Mogen katten amandelmelk drinken? Is amandelmelk veilig voor je kat?

Als je geen zuivel eet of drinkt of veganist bent, is de kans groot dat je nu wat amandelmelk in je koelkast hebt staan. Heb je je ooit afgevraagd of je katachtige vriend kan genieten van een slokje van deze nootachtige drank?

Het antwoord van de meeste dierenartsen en kattenexperts is een algemene ja – maar je moet waarschijnlijk nog steeds voorzichtig zijn.

Lees verder voor meer informatie.

Over amandelmelk

Amandelmelk wordt gemaakt van het vermalen van amandelen, het mengen van de pulp met water, en vervolgens het aftappen en verzamelen van de resterende vloeistof. Het heeft een subtiele nootachtige smaak en een zachte en romige consistentie.

Hoewel amandelen zelf een goede bron van eiwitten, vet, vezels, vitamine E en magnesium is, bevat amandelmelk veel minder van deze gezonde voedingsstoffen. Bovendien bevatten veel merken amandelmelk conserveringsmiddelen, suiker, kunstmatige zoetstoffen en andere smaakstoffen die niet goed zijn voor je gezondheid.

Dat gezegd hebbende, het is een fatsoenlijke en smakelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar zuivelvrije versies van melk voor hun shakes, smoothies, ontbijtgranen en meer. De meeste gezondheidsexperts adviseren consumenten om etiketten gewoon aandachtig te lezen als ze ervoor kiezen amandelmelk te drinken. Zoek naar ongezoete variëteiten en merken die meer natuurlijke ingrediënten gebruiken.

Waarom katten geen zuivelproducten zouden moeten hebben

Pas op voor het cliché van katten die van melk houden. Misschien wil je die kom met koemelk doorgeven aan je katachtige vriend.

Waarom? Net als sommige mensen zijn de meeste katten lactose-intolerant. Het betekent dat ze de lactose in zuivelproducten niet goed kunnen verteren (lactose is een soort suiker). Dit kan leiden tot symptomen zoals gas, een opgeblazen gevoel, diarree en braken.

Dus in plaats van die kom met melk neer te zetten, heb je je misschien afgevraagd of het goed is om je kat een niet-zuivelmelk te geven. Natuurlijk, je kat zal de smaak waarschijnlijk wel lekker vinden, maar betekent dat dan ook automatisch dat je je kat of kitten amandelmelk te drinken kunt geven?

Mogen katten amandelmelk hebben?

Over het algemeen is het antwoord ja. Katten mogen met mate amandelmelk drinken. Er zijn een paar redenen waarom deze notenmelk groen licht krijgt:

Allereerst bevat amandelmelk (per definitie) geen zuivelproducten. Dit betekent dat er geen lactose is, waar, zoals we nu inmiddels weten, de meeste katten geen maag voor hebben.

Ten tweede bevat amandelmelk ook geen ingrediënten waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor katten.

Ten derde, zoals gezegd, zal je kat vrijwel zeker van de smaak houden. Amandelmelk kan een speciale traktatie zijn waar je kat van zal genieten. Sommige kattenbezitters gebruiken amandelmelk als een manier om de smaak van medicijnen die in het voer van hun dier zijn gemengd te verbergen.

Enkele voorzorgsmaatregelen om te overwegen met katten en amandelmelk

Stel dat je je ochtendkoffie en je ontbijt hebt klaargemaakt. Er zitten nog een paar druppels amandelmelk in de verpakking. Je weet dat amandelmelk in het algemeen veilig is voor katten om te drinken, dus in plaats van het overtollige afval in de afvoer te dumpen, besluit je het in plaats daarvan aan je kat te geven.

Maar hoeveel amandelmelk is genoeg voor je kat, en hoeveel is teveel?

Een goede vuistregel is dit: begin met een klein beetje, kijk en wacht af en ga vanaf daar verder.

Zoals veel gedomesticeerde honden, zullen sommige katten meer eten en drinken consumeren dan hun maag eigenlijk aankan als ze de kans krijgen. Je mag nooit een grote kom amandelmelk inschenken en deze voor je kat neerzetten zonder te weten hoe dit haar voor het eerst zal beïnvloeden.

De beste manier om te weten hoe goed je kat amandelmelk verdraagt, is door haar en haar stoelgang gedurende een dag of twee na haar eerste slurp van het goedje te observeren. Besteed, binnen het eerste uur, extra aandacht aan haar. Als je geen tekenen of symptomen van spijsverteringsproblemen opmerkt, kun je ervan uitgaan dat ze het verdragen kan.

Om te herhalen, hier zijn de belangrijkste tekenen en symptomen van problemen waar je op moet letten:

  • Braken
  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel

Met “klein beginnen” betekent dit dat je haar slechts ongeveer een 1/4 kopje of minder moet geven om mee te beginnen. Net genoeg voor haar om een voorproefje te krijgen en voor jou om te observeren hoe ze erop reageert (of helemaal niet). Je kunt het in haar eigen bak gieten of mengen met haar normale voedsel.

Je mag je kat nooit meer dan 4 kopjes amandelmelk geven binnen een periode van 24 uur, en dat is zelfs aan de extreme kant. Zelfs een beker kan teveel zijn voor je kat, afhankelijk van haar leeftijd, activiteitenniveau en gezondheidsstatus. 1 kopje bevat ongeveer 40 calorieën, dus als je niet oppast, kan dit snel oplopen.

Gezondheidsvoordelen van amandelmelk

Ten eerste is het lactosevrij, waardoor het de veiligere keuze is voor diegenen die geen koemelk mogen hebben. Het is ook sojavrij en glutenvrij met weinig tot geen verzadigd vet en bevat de helft van de calorieën van koemelk. Het heeft wel de omega-3-vetzuren die goed voor het hart zijn. Het is rijk aan eiwitten plus vitamine E, kalium, mangaan, zink, riboflavine en selenium.

Vitamine D en calcium worden gewoonlijk aan dit product toegevoegd om het net zo voedzaam te maken als koemelk. Het bevat weinig koolhydraten, dus als je de ongezoete soort krijgt, heeft dit geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Lees het etiket zorgvuldig om ervoor te zorgen dat je geen kunstmatige ingrediënten of zoetstoffen koopt.

Als mijn kat per ongeluk amandelmelk drinkt

Een paar druppels zullen je kat niet schaden. Je moet haar echter wel het aankomende uur in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze geen slechte reactie krijgt.

Als ze een opgeblazen gevoel, maagklachten of diarree heeft, is je kat waarschijnlijk allergisch voor amandelen en is amandelmelk absoluut niet aan haar besteed. Anders kan af en toe een beetje amandelmelk een gezonde snack voor haar zijn.

Conclusie: kunnen katten amandelmelk drinken? Zeker! Met mate!

Als je kat je smeekt om een beetje van je smakelijke amandelmelk, voel je vrij om haar een klein beetje als traktatie te geven. Amandelmelk biedt je kat geen unieke gezondheidsvoordelen. Ze kan alles wat ze nodig heeft uit haar normale kattenvoer halen, of dat nu droog kattenvoer is, nat kattenvoer of zelfs een combinatie van beide.

Maar amandelmelk bevat geen giftige ingrediënten en de meeste katten kunnen zonder probleem amandelen verdragen. Dus een klein beetje van tijd tot tijd zal haar geen pijn doen.

Let op: geef haar amandelmelk of andere traktaties spaarzaam. Dit helpt bij het voorkomen van maag- en darmklachten, gewichtstoename of zelfs ongewenst bedelgedrag of desinteresse in hun normale voedsel.

Als je je kat amandelmelk geeft, let dan op tekenen of symptomen van indigestie. Als je iets ziet, geef haar dan niets meer. Om welke reden dan ook, kan amandelmelk misschien niet goed vallen bij je geliefde kat.

Zorg er ten slotte voor dat je hoogwaardige amandelmelk producten koopt. Koop geen melk die gezoet is of veel kunstmatige ingrediënten bevat. Als je niet wilt dat je kinderen het drinken, wil je waarschijnlijk ook niet dat je kat het drinkt.