Hoe moet je katten aan elkaar laten wennen?

Heb je twee katten die niet met elkaar overweg kunnen? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je katten vechten, en je moet weten waarom het gebeurt, voordat je het probleem kunt oplossen.

Alle kattengevechten zijn niet hetzelfde. Soms wat lijkt op een kattengevecht kan een normaal spelletje zijn. Dit komt vaker voor bij jongere katten, maar het kan op elke leeftijd gebeuren. Katten jagen elkaar door het huis achterna, tackelen elkaar en vechten als kleine worstelaars op de vloer.

Het kan soms behoorlijk heftig worden, maar zolang ze niet schreeuwen van pijn, is het niet nodig om ze uit elkaar te halen. Ze hebben waarschijnlijk gewoon plezier of proberen hun positie in het huishouden vast te stellen.

Redenen waarom katten met elkaar vechten

 1. Competitie voor sociale rang.
 2. Een nieuwe kat wordt geïntroduceerd bij de huidige in het huishouden.
 3. Territoriaal gedrag.
 4. Geuren worden gemengd wanneer ze thuiskomen van de dierenarts.
 5. Ziekte.
 6. Stress.
 7. Persoonlijke conflicten.

1. Competitie voor sociale rang

Als je katten nog steeds in de fase “elkaar leren kennen” zijn (de eerste paar maanden nadat een nieuwe kat het huis is binnengebracht) en het soort spelletjes doet zoals hierboven beschreven, maak je dan geen zorgen. Ze strijden waarschijnlijk om de positie van de alfakat in het huishouden.

Dit gebeurde met twee katten van een kennis nadat ze elkaar hadden ontmoet. De speelse gevechten duurden ongeveer twee tot drie maanden. Ze hadden bijna elke dag een goed gevecht. Geleidelijk aan verminderde dat, en ze begonnen veel beter samen te gaan.

Oplossing: als je vermoedt dat dit is wat er met je katten gebeurt, laat hen het dan gewoon uit hun systeem gaan.

2. Een nieuwe kat kan niet overweg met de huidige kat(ten) in het huishouden

Een nieuwe kat of kitten in huis brengen als je al een of meer katten hebt, kan de huidige hiërarchie binnen het huishouden verstoren. Een goede, langzame introductie zal de aanpassing vergemakkelijken. Hieronder vindt je een introductietechniek om uit te proberen, zelfs als je katten elkaar al hebben ontmoet en samen tijd hebben doorgebracht.

Techniek voor het introduceren of opnieuw introduceren van een oude kat aan een nieuw katje / kat

Deze tips kunnen worden gebruikt om twee katten te introduceren wanneer er eentje agressief is of om twee agressieve katten te introduceren. Je kunt deze methode ook gebruiken bij katten die plotseling niet meer met elkaar kunnen opschieten.

 1. Scheid de katten die niet met elkaar kunnen opschieten.
 2. Geef de nieuwste kat of kitten zijn eigen veilige kamer. Het kan een slaapkamer, een badkamer, een wasruimte of elke kamer met een deur zijn waar de kat kan worden geïsoleerd van de andere katten in het huishouden. Maak van deze kamer de speciale plek van de kat, compleet met zijn water, voedsel, kattenbak, beddengoed en speelgoed. Dit is een belangrijke stap om de situatie te kalmeren en ervoor te zorgen dat je huisdier veilig is en wordt beschermd tegen de andere katten.
 3. Voor de eerste week, is het enige contact dat de katten zouden mogen hebben, op elkaars poten slaan onderaan de deur. Dat is het.
 4. Tijdens deze week, doe een schone handdoek in de kamer en geef je andere kat (ten) ook een schone handdoek om op te rusten. Nadat de katten een tijdje op de handdoeken hebben geslapen en hun geuren hebben, wissel dan de handdoeken om zodat beide katten zich kunnen aanpassen aan elkaars geuren. Doe deze handdoek wisseling een of twee keer per dag.
 5. Laat je huidige katten ook deze week de nieuwe kattenkamer verkennen als hij er niet in zit. Dit is een andere manier voor de katten om aan elkaars geur te wennen.
 6. Als er een week voorbij is, doe je de katten in hun eigen transportbox en plaats je de boxen een paar meter uit elkaar, tegenover elkaar. Er kan een sissend of grommend geluid zijn, maar dat is normaal. Naarmate ze meer gewend raken om elkaar te zien, beweeg je de boxen iets dichter bij elkaar. Blijf deze techniek één of twee keer per dag een aantal dagen doen.
 7. Nu zijn ze klaar om elkaar opnieuw te ontmoeten. Zet de boxen aan weerszijden van de kamer en laat ze er dan allebei uit. Zorg ervoor dat er altijd iemand aanwezig is om hen op dit punt nauwlettend te begeleiden. Er kunnen verschillende reacties zijn. Verbergen. Sissen. Grommen. Elkaar besnuffelen. Als ze beginnen te vechten, verbreek het dan door luid te klappen en leid ze dan af met speelgoed of een paar snoepjes. Wanneer het (relatief) goed gaat, laat ze dan niet meer dan een uur samen doorbrengen. Maar als de dingen niet goed gaan, plaats de nieuwe kat dan terug in zijn veilige kamer en laat ze elkaar morgen weer ontmoeten.

Als deze introductietechniek niet goed verloopt en de katten na een paar dagen nog steeds agressief vechten, moet je de hele introductietechniek opnieuw beginnen en elke stap veel trager doorlopen gedurende de periode van enkele weken.

Katten die vroeger met elkaar overweg konden, vechten plotseling

Er kunnen verschillende dingen zijn die ervoor zorgen dat voorheen vriendelijke katten plotseling met elkaar beginnen te vechten. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

 • Territoriaal gedrag
 • Geuren worden gemengd wanneer ze thuiskomen van de dierenarts
 • Ziekte
 • Stress
 • Persoonlijke conflicten

3. Territoriaal gedrag

Als een of beide katten zich territoriaal gaan voelen over hun favoriete lig plek, hun kattenbak of hun voerbak, kan dit tot gevechten leiden. Als je gevechten opmerkt die uit een of meer van deze dingen lijken te komen, zul je een scheiding moeten aanbrengen.

Oplossing:

 • Voer de katten in aparte ruimtes of zelfs aparte kamers, indien nodig.
 • Zorg ervoor dat je genoeg kattenbakken in huis hebt, en leg een van hen op een andere plaats in het geval dat een van de katten een bepaalde kattenbak als de zijne heeft opgeëist.
 • Zie dat elke kat zijn eigen rustplaats heeft, of dat nu een bed is, een kattenboom, of gewoon een eigen deken.
 • Als de gevechten bijzonder slecht zijn (rondvliegende vacht of bloed), zorg er dan voor dat de katten in volledig gescheiden kamers blijven, tenzij er iemand in de buurt is om ze in het oog te houden.
 • Als je weggaat, zorg dan dat ze van elkaar gescheiden zijn.

4. Katten kunnen niet samen na een operatie of bezoek aan een dierenarts

Het is normaal dat katten in huis iets anders doen tegenover een kat die is teruggekeerd van een dierenartsbezoek. Katten communiceren en delen een gemeenschappelijke geur wanneer ze samen tijd doorbrengen onder hetzelfde dak. Wanneer een kat terugkomt van een bezoek aan de dierenarts waar hij is behandeld door vreemden of is behandeld met een geur die stinkt, is hij bedekt met een “nieuwe” geur die de katten thuis vreemd vinden. Hierdoor reageren ze op de kat die bij de dierenarts was alsof het een vreemde was. Sissen, grommen, meppen of zelfs ruzie zijn mogelijke reacties.

Gelukkig lost dit zichzelf meestal binnen een dag of twee op zodra de “geur van het kantoor van een dierenarts” verdwijnt en de katten weer terugkeren naar hun normale routine.

Oplossing:

 • Probeer tegelijkertijd de dierenartsbezoeken in te plannen voor beide katten.
 • Als dat niet mogelijk is, scheidt je de kat die van de dierenarts komt door hem minstens een halve dag in een aparte ruimte te doen. Dit geeft hem de tijd om zichzelf te verzorgen en de “aanstootgevende” geur van zijn lichaam te verwijderen.
 • Gebruik een handdoek om je katten mee te aaien. Wrijf deze handdoek vervolgens op de kat die terugkeert van de dierenarts om de gemeenschappelijke geur weer te geven die iedereen kent.
 • Je kunt ook een sterke geur op al je katten wrijven zodat ze allemaal hetzelfde ruiken. Probeer je handen te wassen met wat water uit ingeblikte tonijn en streel al je katten. Op deze manier zullen ze allemaal hetzelfde ruiken. De tonijngeur moedigt ze zelfs aan zichzelf en elkaar te verzorgen, wat een geweldige manier is om hun familieband te herstellen.

Als de kat die je van de dierenarts thuisbrengt niet in staat is om zichzelf te verdedigen, is het, het beste om haar weg te houden van de andere kat (en) totdat ze in een betere gezondheid is.

5. Ziekte

Katten verbergen instinctief ziekte als een manier om te overleven, dus het kan vaak heel moeilijk zijn om te weten of je kat ziek is en soms zijn ze extreem ziek, tegen de tijd dat ze echte symptomen vertonen.

Als een van je katten ziek is, zijn ze misschien minder opvliegend en beginnen ze te vechten met een andere kat waar ze eerder mee overweg konden. Ook vormen meerdere katten in een huishouden een hiërarchie, dus als je ‘alfakat’ ziek is, kan een andere kat vechten om die plek over te nemen.

Oplossing:

Houd rekening met tekenen van ziekte, zoals veranderingen in eet- of drinkgewoonten, kattenbakgewoonten of energieniveau. Als je niet zeker weet of je een zieke kat hebt, moet je het zeker naar de dierenarts brengen om ziekte uit te sluiten als een oorzaak van de nieuwe gevechten.

6. Stress

Stress

Katten houden van voorspelbaarheid in hun thuisomgeving. Wanneer er iets verandert, kan je kat gestrest raken en zal hij vaker vechtpartijen aangaan met andere katten in het huishouden.

Enkele mogelijke stressoren kunnen zijn:

 • Verhuizen naar een nieuw huis
 • Reizen
 • Een nieuwe persoon in huis
 • Een nieuw huisdier in huis

Oplossing:

Stress is niet altijd te voorkomen, maar door de routine en planning van je kat zo normaal mogelijk te houden, kun je hun stressniveau verminderen. Probeer ze op hun normale tijden te voeren en zorg ervoor dat ze toegang hebben tot hun favoriete deken, bed en speelgoed. Bovendien kan het borstelen van je katten of het nemen van tijd om met hen te spelen hun angsten helpen te verlichten.

Agressie

Katten vertonen ook agressie tegen andere katten in het huis wanneer ze worden geprovoceerd of geagiteerd worden door iets dat ze zien maar niet kunnen aanvallen. Als je kat bijvoorbeeld een eekhoorn buiten het raam ziet maar deze niet kan aanvallen, kan ze een andere kat aanvallen die op dat moment in dezelfde kamer loopt. Als dit vaak genoeg gebeurt, zal je andere kat de andere kat aanvallen, wat ertoe leidt dat de twee katten elkaar niet langer tolereren.

Oplossing:

Zoek uit wat de prikkel is die je kat prikkelt en probeer die prikkel te verwijderen of verwijder je kat om te voorkomen dat hij haar provoceert.

7. Persoonlijke conflicten

Net als mensen kunnen sommige katten om wat voor reden dan ook niet met elkaar opschieten. Hoewel katten de neiging hebben om rustig en relaxed te zijn, hebben ze allemaal zeer verschillende persoonlijkheden. Sommige zijn agressief, anderen zijn timide of ontspannen en zorgeloos. Soms kan het een beetje ingewikkeld worden als deze persoonlijkheden onder één dak samenkomen. Misschien heb je een energieke jonge kat of kitten die je oudere, meer rustige kat constant irriteert, of je hebt twee vrouwtjes die gewoon niet met elkaar overweg kunnen. Dit soort conflicten kan tijdelijk of doorlopend zijn en het beste is om ervoor te zorgen dat de katten zoveel mogelijk hun eigen ruimte hebben.

Oplossing:

 • Verspreid de situatie door gebieden te scheiden om te eten, te slapen en de kattenbak te gebruiken.
 • Geef elke kat veel individuele aandacht en vind manieren om hen af te leiden zodat ze iets anders te doen hebben dan vechten.
 • Probeer verschillende kattenspeeltjes, veren of welk speelgoed dan ook waar je katten het meest in geïnteresseerd zijn.
 • Als de gevechten zo extreem zijn dat je bang bent dat ze elkaar zullen verwonden, zet je de katten ‘s nachts in aparte kamers of wanneer je het huis verlaat.

Hoe je jouw katten elkaar aardig laat vinden

 • Zorg ervoor dat elke kat voldoende ruimte heeft. Dit betekent dat je hun voer- en waterbakken, kattenbakken en bedden in aparte ruimtes moet plaatsen.
 • Geef de katten geen kattenkruid. Het kan de agressie bij sommige katten verhogen.
 • Heb genoeg van hun favoriete kattenspeelgoed in de buurt om hen af ​​te leiden van vechten.
 • Maak de tijd die ze samen doorbrengen zo aangenaam mogelijk. Moedig leuke activiteiten aan, zoals spelen of door traktaties te geven.
 • Als je een grote kartonnen doos hebt, open dan beide uiteinden en leg deze op de vloer zodat ze kunnen kruipen en spelen. Het is zeldzaam om een ​​kat te vinden die geen plezier heeft met kartonnen dozen.
 • Geef elke kat veel individuele aandacht.
 • Laat de katten niet alleen bij elkaar als je uit gaat totdat je er zeker van bent dat ze niet in een serieus gevecht komen.
 • Heb wat Feliway bij de hand. Feliway is een product dat een feromoon repliceert dat katten kan kalmeren in tijden van stress of vechten. Het kan worden gekocht bij de meeste dierenwinkels en online.
 • Als je kat (ten) niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, zullen ze meer vatbaar zijn voor agressief gedrag. Tenzij je katten fokt, overweeg dan om je huisdier te laten steriliseren.

Hoe een echt kattengevecht te stoppen

 • In een echt kattengevecht zie je klauwen en tanden en hoor je veel sissen, grommen en huilen.
 • Je zult dit soort gevechten willen opbreken, maar kom er niet middenin.
 • De beste manier is om hard te klappen of op de vloer te stampen om ze bang te maken.
 • Sommige mensen stellen voor de vechtende katten te besproeien met een waterfles, maar ik heb gemengde meningen gehoord over de vraag of dat wel een goed idee is.
 • Als je de ene kat van de andere probeert te trekken, krijg je waarschijnlijk een krasje.
 • Vergeet natuurlijk niet om je huisdier nooit te slaan. Het lost het probleem niet op en zorgt er alleen maar voor dat ze je gaan wantrouwen.

Hoe lang duurt het voordat katten aan elkaar wennen?

Volgens sommige bronnen kan het acht maanden tot een jaar duren voordat katten vriendschappen sluiten. Sommigen zullen leren van elkaar te houden, maar misschien moet je de realiteit onder ogen zien dat niet alle katten met elkaar overweg kunnen. Ze zullen elkaar meestal proberen te vermijden als een vriendschap zich niet ontwikkelt, maar soms breken er gevechten uit en blijven ze helaas bestaan totdat een kat iemand anders je kat wil overnemen.

Kunnen twee mannelijke of twee vrouwelijke katten beter met elkaar overweg?

Het is normaal om te denken dat twee vrouwelijke katten meer kans hebben om drama te veroorzaken, maar in werkelijkheid is het moeilijk te voorspellen of katten met elkaar overweg kunnen op basis van geslacht alleen. Stereotiepe gedrag geassocieerd met geslacht, echter, bestaan nog steeds, en het is belangrijk om ze in gedachten te houden bij het kiezen van het geslacht van je kittens.

Mannetjes

Gecastreerde mannelijke katten accepteren over het algemeen meer andere katten. Als je ongecastreerde mannen hebt, kunnen ze vechten of andere agressies tonen om hun dominantie uit te drukken.

Vrouwtjes

Vrouwtjes zijn op hun eigen manier competitief en vechten meestal om de onverdeelde aandacht van hun eigenaar. Ze drukken ook prinsesachtig gedrag uit en beiden geloven ze dat ze de koningin van het huis zijn. Je kunt je voorstellen waarom het hebben van twee of meer ‘koninginnen’ in hetzelfde huishouden problemen kan veroorzaken.

Is geslacht van belang?

Dat kan tot op zekere hoogte ertoe doen, echter, twee mannetjes, twee vrouwtjes of zelfs een paar mannen en vrouwen kunnen met elkaar opschieten zolang ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd. Vriendschappen kunnen zich vormen met oudere katten, maar ze zijn veel moeilijker. Als je volwassen katten wilt introduceren, zorg er dan voor dat ze van dezelfde grootte en rond dezelfde leeftijd zijn om pesten te voorkomen.

Het is mogelijk dat sommige katten nooit goed met elkaar overweg kunnen, maar meestal zullen ze leren om elkaar te accepteren als je enkele van de hierboven genoemde ideeën probeert. Het kost in sommige gevallen tijd en geduld, maar je zou op zijn minst enige verbetering moeten zien.

Met een kleine inspanning van onze kant, kunnen de meeste conflicten worden opgelost of op zijn minst worden gereduceerd tot het punt waarop de katten leren om elkaar te tolereren zonder toevlucht te nemen tot serieuze gevechten.