapen dan terwijl ze hun maaltijd verteren.

Als je wat tijd met haar doorbrengt voordat je haar ‘s avonds eten geeft, is de kans veel groter dat ze ‘s nachts slaapt.

Katten houden vaak van sociale omgang en je kunt ze hierbij helpen. Ze willen hun energie kwijt en spelen, dus als je de hele dag op het werk bent en het te druk hebt om ‘s avonds te spelen, kunnen ze’ s nachts lastig worden.

Je kunt ook krabpalen, kattenhotels en andere spullen waar ze in kunnen spelen aanschaffen zodat ze je ‘s nachts niet wakker maken.

Dit in combinatie met wat hierboven staat, moet voldoende zijn om je kat ‘s nachts te laten slapen.

Je kat socialiseren

Als je kat met andere katten overweg kan kun je erover nadenken om een tweede kat te nemen. Zo kunnen ze elkaar bezig houden en is de kans minder groot dat ze je ‘s nachts zullen storen.

Maar twee katten kan ook twee keer zoveel problemen betekenen, het kan ook zijn dat ze dan nog meer lawaai zullen maken waardoor jij niet in slaap kunt komen.

Zijn huiskatten nachtdieren en hoe kun je ‘s nachts meer slapen?

Vanwege hun “wilde” afkomst kunnen huiskatten nachtelijk gedrag vertonen. Dit betekent dat ze overdag slapen en ‘s nachts actief worden, waardoor ze je soms wakker houden door op bed te springen of om voedsel te bedelen.

Katten kunnen ook schemer gedrag vertonen, waar ze voornamelijk actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

Je kan maatregelen nemen zodat de kans groter is dat je kat ‘s nachts slapen zal. Verander hun voedingsroutine, speel met ze, negeer ze wanneer ze om eten bedelen.

Dit alles kan helpen waardoor jij ‘s nachts weer lekker door kunt slapen. We hopen dat dit artikel jou vooruit kan helpen, succes!